Perearst dr Madis Tiik julgustab kõiki välja selgitama, kust saab vajadusel kiirelt abi kui oled puhkusele sõitnud ja ei saa oma perearsti juurde minna?

Vaid suveperioodiks perearsti vahetust dr Tiigi sõnul teha pole vaja. Tema sõnul tuleb ka tema praktikas ette, et vastuvõtule tulevad mõne teise perearsti nimistusse kuuluvad patsiendid. „Kuna nimistud kipuvad täis olema, siis võib juhtuda, et perearsti vahetust sooviv inimene võib hoopis oma perearstist ilma jääb,“ lisab dr Tiik.

„Tänapäeval, kui paljude küsimuste lahendamine ei eelda arstiga silmast silma kohtumist, saab vajadusel pöörduda ükskõik millise teise perearsti poole,“ selgitab dr Tiik, kes lisab, et näiteks ravimiretseptide pikendamine või uuendamine toimub nagunii elektrooniliselt.

Perearst dr Madis Tiik julgustab kõiki välja selgitama, kust saab puhkuse ajal kiirelt abi.

Dr Tiik märgib, et ka inimesel endal tasub suvepuhkuste perioodiks ettevalmistusi teha. „Kindlasti tasub puhkusele minnes vaadata üle esmased abivahendid – mida kasutada näiteks päikesepõletuse või marrastuste-kriimustuste korral. Krooniliste haiguste puhul peaks kriitilise pilguga üle vaatama ka ravimivarud,“ loetleb dr Tiik. Ta rõhutab, et lapsevanemad võiksid sellele mõelda ka siis kui saadetakse oma võsukesi suvelaagrisse või vanavanemate juurde. „Eriti hoolikas tuleb olla juhul, kui lapsi võib kimbutada mõni allergia,“ ütles dr Tiik.

„Palju sõltub sellest, milline saab olema suvine ilm. Näiteks mullune kuumalaine tõi kaasa palju lisasurmasid, fataalsed terviseprobleemid tabasid eelkõige neid, kellel mure südame tervisega, oma osa andis ka COVID-19,“ meenutas Madis Tiik. Koroonaviirus ei ole päriselt unustatud ka täna ning haigestumise tõus arvatakse tulevat juba juuli lõpus.

Dr Tiigi sõnul on meie kliimas üsna tavaline, et inimesed suvel nii tihti arstiabi ei vaja. „Ja kuna suvel ongi aeg „akude laadimiseks“, võiksid inimesed keskenduda rohkem puhkamisele, rõõmsamate asjade nautimisele, et oleks jaksu elada üle ka pimedam, külmem ja märjem aeg,“ märkis dr Tiik.

Kuula saadet dr Madis Tiigiga. Saatejuht on Liis Seljamaa.

1x
00:00