Maaleht 8.02 1896 (6)
08.02.2024
Soome suursaadik: ka meil maksud tõusevad ja tulemas on uued streigid. Aga hirmu pole!
Soomes on käes muutuste aasta. 11. veebruaril selgub, kellest saab uus president. Majanduse keeruline olukord paneb kärpima töötutoetusi ja haigusrahasid. „Kuid poliitiline sõnasõda meil nii äge pole kui teil,“ nendib Soome suursaadik Eestis Vesa Vasara.
Hindrek Riikoja: miks on Eestis nii keeruline uusi asju ehitada?
Lääne-Virumaa kroonimata kuningas Oleg Gross tahab keset Rakvere linna püsti panna 16korruselise kõrghoone.
Margus Mikomägi: maailmavaatest on saanud kaup, millega poliitikud oma halbu otsuseid õigustavad
Kuidas tunneb end inimene, kes kaupleb oma auga? Poliitika olevat kompromisside kunst.
KARIKATUUR | Linnaelu
Valdek Alberi meretagune maailm • Sügav mõte
Rakveres lahvatas suur sõda „Grossi pilvelõhkuja“ ümber
Maaleht väisas suurärimees Oleg Grossi ja tema firmade tegevjuhist poega Georg Grossi, küsides, mida annab Rakverele 16korruselise maja ehitamine ja mida võib kaasa tuua allkirjakampaania, mis nõuab arendusele ette jääva 1910. aasta maja säilitamist.
Läänemaa legendaarne jalgpallitreener: „See oli šokk! Aga õhtul avan vahuveini!“
Presidendilt teenetemärgi pälvinud Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi legendaarne treener Jaanus Getreu on elus palju näinud, kuid ütleb, et oli ikka väga ehmunud seda uudist kuuldes.
Valgetäht vaibameistrile! „Korraga oli telefon kõnedest ja sõnumitest punane...“
Tänavu tunnustas president teenetemärgiga eeskätt pühendumuse eest kutsetööle või kogukonnale. Teiste hulgas pälvis Valgetähe V klassi teenetemärgi Põltsamaa käsitöömeister Kersti Pook, kelle kätetööna valmis Põltsamaa kirikusse 27 meetri pikkune vaip.
Professor Veiko Uri: teenetemärk on tunnustus Eesti Maaülikooli metsamajas tehtule
„Minu jaoks oli see väga ootamatu, kui hommikul telefon helisema hakkas ja kõik õnnitlesid,“ jagas Eesti Maaülikooli metsaökosüsteemide professor, akadeemik Veiko Uri esmast emotsiooni uudisele, et ta pälvis Valgetähe III klassi teenetemärgi. „Kõige enam on see tunnustus Eesti metsateadusele ja Eesti Maaülikooli metsamajas tehtule.“
ÜLLATUS! Kutse patrulli päädis Hiiumaa legendaarsele Liidale teenetemärgiga
Pea 38 aastat politseinikuna leiba teeninud Lydia Minajeva heldis pisarateni, kui kuulis kolleegide käest uudist talle määratud riiklikust teenetemärgist.
Põlvamaa piimatootja: Eesti põllumajandust ei suuda hävitada põud, vihm ega valitsuse rumalad otsused
Valgetähe V klassi teenetemärki pälviv Avo Kruusla on Põlvamaal Kanepi vallas kunagisest Kaska-Luiga väiketalust arendanud kaasaegse perefirma, kus saab tööd üle 60 inimese.
87aastane sirelite aretaja Aavo Mägi: „Kui jumal tervist ja päevi annab, jätkan!“
„Armusin sirelitesse 1960. aastatel Tallinna Botaanikaaias töötades,“ meenutab tohutut sirelite kollektsiooni omav aretaja Aavo Mägi, keda president tunnustab Valgetähe V klassi teenetemärgiga.
Jaanus Murakas täitis põllumeeste kauaaegse unistuse
Presidendilt pälvib Valgetähe III klassi teenetemärgi E-Piima juhataja Jaanus Murakas, kelle eestvedamisel on Paidesse rajatud Baltimaade kõige nüüdisaegsem piimatööstus.
Sünoptik Taimi Paljak teenetemärgist: „Olen šokis, see on nii ootamatu!“
Valgetähe V klassi teenetemärgi saab tänavu presidendilt ka Maalehe pikaaegne kaastöötaja sünoptik Taimi Paljak.
Rahvatantsudoktor Sille Kapper: tunnustatuna on veelgi suurem rõõm vedada edasi tantsupidude vankrit
Maaleht tabas Eesti kuulsaima folklooriansambli Leigarid juhi Sille Kapperi üle lumehangede müttamas ja rahvatantsupeo koosolekule tõttamas. Õnneks ei libisenud ta ehmatusest, kui presidendi annetatud aurahast telefonitsi kuulis.
Teraviljasortide aretaja Ülle Tamm teenetemärgist: „Olen liigutatud!“
Maaelu Teadmuskeskuse teravilja ja õlikultuurude valdkonna vanemteadur Ülle Tamm saab presidendilt Valgetähe V klassi teenetemärgi.
Valgetähe laureaadist Soome presidendi tantsuõpetaja Raivo Riim mängib torupilli ja riimib raamatuid
Kõigekülgne Rakvere kultuuriedendaja Raivo Riim palus Maalehel presidendi tunnustusest ja aurahast kuuldes kolm korda korrata, et tegemist pole nalja ja esimese aprilliga, siis aga hakkas pisaraid pühkima ning kurku tuli klomp: „Olen vaid eesti keelt õpetanud, ei enamat“.
Luua metsanduskooli juht Haana Zuba-Reinsalu: teenetemärk on tunnustus ka kõigile mu kaasteelistele
„Väga suur üllatus! Sellised asjad tabavad meid nagu välk selgest taevast,“ ütleb alates 2001. aastast Luua metsanduskooli juhtinud Haana Zuba-Reinsalu presidendilt saadud teenetemärgi kohta. „Olen teinud lihtsalt oma igapäevast tööd, sellistele asjadele mõtlemata.“
Valgetähe pälvinud Ain Aasa: agronoomist tippjuhiks
Presidendilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi saanud Estonia OÜ juhatuse esimees Ain Aasa on juhtinud paarkümmend aatsat Eesti ühe suurima põllumajandusettevõtte tööd.
OLULINE UUENDUS | Korterelamu rekonstrueerimistoetus hakkab olenema maakonnast
Kliimaministeeriumis on ettevalmistamisel määrus, mis toob kaasa mitmeid muudatusi: 160 miljonit eurot jagatakse maakondlikult, täiendatakse hangete läbiviimise protsessi ja taotluste esitamise aeg pikeneb.
30 000 eurot läinud nagu niuhti! Võrumaa mees langes Facebookis reklaamitud pettuse ohvriks
Investeerimispettused on hakanud kanda kinnitama ka Eestis ja peamiselt langevad kelmide ohvriks just vanemad inimesed. Ka selle aasta esimestel kuudel jäi Facebookis levinud kelmuse tõttu üks Võrumaa mees ilma umbes 30 000 eurost.
Riik tunnistab, et automaks on maainimestele ebaõiglane
Nii rahandus- kui ka regionaalministeerium möönavad, et eesootav automaks halvendab hajaasustuses elavate inimeste toimetulekut, aga...
MAALEHE ILMATARGAD | Mida toob meile talve teine pool?
Kuigi hiljemalt küünlapäeval pidanuks talve selgroog murduma, näitavad viimased päevad, et eluvaim jäi sisse.
Piret Tali: miks usuvad 21. sajandil sündinud mehed siiani, et naise koht on kodus pliidi ääres?
Lauluisa Kreutzwaldi muinasjutu „Tark mees taskus“ asemel elab nüüd taskutelefonis „loll mees“ – jõud, mille kaudu pööratakse maailma kindalt, aga jõuliselt tagasi kiviaega.
Jüri Laurson: kohutavad hävingud 80 aasta eest, mis ei unune kunagi
6.–7. märtsil 1944 toimusid Narva linnale õhurünnakud, mille käigus hävis suurem osa vanalinna ehitistest.
Dario Andrea Cavegn: paberlehtede langus algas uudistest loobumisega
Tänapäevalgi peaks keskenduma kvaliteedile ja algsele ülesandele avalikkust teavitada, mitte aga võistlema meelelahutuse turul.
Tiina Laanem: kõik justkui üks Euroopa, aga ometi on suhtumine prügimajandusse riigiti väga erinev
Rahvuskonservatiivi õudusunenäos kaob eestlase käest kannel ning peast murumüts ja meist kõigist saavad siin Euroopas mingid seguolendid, kes juhinduvad peamiselt eurodirektiividest ning magedast massimaitsest.
Uuendused raputavad põllumeeste nõuandeteenistusi: segadust tuleb juurde, raha jääb vähemaks
Aasta konsulendiks valitud Pärnumaa Talupidajate Nõuandekeskuse juhataja Olavy Sülla tunnistab, et nüüd tuleb konsulentidel Maaelu Teadmuskeskuse (METK) eestvedamisel kohaneda uue süsteemiga ja see on paras peavalu.
FOTOD JA VIDEO | Hiiglasliku viljalaeva last käib luubi alt läbi
Kõige suuremad laevad Eestis kasvatatud teraviljaga lähevad teele Muuga sadamast. Viljalaeva lastimine on täpne ja igal sammul kontrollitud protsess, kus ei saa lubada ainsatki viga ega viivitust.
TURUKOMMENTAAR | Pealinnas on vastlakuklid kallimad, mujal taskukohasemad
Veebruaris on mitmeid olulisi tähtpäevi, mis seotud toidu ja söömisega.
LUGEJA KÜSIB | Kas töölt koondatud pensionär võib töötukassas end töötuna arvele võtta?
Koondamisteade anti meie ettevõttes pooltele inimestele – alates 1. aprillist oleme töölt koondatud. Sellise teate said nii mõned tööealised inimesed kui ka töötavad pensionärid. Palun selgitage, millised erinevused on koondamistasu maksmisel tööealisele ja pensionärile. Kui palju maksab sellest tööandja ja kui palju töötukassa? Kas pensionär saab samuti töötukassas end töötuna arvele võtta või mitte? Kas pensionäril on õigus küsida samalt firmalt, et ehk leitakse talle mõni teine sobiv töö, küsib Maalehe lugeja.
LUGEJA KÜSIB | Kas saan pärandada maja tütrele nii, et poeg jääks pärandist ilma?
Minul on abikaasaga kaks ühist last – poeg ja tütar. Nüüd sooviksin oma maja pärandada ainult tütrele, sest poeg ei abista mind. Kas see on võimalik, küsib Maalehe lugeja.
Rokkar Ollie ronib Lasnamäe süstalde keskelt maailmalavadele
Juba järgmisel laupäeval, 17. veebruaril selgub, kes läheb Eurovisionile Eestit esindama. Üks favoriite Oliver Mazurtšak ehk Ollie ei pabista: „Elu on mulle õpetanud, et aja oma asja, ja mis peamine – naudi seda.“
ARVUSTUS | Kaarel Kurismaa – 85aastane trammivasikas
Hiljuti esilinastunud dokk „Kaarel Kurismaa ajatuse piirid“ räägib mitmekülgsest kunstnikust, kes alustas Eestis kineetiliste objektide tegemist juba möödunud sajandi kuuekümnendate lõpus, kui kunstiteadlased polnud sõna „installatsioon“ veel välja mõelnud.
Põllumeestel pole Tallinnas Laiale tänavale enam asja
Regionaal- ja põllumajandusministeerium kolis oma Laia tänava majast ministeeriumide ühishoonesse Suur-Ameerika tänaval. Kahel korral ministriametit pidanud Ivari Padar möönab, et emotsionaalselt väga oluline vana maja jäänuks uutele väljakutsetele ilmselgelt jalgu.
Hüvasti, Lianne Saage-Vahur! Tänu sinule sai tuule tiibadesse hulk tuntud näitlejaid-lavastajaid
Lahkunud on Lianne Saage-Vahur – Jõgeva õpetaja, kelle asutatud kooliteatrist Liblikapüüdja on tuule tiibadesse saanud hulk tuntud näitlejaid-lavastajaid.
SUUR FINAAL | Käes on tõsielusarja „Sellest saab meie suvi“ viimane saade. Kas osalejad leiavad armastuse?
Veebruaris alustas Kanal 2 ekraanil tõsielusari „Sellest saab meie suvi“, kus kaheksa vallalist asusid otsima kaaslast, kellega veeta ilus Eestimaa suvi ja miks mitte kogu edasine elu. Nüüd on käes sarja viimane saade ja selgub, kas osalejad leidsid armastuse või mitte.
Ivo Linna mälumäng 244. Kelle ettepanek oli telefoni vastu võtta sõnaga „Halloo!“?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
Pahal lapsel mitu nime: tormidele antakse nimesid keisrist kemmerguni
Orkaanidele antakse üpris omapäraseid nimesid. Nii tormid ise kui ka nende ristimine on aga vahel ohtlik värk.
NÄDALA ILMAPROGNOOS | Valitseb külm kõrgrõhuala, Ida-Eestis langeb temperatuur eriti madalale
Hoidke piip ja prillid, sest nädala lõpp tõotab tulla tõeliselt külm ning juurde võib sadada ka värsket lund. Vaata täpsemat prognoosi altpoolt.