Maaleht 14.03 1901 (11)
14.03.2024
„Viisin talle isegi tulekindla teki, aga...“ Tulesurmade arv kasvab ehmatava kiirusega
Tänavu on tulekahjudes elu jätnud 18 inimest ja neist pooled hooletu suitsetamise tõttu. Pea kõikidel juhtudel oli suitsetamist segav suitsuandur eelnevalt laest maha võetud.
Urmas Glase: veerand sajandit prügitralli, aga Kesk-Eesti külavahel heljub ikka põlenud plasti hõngu
Veerand sajandit on Eesti riik ja omavalitsused maadelnud jäätmehooldussüsteemi esmalt juurutamisega, seejärel täiustamisega. Ikka selleks, et me metsikust idast muutuks tsiviliseeritud Euroopaks.
„Sellist juhtumit pole menetluses olnud!“ Pärnumaal võidi salaküttida ligi 20 ilvest
Möödunud kolmapäeval pidasid keskkonnaameti ametnikud koostöös Lääne prefektuuriga kinni viis Pärnumaa jahimeest, kes said kahtlustuse viimase kümnendi suurimas salaküttimise juhtumis.
SUUR ILMAENNUSTUS | „Aprilli alguses viskab 18 kraadi ära!“ Ilmatargad ennustavad kevade tulekut
Järgmisel kolmapäeval jõuab kätte kauaoodatud kevadine pööripäev. Maaleht uuris oma ilmatarkadelt, mida tänavuselt kevadelt oodata on.
Appi, retsept pikendamata! Koledast kimbatusest apteegis aitab üle telefon 1220. Eriti puhkepäeval
Mida kesisemaks jäävad arsti juurde pääsemise võimalused maal, seda tähtsamaks tõuseb perearsti nõuandetelefoni roll, kuna selle abil saab nüüd ka perearsti töövälisel ajal ravimite retsepte pikendada.
Tööjõud või tänavajõugud? USA valimistel käib põhimöll jälle Mehhiko sisserändajate ümber
„Selleks ajaks, kui see tüüp [Biden] ametist lahkub, on minu hinnangul meie riigis 18 miljonit inimest, kes ei tohiks siin olla. Nad on pärit vanglatest ja vaimuhaiglatest ning nad on terroristid.“
Juhan Parts: meretuuleparkide otsus – kompott naiivsest optimismist või varjatud ülimast künismist
Juhan Parts paistab oma esinemistes silma rohepöörde julge kriitikaga. „Inimesi võib viia täielikule eksiarvamusele, seda on maailma ajaloos väga palju juhtunud,“ ütleb ta intervjuus Maalehele oma seisukohti selgitades.
Haiglates on alanud rohepööre: „Ravikvaliteet ei tohi mitte mingil juhul kannatada.“
Õigel ajal tuled kustu, vähem kindakasutust, paberist ühekorralinade vähendamine ja keskkonnakahjulike anesteesiagaaside kasutamise lõpetamine – need on vaid mõned näited sellest, mida haiglad võtavad ette keskkonna säästmise nimel.
Ivo Känd: õpetajad katteta lubaduste pöörises
Meie kultuuriruumis on streik seni olnud äärmuslik ja eestlane vaikiv kannataja – et keegi teada ei saaks, kui raske on ja halvasti läheb. Ehk nüüd enam ei ole?
Argo Luude: kui Eestil jätkuks selgroogu, võiks biometaan märgatavalt asendada maagaasi tarbimist
Viimastel nädalatel on kulutulena levinud Euroopa Kontrollikoja kurjakuulutav sõnum, et Euroopas seni biokütuste arendamiseks investeeritud 430 miljonit eurot on läinud tühja ning tegelikult tehakse keskkonnale kasu asemel hoopis kahju.
Helen Arusoo: ehk suudab Navalnõi oma surmaga rohkem kui eluga
Läheb aega mis läheb – Navalnõi surm muudab suhtumist Venemaasse. Agressori märk leeveneb, kõrvale kerkib kuvand maast, mis suudab sünnitada kangelase, kes õigluse nimel hakkab vastu ja puhastab Venemaa au, kas või hetkeks.
Tauno Vahter: usuõpetus koolidesse – suurepärane, kiidan taevani!
Hiljuti tehti algatus kohustusliku usuõpetuse sisseviimiseks koolidesse. Seda ettepanekut on väga raske mitte kiita, isegi taevani.
„Pane või magama!“ ELi määruse tõttu maksab loomade ravimine senisest kohati 7 korda rohkem
Lemmikloomade ravi on kallim kui iial varem. Röögatu hinnavahe tingib määrus, mis nõuab veterinaarravimite eelistamist.
Põllud võiks taastada rendiloomade ja mobiilse lüpsiplatsi abiga
Maaomanikud rendivad Portugalis oma oliivisaludesse lambakarju mulda rikastama, inglased veavad kariloomi viljapõldudele vahekultuure nosima. Eestlased aga oma loomadega karjamaadele ei kipu.
TURUKOMMENTAAR | Pühad lähenevad: munade hinnavahe turgudel on rohkem kui euro
Turgudel annavad kevadest märku uueks hooajaks üles vuntsitud turuletid, müüjate tihenevad read nende taga ja lettidele ilmuvad pajuurvakimbud.
LUGEJA KÜSIB | Mis tingimustel saab kaasomaniku majaosa välja osta?
Majal on viis kaasomanikku, ühe kaasomaniku osa soovitakse välja osta. Tellime eksperdilt maja hindamise ja selle põhjal koostame väljaostetava osa maksumuse. Kui sellele kaasomanikule, kelle osa soovitakse osta, see summa ei sobi, siis kas tal on õigus nõuda suuremat summat või mitte, küsib Maalehe lugeja.
LUGEJA KÜSIB | Mida teha, kui välismaalt tellitud ja tasutud kaupa kätte ei saa?
Otsustasin ühelt välismaiselt lehelt riideid tellida, sest tundus usaldusväärne koht. Ostu eest on juba tasutud, kuid tellitud esemeid ootan ikka veel ja nii juba mitu kuud. Mida teha, kui välismaalt tellitud ja makstud kaupa kätte ei saa, küsib Maalehe lugeja.
Metsatöllu laulja Markus Teeäär: mitte ühtegi ingliskeelset lugu ei tule, kunagi!
Hiljuti sai Metsatöll veerand sajandit vanaks, Noblessneri valukojas toimub 23. märtsil sel puhul suur kontsert. Laulja Markus Teeäär meenutab, et bändi esimene trummar Silver Rattasepp hoidis kahe käega peast kinni, kui kuulis, et sündima peab just eestikeelne metal-bänd.
Kuidas Mihhail Kõlvart kordab vaimse isakese Edgar Savisaare ja lihase isa Ülo Kõlvarti mustreid
Nii Mihhail kui Ülo Kõlvart kargasid südilt juba lekkiva laeva tüüri. Ülo juhitud kolhoos lagunes, Keskerakond vappub kriisis.
Eesti nukuteater tuleks ellu äratada, puudu on aga kujutlusvõimega noortest
Endisest nukuteatrist Tallinnas sai 2020. aastal noorsooteater. Kaks nukukunstnikku – Rein Agur ja Heino Seljamaa – loodavad aga hakkajatele noortele, kes taastavad kord päris nukuteatri.
Karjääripööre kuldses eas: Mari Kalkuni ema Reet Kandimaa õppis hõbesepaks
„Iga ehe räägib lugu ja kannab sõnumit ning võib olla ka talisman,“ ütleb ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetajast hõbesepaks saanud Reet Kandimaa.
ARVUSTUS | Režissöör Ken Loach õhutab kogukonnatunnet
Briti veteranlavastaja, 87aastase Ken Loachi film „Vana tamm“ seob kimpu elu Inglismaa hääbuvas kaevanduslinnas ja pagulasteema, mis kokku annab üsna plahvatusohtliku segu.
FOTOD | Keskaegsed palverändurid tõid koju vägevaid suveniire
Pühakohtadega seotud turism oli keskajal Liivimaal täies õitsengus. Ette võeti pikad teekonnad, millest annavad tunnistust meie mailt leitud rohked reisimeened.
Margus Mikomägi: „Eisenstein“. Loominguline vingerdamine ja vangerdamine ellujäämise nimel
Eesti Draamateatris esietendunud „Eisenstein“ räägib maailmakuulsa Vene filmirežissööri valusatest valikutest Stalini diktatuuri päevil. Nüüdselt Venemaalt on pagenud nii näidendi autor Mihhail Durnenkov kui ka lavastaja Julia Aug. Üks neist elab Soomes, teine Eestis.
Tiina Park: „Lühim tee iseendani on reisida ümber maailma!“
Alates 16. märtsist on TV3 laupäevaõhtutes uus reisisari „Süda kohvris“. Saate produtsent, toimetaja ja režissöör Tiina Park ütleb, et Jaan Tätte lendab südame sunnil Portugali, Valdur Mikita aga Vahemeres asuvale Sýrose saarele.
Ivo Linna mälumäng 249. Alma mater on saanud ülikooli sünonüümiks. Aga mis on pia mater?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
Üks ennustusvõistlus läbi, uus algab
Maalehe talveennustusvõistlusel täppi pannutest naeratas loosiõnn auhinna saamiseks sedapuhku Toomas Tammele Tallinnast. Nüüd ootame aga uusi ennustusi, et millal kevadsoe esimest korda 20 kraadini küünib.
KARIKATUUR | Kindlalt tagasi
Valdek Alberi meretagune maailm • Sügav mõte
Sünoptik Kairo Kiitsak: kevadmärgid on petlikud, oodata on lund ja lörtsi
Kuigi kevademärgid ilmutavad end üha rohkem ja ilm hakkab taas soojemaks muutuma, on see veel petlik.
Argo Ideon: tulesurmasid on kaugelt liiga palju
Täiskasvanud inimestele moraali lugemine annab üldiselt vähe tulemust. Elatakse nii nagu osatakse ja ollakse harjunud. Isegi kui on teada, et selline eluviis, mille osaks on rohke alkohol ja/või hooletus lahtise tulega ümberkäimisel, hästi lõppeda ei saa.