Maaleht 07.03 1900 (10)
07.03.2024
PIILU RAHAKOTTI | Vaata järgi kui palju Sinu valla volikogulane teenib
Vormsi, Ruhnu, Rõuge ja Kadrina volikogu liikmed teevad oma tööd puhtast aatest. Samal ajal tuleb Narvas arvestada 31 voliniku töötasuks üle 20 000 euro istungi kohta – 656 eurot nina peale. Sadu eurosid pistavad saadikud igas kuus tasku ka mõnes teiseski omavalitsuses.
Hindrek Riikoja: lihtsalt rahaahned inimesed võiks järgmisel aastal valimata jätta
Üle Eesti kuulub omavalitsuste volikogudesse 1717 inimest, kellest suurt osa kannustab soov kodukoha arengule õlg alla panna. Valdavalt maksavad omavalitsused neile pigem sümboolset tasu. Ja siis on Narva, kes oma saadikud Eestis kõige heldemalt üle kuldab.
Argo Ideon: astuge kõrvale, Juhan Viiding ja Artur Alliksaar. Poeesias puhuvad uued tuuled
Vanameistrid-värsisepad las minna, sest uusaja Eestis sünnib kõige luulelisem poeesia hoopis lihvitud turundussõnumites.
KARIKATUUR | Magusa joogi maks
Valdek Alberi meretagune maailm • Sügav mõte
Palju võõrtööjõudu Eestisse lasta? „Kui kõik Ukraina sõjapõgenikud otsustaksid korraga kodumaale naasta, oleks see meie jaoks katastroof“
Ukraina sõjapõgenikud on tööjõu nappust Eestis leevendanud, aga nad on hakanud kodumaale tagasi minema ja see teeb ettevõtjad murelikuks. Majandusminister Tiit Riisalo (Eesti 200) sooviks sisserände kvooti mitmekordistada, siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) sõnul ei lähe see läbi. Küll aga võiks Läänemetsa arvates olla mõnes sektoris võõrtööjõu vastu leebem.
Haapsalu raudtee taastamine võib juba sel kuul saada reaalsuseks
Regionaal- ja põllumajandusministeerium on valmis andma jah-sõna vahepeal riiulile lükatud Haapsalu raudtee ehitusele. Valitsus ütleb oma otsuse märtsi lõpus.
Võrukate vastuseis Nursipalu laiendusele ei hääbu: „Ka öösel paugutatakse, lapsed ärkavad nuttes üles.“
„Oleme esimesed oinad aia taga,“ tõdeb Liisi Himma, kelle kodu jääb kaitseväe Nursipalu harjutusvälja laienduse piirist kahe kilomeetri kaugusele. Tema ja sajad kaaskannatajad saavad sealt kostuva müra eest hüvitiseks võib-olla parema sõidutee või tulevikus ka müratõkkeseina.
Maaomanikud on marus: riik annab kobrastele voli metsa ja maad uputada
Koprajaht kuivenduskraavides tahetakse jälle ära keelata. Maaomanikud pole nõus ei jahieeskirja muudatusega ega selle põhjendustega.
Venemaa meedia näitab Mariupolit ihaldusväärse elamiskohana, ainult uusi elanikke on millegipärast raske leida
Ehkki kremlimeelne meedia levitab agaralt pilte ja videoid sellest, kuidas venelased purukspommitatud Mariupolit üles ehitavad, ei vasta see kodumaaga kontakti hoidvate sõjapõgenike sõnul tõele.
Venemaa “presidendivalimised“ lähenevad. Putin kohtub valimissedelil kolme “konkurendiga“
Nädala jagu enne Vene “presidendivalimiste“ päeva kihab sõjas olev riik aktiivsest agitpropist, ehkki reaalne valikuvõimalus Vene valijal puudub.
KIIRUSTA | Viimane võimalus esitada kandidaate konkursile „Kogukonna hing 2024“
„On rõõm teada anda, et siiani ülimenukaks osutunud konkurss ootab taas kandidaate,“ sõnas Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja. Esitamise tähtaeg on 10. aprill.
Tõnis Asson: Vene komandöridel „hallist massist“ kahju ei ole, keskendutakse vaid statistikale
Venemaa juhtimist võib võrrelda käsipiduriga sõitmisega – masin veab välja ning tükk aega ei pane juht tähelegi, kuid mõne aja pärast hakkab midagi kärssama…
Erukindralmajor Vello Loemaa: ohvitseri karjääri saab kujundada kaitsevägi, mitte mingi kõrvalseisev asutus
Väekoondised, millel on rahuaegne alaline koosseis, ei pea ilmtingimata olema kõrgema ohvitseri alluvuses. Selline lähenemine tähendab, et diviisi ja brigaadi võib juhtida ka kolonel.
Anti Allas: aastaid maha vaikitud riiklik ebaõiglus maapiirkondade rahastamisel on lõpuks avalikkuse ees
Viimastel nädalatel on üha valjemaks muutunud hääled, mis läbisegi süüdistavad regionaalminister Madis Kallast röövretke korraldamises rikastesse valdadesse ja teisalt tegevusetuses.
Tiina Laanem: täiskasvanu halvustavad sõnad võivad lapse alateadvusesse sööbida igaveseks
Täiskasvanu halvustavad sõnad ei mõjuta vaid lapse enesehinnangut, need võtavad temalt ära ka tükikese maailmast. Sellest maailmast, mida ta armastab.
Eesti suurim tulbikasvataja: „Pole just lihtne pakkuda naistepäeval üle miljoni õie!“
„Pole sugugi lihtne pakkuda naistepäeval korraga üle miljoni õie,“ tunnistab Eestimaa suurim tulbikasvataja, OÜ Flores Aed juhataja Peep Promm, kelle aiandis võrsub kevadhooajaks ligi kolm miljonit tulpi.
Järjekordne lihatööstus ja kanala sulgeb uksed. „Ei jaksa enam peale maksta“
„Meie põhitegevus on ikkagi piimatootmine, kuna väike lihatööstus ja kanala majandasid kahjumis, siis peamegi need harud sulgema,“ selgitab Kehtna Mõisa OÜ juhataja Märt Riisenberg.
Talunikud mures: haned söövad põllud täiesti tühjaks, heidutusjahti aga korraldada veel ei tohi
Haneliste põhjustatud kahju sunnib põllumehi talivilja kasvatamisest loobuma. Kliimaministeeriumi määrusega tahetakse muuta jahieeskirja selliselt, et heidutusjaht oleks teatud tingimustel lubatud.
TURUKOMMENTAAR | Budapesti turul on au sees nii paprika ja tšilli kui ka lihatooted
Reisidel meeldib mulle ikka turgudel luusida. Enamasti on lihtsalt tore uudistada, vaadata, mida ja mis hinnaga müüakse. Müüjad on alati sõbralikud ning mis seal salata – enamasti ka väga jutukad.
LUGEJA KÜSIB | Millal peab kinnisvara müügilt tulumaksu maksma?
Oma elukoha müük on maksuvaba. Mitu päeva aastas peab eluruumi kasutama, et seda saaks nimetada elukohaks, küsib Maalehe lugeja.
LUGEJA KÜSIB | Kas maja renoveerija võib minu korteri ukse vägisi ära vahetada?
KredExi esindaja ja juhatus tahavad kõigi korterite turvauksed vahetada tuletõkkeusteks. See pidavat olema päästeameti poolt välja antud seadus. Mina aga ust vahetada ei soovi, kirjutab Maalehe lugeja.
Patoloogiline muretseja Kaisa Ling: olen Mingo Rajandile igavesti tänulik selle rahustava nipi eest
„Mulle tõesti naised meeldivad, olen naiste keskel kasvanud. Olen feministlik muusik, ei karda seda sõna,“ ütleb muusik Kaisa Ling (34), kes tuuritab sel nädalal oma naistepäevakavaga ringi Võrust Väätsani.
FOTOD | Taevas võis näha ka üliharuldasi siniseid ja punaseid virmalisi
Märtsi esimesel nädalavahetusel võis üle Eesti näha imekaunist virmaliste vaatemängu. Lisaks rohelisele polaarvalgusele oli märgata ka üliharuldasi siniseid ja punaseid virmalisi.
Kas soomlaste hulljulge rünnak Nõukogude lennuväljade vastu päästis Tallinna hullemast?
1944. aasta märtsis sooritas Nõukogude lennuvägi Tallinnale Teise maailmasõja suurima õhurünnaku. Kas soomlaste sekkumine hoidis 80 aasta eest ära veelgi suuremad purustused?
1944 vs. 2024 | Kõike märtsipommitamises hävitatut taastada ei saanudki, purustati valimatult kõike
Lõõmavas Tallinnas kiirustasid ühed varju, teised päästma oma või ettevõtte varandust. Baltisakslasest ettevõtja Ernst Conrad Sporleder ei teinud üht ega teist, vaid haaras kaamera ja ruttas jäädvustama brutaalset hävitustööd otse selle keskmes. 80 aastat hiljem vaatas Maalehe fotograaf Sven Arbet samadele kohtadele uuesti kaamerasilmaga otsa.
Eesti esimesed eksliibrised ehk Kuidas olla omanäoline
14. märtsil tähistame emakeelepäeva, kuid sama kuupäevaga on signeeritud ka esimene eesti eksliibris ehk kunstiline raamatuviit – omanikumärk raamatus.
ARVUSTUS | „Nii ta on“ jutustab loo kuuest keskealisest mehest, ilma skandaalide ja poliitikata
8. märtsil jõudis kinodesse Vallo Toomla dokumentaalfilm „Nii ta on“.
„Tähtede täht“ alustab uut hooaega. Kes astuvad võistlustulle ning kellest saab võitja?
17. märtsil alustab Kanal 2 saade „Tähtede täht“ uut hooaega. Võistlustulle astuvad kaheksa muusikut, kes avasaates toovad vaatajateni teatrilavadelt tuntuks saanud muusikapalu.
Ivo Linna mälumäng 248. Mille asemele ehitati 1960ndatel Tallinnas lillekauplus Kannike?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
TALVE KOKKUVÕTE | Milline kuu oli kõige pimedam, milline kõige külmem?
Kui lühidalt kokku võtta, siis lõppenud meteoroloogiline ehk kalendriline talv oli keskmisest külmem, kuivem ja pimedam.
ILMAPROGNOOS | Kas talv ei olegi läbi? Nädalavahetusel võib pudeneda kerget lund
Kevad edeneb aeglaselt, aga märtsi alguse kohta siiski pisut kiiremas tempos. Kui paljuaastased keskmised on kaks kuni neli pügalat alla 0°, siis praegused kõiguvad 0° ümber.