Maaleht 1.02 1895 (5)
01.02.2024
Koolijuhid: oluline on suurem pilt, õpetajate põhisõnum pole ju ainult palgas
Haridustöötajate streik sai teisipäeval läbi ja tavapärane koolielu üle Eesti jätkub. Ligi poolteist nädalat kestnud streigi tulemusel tõuseb õpetaja palk 17 eurot ning lisaks saadi riigilt kuhjaga lubadusi lahendada probleemid õpetaja koormuse, palga- ja karjäärimudeliga.
Madis Somelar: lollitame Eesti peresid ja lapsi, kui füüsikat või kirjandust õpetavad pädevuseta inimesed
Tallinna Reaalkooli õppealajuhataja Madis Somelar avaldab lootust, et nüüd ehk jõudis valitsusele kohale: samal viisil jätkates pole viie aasta pärast koolides noori õpetajaid enam üldse.
Argo Ideon: õpetajate streik tõestas – me ei oska oma väikese ühiskonna lõhkiajamist vältida
Raske on nõustuda nendega, kes nimetavad õpetajate streigi tulemust võiduks. Kes võitis keda?
Lemmi Kann: iga eestlane vajaks suhtlemisõpetajat, olukord on täiesti kontrolli alt väljunud
Mitte väga kaua tagasi oli Eesti Vabariigis eri teemadel diskuteerimine igapäevane, kultuurne ja vaimu virgutav tegevus.
KARIKATUUR | Jüri hüpe Isamaasse
Valdek Alberi meretagune maailm • Sügav mõte
Esimene võimalus on aprillis: kodulaenu maksjad ootavad intresside alanemist
Kodulaenu maksjad saavad aasta teisel poolel veidi hõlpu, kui euribor prognooside järgi allapoole liikuma hakkab. Samal ajal on Eestis toidu hinnad Soome omadele järele jõudnud.
Riik üllatas kagupiiri elanikke 600 punkri ehitamise plaaniga: „Kui maa ära võtavad, kas makstakse kompensatsiooni ka?“
Järgmisel aastal alustab Eesti piirile kaitsevööndi rajamist. Piiriäärsed elanikud kardavad, et hakatakse jälle maad käest võtma, ning vallavanem, et piirkond jookseb inimestest tühjaks.
Onkoloog: Eesti ei peaks kuuluma maade hulka, kes lubavad arstidel surmata oma kodanikke
Sotsiaalministeeriumil on plaan lisada terviseportaali võimalus elulõpu tahteavalduseks, mis annaks võimaluse keelduda ravist ja elustamisest. Kas sellest järgmine samm võiks olla ka eutanaasia või abistatud enesetapu lubamine?
Eesti linnapeade välimääraja: kes kui palju palka saab? Kes on kõige staažikam, loomasõbralikum, musikaalsem?
Maaleht selgitas, kes Eesti linnapeadest on kõige staažikam, loomasõbralikum, musikaalsem, Facebooki-lembesem, sportlikum, kes sarimõrvade asjatundja... Kuidas soovitakse oma linna maailmakuulsaks teha, milliseid makse tõsta. Palganumbrid ja lemmiktoidupoed takkatippu.
Mari Kukk: kuidas naiivne ja ahnevõitu inimene netipoes vastu pükse sai
Nüüd siis tean omast käest seda tunnet, kui oled oma arust küll tark ja informeeritud, aga korraga nagu ära tehtud.
Tuuliki Kasonen: vähem NIMBYt, rohkem YIMBYt. Taastuvenergia saabumine tooks kuhjaga rõõmu
Mõtteviisi muutus lubab kogukonnal asuda kaasava partnerina laua taha, kus otsustatakse suuri asju.
Argo Ideon: terve Venemaa nutab kass Twixi kurva saatuse pärast
Vene riik sõdib oma naabriga, sadamad ja tehased põlevad, mehed saadetakse surema kaugel kodust. Aga rahvas elab kaasa kassile, kes visati rongist välja, kuigi tal oli sõidupilet.
Hannes Rumm: miks neelas Ratas alla Savisaare Kremli-meelsuse, aga ei lepi Keskerakonnaga enam nüüd?
Tutvusin Jüri Ratasega 2007. aasta sügisel riigikogu liikmete korvpallitrennis. Endiste Eesti noortekoondise liikmetena olid Jüri Ratas ja Ott Lumi teistest Forelli tänavas reipalt palli patsutavatest tegelastest peajagu üle.
Tomatiguru Ingrid Bender: ühtsama tomatitaime saab kasvatada aastaid
Rohkem kui kolmveerand sajandit kestnud aretustöö on andnud meile mitmeid päris oma tomatisorte. Jõgeval asuva Maaelu Teadmuskeskuse teadur Ingrid Bender rääkis Maalehele lähemalt.
Euroliit pakub miljoneid, ent Eesti toidutootjatel napib võimekust seda kasutada
Põllumajandus- ja toidusektori müügiedenduseks on Euroopa Liit eraldanud tänavu üle 180 miljoni euro, paraku meie toidutootjad ei suuda seda raha eriti kasutada. Kas toetus jääbki teistele riikidele?
HINNAVÕRDLUS | Vastlakuklid on nii üle mõistuse kallid, et tasub ise teha
Ahvatlevad vahukooremütsidega saiad ilutsevad igas koogiletis. Nii kohvikus kui poes. Hind kipub aga olema krõbedavõitu. Hoopis soodsam on lihtsaid küpsetisi ise valmistada.
LUGEJA KÜSIB | Millal varitseb oht oma rahast hoiu-laenuühistus ilma jääda?
Hiljuti saime teada, et Eriali hoiu-laenuühistu juhid mõisteti süüdi ja see ühistu on pankrotis. Olen oma perega paigutanud sääste teise hoiu-laenuühistusse. Nüüd oleme tõsiselt mures, et ehk meiegi ühistus on mingid ohud oma rahast ilma jääda. Kas peaksime oma raha kiiresti välja võtma? Millised on minu võimalused ja õigused ühistus asja kontrollida, küsib Maalehe lugeja.
ASI SELGEKS | Seadusemuudatused, mida tuludeklaratsiooni esitamisel meeles pidada
Tuludeklaratsiooni hooaeg on kohe-kohe algamas. Kuna maksusüsteemis on toimunud mõningad muutused ja praegu on käimas üleminekuperiood, tasub enne deklaratsiooni esitamist seadusemuudatusi meeles pidada.
Hüljeste arvukus tegi sajandi rekordi: jää on eluküsimus
Veebruaris, mil suur osa inimesi kirub külma talve, algab Läänemere jääl uus elu – pool sajandit tagasi inimtegevuse tõttu väljasuremisohuni viidud hallhüljestel on poegimisaeg.
Peeter Sauter: kas ainult targad loevad raamatuid? Või lollid ikka ka?
Kui eeldada, et lugemine kindlasti teeb targaks, siis tahaks ju teada, milliste raamatute lugemine. Ja teema hakkab kohe hargnema.
Margus Mikomägi: metsafilm „Vara küps“ on veel toores
Kui äsja esilinastunud dokumentaalfilmi „Vara küps“ kriitiliselt ei jälgi, siis see vaid süvendab polariseerumist – head looduskaitsjad ja halvad metsamehed.
Monte Carlo ralli tähesõidud algasid kord Tallinnast. Ühel korral sai just siit alguse võitja teekond
1930. aastatel startisid Tallinnast Estonia teatri eest legendaarsed tähesõidud. Kuna teele asuti jaanuaris, tuli ette, et sihtkoha asemel lõpetati hoopis lumetormis või maanteekraavis.
ARVUSTUS | „Vaesekesed“ – nii häid filme võiks kinodes rohkem näidata
Me lausa januneme eriliste filmide järele, nagu näiteks Kreeka režissööri Yorgos Lanthimose „Vaesekesed“, mis pälvis Kuldgloobuse parima komöödia ja naispeaosatäitja kategooriates.
Uued seiklused: Taavi Libe viib Eesti taluperenaise Aafrikasse
Märtsikuus kutsub TV3 vaatajaid kaasa elama Aafrika-seiklusele, koos saatejuht Taavi Libega on kaugel maal ka taluperenaine Malle, kes kunagi varem polegi reisimas käinud.
Ivo Linna mälumäng 243. Vanasti keelas seadus laeval viibida naistel ja ... Kellel veel?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
Küünlapäeval hakkab ilmal teine silm vett jooksma
Nii nagu ilma poolest võivad täiesti erinevad olla üksteisele järgnevad aastad, on seda ka küünlapäevale järgnevad nädalad.
NÄDALA ILMAPROGNOOS | Läheb soojaks! Tormine keeris Norra merelt toob lausa kevadisi hetki
Atlandi madalrõhkkonnad jätkavad jõulist tungi Põhja-Euroopasse ega lase ilmal nädala lõpuni vesiselt lainelt talvisemale teele pöörata.