Targu28.12.23
28.12.2023
Külvikalender jaanuar 2024
Maria ja Matthias K. Thuni järgi
Alanud on südakuu ehk jaanuar
Südakuu, ka vahtseaasta-, nääri- ja talvekuu.
Keelikurohi – üks päris nägus kodumaine taim
Hariliku keelikurohu (Carlina vulgaris) kohta on öeldud, et see on taim, kes liigutab veel pärast oma surmagi. Kõlab kummaliselt, aga tegelikult on see täitsa tõsi.
Ilus ja vastupidav, kuid haruldane pensilvaania porss
Kui meie merelähedastel soistel aladel ja järvekallastel kasvav harilik porss (Myrica gale) on paljudele tundmatu põõsas, siis pensilvaania porss (Myrica pennsylvanica) seda enam.
Isetehtud mänguklotsid pakuvad lapsele suurt rõõmu
Tänapäeval saab poest peaaegu kõike, aga oma ema hoole ja armastusega tehtud klotse mitte. Sellepärast meisterdasingi pojale puidust klotsid, mida on koos hea virna laduda ja kindluseks sättida.
Alates uuest aastast tuleb biojäätmeid koguda teistest jäätmetest eraldi. Kuidas seda kõige paremini teha?
Alates 2024. aasta jaanuarist tuleb Eestis biojäätmeid koguda teistest jäätmetest eraldi. Enamikus majapidamistes on klaasi, paberi ja plasti sortimine juba ära korraldatud, kuid biojäätmete kogumiseks koha leidmine võib mõneski kodus olla paras proovikivi.
Kuidas ja millega puhastada katuseid lumest ja jääst?
Lumised ilmad tähendavad paljudele majaomanikele järgmise 4–5 kuu jooksul kohustust koristada hoone katusele kogunevat lund ja jääd. Kuidas üleliigsest koormast katusel kõige paremini lahti saada? Kas katusematerjal ka midagi mõjutab ning millised katused on enim ohus?
Muffinid sobivad igale peolauale
Kiirelt valmivad ning maitsvad muffinid sobivad hästi aastavahetuse suupistelauale. Muffinitainast saab maitsestada mitmel moel, samuti täita kas soolase või magusa seguga, samuti kaunistada glasuuriga või katta värviliste suhkrugraanulitega.
Lissabonist on saanud turistide lemmikpaik
Portugali pealinn Lissabon pühib isegi talvel kiirelt talvekurbuse oma ilu, toredate inimeste ja kohvikõrvaste hõrgutistega.
Tšillid avavad uudse maitsemaailma
Janno Joosep avastas teravate tšillikastmete maailma umbes seitse aastat tagasi, mil Berliinis juhuslikult kohtus iirlase Jonathan O’Reillyga. Too tutvustas talle oma firma Crazy Bastard tootevalikusse kuulunud teravaid kastmeid ning see võitiski kohe Janno südame.