Targu23.11.23
23.11.2023
Väikesed okaspuud talvises aias
Hilissügisel ja talvisel ajal rõõmustavad looduses silma igihaljad okaspuud. Just seda pimedat aega silmas pidades võiks istutada aeda okaspuid ja -põõsaid rohkem ning sellistesse kohtadesse, kus nad talvel pilke püüavad.
Aplad rästad himustavad koduaias nii söödavaid kui ka dekoratiivseid marju
Ei mäleta, et vanasti oleks mul oma aias suuremat rästamuret olnud. Jah, et nad samblaaeda sügiseti segi tuustimas käisid, seda juhtus küll, aga marjasaaki nad ei himustanud. Nüüd aga on nad minu aias avastanud tuliastla marjad.
Soolak-puisaster on Eestis esialgu veel ohutu
Kuskilt oli meelde jäänud, et soolak-puisaster (Baccharis halimifolia) on euroliidus koos paljude teiste võõrliikidega pistetud loodust ohustavate liikide nimekirja. Euroopa soojemates piirkondades ongi ta juba invasiivseks muutunud.
Moos koduaia küdooniatest
Paistab, et ka Eestis vähem tuntud külmaõrnu küdooniaid tasub kasvatada ja neid toiduks valmistada. Siinkohal täpsustan, et pean silmas mitte juba pikalt tuntud ebaküdooniat (Chaenomeles), vaid seda ehtsat Cydonia oblonga’t.
RETSEPTID | Kui tahaks midagi lihtsat: maitsvad, odavad ja toitvad pastaroad
Pastaroogi on üpris lihtne valmistada, need maitsevad hästi, kuid neid peetakse ka energia- ja süsivesikuterohkeks. Siiski sõltub pastaroogades sisalduv energiahulk pigem sellest, milliseid lisandeid nende valmistamisel kasutatakse.
Hanerasv on väärtuslik aine
Aasta viimastel kuudel rändavad nuumhaned esmalt ahju ja sealt toidulauale. Haneliha läheb loomulikult söögiks, aga mida teha hanerasvaga?
ÕPETUS | Kuidas kitsast korterit targalt sisustada
Ühetoalise korteri kujundamine võib olla paras katsumus, sest sel juhul peab üksainus ruum täitma mitut otstarvet. Tuba ei või liialt mööblit täis kuhjata, kuid samas tuleb hoolt kanda, et igal asjal, ka spordi- ja hobivarustusel oleks oma koht.
Palverännak ehk iseenda leidmise teekond, kus iga päev on täis uusi katsumusi
Santiago de Compostela on palverändurite linn. Terve asum on täis seljakottidega ning matkasaabastes inimesi, kel ühes käes kepp ja teises mobiiltelefon, et mitte rajalt eksida.