Maaleht 29.02 1899 (9)
29.02.2024
Kristen Michal Stenbocki majja minekust: kui minu nime pakutakse, ju siis teen oma tööd hästi
Kliimaminister Kristen Michali nimi on enim kõlanud võimaliku uue peaministri kandidaadina. Staažikas poliitik ise seda intervjuus kordagi ei kinnita. Aga kategooriliselt ei eita ka. „Olen endale armsaks mõelnud selle töö, mida teen. Ja see on väga põnev töö,“ rõhutab Michal.
Argo Ideon: automaks tuleb, olgu see nii ebapopulaarne kui tahes
Pikema nimega „mootorsõidukimaks“ leiab rahva seas äärmiselt vähe mõistmist. Norstati läbi viidud küsitluse kohaselt 76% inimestest ei toeta automaksu, toetajaid on vaid 19%.
Margus Mikomägi: „20 päeva Mariupolis“ on väga mõjuv film
Unustada ei tohi. Kui jooksid dokumentaalfilmi „20 päeva Mariupolis“ tiitrid, tekkis teleekraani vasakule ülanurka kiri „Järgmisena: SURM PARADIISIS“. Võiks parafraseerida: „Enne: SURM PÕRGUS“. See Mariupoli õudusi kirjeldav dokk kandideerib Oscarile. Telekavas järgnenu on Inglise–Prantsuse komöödiaseriaal.
KARIKATUUR | Üks maks on veel kehtestamata...
Valdek Alberi meretagune maailm • Sügav mõte
Vallavalitsuse autod maksust vabaks? „See tuleks niikuinii maksumaksja taskust“
Kohalike omavalitsuste autod on vajalikud avalike teenuste osutamiseks ja neid võiks käsitleda analoogselt operatiivsõidukitega, leiavad omavalitsusjuhid.
Ühisveevärgi kliente ootab kopsakas hinnatõus
Samal ajal kui Euroopa Liidu toetused vähenevad, vajavad Eesti vee- ja kanalisatsioonivõrgud lähema tosina aasta jooksul umbes 2,5 miljardi euro eest investeeringuid, mis toob kaasa teenuse kallinemise.
Jahimees: öösihiku lubamisega metsseajahiks avatakse Pandora laegas
Samal ajal kui mitu jahinduse, loomakasvatuse ja toidutootmisega seotud katusorganisatsiooni vaatavad ootavalt keskkonnaameti poole, et lõpuks ometi saada luba kasutada metsseajahil öösihikut, esindab Kasari jahiseltsi juhatuse liige Kulno Rehkalt neid jahimehi, kelle hinnangul peaks öösihik olema viimane hädaabinõu.
Bidenite-vastast komprat tassiti otse Venemaalt
USA kohus pistis eeluurimise ajaks pogrisse endise FBI informaatori Alexander Smirnovi, läbi kelle võis Venemaa sokutada Ameerika uurimisasutustele valeväiteid president Joe Bideni ja tema poja Hunter Bideni kohta.
Sõda annab Ukraina kohtutele meeletult tööd ja pakub uudseid väljakutseid
„Muidugi jagame oma kogemusi, kuid sõja tõttu on Ukraina kolleegide laual asju, millest ka meil on õppida,“ tõdeb riigikohtunik Ivo Pilving. „Sõja ajal on osa protsesse kiiremad, ka kohtupidamine on kiirem.“
Marika Villa: Saksa valitsus loob migrantide paradiisi
Saksa valitsuse SKT kasvuprognoos tänavuseks on vaid 0,2 protsenti, mis tähendab sisuliselt nullkasvu. Paljud ettevõtted plaanivad tootmist kolida mujale, näiteks Poola.
Brit Padjus: maa hinna kolmekordne kasv paneb põllumehe valikute ette
Maa-ameti värske hinnastatistika andmeil on haritava maa hinnad viimasel kümnendil kolmekordistunud. Kasv on olnud eriti terav viimasel kahel aastal, kus hinnatõus on ulatunud lausa 53 protsendini.
Hillar Padu: eelarverahu „iga hinna eest“ toob kurdistava vaikuse ääremaa tühjas koolimajas
Jutud käivad nagu pool sajandit tagasi: ebavõrdne majandustase ja ääremaastumine. Tollal olid probleemiks kolhoosid-sovhoosid, nüüd koolid. Õpetajaid ei jagu või põgenevad linna, aga maksueraldisi kohalikuks arenguks või palgalisaks ei leita.
Hannes Rumm: "ülbed" eurooplased sõja tõttu Ukrainale hinnaalandust ei tee
Küsisin jaanuari lõpus Kiievis toimunud seminaril Ukraina riigiametnikelt, kes hakkavad peagi pidama liitumisläbirääkimisi Euroopa Liiduga, millised on nende isiklikud kogemused eurooplastega suhtlemisest.
„Eesti veiseliha enam islamiriikidesse ei jõua.“ Aretajaid morjendab plaan elusloomade vedu piirata
Tänu tipptasemel aretusele viidi Eestist mullu välja ligi 60 000 veist, keda oodatakse Usbekistanist Türgini. Sellele võib aga hoobi anda Euroopa Komisjoni plaan hakata senisest rangemalt reguleerima eluloomade vedu, mis viiks siinse loomakasvatuse kiirelt kahjumisse.
Selgusid 2023. aasta parimad karjakasvatajad: „Oluline on teha majanduslikult rasketel aegadel õigeid otsuseid.“
Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) tunnustab 2023. aasta parimaid karjakasvatajaid aunimetusega.
LUGEJA KÜSIB | Mida teha, et lapselaps saaks vanaemalt päritud raha kätte?
Olen küllalt eakas ja mul on kolm täiskasvanud last ning neli lapselast. Üks neist lastelastest on alati mul külas käinud ning mind igati aidanud ja abistanud. Nüüd tegin notariaalse testamendi, kus on kirjas, et pärast minu surma pärib üks mu lastelastest kogu raha, mis on minu pangakontol. Muu vara, sh kinnisvara kohta ei teinud ma mingit märget, nii et see läheb üldises korras jagamisele.
Maksu- ja tolliamet hoiatab: võltsitud kaupa tellides võib jääda ilma nii kaubast kui rahast
Kui väljastpoolt Euroopa Liitu tellitud võltsitud kaup avastatakse tollikontrollis, peetakse võltsitud toodanguga pakk kinni ja hävitatakse.
UUS SEADUS | Pikaajalise haiguse korral saab edaspidi ka töötamist jätkata
Valitsus on saatnud riigikogusse eelnõu, mis võimaldab patsiendil jätkata kahest kuust pikema haiguslehe ajal töötamist osalise koormusega või kergemate tööülesannetega ning saada töötasu.
Karolin Jürise: režissöör keelas mul „Elu ja armastuse“ lugemise. Et ei segaks rolli sisseelamist
Karolin Jürise, kes Tammsaare romaani põhjal valminud filmis „Elu ja armastus“ on Irmana rahva südamesse pugenud, hakkab peagi kehastama Erika Salumäed. „Meil kolmel on nii mõndagi ühist, oleme kõik väikesest kohast pärit.“
Kaduvad rinnahoidjad, rebenevad püksid, striptiis tantsulaval: rahvatantsijate pööraseimad juhtumised
Paljud peavad rahvarõivaid maailma kõige pidulikumateks, kuid kümnete tuhandete rahvatantsijate jaoks on need ka tööriided, milles ennastunustavalt toimetades võib nii mõndagi, ka kentsakat juhtuda.
ARVUSTUS | „Meister ja Margarita“: milleks meile paradiis, meil on Krimm!
Režissöör Mihhail Lokšini ning stsenarist Roman Kantori selgelt diktatuuri- ja totalitarismivastast filmi „Meister ja Margarita“ polegi Venemaal ära keelatud.
Riina Roose: mida intelligentsem inimene, seda vähem tekitab ta enda ümber müra
Laulupedagoog ja Tallinna Linnateatri muusikajuht Riina Roose sai teisipäeval 60 aastat vanaks. Elab keset muusikat, aga ülekõige maailmas naudib just vaikust.
Juubilar Ene Ergma sai 80: lõpuks olen täiskasvanu! Nüüd võib pidu pidada
„Või nii! Esmalt räägite mulle ilusti, et olen kahekümnene ja siis põrutate järgmiseks, et saan 80!“ Aga nii ongi: akadeemik Ene Ergma sünnipäev langeb liigaastale ja kalender annab võimaluse seda õigel päeval pidada igal neljandal aastal.
Kahjureid ja ilmastikku trotsides kogutakse vajalik metsaseemnevaru
Kuigi männiseemnevarust jagub praegu mitmeks aastaks, plaanitakse riigimetsas korjata 80 000 liitrit männikäbisid nii seemlatest kui ka selleks ekstra välja valitud lankidelt.
Metsaomanik, jäta hundipuud metsa mälukandjaks
Oleme riigina võtnud suuna, et igasugune majandamine, sh metsade majandamine peab mahtuma looduse piiridesse. Seda põhimõtet järgides võiks me metsatöödel võtta eesmärgiks nn ökosaarte säilitamise. Miks mitte rajada need hundipuude ümber.
Väärtuslik valge mänd – kui poleks vaid seda roosteseent
Vaadates rohkem kui sajandi vanuseid valgeid mände, võib ehk nii mõnelgi pähe torgata, et vaat see oleks üks väärt metsapuu.
TEADUS | Põud pärsib metsade süsiniku sidumist
Kuumalaine mõju metsade süsiniku sidumise võimele sõltub metsa liigilisest koosseisust ja mullast, põuda taluvad paremini männikud.
FOTOD | Tark ja uudishimulik ronk kavaldab looduspiltnikud üle
Sageli olen just veebruaris ja veel märtsi keskpaigaski sattunud peale mitmele rongapaarile, kes taevalaotuses üksteist taga ajavad ning siis ühtäkki selja maapinna poole pööravad.
Ants Varblane: metsasõja õhutajatel oleks aeg samm tagasi astuda
Pikaaegne erametsanduse edendaja Ants Varblane vaatas ära viimasel ajal ohtralt kõneainet pakkunud Martti Helde filmi „Vara küps“. Tunnet, et metsade päästmiseks tuleb midagi otsekohe ette võtta, ei tekkinud.
PUIDUTURU GRAAFIKUD | Kõik hinnad on tõusuteel
Iseloomulik on kõigi sortimentide kallinemine. Hinnatõusud ei ole suured ja mõnel juhul on üsna minimaalsed. Märkimist väärib lehtpuupalkide kallinemine. Metsaomaniku vaatevinklist on okaspuupalkide hind rahuldav, küttepuidu hind küllaltki hea, lehtpuupalkide ja paberipuidu hind hea.
Mari Kartau: ametnik arvutab, jumal naerab
Samal ajal kui enamus jälgib pingeliselt ettevalmistusi Eurovisiooniks, on olemas vähemus, kes hoiab kätt Euroopa Liidu kliimaeesmärkide pulsil.
Raadiohommiku trio jätkab teles ehk „Kolmekas“
15. märtsil kell 21 alustab TV3 ekraanil uus reedeõhtune meelelahutussaade „Kolmekas“, mida juhivad Andres Puusepp, Jürgen Pärnsalu ja Grete Kuld.
Ivo Linna mälumäng 247. Millisel olümpial sai esimest korda medalid kaela riputada?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
Erilisel päeval iseäralikest tähtedest
Füüsikateoreetik Lev Landau viitas 1931. aastal ilmunud artiklis, et äsja leitud valge kääbuse piirtihedus pole veel absoluutne piir, leiduda võib ka aatomituuma tihedusega tähti.
ILMAPROGNOOS | Nädalavahetus tuleb soe ja päikseline. Edasi ilm pöördub
Alates tänasest hakkab ilmas domineerima kõrgrõhuala serv. Kõrgrõhuala ise asub Venemaal.