Maaleht 11.04 1905 (15)
11.04.2024
Politseinik Rakveres vohavast narkoärist: kohalikud ei taha millegipärast vihjeid anda
7. veebruaril 24 tunni jooksul võetud 13 linna reoveeproovidest sisaldas enim kokaiini Rakvere oma. Kohalikud politseile narkovihjeid andma ei kibele, ütleb Ida politseiprefektuuri kriminaalbüroo juht Rainet Juuse.
„Alkohol on vaestele!“ Kokaiinipealinna elanikud räägivad suu puhtaks: kes, kus ja kuidas tolmutab
Rakvere inimesed on uudistega kokaiinitarbimisest kursis, kuid ei taha uskuda, et olukord on nii hull, nagu numbrid seda näitavad. Kokaiini peetakse jõukama rahva aineks.
Tiina Reinart: millest mõtleb vene taksojuht?
Mu taksojuhtide nimed on tihti Oleksandr või Mykhailo. Sõidu ajal me ei räägi.
Enamik õpetajaid ootab siiani lubatud palgatõusu: raha pole
Haridustöötajate streigi lõppemisest on tänaseks möödas 72 päeva, kuid endiselt pole kohalike omavalitsuste eelarvetesse jõudnud riigi poolt õpetajatele lubatud palgakasv.
MPEÕK piiskop Daniel Lepisk: Moskva patriarhaadi ja meie kanoonilisi sidemeid ei ole võimalik katkestada
„Me ei näe põhjust enda õigustamiseks, küll aga anname selgitusi,“ sõnas piiskop Daniel Lepisk Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku (MPEÕK) pressikonverentsil, mis kutsuti kokku, et selgitada kiriku positsiooni praeguseks kujunenud olukorras.
Jahimehed avavad suu: ulatuslik ja jultunud salaküttimine on käinud aastaid, kahju on tohutu
„See asi on tunduvalt hullem!“ ütleb Pärnumaa mees, kes enda sõnul ei saa enam vaiki olla. Teade viiele Pärnumaa jahimehele salaküttimises esitatud kahtlustusest ja meeste kinni pidamisest oli tema jaoks märk, et nüüd on aeg suu puhtaks rääkida.
E-sigarettide tarvitamist hakatakse piirama: loodus ja lapsed vajavad kaitsmist
Kliimaministeeriumi rohereformi juhtkomisjon hakkab arutama ühekordselt kasutatavate e-sigarettide piiramist ja müügikeeldu. Maaletoojad leiavad, et ühekordsed e-sigaretid ei kao kuhugi, sest äri õitseb mustal turul.
Majandus vaikselt taastub, kuid riik võib maksudega ise tulevase kasvu kinni pigistada
Eesti majanduse kriisist taastumine on edasi lükkunud, kuid järgmisel-ülejärgmisel aastal olukord juba paraneb, leiavad nii Eesti Pank kui rahandusministeerium oma kevadistes prognoosides. Samas võib riik maksuotsustega ise tulevase kasvu kinni pigistada.
Maapiirkonna ettevõtjad: 30 miljonit eurot toetust kõlab ju hästi, kui poleks liigset bürokraatiat
Riik jagab maapiirkondades tänavu 30 miljoni euro suuruse investeeringutoetuse projektidele, mis pole seotud põllumajanduse, metsanduse ega kalandusega. „Toetus on abiks, kui selle saamine liiga keeruline pole,“ ütleb õmblusettevõtet juhatav Heli Sillaots.
FOTOD | Luisa Rõivas: ma ei kuulnud rindel kordagi, et võitlejad oleks alla andmas!
„Emotsionaalselt on raske mõista, kuidas saab üks naaberriik hävitada nii palju elu. Terveid linnu ja asulaid ju sisuliselt enam pole,“ ütleb Riigikogu väliskomisjoni koosseisus Ukraina rindepiirkonnas käinud Luisa Rõivas.
Arhitekt Tõnu Laigu: Rakvere „pilvelõhkuja“ ehitamine on igati tervitatav, kuid saatan peitub detailides
Ei saa kuidagi laita arendaja soovi püstitada Rakverre uus maamärk ja tuua linnaruumi uut hingamist. Kuid saatan peitub detailides.
Tauno Vahter: peame leppima, noored enam lihtsalt ei loe
Ma olen suhteliselt kindel kahes asjas: võitlus noorte lugemisharjumuse pärast on kõigest pidurdav kaitselahing ja et alati on ka lugejaid noori.
Kristjan Järvan: kes tegelikult kardab energeetikasse turumajanduse tagasitulekut?
Mõni nädal tagasi palus sotsiaaldemokraadist riigikogu majanduskomisjoni esimees Priit Lomp Maalehe vahendusel Isamaalt abi energeetika osas.
Argo Ideon: mis asja neil eurovalimistel õieti aetakse?
Tänavu 9. juunil toimuvatesse Euroopa Parlamendi valimistesse on võimalik suhtuda kahtviisi.
Setode ühistöö tõi köögiviljakasvatusse mitu miljonit eurot
Kagu-Eesti mahemarja- ja köögiviljakasvatajad rajavad euroliidu toetuste abil peagi uue väärindamiskeskuse, teisi talumehi aga innustatakse ühistegevusele uute toetuste abil.
Nii mõnigi rapsikasvataja on ebasoodsa sügise ja talve tõttu tühjade pihkudega jäänud
Kesktalvine lumeta külm on talivilju tugevalt kahjustanud. Viljapuud ja marjapõõsadki said räsida, kuid on oodatust paremas seisus.
Amplid ja lilled on juba turgudele ilmunud. Millistest kohtadest endale sobilikke otsida?
Nõmme turg on oma väliletid selleks kevadeks üle vuntsinud ja tähistanud kõik müügikohad numbritega, mida on kokku 66.
LUGEJA KÜSIB | Kuidas osta kinnisvara välismaal nii, et petta ei saaks?
Sooviksin osta Hispaaniasse korterit, kuid muretsen petta saamise pärast. Mida peaksin kindlasti teadma või kontrollima enne välismaalt kinnisvara ostmist, küsib Maalehe lugeja.
SEADUSEMUUDATUS | Liiklusregistrist sõidukite kustutamine muutub lihtsamaks
Kliimaministeerium on saatnud kooskõlastusringile eelnõu, et korrastada liiklusregistrit ning muuta selgemaks sõidukite kogumise ja töötlemise nõudeid.
JURIST VASTAB | Miks minu raha eest ostetud korter jagati mehe eelmisest abielust laste vahel?
Ostsin oma raha eest korteri ja abiellusin mehega, kellel oli eelmisest abielust kolm last. Tegime abieluvara lepingu, millega andsin poole oma varast mehele. Kui mees suri, siis minu korter jagati pärimislepinguga nii, et mina ja kolm last mehe eelmisest abielust oleme kõik võrdselt 1/4 osas korteri omanikud.
Katrin Pärn: mind narriti vahel küll, et mul isa ei olnud
Näitleja ja lavastaja Katrin Pärna elu on täis paradokse. Temast sai näitleja, sest ta vihkas Tartut – linna, kus on nüüd üle kahekümne aasta elanud ja vägevalt loonud. Pärn ütleb, et tõelise teatriarmastuse avastas ta alles siis, kui oli valmis teatrist loobuma. Ja oma isast tunneb ta praegu rohkem puudust kui lapsena.
„Lavale tulek on inimese sünd, lavalt lahkumine surm.“ Jaan Tooming saadetakse täna viimsele teele
Eesti teatri suurkuju, teatriuuendaja, lavastaja ja näitleja Jaan Tooming saadetakse viimsele teele täna Tartu Peetri kirikust. „Lavale tulek on inimese sünd, lavalt lahkumine surm,“ on maiselt lavalt 5. aprillil lahkunud Tooming öelnud. Ja lisanud: „Ainult idioot ei taha igavesse ellu.“
Tulekul on seninägematu laulupidu: koorid laulavad „Suada pruuniss tõesess juuniss“
Peipsiääre vallas Pala laululaval tehakse 2. juunil ajalugu: teoks saab esimene laulupidu, kus kõik laulud kõlavad kodavere keeles. Muu hulgas tulevad kodavere keeles ettekandele tuntud levilaulud.
Andres Vanapa: vanapagan, kelle luuletus külmkappi kaduma läks
Suur mõttemängur, absurdimeister Andres Vanapa saanuks 2. aprillil 100aastaseks. Niisama palju kui kirjaniku loodud luule, aforismid, novellid ja romaanid, väärib mäletamist tema ülimalt värvikas, suisa lummav isik.
Margus Mikomägi: lind ei saa olla kellegi oma, ta on vaba
Ega seda ju just tihti mu elus ette ei ole tulnud, et ühel päeval on kakskümmend kraadi sooja ja päeva pärast kaks kraadi külma ning lumi. Just nii läinud nädalal juhtus. Ja siis ma kohtusin elus esimest korda võsaraadiga.
Ivo Linna mälumäng 253. „Sihukese kolba peal, mis nalja ei mõista, on paras ...“ Kuidas see Lilli Prometi ütlus lõpeb?
Maalehe mälumängus esitab Ivo Linna viis küsimust. Proovi, kas tead vastuseid!
Ootamatu soojalaine tegi Maalehe ennustusvõistlusele kiire lõpu
Maalehe ennustusvõistlus – mis kuupäeval õhusoe sel kevadel esimest korda 20 kraadini küünib –, sai ootamatult kiire lõpu, sest selline temperatuur mõõdeti enneolematult vara – juba märtsi viimasel päeval.
VIKTORIIN | Kui hästi tunned kirjanik Andres Vanapat?
Kui hästi tunned kirjanik Andres Vanapat, kelle sünnist möödus 2. aprillil sada aastat?
Argo Ideon: sellest (kokaiinist) ei tea me küll midagi
Tänavu 8. veebruaril konfiskeerisid Briti Southamptoni sadama võimud 5,7tonnise kokaiinilasti, mis oli peidetud Lõuna-Ameerika banaanide sekka.
NÄDALA ILMAPROGNOOS | Nii palju siis soojast! Vihm ja lörts tulevad tagasi
Lähiaja ilm on taas lähedane jürikuu keskpaiga tavapärasele. Nädala lõpuni kandub üle Läänemere ümbruse mõõdukalt soe õhumass ja portsukaupa jõuab ka niiskust.
KARIKATUUR | E-tiiger ei hüppa
Valdek Alberi meretagune maailm • Sügav mõte