Maaleht 4.04 1904 (14)
04.04.2024
Löök eramajadele: jäätmevedu läheb palju kallimaks ja tülikamaks
Eeldatavalt mais valmib eelnõu, mis keerab senisele jäätmekorraldusele mõned vindid peale ning paneb eramajade omanikud keerulise valiku ette: kas tellida viit liiki jäätmete jaoks konteinerid-prügikotid üksi või naabritega kahasse. Ning kindel on see, et teenus läheb kallimaks.
Argo Ideon: miks öelda inimesele leheusutluses „teie“?
Eesti ajakirjanduses on kombeks avaldada küsimus-vastus intervjuusid, mis näiteks soome- või ingliskeelse maailma traditsioonis on pigem erandlik.
KARIKATUUR | Kliimasoojenemise tõeline põhjus
Valdek Alberi meretagune maailm • Sügav mõte
UURING | Ka klaasitäis sooja kraanivett võib teha tervisele kahju
Hiljuti hoiatas Soome terviseamet, et plasttorudest läbi käinud sooja vee joomine ja sellest toidu valmistamine võib tekitada tervisehädasid. Eeskätt kujutab see ohtu lastele ja noorukitele.
Enneolematu õppus: 1000 inimest evakueeritakse Tartust ja Võrumaalt Viljandimaale
Mitme riigiasutuse koostöös toimub oktoobris suur õppus, millega harjutatakse, kuidas sõjalise konflikti korral tsiviilelanikkonna kaotused miinimumini viia.
Ulguva raipeõgija tiitliga šaakal jõudis Eestisse, kas järgmisena tuleb prügikastide hirm pesukaru?
„Ullastes, kus avastati Eesti esimesed šaakalid, räägiti paar aastat, et neil on ulguvad ja lühikese sabaga rebased,“ meenutab ulukiuurija Peep Männil esimesi Matsalu rahvuspargist saabunud teateid. Praeguseks on šaakal Eestis edukalt kodunenud. Inimesed teda kartma ei pea, pigem on põhjust tänulik olla.
Kas venelased tõesti kasutavad saladuslikku kiirgusrelva?
On sündinud fakt, et Moskva agendid mürgitasid opositsionäär Aleksei Navalnõi ja Londonis elavad vene emigrandid. Nüüd ilmneb, et hulka USA ametnikke võidi kiiritada – ja see pole anekdoot.
17 küla ähvardab Rõuge vallast lahkuda. „Kodukoha patrioodid on rahva asjatult üles kütnud“
Rõugega liitunud endise Mõniste valla elanikud on kohaliku võimuga sedavõrd rahulolematud, et otsivad võimalust oma 17 küla ja umbes 750 elanikuga Antsla valda üle minna. Rõuge volikogu esimehe arvates on idee eestvedajad aga naiivsed. „See ei käi nii, et nemad kolivad naabervalda, aga meie maksame nende arveid edasi.“
Jüri Laas: olla minu ametis eestlane? Ikka öeldakse seda kuuldes, et oo kui huvitav
„Sõnum peab mahtuma ühte lausesse,“ rõhutab Rootsis sündinud eestlane Jüri Laas, kes on juba mitu aastat aidanud Euroopa Parlamendi Malta päritolu juhi Roberta Metsola sõnumit selgelt ja lihtsalt kõlama panna.
Euroopa Komisjoni seisukoht automaksu ei peata. „Proovime registreerimistasu kujundada nii, et vastuolusid ei tekiks“
Mootorsõidukimaks on pannud autoostjad ootele, ent milliseks see maks kujuneb, pole endiselt teada. Küll aga on selgunud, et registreerimistasu osas tuleb sisse viia muudatusi, et mitte minna vastuollu Euroopa Liidu reeglitega.
Piret Tali: vahutav viraalviha ehk kas veebis tehtud tapmisähvardused on uus normaalsus?
Mind on alati hämmastanud see, kuidas inimesed lasevad oma emotsioonidel vohada, nii et virtuaalses keskkonnas hakkab viha kobrutama ja võtma katastroofilisi mõõtmeid nagu laviin. Mis saab, kui see kõik sotsiaalvõrgustikest pärisellu jõuab?
Marelle Erlenheim: tervisehoiukulud on kolmekordistunud, võlgades inimestel riigilt abi loota ei ole
Statsionaarse õendusabi kuludes on inimeste enda omaosaluse määr 15% teenuse hinnast. Kümne aasta jooksul on teenuse hind ja sellega koos ka omaosalus tõusnud pea kolmekordseks.
Tiina Laanem: naabreid soomlasi peetakse kõige õnnelikumaks rahvaks, eestlased jätkavad tusatsemist
Hiljuti tuli uudis, et Soome tunnistati seitsmendat aastat järjest kõige õnnelikumaks riigiks maailmas. Järgnevad Taani, Island ja Rootsi.
Hillar Padu: üle 30 aasta hiljem võiks juba tuua teisi argumente, kui „kommuuna värk!“
Lõunasupi kõrvale igapäevaseid raadioküsitlusi kuulates tekib tunne, et käimas on ülekanne polkovniku leskede laulupeolt. Kostub meeshääligi, aga soleerivad ikka daamid: kõik paha on kommuuna värk ja pahad on kommud. Sajatussõnum kambaka tegemiseks valitsusele või ka naabrimehele.
Põllumehed ei lase end uute kliimanõuetega maadligi suruda
„Ärge pidage meid ainult keskkonna saastajateks, sest me oleme ka ühed suuremad süsiniku sidujad,“ rõhuvad uuele kuvandile kliimaseaduse aruteludes osalevad põllumajandustootjad.
Seadused ja nõuded tapavad põllumajanduse? Ähmane tulevik on röövinud talunikelt julguse laenu võtta
Keeruline majandusseis on põllumajandusettevõtjad investeeringute tegemisel senisest ettevaatlikumaks muutnud ning seetõttu lükatakse järjest edasi uue tehnika soetamist ja muid investeeringuid.
SPETSIALIST VASTAB | Kuidas kodulaenu soodsamalt ühest pangast teise viia?
Enne kodulaenu refinantseerimist ehk teise panka viimist tuleks lugeda oma laenulepingu tingimusi ja arvutada välja, kas tehtavad kulud end ka ära tasuvad.
LUGEJA KÜSIB | Kas naaber võib oma valvekaamera suunata meie koduõuele?
Uued naabrid paigaldasid ehituses majale valvekaamerad ning kaks kaamerat on suunatud meie õuele. Need on seatud nii, et naabritel on võimalik kõiki meie tegevusi jälgida. Kas naaber võib suunata oma valvekaamera meie krundile, küsib Maalehe lugeja.
Pensionitõusu mõju: töötava pensionäri maksuvaba tulu suurus muutub
Alates 1. aprillist 2024 tõusis pension seoses indekseerimisega. See võib mõjutada töötavate pensionäride maksuvaba tulu suurust. Seetõttu peaksid töötavad pensionärid üle vaatama oma maksuvaba tulu kasutuse.
Leila Miller: mu isal olid käed alati mustad. Nüüd olen ise samasugune
Laulja Leila Milleril on käes töine aastaaeg. Sõidab ringi mööda Eestimaad, aga mitte selleks, et kontserte anda, vaid selleks, et kasvuhooneid ehitada!
Igaõhtune hirm: „Isver, ma ei jää jälle magama!“ Eestlane elab kroonilises unepuuduses
Kui ärev inimene ootab und sama pingsalt, nagu oodatakse Godot’d, siis pole ime, et uni ei saabugi. Hea une suurimad vaenlased on pimedus ja ärevus. Mõlema vastu leidub rohtu. Kusjuures unenõustaja mõnigi soovitus võib meid üllatada.
ARVUSTUS | Lugu sellest, kuidas üks julge ja andekas naine muudab maailma
Biograafiline draama „Maria Montessori“ toob vaatajani ühe ajalugu muutunud naise loo. Selles on palju kirge ja pühendumust, aga ka isikliku elu loobumisi ning pingelist võitlust oma ideede eest.
Teatritegijad pakuvad välja uue krõbeda maksu – poliitikumaksu
18. aprillil jõuab Viljandimaal Vastemõisa rahvamajas publiku ette meie parlamendi poliitilist palagani pilav komöödia „Pidu riigikogus“. Esietendusele järgneb ringreis mööda Eesti väikeste linnade ja maakohtade kultuurimajasid.
„Tema ajal oli põllumeestel riigikokku veel asja.“ Vastaline ja vastuoluline maafilosoof Arvo Sirendi
Arvo Sirendi – põllumees, teadlane ja poliitik. Veel ühe üllatavagi tiitli on kaasteelised täna 85aastaseks saavale Sirendile lisanud – agraarfilosoof.
MINE METSA | Just praegu on kõige parem sarvede leidmise aeg
Igal kevadel sean sammud kohtadesse, kus talvel olen näinud palju märke põtradest. Nii mõnigi kord tulen tagasi uhke sarvega või koguni mitmega.
Ivo Linna mälumäng 252. Miks vabastati Euroopa meistriks tulnud maadleja Georg Hackenschmidt ajateenistusest tsaariarmees?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
Ilmainimestel oli jälle põhjust pidu panna
Märtsi 23. päeval tähistavad meteoroloogid, klimatoloogid, atmosfäärifüüsikud ja teised ilmainimesed üle kogu maakera meteoroloogiapäeva.
NÄDALA ILMAPROGNOOS | Ärge muretsege, peagi läheb jälle soojaks
Ilm heitleb peadpööritavates muutustes. Käib terav võitlus jääkülma Arktika ja suvise soojaga peibutava Aafrika vahel.