Maaleht 25.01 1894 (4)
25.01.2024
Rein Sikk: nii hädaldavat valitsust pole olnudki! Ega’s me teile vingumise eest palka maksa
Kurvastan, sest Eestil näikse olevat kõigi aegade kõige hädaldavam valitsus, mis lahenduste pakkumise asemel räägib üksnes sellest, et mitte midagi pole võimalik teha.
Sajandi otsus: kas riigikogu suudab üldse tuumajaama temaatikat mõista, kui arutab vaid vastuvõtukleitide üle…
30 KÜSIMUST: Kes ja millal ehitab tuumajaama ning kuhu pannakse tuumajäätmed ja mis minul sellest kõigest kasu on? Aga kui jaama tabab pomm? Enam levinud tuumaküsimustele vastab valitsuse tuumarühma koordinaator Reelika Runnel.
Hullem kui COVID: kaubalaevade ründamine Punasel merel tõstab hinnad lakke ka Eestis
Rünnakute kahju maailma kaubaveole võib olla isegi suurem probleem, kui oli COVIDi pandeemia mõju.
Aruküla kooli direktor: ütlen otse välja – meil pole peaministrit! Reformierakonnast pole midagi head loota
Nädal streikimist ampsab õpetaja rahakotist palgapäeval vähemalt 400 eurot ning õpetajate rahakoti paksus võibki saada streigi vaibumise põhjuseks. Eesti Haridustöötajate Liit otsib võimalusi, et streikivaid õpetajaid motiveerida nädalast pikemale tööseisakule.
„Magab loodus, magab ka komposter“ Meie kliimas ei suuda isegi entusiastid talvel biojäätmeid kompostida
Tänavuse aastaga algas Eestis ajajärk, mil biojäätmete sortimise nõue jõuab kõikide majapidamiste õuele. Tuhanded eramajad on soetanud endale aianurka kompostri, mis pole jahedal ajal mitte ainult kasutu, vaid meelitab ka närilisi.
Laiba nahk tuleb vahel ka enda sõrme peale tõmmata. Kriminalistika esileedi Annika Lall ei heitu millegi ees
Eesti kriminalistika valdkonna üks tuntumaid spetsialiste Annika Lall ütleb, et tehisintellekti kiirest arengust hoolimata käib kuritegude lahendamine ikkagi politseiniku kahe kõrva vahel.
Tõnu Trubetsky: Karjala dekoloniseerimisel ei ole takistuseks vaid vene keel, muutused peavad algama majandusest
Tallinnas elav Karjala vabadusvõitluse ideoloog Vadim Štepa on kindel, et Moskva impeerium kukub kokku. „Arvestades Karjala praegust etnilist koosseisu, mil karjalasi on vaid 5% ja paljud on Soome emigreerunud, ei saa dekoloniseerimise aluseks olla rahvusküsimus.“
Kersti Rannamäe: turbale on aianduses vähe alternatiivi
Kui aastaid tagasi oli taimekasvatus ja aiandus vaid eluspüsimise ja toidulaua teema, siis viimased aastad on lisanud ka olulise mentaalse väärtuse.
Tiit Tammsaar: Kaitseliit ei ole kahuriliha, mida kindralid oma geniaalsete plaanide kohaselt siia või sinna saavad lükata
Nüüdseks on osaliselt juba saanud selgeks, et Eesti riigi kaitsmist hakkavad juhtima uued kindralid.
Juhani Püttsepp: ihkad rahu, valmistu sõjaks! Nõnda õpetab meile ka loomariik
President Alar Karis rõhutas jaanuari algul riigikaitsenõukogu koosolekul sõjaliste kaitserajatiste tähtsust. Kuu lõpul tuli teade 600 punkri ehitamisest Eesti piirile.
Kuum kaup: paremate sortide seemnekartul on juba otsakorral
Alates jaanuari algusest võtavad meie aiapidajad tellimuste järjekorda, et saada parimaid seemnekartuleid, mida on uurinud, tervendanud ja kasvatanud nii Jõgeva teadlased kui teisedki sertifitseeritud kartuliseemne tootjad.
TURUKOMMENTAAR | Põllumajandus- ja toidumess Grüne Woche viib Eesti toidu maailma
19. jaanuaril Berliinis alanud mess kestab 28. jaanuarini. Külastajate üldarvuks hinnatakse 300 000. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Ants Noot rääkis, et koja jaoks on see juba 29. mess, kus nad Eesti stendis toimuvat korraldavad. Mess ise toimub alates 1926. aastast.
JURIST VASTAB | Kuidas kohtule tõestada, et elukaaslane oli jämedalt tänamatu?
Minu poeg kinkis elukaaslasele kalli korteri, aga kooselu läks lõhki inetul põhjusel. Nüüd poeg nõuab kingitud korterit tagasi. Minu teada on kinkelepingust taganemine võimalik ühe aasta jooksul. Millised põhjused tulevad arvesse, et kingitud korterit tagasi saada, küsib lugeja.
Seadusemuudatus: töötud saavad suuremaid toetusi
Töövaldkonnas on toimunud kolm tähelepanuväärset muutust.
LUGEJA KÜSIB | Mis saab minu kraavist, kui sellele on määratud avalik kasutus?
Kahele minu kodu ligidal asuvale kraavile on määratud avalik kasutus. See on märgitud ka katastriplaanile. Palun selgitage, mida tähendab kraavi avalik kasutus. Kas see on sama nagu jõe avalik kasutus, küsib lugeja.
Saatke abi! Meil ei ole siin midagi peale Kalašnikovi ja vana Žiguli!
Režissöör Aljona Suržikova Ukraina-sõber Vovka tapeti sõjaväljal.
Julia Aug: mõni siinne venelane on veendunud, et saab olla korraga nii Eesti kui Venemaa patrioot
„Eesti venelaste arusaamad iseendast ja maailmas sündivast on väga erinevad,“ ütleb Julia Aug, kes tõi värskelt lavale dokumentaalmaterjalil põhineva „#ярусский/#maolenvenelane“. Tema sõnul leidub neid, kes pingutavad, et siinse ühiskonna liikmeks saada. Aga inimene võib olla ka veendunud, et saab olla korraga nii Eesti kui Venemaa patrioot.
GRAAFIKUD JA TABELID | Kaitsealust metsa on Eestis rohkem, kui arvame
Kui palju on ikkagi Eestis kaitsealust metsa? Eri metoodikatega on jõutud mitmesuguste arvudeni. Keskkonnaagentuur kogus Metsalehe palvel info kaardikihtidelt kokku ja tulemus on vähemalt 33 protsenti.
„Sügiseks tuleb, see on kindel!“ Metsaveoautojuhid õpivad edaspidi Luual
Luua Metsanduskoolis on sündimas uus eriala, mida varem pole Eestis süsteemselt õpetatud – metsaväljaveo autojuhi õppekava. Pidevalt arenev kool õpib ka ise, näiteks virtuaalreaalsuse rakendamist õppes.
Soome uuring: laienev metsade kaitse võib metsad nooremaks muuta
Täiendav kaitse alla võtmine ja majandamise piiramine Soome metsades vähendab sealsete metsade puidutagavara, võrreldes praegusel viisil metsade majandamise jätkumisega, leidis Minna Räty juhitud Soome teadlasgrupp.
Ahvatlevalt kiirekasvuline ja tootlik sitka kuusk
Võiks arvata, et üheks tulevikupuuks võiks Eestis saada sitka kuusk (Picea sitchensis). Tõsi, vaadates, kuidas käib meie omamaiste üraskitest räsitud kuusikute käsi, siis ega selles ka ülearu kindel olla saa.
FOTOD | Suur-kirjurähn taob puusse auke mitmel põhjusel
Meil tegutsevatest ja pesitsevatest rähnidest on suur-kirjurähn vaieldamatult levinuim ja ka tuntuim, teda peetaksegi rähni musternäidiseks.
Raieõiguse müügil tuleb olla tähelepanelik
Ka pärast pikka kaalumist otsustavad metsaomanikud raieõiguse sageli võõrandada tundmatutele firmadele.
HINNAGRAAFIKUD | Küttepuidu hind lähikuudel ilmselt oluliselt ei tõuse
Jaanuaris okaspuupalkide ja okaspuu paberipuidu hinnad kasvasid. Küttepuidu hinnad sisuliselt ei muutunud. Kasepaku ja kasepalgi hinnad jätkasid langemist.
Mari Kartau: kui palju metsa peab veel looduskaitse nimel surema?
Metsalehe avaküljel on andmed selle kohta, kui palju Eesti metsa on kaitse all. Keskkonnaagentuur tegi selle väljaselgitamiseks ära tubli töö.
Telekava: eetrisse jõuavad uued dokumentaallood ja noortefilmid
28. jaanuaril algab ETVs dokumentaalsarja „Eesti lood“ uus hooaeg. Veebruari neljapäevadel teleesilinastuvad aga ETV2s noortele loodud mängufilmid, mis kõnetavad igas vanuses publikut.
Ivo Linna mälumäng 242. Millega läks 7. jaanuaril 1978 Antarktika ajalukku Emilio Marcos Palma?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
Kirjatähed aitavad taevatähti selgemaks teha
Tasub hinnata, et meil on eesti keeles tähed ja sõnad, millega taevatähtedest kirjutada.
KARIKATUUR | Autod protestivad: koormus käib üle jõu!
Valdek Alberi meretagune maailm • Sügav mõte
Bianca Mikovitš: õpetajate soovitud palgaraha tuleks leida, kuid sinna juurde peaks käima üks tingimus
Kuna kolmapäevast liitusid haridustöötajate streigiga ka lasteaiaõpetajad, tiirutas nende ridade kirjutamise ajal Delfi Meedia kontoriruumides ringi tavapäratu hulk pisipõnne.
NÄDALA ILMAPROGNOOS | Tavalisest külmem jaanuar lõpeb soojal noodil
Tavapärasest külmem jaanuar näitab kuu lõpus pehmemat palet. Atlandi tsüklonitel on hoog sees ja tõukavad lühiajaliselt pead tõstvad kargema ilmaga kõrgrõhuharjad taas minema.