Maaleht 15.02 1897 (7)
15.02.2024
REPORTAAŽ | Krimipealinn Võhma? „Meil siin vist ongi hullem kui Chicagos“
Võhma linnal oli 1990ndatel halb kuulsus peksmiste ja vandaalitsevate kampade pärast. Kohalikud kardavad, et viimase aja sündmuste tõttu tuleb Võhma halb maine jälle tagasi.
Argo Ideon: Eestis on Soome hinnad, ainult allahindlusega saab veel söönuks
Üksvahe liikus ringi loetelu ütlemistest, mille järgi tunned ära rikka inimese. „Must kalamari on väga maitsev, aga punane käib ka kuidagi.“ Või: „Kui mulle midagi poes meeldib ja see pole allahinnatud, ikkagi ostan.“ Ja „poodi minnes oma kotti kaasa ei võta!“.
KARIKATUUR | Välisluureamet hoiatab draakoni eest
Valdek Alberi meretagune maailm • Sügav mõte
Veronika Meriküll: leidub eestlasi, kes ei oska ega taha riigikeeles isegi „tere“ öelda
Kui mõnel riigil on mitu riigikeelt, siis Eestis ainult üks. Siiski elab meil tuhandeid „eestlasi“, kes ei oska ega taha sõnagi eesti keelt kõnelda.
„Eesmärk on kord majja lüüa.“ Väiksemates linnades tuleb hakata parkimise eest maksma
Eesti eri paigus läheb parkimine tasuliseks ja kallimaks, põhjuseks tuuakse autoomanike mugavust ja reeglite eiramist.
„Karistatakse lasterikkaid valdu!“ Riik plaanib röövretke jõukatesse valdadesse
Riigi plaan võtta raha heal järjel valdadelt ja anda vaesematele ajab rikkamate omavalitsuste juhid ärevile. „Meie keskmisest suurem maksutulu inimese kohta on sügavalt petlik number ja täiesti vale alus meie rikkuse üle otsustamisel,“ kinnitab Saue vallavanem Andres Laisk.
KATSE | 10 euroga päevas söönuks? „Elada saab, aga mis elu see on!“
Kaks aastat tagasi kirjutasid Maalehe ajakirjanikud oma kogemuste põhjal, kuidas tulla toime, kui päevane toidueelarve peab jääma alla 10 euro. Nüüd teeme sama katse uuesti. Vahepeal on poes hinnad veelgi tõusnud, kuid eelarvele lisasime aga vaid käibemaksu suurenemise, ümardatult 20 senti.
Rainer Saks: Ukraina armee tuleks korralikult relvastada, selle asemel et Venemaa rünnakut Euroopale kuulutada
Selle asemel, et üksteise võidu lugeda aastaid, mis Euroopal väidetavalt jääb sõjalise kokkupõrke alguseni Venemaaga, võiks ennast kokku võtta ning relvastada Ukraina armee ning võtta strateegiline initsiatiiv enda kätte.
Tauno Vahter: kui palju on Eesti ajaloos teemasid, millest ei sobi rääkida?
Kas olete mõelnud, mis on need sündmused, mida hakatakse tänapäevast mäletama ka tulevikus? Mis on see, mida me võib-olla veel saame teada ja mida me ei saa kindlalt teada mitte kunagi?
Mait Mölder: metsaomaniku valikud. Kas astuda kolhoosi või sõita Siberisse?
Olen metsaomanik, kelle täiskasvanud mets Alutaguse rahvuspargis on juba 23 aastat kõige rangemate looduskaitseliste piirangute all. Tohin oma metsas ainult jalutada ja vaadata mädanema hakkavaid puid.
Riho Terras: maaelu eest vastutav minister muudkui „muretseb“, aga tegusid on vaja
Maalehele antud intervjuus väljendas regionaal- ja põllumajandusminister Madis Kallas sügavat muret Eesti maapiirkondade taandarengu pärast.
Seakasvatajad peavad nüüd tõukulte Norrast sisse vedama
Sigade Aafrika katku (SAK) ja Ukraina sõja mõju ulatub ka tõuaretusse – nii ei saa meie seakasvatajad osta enam tõukulte Leedust, vaid peavad neid transportima Norrast, mis tõstab ka spermadoosi omahinda.
LUGEJA KÜSIB | Kas töötutoetused võetakse ära, kui kauplen krüptorahaga?
Kui olen koondatud ja saan töötuskindlustushüvitist, kas ma siis ei tohi samal ajal äraelamiseks aktsiaid müüa ega krüptoga kaubelda? Maksud nendelt tehingutelt makstakse aasta tuludeklaratsiooniga, aga kui mu tulud on nende tehingute pealt olnud suuremad, kui on hüvitise ajal lubatud tööampsude summa, kas pean siis hüvitise tagasi maksma, küsib Maalehe lugeja.
SPETSIALIST VASTAB | Kas võõrad võivad minu metsa vääriselupaigas jalutada?
Minu kinnistul olevatele kraavidele määrati avalik kasutus, nii on igaühel õigus kallasrada kasutada. Samas on keskkonnaamet sealsamas kõrval asuvale metsaalale märkinud „metsa vääriselupaik“.
Veel viimast korda saab laste eest maksuvaba tulu maha arvata
15. veebruarist alates saab esitada 2023. aasta tuludeklaratsioone maksu- ja tolliameti (MTA) e-teenuste keskkonnas ning teenindusbürood hakkavad väljastama eeltäidetud tuludeklaratsioone.
Traktorist ja künnimeister Pille-Riin Viilup: „Imetasin poissi samal ajal, kui kombainiga rapsi võtsin. Jumala äge!“
Varahommikul olid metsatukad härmatisest helevalged. Nüüd tõuseb veebruaritaevasse päike ja tihane laulab „sitsikleit-sitsikleit“.
19 koerabeebit! Muhu veterinaar Heli Säre aitas ilmale Eesti suurima kutsikate pesakonna
Veterinaaria Chuck Norriseks ristitud Eesti ainuke anestesioloog-intensiivraviarst Heli Säre naudib pärast paljusid aastaid suurlinnades väikese saare mõnusid ja ütleb, et Muhusse mahub terve maailm.
Parimad palad: nende filmide kinno jõudmist tasub pikisilmi oodata
Eesti filmil on läinud päris hästi, kinodesse jõuab mitmeid uusi linatöid, mida vaatama tõtata.
Tänapäeva Eesti matusekombed: efektiivsed, kuid vana aja leinateraapia on kadunud
Inimese surm, matmine ja sellega seonduv on liikunud kodudest matusebüroodesse. Asjakorraldus on ladusam, kuid samas oleme kaotanud tegevusi, mis varem toimisid leinateraapiana, kirjutab Marju Kõivupuu värskelt ilmunud raamatus „Inimese lahkumine“.
Tammsaare aina kirjutas talutööde viletsusest, ise aga labidat ei puutunudki
Maailma saatust mõjutab muude hädade kõrval juba ka ChatGPT kasutuselevõtt, aga Anton Hansen Tammsaare muuseumis Järvamaal avati hoopis näitus „100 aastat soode kuivendamist Vargamäel“.
Kõik, mis saarmaga Eestis juhtunud, on toimunud seetõttu, et enne on midagi juhtunud voolava veega
„See hammastega veekoer, mait, ahne maiasmokk, see röövel,“ ütleb põlastavalt Haug Sammalselg Richard Rohu tuntud loos „Ahnuse palk“ saarmas Udrase kohta. Jutud utra ahnusest on paraku ülekohtused.
„Valetamisklubi“: mis tegelikult juhtub, kui keegi tühistatakse?
Kaamerad surisevad ning märtsikuus jõuab TV3 eetrisse särisevate suhteliinide ja kodumaiste tippnäitlejatega originaalsari „Valetamisklubi“.
Ivo Linna mälumäng 245. Milline erakordne omadus on konnaliigil Lithobates sylvaticus?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
KAART | Peagi saabuvad esimesed kevadekuulutajad. Kus meie sulelised aga talvepuhkust veetsid?
Peagi hakkavad saabuma esimesed kevadekuulutajad. Aga kus meie tuntumad linnud õieti oma talve veedavad?
Palju maksab, kui tahad tormile enda nime panna?
Peale tormide on nimesid pandud õige mitmele ohtlikule ilmanähtusele.
NÄDALA ILM | Jäävihma tuleb muudkui veel ja veel
Eesti jääb homme Loode-Venemaal paikneva kõrgrõhuala ja üle Skandinaavia laieneva madalrõhuala piirimaile. Viimase serva mööda jõuab meile merelt ka soojem ja niiskem õhumass.
TURUHINNAD | Käibemaksu tõus annab valusalt tunda
EKI andmetel on jaanuarikuus paljude toidukaupade jaehinnad kauplustes mõnevõrra kasvanud