Maaleht 23.11 1885 (47)
23.11.2023
Haridusminister streigi künnisel: oleme lõhkise küna ees, sest inimestele on 10 aastat valetatud
Maaleht võttis haridus- ja teadusminister Kristina Kallasega jutuks õpetajate palgad ja hiigelstreigi, umbkeelse õpetajaskonna ümberõpetamise, Metsküla kooli jandi ning ka erakonna Eesti 200 juhivahetuse.
Argo Ideon: kaugete riikide majandusmigrante pole Venemaa vahendusel meile tarvis
Eesti peab olema valmis ajutiselt sulgema idapiiri, et mitte lubada samasugust hübriidrünnet, nagu on tabanud Soomet. Kui tarvis, saab piiri Venemaaga mõneks ajaks ka täielikult lukku panna, ehkki see tooks hulga ebamugavusi.
Eve Heinla: tõsta oma kotid istmelt maha, armas bussisõitja!
Olen ka proovinud oma ökoloogilist jalajälge jõudumööda vähendada – jätta vähemalt mõnelgi hommikul auto koju ja sõita kesklinna tööle ühistranspordiga. Aga see pole sugugi nii lihtne. Bussides on toimunud mõned muutused.
KARIKATUUR | Must Reede: pole elektrit, pole vaja maksta!
Valdek Alberi meretagune maailm • Sügav mõte
Regionaalhaigla uus ülemarst: meid ootavad ees väga rasked aastad, puudus on nii rahast kui ka tööjõust
„Hindade tõus ja euribor on ka meid kõvasti löönud,“ tunnistab Põhja-Eesti regionaalhaigla uus ülemarst Kristo Erikson. Patsiendid saavad tema kinnitusel oma teenused endiselt kätte, kuid investeeringud tuleb praegu edasi lükata. Endiselt teeb peavalu ka tööjõunappus. „Võtaksime kohe 150 uut õde tööle!“
Eesti piirivalve on rändesurve kasvuks valmis. „Jälgime olukorda pingsalt“
Soome on ebaseadusliku sisserände kasvu tõttu sulgenud kõik piiripunktid peale ühe. Ka Eesti idapiiril on survet märgata, kuid olukord püsib hetkel stabiilne, kinnitas Maalehele politsei- ja piirivalveameti (PPA) Ida prefektuuri piirivalvebüroo juht Eerik Purgel.
Hävingust läbi tulnud Eesti satelliidimeistrid ehitavad kahe aastaga uue ESTCube’i
Õnnetu lõpu leidnud tudengisatelliidi ESTCube-2 loojad alustavad uue aasta alguses uue satelliidi ESTCube-2.1 valmistamist.
Vene sisepoliitika ootab pingsalt Putini valimisavangut. Kes on aga teised „potentsiaalsed“ kandidaadid?
Venemaal pole veel 2024. aasta presidendivalimisi ametlikult välja kuulutatud, samuti pole Vladimir Putin teatanud kandideerimisest. Kuid Kremli administratsioon teeb ettevalmistusi juba ammu. Omajagu niheleb ka võimulähedane eliit, kel on tarvis näidata lojaalsust.
UUS MAALEHE REIS | Tule koos meiega Türgit avastama!
Tuleval kevadel võtavad Maalehe reisisellid suuna Türki, et tutvuda riigi suurimate vaatamisväärsuste ja kultuuriga. Kutsume sellele põnevale teekonnale kaasa ka teid, et üheksa päeva jooksul nautida üheskoos kõike, mis selle riigil pakkuda on.
President Ilves: loomulikult pole Eesti viie kõige rikkama seas, aga mis siis? Meie tugevused on isiku- ja sõnavabadus
Aasta lõpus 70. sünnipäeva tähistav Toomas Hendrik Ilves naerab Maalehele antud intervjuus, et temaga läheb nagu Ronald Reagani ja John McCainiga, keda osati tõeliselt hinnata alles pärast nende lahkumist.
Tõnu Trubetsky: kas Ingeri sünnib uuesti Ukrainas?
Ingeri vabadusvõitlejad, kes asuvad poliitilises paguluses, on otsustanud Ukraina rahvusvahelise maakaitseleegioni raames moodustada üksuse nimega Vaba Ingeri (Vapaa Inkeri).
Anna Semjonova: millisena tahame näha Eesti maa- ja merealasid aastal 2050?
Regionaal- ja põllumajandusministeerium koostab üleriigilist planeeringut „Eesti 2050“, milles määratletakse tervikpilt, kuidas saab Eesti maismaad ja mereala tulevikus kasutada.
Hannes Rumm: kas Tallinn saab uueks aastaks uue linnapea?
Keskerakonna esimehe Mihhail Kõlvarti suurim mure pole praegu üldse masendavalt madalale ehk 11–13 protsendi peale kukkunud reiting. Selleks pole isegi mitte Tallinna-keskses ajakirjanduses märkamatuks jäänud valla- ja linnavolikogu liikmete massiline parteist lahkumine.
Elektriinsener Jüri Laurson: paljud ei tea, et elektromagnetvälja kiirgus mõjub inimese tervisele kahjustavalt
Elektrienergia kasvava kasutamisega seoses saab üha enam tähelepanu ka elektromagnetvälja kiirguse (EMV) mõju inimeste tervisele.
Varsti hakkame sööma kodumaisest viljast tehtud makarone
Eesti põllumehed katsetavad uue kultuuri – durumi ehk kõvanisu kasvatamist. Seda makaronide toorainet on siiani toodud Itaaliast. Täiesti võimalik aga, et peagi hakkame sööma kodumaisest viljast tehtud makarone.
Eesti lihatootmist pärsivad kliimanõuded ja Lõuna-Ameerika importliha
Kui kasvuhoonegaaside (KHG) heite vähendamise nimel nõutakse põllumajandusloomade arvu piiramist, siis kannatab toidujulgeolek, põhjendavad tootjad, et meie loomakasvatust tuleb rohepöördes kaitsta, mitte karistada.
Viljelusvõistluse esialgsest nälja-aastast sai vilja-aasta
Eile selgusid Jõgeval viljelusvõistluse võitjad. See on viljakasvatuse kolmevõistlus, kus arvestatakse saagikust, kvaliteeti ja tulukust. Kui odra ja rapsiga oli lugu lihtne, siis nisu pildi keeras kvaliteedi analüüs pea peale.
TURUKOMMENTAAR | Sansibari turu eksootika on eestlasele liig
Aafrika hingest Sansibari turul puudust tundma ei pidanud. Ootuspärasele räpasusele lisasid eksootikat laussadu ja haruldased kaubad.
JURIST VASTAB | Millal võib uus omanik pärimislepinguga saadud korterisse sisse kolida?
Minu tuttav otsustas pärimislepinguga teha ühe korteri minu nimele. Millal seaduse järgi peaks pärandvara üle minema minu omandisse – kas alates pärimislepingu sõlmimisest või alles pärast pärandaja surma? Kas tuttava sugulased saavad vaidlustada või takistada pärimislepingu alusel minu omandisse mineva vara üleandmist, küsib Maalehe lugeja.
SPETSIALIST SELGITAB | Kuhu pöörduda, kui remondimees tegi kehva tööd?
Ehitus- ja remonditööde tellimisega seotud vaidlused on tarbijavaidluste komisjonis igapäevased. Paraku tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) komisjon ei saa tihti otsust teha või jääb nõue rahuldamata, kuna tõendeid ebakvaliteetsest tööst on vähe või puuduvad need täielikult.
Laura ja Vladislav Koržets on olnud abielus pool sajandit. „Tahtsin, et mu kõrval oleks loovinimene, mitte mingi juhmakas“
Koržetsiga saab kõigest rääkida ja seda me ka tegime. Raamatu väärtusest, sõprade kadumisest, sõjast, armastusest ja elu mõttest.
Vaiko Eplik: Riho Sibula tuba Raplas võiks olla koht, kus temaga taas kokku saada
28. novembril avatakse Rapla kultuurikeskuses aasta eest meie seast lahkunud Riho Sibula nimeline tuba, kus on väljas tema kuulsamad kitarrid, toa avamisele järgneb sooloalbumi „Viimane’’ vinüülplaadi esitlus ja Riho sõprade kontsert.
PÖFF küll läbi, aga kinno tasub ikka minna
Inimesed on taas leidnud tee kinno, tõdesid 27. PÖFFi korraldajad. Nii suur hulk vaatajaid oli festivalil viimati koroonapandeemia eelsel aastal.
Eesti turbatööstuse algusaastad: Peeter Muna eesmärgiks oli jagada elektrit Tartu linnale
1923. aastal rajati Eestis kaks turba jõul töötavat moodsa sisseseadega elektrijaama – Ulila Tartumaale ja Ellamaa Haapsalu–Tallinna raudtee lähedale. Need kujunesid tollal olulisteks suurettevõteteks.
ARVUSTUS | Teos, mis võib maainimesel hirmu naha vahele ajada
Seesuguse mõjuga on Mart Kuhi esikromaan „Vihmakass“, mis jutustab salapärasest olendist, kes saab elujõu vihmasajus. Eriti näib ta mõjutavat noorte naiste meeli ning on võimeline nende pea segamini ajama.
Milline on „Papside“ sarja parim paps?
Elisa Huubi vaatajarekordi püstitanud seriaali „Papsid“ režissöör Anna Stepanova pani neljast peategelasest kokku ka „parima papsi“ portree.
Ivo Linna mälumäng 233. Kus asub maailma vanim Friedrich Schillerile pühendatud mälestusmärk?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
NAERIS | Mõni on nii laisk, et teda ei pane isegi piitsaga teiste eest präänikuid ära sööma
PÕRGUPÕHJA LOOD
PIIBUJUTT | Kuidas ma lehmaga tõtt vahtisin
Raplamaa
Jõed ja järved on talve tulekuks piisavalt kosunud
Lõppev aasta on meie jõgedele ja järvedele olnud väga muutlik, eriti mõjutas veeseisu suve-eelne põuaaeg, aga nüüdseks on veekogud jälle parajalt täis.
Sünoptik Kairo Kiitsak: tänane tuisk ei jää lähiajal viimaseks
Lähiaja perspektiivis pole talviste olude taandumist näha, kirjutab sünoptik Kairo Kiitsak nädala ilmaprognoosis.