Maaleht 18.01 1893 (3)
18.01.2024
Murtud käega haapsallane ootas kaks päeva ravi: maakonnahaiglates napib traumapädevusega arste
Murtud käeluuga haapsallane ootas ligi kaks ööpäeva raviotsust, sest Läänemaa Haiglas ei suudetud röntgenipilti lugeda. Põhja-Eesti Regionaalhaigla ortopeediakeskuse juhataja Vahur Metsna sõnul vajab Eesti meditsiin hädasti reformi.
Argo Ideon: Herem läheb, ent plats puhtaks ei jää
Kindral Martin Herem (50) on kaitseväe juhataja, kelle puhul hetkekski pole tekkinud mõtet, et ta ei tea, mis suunas Eesti kaitseväge arendada, mida järgmisena tarvis hankida või millest loobuda.
Silja Lättemäe: kas tasuks nõukaaja traumast vabaneda ja usuõpetus koolidesse tagasi tuua?
Paljud on usu(ndi)õpetuse vastu, sest nõukogude võimu ühe pärandina on terved põlvkonnad üles kasvanud nii, et ei tea usust tuhkagi.
KARIKATUUR | Õpetajate streik
Valdek Alberi meretagune maailm • Sügav mõte
Streigi eel: depressioon murdis maha ühe kooli kolm õpetajat
Õpetajate streik on ukse ees. Muret ei tee ainult palk, vaid ka koormus ja ametiga kaasnev pinge, mis viib õpetajaid lausa haigevoodisse. Eriti noori õpetajaid.
Ruslan Trochynskyi: loomulikult oleks ukraina kogukond soovinud presidendiga kohtuda
„Kohtumine Volodõmõr Zelenskõiga oli esialgu plaanis, ta ise soovis ka seda väga. Aga kahjuks ajapuudusel polnud võimalik,“ räägib ukrainlasest muusik Ruslan Trochynskyi. Ent märkamatult külastus siiski mööda ei läinud.
Uue seadusega kaob võimalus hooajaliseks liikluskindlustuseks
Uue liikluskindlustuse seaduse eelnõu järgi on liiklusregistris oleva sõiduki puhul kaks võimalust – pidev liikluskindlustus või ajutine registrist kustutamine. Liisingus olevate hooajaliste sõidukite kasutajatele teeb see omajagu peavalu.
Narva ime: Eesti ainsas eesti gümnaasiumis õpivad isegi mõned eestlased
Maaleht uudistas idapiiril peagi avatavat eesti meele ja keele kasvulava: uksed löövad valla Narva Eesti gümnaasium ja Narva Eesti põhikool, mille kõrvale kerkib ka Narva eesti lasteaed.
PROGNOOS | Ka sel aastal tõusevad Soomes, Lätis ja Leedus hinnad meist vähem
Ennustatav hinnatõus tänavu küll aeglustub, kuid aasta algul lööb hindu ülespoole käibemaksutõus ja esimeses kvartalis jääb inflatsioon pea eelmise aastalõpu tasemele.
Lennundusekspert Toomas Peterson: kas Venemaa taevas lendavad surmalõksud?
Venemaa ei suuda sanktsioonide tõttu tagada lääne lennukitega ohutut lendamist. Jätkuv sõda pärsib lennundust kogu Euroopas, sh Eestis.
Karmo Tüür: Hamas ja Putin, ootamatult sarnased nähtused
Mingis veidras mõttes on Hamasi tegevus ratsionaalsem kui Vladimir Putini oma. Ent ratsionaalsusel on eri vorme.
Hillar Padu: Kaja Kallasele on tehtud tõeliselt inetu kanakarja kambakas. Ja kaagutajate reiting kerkis taevasse!
Värske meenutus läinud aastast on kahetine. Ühelt poolt jõulueelse lume ilu, teisalt näotu võimukähmlus Toompeal ja poliitikute võõrandumine rahvast.
Tauno Vahter: igal aastal alustab uut dieeti sama inimene, kes valib kõigil valimistel jälle mõnd uut erakonda
Pole teada, kas Eestisse jõudis ka 19. sajandi keskel moes olnud kõhnumise eesmärgil paelussi munade neelamine, küll aga suitsetamisdieet.
Madis Kallas: oleme euronõuete rakendamisel liiga karmid
Regionaal- ja põllumajandusminister Madis Kallas tunnistas Maalehele antud usutluses, et Eestis tõlgendatakse ja rakendatakse euronõudeid ebavajaliku paindumatusega. „Peaksime – ükskõik kui karmilt on mingid reeglid paika pandud – neid järgides inimlikkuse säilitama,“ toonitas ta.
Kas heitlik talv võtab meilt kodumaise saia ja õli?
Nädal aega 30 külmakraadiga öid paljal põllul tähendab, et taliviljaorased said kannatada. Põhiküsimus on, kui palju rapsipõlde tuleb kevadel üle külvata ja kas kodumaist toiduõli ikka jätkub. Mõnel pool teevad murelikuks ka talinisupõllud.
TURUKOMMENTAAR | Kapsasõpru ootab turul meeldiv hinnaüllatus
Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel on detsembrikuus paljude toidukaupade jaehinnad kauplustes mõnevõrra langenud nii kuu- kui ka aastavõrdluses.
JURIST VASTAB | Kuidas saaksin voodihaige eest pangatehinguid teha?
Olen juba aastaid hooldanud oma voodihaiget ema, kasutades ka tema pangakaarti. Kui pangakaart kadus ära, sulgesime konto. Nüüd öeldi pangast, et ma ei saa ema nimel uut pangakaarti teha, sest ma pole ema eestkostja. Mida teha, küsib Maalehe lugeja.
SPETSIALIST VASTAB | Kui palju saab reisija hüvitist, kui lennuk hilineb või pagas on kadunud?
Euroopa Liidus on reisijate õigused kaitstud. Kui lennu väljumine hilineb üle kahe tunni, peab lennuettevõtja pakkuma ooteajale vastavas koguses süüa, juua ja tasuta sidepidamise, näiteks helistamise võimalust.
SEADUSEMUUDATUS | Veebiplatvormid hakkavad maksuametile andmeid esitama
Esmakordselt esitavad veebiplatvormid tänavu jaanuaris maksu- ja tolliametile teavet nii platvormi vahendusel tegutsevate isikute kui ka nende 2023. aastal teenitud tulu kohta.
Suri vanim eestlane, 110aastane Ottilie-Armilde Tinnuri
Esimesel aprillil suri 110 aasta vanuselt kõige vanem eestlane Ottilie-Armilde Tinnuri. Maaleht jõudis veel aasta algul teha naisega ka viimase intervjuu. Lugu ilmus esimest korda 19. jaanuaril.
„Et Pärdist helilooja saab, ei paistnud esialgu kusagilt.“ Perekond pajatab lugusid aasta muusik Pärt Uusbergist
Eesti Rahvusringhääling tunnistas helilooja ja koorijuhi Pärt Uusbergi aasta muusikuks 2023. Rambivalguses olijast kõnelevad ema, isa ja vennad.
16. november 1988. See oli Vaino Väljase päev ja jäigi temaga
16. jaanuaril lahkus meie seast 92 aasta vanuselt endine poliitik ja diplomaat Vaino Väljas.
ARVUSTUS | Kes tappis Otto Mülleri?
Jah, ma soovitan vaadata kodumaist krimisarja „Kes tappis Otto Mülleri?“. Siin mõned mõtted, miks just see sari mind võlus.
„Enamik laule on nukker hala, nagu handi-mansi kalamees oleks jälle ilma kalata jäänud“ Peeter Sauter Eesti Laulust
Laupäeval toimub Eesti Laulu 2024 poolfinaal, kus viie vaba finaalikoha nimel läheb võistlustulle viisteist artisti. Selle teadmisega kuulasin oma pingerea tekitamiseks kõik need laulud üle.
Ivo Linna mälumäng 241. Mis järv olevat muistendi järgi Kalevipoja jalajälg?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
Lohemadudest peatselt algaval loheaastal
Sada aastat tagasi ilmus esimene eestikeelne meteoroloogiaõpik.
Sünoptik Helve Meitern: õige pea pöörab ilm sulale
Neljapäeval üle Botnia lahe Soome liikuva madalrõhuala lõunaservas sajab lund ja tuiskab, päeva peale lõuna- ja edelatuul vaid veidi nõrgeneb.