Oma Maitse
Kõik audioartiklid
Kui tavalisest pudrust on villand: hommikusöök tüümianišampinjonide, kaerahelveste, kitsejuustukreemi ja ahjutomatitega
Küüslaugu, tüümiani ja parmesaniga maitsestatud kaerahelbepuder on tõeline jõutoit.
Tervislik magus amps, mida võib süümepiinadeta nautida: kirsirohke magustoit matcha’ga
Ka magustoit saab olla tervislik. Lihtsalt nii mõnus!
Kuidas saavad inimesed koduköögis hakkama prügi sorteerimisega, kui mingeid erilisi panipaiku vanemates kortermajades eriti ju pole?
Olme- ja biojäätmete sorteerimine on alates sellest aastast kõigile kohustuslik ja köögist on saanud kodu prügikeskus.
EMADE LEMMIKUD | Südantsoojendavad retseptid emadepäevaks
Armastus käib kõhu kaudu, seega miks mitte poputada oma kallist ema sel tuleval emadepäeval ühe maitsva roaga? Kogu ideid ja tee emadepäev meeldejäävaks.
Krõbe põhi, hapukas rabarberikreem ja magus beseeroosipilv - beseekattega rabarberikook võidab kõik südamed
Krõbe põhi, roosa hapukassiidine rabarberikreem ja magus beseeroosipilv. Kes suudab sellisele koogile vastu panna?
SALAKUULAJA | Restoran Gobi autentsed maitsed ja sõbralik teenindus lennutavad su otseteed Gruusiasse
Asukoht kesklinnas, menüü huvitav, teenindus sõbralik – Rotermanni kvartalis saab end Gobi restoranis Gruusiasse hõljutada.
Nostalgiaretsept: ohtra rohelise sibula ja triibulihaga traditsiooniline munakaste
Aeg-ajalt tabab munakastme sööjaid vastupandamatu isu selle roa järele.
Toitumisterapeut teeb asja selgeks: 10 baasteadmist selle kohta, millised toitumiskavad toimivad
Toitumiskavade väljavalimisest on saanud omaette sõltuvus. Suures osas käib neis jutt samadest reeglitest.
Müüt või tõde: kas broiler tuleks enne toiduks valmistamist kraanikausis üle pesta?
Paljudes peredes on kindlalt sisse juurdunud komme, et poest ostetud broilerirümp tuleb kindlasti enne valmistamist kraanikausis korralikult puhtaks pesta. Kui mõistlik see teguviis tegelikult on? Toiduohutuse professor Mati Roasto toob asjasse selgust.
Tordimeister Marika Sinkkonen: „Tuleb lihvida oma tehnilisi oskusi ja seda ma inimestele ka õpetan“
Tordikunsti valdamine tähendab loovust ja täppisteadust – see erineb kodusest koogiküpsetamisest rohkem, kui arvata oskaks. Kondiiter, tordikunstnik ja koolitaja Marika Sinkkonen avab inimeste meeli. „Tee, nagu tahad!“ hüüab ta siis, kui baasteadmised on õppureil omandatud.
NÄDALAMENÜÜ | Kevadised maitsenaudingud! Rohkelt rohelust ja vitamiine sisaldavad road
Kui sind vaevab iga päev üks ja sama küsimus: „Mida täna süüa teha?“, siis ole mureta – järgi või saa inspiratsiooni sellest nädalamenüüst, milles sisalduvad road on kõigile jõukohased valmistada. Lisa need retseptid Oma Maitse Retseptiveebis ostunimekirja ja saad ühe korraga terveks nädalaks vajamineva toidukauba ostetud. Menüü planeerimine aitab ka raha kokku hoida!
RETSEPTID | Huvitavat grillimist, kui sõbrad on sinu poole juba teel
Päike soojendab õhku, terrassil muutub olemine aina mõnusamaks ja grilliõhtud saavad osaks igapäevasest olemisest. Mida siis süüa teha?
Koka nipp: nii valmistad basmatiriisi nagu tõeline proff!
Oma Maitse aprillinumbris jagab oma kogemusi teadlasekarjääri hüljanud ja kokaks hakanud Ergo-Hart Västrik, kes räägib, miks peaks tingimata valima poest basmatiriisi ja annab näpunäiteid, kuidas seda valmistada.
Mõnus nõuandelugu sellest, milliste kastmete ja lisandite seltsis serveerida särisevat steiki?
Sõna „steik“ kuuldes kangastub enamikule meist esmalt mahlane, täiuslikult grillitud veiselihalõik. Kuid steik võib olla palju enamat! Alates õrnast linnulihast ja mahlakast sealihast kuni hõrgu kala ja isegi köögiviljadeni – avastamist ootab terve steikide armee!
Uudised ja trendid | Suhkrusöömise müüdid ja tegelikkus ehk 5 soovitust, kuidas suhtuda suhkrusse
Erinevad suhkrud kuuluvad süsivesikute hulka koos tärklise ja tselluloosiga, mis pole isegi magusad. Magusad on lihtsuhkrud ehk monosahhariidis glükoos ja fruktoos, disahhariid laktoos ja lauasuhkur ehk sahharoos.
Jäägivaba kokkamise nipp! Kui kartuliputru jääb alles, tee sellest vahvleid
Kõige paremad ideed tulevad elust enesest. Kui sinu peres on suuri vahvlisõpru ja sama paljudele meeldib kartulipuder, siis ühel päeval ühendasime need kaks ideed sel moel, et kartulipudruvahvleid sai ka lausa ekstra tehtud, et neid tööle kaasa jaguks.
3 peenekoelist kastet rohelisele salatile! Kappariakaste, safrani-aïoli ja Romesco kaste
Salatilehed tuleks enne kasutamist külma vee all ära pesta ja siis salativurris kuivaks keerutada.
Restoraniköögist koduse pliidi taha ehk Kuidas Heimar Kuusklerist sai Kalamaja nõutuim kodukokk
Mitmes restoranis peakokana töötanud, kokakoolitusi teinud, telekokana üles astunud ja catering’e läbi viinud Heimar Kuusklerit teatakse Kalamajas kui küüslaugu-Heimarit või pesto-Heimarit. Mees on koduköögis püsti pannud eduka gurmeebisnesi.
Kirjanik Olavi Ruitlane: „Kõige vähem maailmas maitsevad mulle maitseained!“
Kirjanik Olavi Ruitlane soovitab kevadel süüa kala ning kulutada hea tooraine ja söögi jaoks mõni minut rohkem aega – tunduvalt parem tulemus on seda väärt.
Kõige lemmikumad seltskonnatoidud tänavalt panevad kodukokalgi käed tööle
Soojade ilmade saabudes pikenevad õhtud ja istutakse kauem lauas, kalender aga täitub laatade ja toidupidude aegadega. Need sündmused mõjuvad kui mõnusad kiirpuhkused. Värske õhk ja melu on midagi, mis hoiavad energiat üleval, kuid suures osas teeb seda kindlasti ka pakutav toit – söömine võiks olla maitseelamus, mitte üksnes nälja kustutamine.
Piimas on põlatud nii rasva kui suhkruid, kuid otsustav on hoopis toitainete kooskõla
Piim on olnud kõigi inimeste kõige esimene toit. See on rikka koostisega ja inimkehale nii omane, et tundub, nagu teaksime piimast kõike. Ometi uurivad teadlased jätkuvalt piima koostist, omadusi ja funktsioone ning tunnistavad, et nad ei tea piimast veel kaugeltki kogu tõde.
Poole tunniga valmis! Taine broilerifilee saab alati kiirelt valmis
Filee on broileri kõige valgurikkam ja rasvavaesem tükk. Et hea kraam pannil liigselt ei kuivaks, tuleb üht-teist teada ja pisut vaeva näha.
Peatoimetaja veerg | Aed kolib kööki ja kõik läheb lihtsamaks!
Sel aastal on aprillikuine kõle ilm meid sedavõrd hullusti nörritanud, et sooja ja päikese igatsust ei leevenda küll enam miski muu kui lisaost karbitäie värskete maasikate või pundi rohelise salati näol. Värsked marjad, kallis kurk ja salati­puhmas kaasas, väljun õnnelikuna poest.
Kevadine esimene kurk kui tõeline värskuse suursaadik
Koos esimeste päikeseliste ilmadega tõuseb igal kevadel mu lõhnamälu sügavatest soppidest esile värske kurgi lõhn. Leib, või, keeduvorst ja selle peal veetäppidega aromaatne kahvaturoheline ilmaime, varane kurk!
Moodsasse kööki peavad ära mahtuma nii ilu kui inimesed
Minimalistlikus ja hubases äärelinnakodus mändide vahel püüab pilku Maris Heinaru ja tema elukaaslase Rillo põnevate kaldjoontega tume maja. Selle tagahoovis kasvavad pere rõõmuks ka mustikad.
Ohoh! Corpinnat on tõuganud troonilt Hispaania tuntuima vahuveini cava! Millega tegu?
Cava on viimastel aastatel kistud veiniilma tulistesse diskussioonidesse ja draamadesse, mille käigus nii mõnedki veinimeistrid on cava reputatsiooni ribadeks tõmmanud. Küllaltki koleda ja samas tulemusliku virvarri tulemusena sündis midagi imeilusat ja uut – Corpinnat – ning vana hea cava’gi on saanud uue vormi.
MAGUS ELU | Suvelõhnaline ja ahvatlev maasikas
Esimesed maasikad, mis maitsevad nagu päris, aitavad leevendada suurt oma saagi igatsust. Kui see aeg on juba käes, siis lähevad au sisse ka kõige lihtsamad maasikamagustoidud. Nii vahukoor kui vanill on need kaks koostisainet, millega maasikamagustoitude puhul enamasti ei libastu.
Pidulik maasikatort. Nii lihtne ja ilus!
Ideaalne tort aia- või grillipeol, kuna maitseb täiuslikult. Kokku on laotud mahlane brownie, veidi veniv besee ja vanilline vahukoor, katteks laotud värsked naksakad marjad. Mida suve oodates enamat võiks üldse veel tahta!
SUUR MAITSETEST | Selgusid konkursi „Oma Maitse lemmik 2024“ võitjad
Oma Maitse Lemmiku märk kaupluseriiuleil punetab kutsuvalt ja usaldusväärselt. Meie žürii tegi taas oma valiku ning andis jahsõna ja märgise kandmise õiguse paljudele väärt toodetele.
VIDEO | Lemmikud uhkelt rivis! Vaata, kuidas selgusid konkursi „Oma Maitse lemmik 2024“ võitjad
Ajakirja Oma Maitse tiim valis välja selle aasta lemmikud toidutooted. Tänavu hindasime oma maitsegalal 114 toodet 24 kategoorias. Põnevat sagimist jätkus pikal maitsmispäeval kõigil hommikust kuni õhtutundideni. Pliiatsid liikusid hindajate käes, fotoaparaadid plõksusid, filmikaamera jäädvustas toimuvat laudade vahel. Vaata videot meeleolukast testimispäevast ja heida pilk peale, millised tooted sel aastal osalesid ja silma jäid!
IVARI KÖÖGINIPID | Kuidas forellist ägedad kala“liblikad“ teha, mis kõik su külalised pahviks löövad
Teinekord tahaks pisut peenutseda ja külalistele pisut uhkemalt toitu serveerida. Lõhest ja forellist saab lihtsa vaevaga keerata vahvad „liblikad“, mis näevad taldrikul väga efektsed välja!
KUULA | Gloria peakoka Heidi Pinnakuga prantsuse köögi parimatest paladest ja kodumaise kartuliga kokkamisest
Täna räägib Oma Maitse podcasti „Toidujutud“ saatejuht Paula Särekanno isuäratavaid toidujutte Gloria peakoka Heidi Pinnakuga.
Sisuturundus
KUULA | Martin Herem: ma ei ole väga valiv – söön ära, mis ette pannakse
Coopi saates Poodkast käis külas kindral Martin Herem, kes on veel kuni juuni lõpuni kaitseväe juhatajana rakkes. Kindral räägib saates oma järgmistest plaanidest, aga ka tarbimisharjumustest, toidujulgeolekust ja varustuskindlusest.
Sisuturundus
Avasta Itaalia köögi maitseid: itaallane tutvustab koduseid roogi ja toob välja, millest ta enim Eestis elades puudust tunneb
Maximas on käimas kampaania (kestab kuni 6. maini), kus Itaalias toodetud ja Itaalia köögiga sobivad tooted on väga heade hindadega. Seetõttu uurisime Eestis elavalt itaallaselt, millised on itaallaste traditsioonilised toidud ja milliseid maitseid tema Eestis elades enim igatseb. Loe lähemalt, mida kohalik itaallane välja tõi ja millised road Itaalia peredel tihti toidulaual on.
Maailma parim! Vanaema koduses rabarberikoogis on kõik maitsed täpselt õigesti paika timmitud
„Võta klaas jahu, klaas suhkrut, kõvasti rabarberit ….“ Umbes selline oli mu vanaema kirjeldus, kui seda kooki esimest korda koos tegime. Ehk kogused käisid kõik tunde järgi. Ja see on vahel nii tore, et ei pea näpuga järge ajama. Täpsustasin siiski koguseid ja teisendasin need grammidesse. Proovi ka!
Eksperdid selgitavad: kas viimase säilivuskuupäevaga liha tohib mitmel järgneval päeval söömiseks ette küpsetada?
Kas on vahet, kas kanafilee või kotletid praadida pühapäeval nädala sees söömiseks sama päeva „kõlblik kuni“ kuupäevaga või tuleks eelistada pikema säilimisajaga liha?
VAHEMERETOIDUD | Maitserikkad ja värskusest pakatavad retseptid
Vahemere köögist inspireeritud toidud pakuvad meeltele rikkalikku elamust. Maitserikkad ürdid ja värsked koostisosad loovad unustamatuid maitseid, mida on hea koos lähedastega ühise laua taga jagada. Saa sinagi inspiratsiooni ja asu aga kokkama!
Pole paremat nosimist kui kodused soolased snäkid, näiteks need rohelise sibula ja juustu küpsised
Serveerides puista peale meresoola või soolahelbeid.
Mida teha naadiga? Ära süüa! 10 retsepti, kus seda igas aias laiutavat umbrohtu väga maitsvalt ära kasutada
Naat, mida leidub igas aianurgas ja mille peale aednikud igal kevadel pahased on, sest see kipub peenrad üle võtma, tuleb lihtsalt ära süüa!
Kintsud, koivad või tiivad? Põhjalik ülevaade, millist kanatükki kokkamiseks valida
Kõige populaarsemad on tarbijate seas broileririnnafilee, kintsutükk ja terve broiler – müüakse erinevate maitsestustega ja ka maitsestamata terveid kanu.
Kolm maitsemeeli paitavat alkoholivaba kokteili, millega lõpuks ometi saabunud sooja ilma tähistada
Niipea kui ilmad soojemaks lähevad, tekib isu värskendava kokteili järele. Alkoholivabad kokteilid pakuvad suurepäraseid maitseelamusi ning nende valmistamine paneb tööle meie loomingulisuse. Värsked marjad, erinevad jäätised, lõhnavad mündilehed muudavad alkoholivaba kokteili maitsemeeli paitavaks joogiks.
Kiidavad ka need, kes muidu kapsast ei armasta: kapsasektorid seesamiseemnekastme ja chimichurri’ga
Chimichurri on hapukas Uruguay ja Argentina kaste, mis nüüdseks on levinud üle kogu Ladina-Ameerika ja tegelikult üle maailma. Variatiivsuselt võib seda võrrelda meie kartulisalatiga – igal perel on oma arusaam asjast. Ergo-Hartile meeldib just läätsedega chimichurri. Oma hapukuse ja sibularohkusega seob see tahiinikastme halvaalikkuse ja kapsa muidu ehk tuimavõitu neutraalsuse maitsetäiuseks.
Võtsid täna tööle eile keedetud riisi kaasa? Toiduohutuse professor selgitab, miks seda mitte mingil juhul toatemperatuurile jätta ei tohi
Riis on üks soodsamaid ja lihtsamaid ning sotsiaalmeedias kaasa pakitava toidu „põhjana“ enim kasutatud toiduaineid. Pealtnäha ohutu, aga välismaa meedias on käinud läbi mitu lugu, kus paar päeva vana riisi söönud inimesed surid.
NÄDALAMENÜÜ | Kevadiselt rohelised suutäied igaks toidukorraks
Kui sind vaevab iga päev üks ja sama küsimus: „Mida täna süüa teha?“, siis ole mureta – järgi või saa inspiratsiooni sellest nädalamenüüst, milles sisalduvad road on kõigile jõukohased valmistada. Lisa need retseptid Oma Maitse Retseptiveebis ostunimekirja ja saad ühe korraga terveks nädalaks vajamineva toidukauba ostetud. Menüü planeerimine aitab ka raha kokku hoida!
Kook, mis muutub seistes aina paremaks: kodune rabarberikook hapukoorebiskviidist
Lase koogil enne lahti lõikamist täielikult jahtuda!
Varakevadised umbrohutoidud | Võilillekapparid, nurmenukulehesalat, hapendatud põdrakanepivõrsed ja kuusevõrsesiirup
Olles terve pika ja päikesevaese talve oma aega oodanud, on kevadised taimed täis elujõudu ja kasvamise rammu.
Pista pannkook ahju! Magus ja soolane ahjupannkook – üks kord küpsetamist ja terve kodu lõhnab isuäratavalt
Pannkoogid on kõikide laste lemmikud. Ahjupannkooki on aga veel eriti lihtne küpsetada.
Sisuturundus
Kas tahaksid maksta vähem oma lemmiktoodete eest? Maxima langetas 500+ armastatud toodete hindasid
Kas tahaksid maksta toidu eest vähem ning sealjuures kvaliteedis mitte järgi anda? Selleks on nüüd ideaalne võimalus. Maxima langetas üle 500 armastatud toodete hindasid, ikka selleks, et klientide lemmiktooted oleksid rohkemate inimeste jaoks taskukohasemad.
Sisuturundus
Pealinna maitsenaudingud: mida mõnusal kevadõhtul teha? 3 erilist kokteilibaari Tallinnas
Kevadiste kaunite ilmadega tekib alati soov end pisut tuulutada: visata seljast nii paksem jope kui kohustused ja lasta päikesel endale näkku paista. Üheks viisiks, kuidas kevadised soojad õhtud mööda saata on lasta ennast kostitada mõnes Tallinna kokteilibaaris, kus leitakse alati need maitsed, mis hetketujuga sobivad.
IVARI KÖÖGINIPID | Mida teha broilerikoibade, -tiibade ja -fileega?
Eelmise nädala Ivari kööginippide videos vaatasime, kuidas tükeldada tervet broilerit. Täna näitab „MasterChef Eesti“ teise hooaja võitja Ivari Vokk, mida broilerist lõigatud tiibade, kintsude ja rinnafileega edasi teha. Vaata, kuidas koibadest eraldada kintsud ja drumstickid, kuidas kintsust kont välja võtta ning mida teha tiibadega.