Maaleht 28.03 1903 (13)
28.03.2024
Lauri Läänemets: Ukraina kolleegid on andnud häid näpunäiteid. Selge, et idapiir vajab võimsat droonitõrjet
Siseminister Lauri Läänemets ütleb, et Eesti on Ukrainalt juba praegu väga palju õppinud ning valmistub mitmesuguste kõrgtehnoloogiliste vahendite kasutuselevõtuks ka meie piiril.
Kaitsevägi rajab punkrite süsteemi, et Venemaa esmane löök peatada. „Siis hakkab NATO kollektiivkaitse tööle“
„Keegi ära kolima ei pea. Kellegi maad käest ei võeta. Viljapõldusid üles ei kaevata ja põllumaale punkreid ei tule,“ rahustab Balti kaitsevööndi projektijuht Kaido Tiitus Kagu-Eesti maaomanikke, kel tuleb riigi kaitsevõime nimel loobuda tükikesest maast.
Hindrek Riikoja: Keskerakonna valitsusajal muutus Tallinn elanikule palju mõnusamaks. Kas nüüd ka ausamaks?
Tallinna linnavõimu vahetus on üksmeelselt kuulutatud ajalooliseks sündmuseks. 18 aastat keskerakondlikku valitsemist ei ole siiski midagi ennekuulmatut – Tartus on Reformierakond valitsenud üle 25 aasta ning pikki ametiaegu leiab väiksematestki omavalitsustest.
Rein Sikk: kuningas on alasti ja põletab raha. Äkki aitaks?
Maalehes avaldatud summad kohalike volikogude saadikute hiigeltasudest olid šokeerivad, aga kuna lahendust raha põletamise lõpetamiseks ei julge keegi välja pakkuda, teen seda siin nüüd ise.
Riik jagab 23 miljonit enneolematule teenusele, mis toimib juba 13 aastat
Kuigi Imavere eakate teenusmaja on uudistanud nii president kui ka ministrid, on see jäänud tundmatuks riigiametnikele, kes käivitavad nüüd euroraha abiga kampaaniat sarnase asutuse väljamõtlemiseks.
Puugihammustus saatis päevadeks koomasse
„Mul ikka meeletult vedas,“ ütleb 26aastane Johanna Ojandu, kes oli eelmisel aastal puukentsefaliidi tõttu ligi nädala koomas.
Marina Kaljurand: Brüsselis arutame kõike. Ka loomade ja inimeste vahelisi suhteid
Naised, digiriik, lemmikloomad, LGBT... – loetelu, millega Marina Kaljurand europarlamendis tegeleb, võib veel pikalt jätkata. „Aga Brüsselis ongi teemad seinast seina. Ja iga asi, mida otsustame, jõuab inimesteni,“ rõhutab ta.
Jaak Madison: europarlamendi raportitega võib peldikusse minna, need ei muuda ju midagi
„Kui ma Brüsselisse tagasi ei saa, siis kirjutan mahlaka raamatu, kuidas tappa end poliitskandaalides. Elulisi näiteid on palju,“ muigab EKRE poolt taas ankrumehe rolli tagandatud eurosaadik Jaak Madison.
Juhan Peegel, pealuu ja karjasekepp, Seaküla Simsonist rääkimata
Maaleht oli esimene, kes jäädvustas, milline hakkab välja nägema Seaküla Simsoni modelleeritud eestikeelse ajakirjandushariduse looja Juhan Peegli kuju, mis avatakse Saaremaal 19. mail.
Uus elu ja -11 kilo. 12aastase Carli vanemad said arsti juures šoki: lapse maks on rasvunud
Lastearstid näevad, et ülekaalulisi koolilapsi on juba ligi kolmandik. Nii läks ka 12aastase Carliga – kaal hakkas pärast kooli minemist kasvama. Eks ikka astuti klassikaaslastega poest läbi, võeti popkorni, jäätist, limpsi... Eelmisel sügisel näitas kaal 70 kg, kuigi normaalne olnuks 45 kg. Lastehaigla programmi ja pere toel on õnnestunud nelja kuuga maha saada 11 kg.
Margus Mikomägi: kõik liigub selle poole, et mis tahes väärtusi mõõdetakse mahuga ja maht makstakse kinni
Aatest on saanud kaup, vaim on tagandatud tootma ja tootmisel on rahas mõõdetav maht. Kas südame siirus üldse mahub veel kusagile?
Hannes Rumm: ekspeaministrite verine kättemaks toimub nii Tallinnas kui Brüsselis
Nii nagu Andrus Ansip, pole poliitikast lahkunud veel ükski taasiseseisvumise järgne peaminister. Ansip lõi ukse enda järel kõva pauguga kinni, kuigi erakordselt eduka poliitilise karjääri pikendamiseks veel viie aasta võrra Euroopa Parlamendis olid tal kõik võimalused olemas.
Karmo Tüür: Putini „legalisti“ ja „legitimisti“ kuvand mureneb raginal
Vladimir Putinit on korduvalt kirjeldatud kui legalisti, s.t inimest, kes jätab mulje nagu rangelt seadusetähe järgija. Veelgi enam aga kui legitimisti, kes tunneb muret selle üle, kuidas tema võimu loomupärasust tajutakse. Selle kuvandi murenemine toimub aga praegu raginal, nii otseste kui kaudsete tunnuste alusel.
Ökonomist: tänavu võib keskmine palk ületada maagilise piiri
Mis on keskmise palga 2023. aasta IV kvartali päris suure kasvu tagamaad? Eriti arvestades olukorda, kus Eesti majanduses olulist taastumist veel toimunud ei ole.
Nutikasvuhoone annab aastas kaks või lausa kolm saaki
Tipptehnoloogia võimalusi igati ära kasutavas triiphoones saab olenevalt kultuurist kasvatada kaks või isegi kolm saaki aastas. Sordiaretusele on see imeline võimalus.
Riik pitsitas aastaid ja Rahinge lihatööstus läkski hingusele
Tartu Agro ASile kuuluv Rahinge lihatööstus lõpetab kahjumi tõttu tegevuse, tööta jääb 14 inimest. Lihakauplus antakse rendile parimale pakkujale.
TURUKOMMENTAAR | Kas sina maksaksid pätsi leiva eest 7 eurot?
Süsivesikulembestel oli hiljuti elevust kui palju: märtsi keskel toimus juba kolmandat korda Leivafestival.
Aprillist tõusevad nii pension kui töövõimetoetuse päevamäär
Tänavu 1. aprillist tõuseb keskmine vanaduspension 774 euroni. Riikliku pensioni indeksi väärtuseks kinnitatakse 1,106, seega suurenevad pensionid ja töövõimetoetuse päevamäär keskmiselt 10,6%.
JURIST VASTAB | Milliseid lubasid on vaja, kui tahan ehitada oma maatükile elamu?
Sain pärandusena oma esivanemate maatüki, kus hooneid pole. Maatükil on ka korralikku metsa ja kavatsen sinna esialgu rajada väikeelamu suvel elamiseks.
LENNART MERI 95 | Uurali-seiklus: tollasel Venemaal ei seisnud lennukid reas rikkaid kliente ootamas
President Lennart Meri saanuks 29. märtsil s95aastaseks. Tema pärandi hulgas on ka soome-ugri rahvastest tehtud dokumentaalfilmid. Filmid, mis sündisid takistuste kiuste. Filmid, millest on mällu sööbinud näiteks kõnelevad luud ja šamaanitrummi kõmin.
ARVUSTUS | Raamat, mis pidi ühel päeval ikkagi ilmuma
Kui aus olla, siis mina küll tahaksin Vene aega tagasi, kirjutab Andrus Kasemaa oma raamatus „Au kolhoosikorrale!“, ja lisab, et tahab kogeda seda tunnet, kui oled kolhoosi liige selle hiilgeajal.
Mikk Marran: ma ei näe muutustes RMK võõrandumist rahvast
Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) kaotab metsaosakonna ja maakondlikud metsaülemad, asemele tulevad kaasamisspetsialistid ja regioonide metsaülemad.
Mari Kartau: soofiilide sõjaplaan hävitab metsa
Seekordse Metsalehe teadusloost saame lugeda, et erinevalt meil levitatavast narratiivist on Läti metsad pärast kuivendamist süsiniku sidujad.
Droonid hakkavad vaatlemisele lisaks metsas päris tööd tegema
Droonid on tulnud selleks, et jääda. Ka metsa. Ja nad mitte vaid ei seira, vaid juba isegi harvendavad.
TEHNOLOOGIA | Metsanduse kolmas mõõde vajab värskeid andmeid
Peagi maa- ja ruumiametiks ehk Maruks muutuv maa-amet on valmis saanud kolmemõõtmelise kaardirakenduse, mida nüüd valdkondade vajaduste kaupa hakatakse sisustama. Ka digimetsandus leiab 3D platvormil oma väljundi.
Euroopa nulg on Eestis enim kodunenud Hiiumaal
Kuigi euroopa nulud võivad mandril probleemideta sirguda aastakümneid, teevad harva sekka sattuvad tigedad talved neile ikka ära. Saartel, eeskätt Hiiumaal on nad aga naturaliseerumas.
TEADUS | Kuivendamine suurendas metsa süsiniku tagavara
Siirdesoo kuivendamine ei vähendanud poole sajandi jooksul turba süsiniku tagavara, puudesse seotud süsiniku hulk aga kasvas märkimisväärselt. Suurem süsinikusidumine kuivendatud metsades aitab kaasa kliimamuutuste leevendamisele, leiavad Läti teadlased.
VAHVAD PILDID | Musträstas eelistab sageli metsamarjadele aiasaadusi
Esimesed laulvad musträstad pakkusid küll hulga äratundmisrõõmu ja tekitasid sooja tunde, kuid nädalate möödudes muutub nende repertuaar kõrva jaoks pea sama tavaliseks nagu rasvatihaste oma.
FOTOD | Mets ägab talviste lumekahjustuste all
Lõuna-Eestis ringi sõites on mõnel pool metsaalune lume murtud kuuse- ja männilatvadest ning -okstest lausa roheline.
PUIDUHINDADE GRAAFIKUD | Küttepuidu hind on languses
Märtsi puiduturgu iseloomustab eelkõige hindade stagnatsioon – suuri muutusi pole toimunud ja enamikul sortimentidel jääb hinnamuut ühe protsendi piiresse.
„Veetee 2“ ehk teekond Pärnust tagasi Narva
Pühapäeval, 7. aprillil alustab ETVs kodumaine reisisari „Veetee“ uut hooaega.
Ivo Linna mälumäng 251. Mis muusikariista mängiti kosmoses esimesena?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
Teaduslik pilk: kui palju tähti on taevas?
Enamasti viidatakse, et taevas on tähti paar-kolm tuhat, kuid suuresti valgusreostuse tõttu ei näe enamik inimesi neid kunagi nii palju.
NÄDALA ILMAPROGNOOS | Ees ootavad varasuviselt soojad päevad. Kahjuks mitte kauaks
Eesootav nädalalõpp vahetab talvise olemise vahelduseks kevadiseks, kus pilvkate on hõredam, saab päikest näha ja termomeetrinäidud kerkivad nädalavahetusel 10°st tublisti kõrgemale.