Maaleht 16.11 1884 (46)
16.11.2023
Kõlvarti vaikne ja kiire visiit rindelinnadesse: mida Tallinna linnapea tegi Ukraina äärealadel
Eelmisel nädalal oli Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart lühiajalisel külaskäigul Ukrainasse, sõitis seal kolme päevaga maha üle 2700 km ning jõudis külastada kaht rindelinna ja üht avalikkusele täiesti suletud kohta, mis on võrdsustatud rindejoonega.
KARIKATUUR | Õpetajate streik
Valdek Alberi meretagune maailm • Sügav mõte
Urmas Glase: miks lätlastel huntide taltsutamine meist libedamalt läheb?
Sel sajandil järjepidevalt talletatud statistika näitab, et hundid on tänavu rünnanud kariloomi varasemast jõhkramini, pealegi aasta veel kestab.
Kaheksas koolis jäi tänavu 1. klass tühjaks: „Kui lapsi ei tule, siis kool hääbub“
Pisut rohkem kui poolest tuhandest üldhariduskoolist ei läinud algaval õppeaastal kaheksas koolis 1. klassi ühtki last. Nukker seis on eeskätt saartel – nii jäi esimene klass tühjaks Kihnu koolis, Saaremaal Mustjala koolis, Ruhnu ja Prangli põhikoolides.
COVID-19 möllab korralikult, ränk gripp kogub hoogu. „Gripp on suisa agressiivsem kui lümfivähk!“
Mida oodata uuest haigusehooajast, miks tuleb COVID-19 vastu aina uuesti vaktsineerida ning miks gripp jalapealt niidab, selgitab immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liige, TÜ peremeditsiini kaasprofessor ja perearst Marje Oona.
4 000 000 eurot kuus: jant õlitehase ümber põletab iga päev riigi raha
Maaleht püüdis kurikuulsa õlitehase ehitusplatsil aru saada, kas seal käib kliimakriisi võimendamine ja looduse hävitamine või hoopis Eesti maavarade ja inseneride väärtustamine ning ringmajanduse edendamine.
Eesti pearabi: „Iisraeli riik ja valitsus ei alustanud seda sõda. Nüüd ei ole enam valikut.“
Eesti pearabi Shmuel Kot, kellel on osa perest Iisraelis, leiab, et raskused muudavad juudid ainult tugevamaks ja kokkuhoidvamaks.
Roosna-Alliku hakkab sooja saama poole kilomeetri sügavuselt
Viis 500 meetri sügavust euroliidu rahaga rajatavat puurauku võivad tuhande elanikuga Järvamaa asulas langetada toasooja hinda poole võrra. Teine maasooja katsejaam valmib Tallinna veeres Tiskres.
Transpordiametil ei jätku ka see aasta raha jääteede rajamiseks
Jääteede rajamisele ei kavatse transpordiamet ka tänavu raha kulutada, ent muude teede talvises hoolduses lubatakse järeleandmisi mitte teha – isegi suurte lumetormide korral.
Eesti parim hooldaja: kõige suurem kingitus on vanamemme kallistus
Diana Dudina tuli aastate eest oma ema jälgedes Alutaguse Hoolekeskusse tööle. Alustas pesumajas ja tänavu valiti Diana Eesti parimaks hooldustöötajaks.
Bussiettevõtja ähvardab: Tartu–Riia rongi tõttu lõpetame bussiühenduse!
Ilmselt järgmise aasta sügisel käivituv Tallinna– Tartu–Riia rongiliin võib tõmmata juba tuleva aasta algusest kriipsu peale bussifirma Lux Express reisijateveole Tartu ja Riia vahel. Kliimaministeerium aga korrutab, et rongiühendus ei konkureeri bussiühendusega, kuna sihiks on tuua rongi need inimesed, kes sõidavad kahe linna vahel autoga.
Advokaadid: metsateatiste registreerimine peab muutuma läbipaistvamaks
Eesti keskkonnaõiguses sündis septembri lõpus pretsedenti loov lahend, kui riigikohus tunnistas keskkonnaameti raieload õigusvastaseks.
Helen Arusoo: milles hunt süüdi on? Lambal ei ole vahet, kas teda sööb võsavillem või inimene
Viimaste nädalate sõnumid lambakarjamaalt räägivad sellest, et hunt on mõrtsukas. Seda sõna ei öelda otse välja, aga pildivalik galeriis näitab lõhkikistud lambaid ja vihjab sellele, et tapetud on süütud loomad.
Juhani Püttsepp: ka unustatud ristid leiavad koha
Peagi jõuab kätte advendiaja alguse eelne surnutepüha ehk igavikupühapäev.
Silver Jakobson: Eestit võib tulevastel aastatel tabada elektrienergia defitsiit. Kas seda on võimalik vältida?
Ebasoodsate asjaolude kokkulangemisel ja lahendustega viivitamisel võib Eestit mõne aasta pärast tabada elektrienergia defitsiit.
Raha jäetakse lihtsalt maha vedelema: Eesti võiks kogu tarbitava gaasi ise toota
Ringmajanduse põhimõtteid järgides on ka suurfarmis võimalik hoida keskkonda, ja sõna otseses mõttes sõnnikust raha teha. Biogaasi tootmisse panustades saaks Eesti riik isegi astuda suuri samme julgeoleku kindlustamiseks – kõik võidaks!
Pärnumaal kosuvad haruldast wagyū tõugu lihaveised
Sepa talu pererahvas Lisanna ja Marko Hiiemäe kasvatavad esimest aastat haruldasi Jaapani wagyū tõugu lihaveiseid, olles selle tõu suurimad esindajad Eestis.
Parim taimekasvataja on Ranet Roositalu
Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) tunnustas parima taimekasvataja aunimetusega sel aastal Joosepi talu noorperemeest Ranet Roositalu.
HINNAVÕRDLUS | Jõulud lähenevad: kui palju maksavad turul hapukapsas ja jõhvikad?
EKI andmetel on oktoobrikuus toidukaupade jaehinnad kauplustes mõnevõrra langenud, kuigi hinnalangus jääb enamasti mõne sendi juurde.
LUGEJA KÜSIB | Kuidas jagunevad kohustused päritud korteri mitme omaniku vahel?
Minu abikaasa oli kolmetoalise korteri ainuomanik ja maksis ka kõik kulud. Samuti osales ta korteriühistu koosolekutel. Kui mu mees suri, siis korter, kus nüüd elan vaid mina üksinda, läks jagamisele minu, mu täiskasvanud poja ja mehe eelmisest abielust tütre vahel. Nüüd on sel korteril kolm omanikku ja korteriühistu esimees ütles, et minul ei ole enam täielikku hääleõigust korteriühistu koosolekul, vaid on1/3 häält. Kas see vastab tõele?
Ekspert selgitab: kuidas mõjutab tulumaksu tõus meie tulevasi pensione?
Teise sambaga liitunute palgast läheb igakuiselt pensionifondi 2% ja riik lisab sellele 4% ühisest sotsiaalmaksu katlast (seetõttu nimetatakse seda ka 2+4 süsteemiks).
Eestlane on iseehitaja, kuid tihti jääb maamaja renoveerimisel puudu nii rahast kui ka teadmistest
Elo Lutsepp ja Alois Andreas Põdra Eesti Vabaõhumuuseumist räägivad Maalehele, mida uut nad maaeramute kohta tehtud suurest küsitlusest teada said.
Pintsliga tõmmatud triloogia – vaadake, meil Eestis on selline värk!
Novembri lõpus ilmub Aavo Koka ja Andres Eilarti Eesti kunsti raamatusarja „Pintsliga tõmmatud“ kolmas, autorite sõnul viimane osa – „Pintsliga tõmmatud rahvas“. Kõik kolm kokku annavad 21. sajandi eepose mõõdu kätte.
Aasta sportlase valimine – rahulolematust rohkem kui rõõmu
Esmakordselt valisid Eesti spordiajakirjanikud aasta parimat sportlast 29. novembril 1933. Mõnevõrra ootamatult kuulutati võitjaks kaugus- ja kolmikhüppaja Nikolai Küttis. Arutelukohti tekkis teisigi.
ARVUSTUS | Lonitseera tõmbab ka Grinchil suu muigele
Jõulud on üks hirmus väljakannatamatu aeg. Kuid sel aastal on meil kõigil tiba lihtsam, sest appi tõttab ansambel Lonitseera.
ANNA OMA HÄÄL | Täna esindab 11 aastane Räpina tüdruk Arhanna Eestit noorte Eurovisioonil
Täna osaleb Eesti esimest korda noorte Eurovisioonil, mis toimub Prantsusmaal Nice’is. Miljonite televaatajate ette astub kodumaad esindama 11aastane Räpina tüdruk Arhanna Sandra Arbma võistluslooga „Hoiame kokku“.
Ivo Linna mälumäng 232. Millisel laiuskraadil võib purjetada ümber maakera kordagi maad kohtamata?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
NAERIS | Rõõmust lakke hüppamisega tuleb olla ettevaatlik, et pead ära ei lööks.
PÕRGUPÕHJA LOOD
PIIBUJUTT
Angerja
Ilmastikuteatri peanäitejuhi suurest juubelist
Äsja tähistas oma 90. sünnipäeva Tõravere geofüüsik Viivi Russak.
Argo Ideon: Ukraina kõrvalejätmisega ei saa leppida
Maalehe Ukraina-reportaažis leidub mitu tähenduslikku kohta, millest kumab sõja hetkeseis ja tulevikuvaade.
NÄDALA ILMAPROGNOOS | Öötundidel valitsevad külmakraadid ning oodata on tõelist talveilma
Külma kuiva õhumassiga kõrgrõhuala Skandinaavia mäestikust liigub üle mere itta ning Eesti ja Lõuna-Soome kohal kujuneb välja lääne-idasuunaline kõrgrõhuvöönd. Meil jääb sadusid päev-päevalt vähemaks, aga õhutemperatuur langeb.