„Taiwani saatus mõjutab terve maailma stabiilsust ja julgeolekut,“ märkis riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson saates. „Mitte ainult Eesti oma.“

Eelkõige tähendaks see USA tähelepanu hajumist siinselt regioonilt ja siinsetelt probleemidelt: tegemist on suurriigiga, kuid – üllatus-üllatus – ressursid pole ammendamatud ka neil.

1x
00:00

Et kommunistlik Hiina Taiwani allaneelamiseks peatselt sõda alustaks, ükski saates osalenud külaline ei arva. Seda vähemalt praegu.

„Milline on olukord viie, nelja või isegi kolme aasta pärast, ei oska öelda. Kõik sõltub keskkonnast,“ märkis julgeolekuanalüütik Rainer Saks. Ja seda keskkonda loob XI Jinpingi Hiina mõistagi pidevalt ja järjekindlalt. Kui just neile kätt ette ei panda.

Enesetsensuur Hiina kartuses

Rahvusvaheliste kaitseuuringute keskuse teadur Frank Jüris märkis, et Eesti on küll Hiinat kritiseerides suu kinni hoidnud, kuid pole kindel, kas see on tegelikult ka seda väärt olnud.

„Oleme mitte midagi vastu saamata teinud järeleandmisi,“ sõnas ta saates. „Minu teada pole Eestist läinud ametlikku delegatsiooni Taipeisse, nagu on läinud Tšehhist, Leedust või USA-st. Tasub küsida: mida me saame selle eest, et oma mõtlemist ja sõnavõtte Hiina suhtes tsenseerime? Kas sel ei või olla hukatuslikku tagajärge?“

Jüris märkis, et tegevusetuna Aasias toimuvat pealt vaadates aitame me reeglitel põhineva maailmakorra lõhestamisele kaasa. „Siin oleks kindlasti kõigil – nii suurtel kui väikestel – oma roll mängida,“ märkis Jüris saates.

Kes pooldab Nancy Pelosi külaskäiku saareriigile rohkem, kes vähem? Kuidas üldse sealsed kohalikud teravasse olukorda suhtuvad? Ja mida arvab riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson potentsiaalsest külaskäigust Taipeisse? Seda kõike ja rohkematki saad kuulata Delfi „Erisaatest“ enesest.