Eesti Ekspress
Kõik audioartiklid
SÕJAPÄEVIK (793. päev) | Ohoo! Venelased võtsid kinni oma sõdurid, kes sooritasid purjuspäi massimõrva Ukraina okupeeritud alal
Tulemus: seitse laipa ja kaks maha põletatud maja. Vene poolel sõdiv Serbia palgasõdur kardab kodumaale välja andmist. Ukraina tõmbas USA tankid rindelt ära.
Maarja Kangro: tahaks uskuda, et vaatamata parem­äärmuse tõusule maailmas hakkab Eestis arusaam naisest kui biomassi tootjast ikkagi marginaliseeruma
Mida teeb naine, kui kuuleb, et lapsest, keda ta kannab, ei saa „elulooma“? Maarja Kangro kirjutas sellest kogemusest raamatu „Klaaslaps“. Kangroga rääkis Kadri Karro.
Sisuturundus
Tee esimesed sammud piloodiks saamisel juba 4. mail!
Kas oled kunagi unistanud piloodiks saamisest või soovinud teada, mis tunne on juhtida lennukit? Phoenix Aviation kutsub sind osalema infopäeval, mis võib avada ukse sinu unistuste maailma.
ESIMENE ARVUSTUS | ühisalbumil on 5MIINUST tõsisemalt võetavam ja Puuluup rajum kui kunagi varem
Andrei Liimets kirjutab 5MIINUSE ja Puuluubi ühisest muusikast: kõrgele aetud ootused saavad suures osas täidetud.
Seitsmes bändis mängiv Simo Atso: Eestis ei ole metal-skeenet
„Muusikanõunike“ värskes episoodis tümitavad kriitikud eestlaste lemmiklugu ja otsivad taga meie metal-skeenet.
5MIINUSE ja Puuluubi rajud bändilaagrid: „Kõik on nii purjus, ei ole mõtet!“
Siim Nestor kirjeldab mil viisil Eurovisioniks valmistuvad räpistaarid ja folgikangelased koos terve albumi turbofolki kirjutasid ja linti võtsid.
Piletid otsas, kriitikud kiidavad – Draamateatri uus tõus. Hendrik Toompere jr: püüan õppida enda ja teiste vigadest
Teatrit NO99 enam ei ole ja Linnateatris on segased ajad, seega pealinna ärksam teatripublik koondub nüüd Draamateatrisse. Mis on selle teatri heade aegade põhjuseks – massipsühholoogia, mitmekesine repertuaar, hea juhtimine või lihtsalt õnn? Asjaosalised avavad tagamaid.
POLIITIKARADAR | Valitsusel on eelarvega plaan – loodame ja laename
Tänane menüü: Rahanduse seis on halb, valitsus aina arutab; lobitöö ei taha Eestis avalikuks tulla; miks tasub ka opositsioonis olla kriitikaga mõistlik.
SÕJAPÄEVIK (792. päev) | Ukraina vägede kopsakas probleem: tõhusat droonitõrjet on kaugelt liiga vähe
Vene armee tassib rindele üha uusi droone. Vene külas tööd pole, järelikult Ukrainasse sõdima! Kas Venemaa tahab tõesti lõpetada oma välisesindustes passide väljastamist?
Haldi: kui mind uus žanr paelub, siis hüppan sinna pea ees sisse ja võtan kuulajad ka kaasa
Haldi Välimäe andis vaid 16-aastaselt välja oma esimese albumi ning seda kohe koostöös ei kellegi muu kui Vaiko Eplikuga. Podcastis „Bändilaager“ räägib ta nii varasest artistiks kasvamiseks kui ka tegemistest praegu, kui aastad on hulga kogemusi ning muusikavorme lisanud.
SÕJAPÄEVIK (791. päev) | Venelased on pöördes USA Ukraina-abist, mille magusamad tükid on juba kohal
USA lubas Ukrainale abipaketiga kauaoodatud ATACMSi pikamaaraketid... mis on juba Ukrainas kohal. Venemaa on muidugi tige ja lubab hävingut. Samal ajal toimub midagi kummalist Venemaa kaitseministri lähimate kaasvõitlejate ringis.
Sisuturundus
Inimene ja tehisintellekt: kes on ühise loomingu autor?
Möödunud sajandil, kui päevakorda tuli arvutiprogrammide ja andmebaaside õigusliku kaitse küsimus, kaaluti vähemalt kahte võimalust: kas luua täiesti uus iseseisev õigusinstituut, mis põhineks nt tehtud investeeringute kaitsel, või kasutada täiendatud kujul mõnda olemasolevat vahendit. Valik langes teisele – autoriõigusele. Autoriõiguse üheks oluliseks eeliseks peeti asjaolu, et see ei kaitse teoses väljendatud ideid, vaid üksnes teose vormis väljenduvat originaalsust.
GUUD, BÄÄD & NÄDALA SÕNA: Sündimata lastele pühendatud monument jääb ehitamata
Guud: kiharad Ukraina heaks, kõiki lolle mõtteid ei tehtagi teoks. Bääd: finantsvabadus, loomapiinamise videod. Nädala sõna: kileviiner.
NÄDALA OLUKORD | „Edha“
„Nädala olukord“ on Areeni rubriik, kus elu ennast (kuid mitte ainult) kujutavad Maari Soekov ja Janno Pikkat ehk loometandem AW.
FILMIDE TIPP | Kinolevis juhib ülivõimsalt „Tulnukas 2“, uutest filmidest on parimal kohal õudukas
Kriitikud sätivad paremusjärjestusse Eesti kinodes jooksvad linateosed.
REPORTAAŽ VENEETSIAST | Alati on kiusatus Eesti paviljoni tööd kiita, kuid seekord on see tõesti vägev
30 000 sammu päevas, šamaankunstnikud ja palestiinlasi toetav meeleavaldus. Veneetsia kunstibiennaalil jalutas Peeter Kormašov.
Maimu Berg: elu kõige õigem otsus oli hankida relvaluba
„Olgem ausad“ on Areeni rubriik, kus kultuuriinimesed räägivad sellest, millest nad tavaliselt ei räägi.
TRULLI LULLA | KATI KARU
Seksuoloog: mind paneb üha enam ohkama, suisa kulmu kortsutama, kuidas seksist räägitakse
„Vähe“ seksivate inimeste pärast patroneerivalt muretsemine, inimeste oskuslikeks ja oskamatuteks seksijateks lahterdamine – seksikajastusmüra ei ole teema normaliseerimine, vaid mõjub pigem lämmatavalt.
Kokaiinitriip enne töökoosolekut. „Suudan siis ka oma meeskolleegid üle rääkida nii veenvalt, et nad noogutavad takka“
Miks tõmbavad muidu terviseteadlikud yuppie’d, kes looduspoes antibiootikumivaba lõhet jahtimas käivad, intermittent fasting’ut teevad ja üldiselt väga mindful on, ninna pulbrit, mille koostises ei saa kunagi lõpuni kindel olla ja mille käitlemistingimused on ekstreemselt räpased?
Miks venis Kajar Lemberi kriminaalasi kümme aastat? Peaprokurör andis poliitikutele aru
Mida peaprokurör Andres Parmas rääkis ja millest vaikis? Avaldame katke riigikogu põhiseaduskomisjoni 8. aprilli 2024 istungi protokollist koos Eesti Ekspressi kommentaaridega.
Kuus tundi vägivaldse mehe käes pantvangis. Pika läbirääkimise tulemusena pääsesid läbipekstud naine ja laps eluga
Ligi viiskümmend politseinikku ning pääste- ja kiirabitöötajad olid kuus tundi pingsalt valvel, kui väikses kõrvaltänavas vallandus viimaste aastate tõsisem pantvangidraama.
Äri iseendaga. Aivar Pohlak ostis Aivar Pohlakult FC Flora rahaga 22 kinnistut
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak näib kasutavat tema poja juhitavat FC Florat kui isiklikku rahakotti. Eesti jalgpalli käilakuju aga selgitab, et nii see pole – jalkaklubi on hoopis teel kinnisvaraärisse.
SAHINAD | Moskva kiriku lammutamine teeb isamaalased pahuraks
Keskerakond tugevdas kaitset. Kapo võib õigusi juurde saada. Kohtutäituritel suured klassivahed. Ebavõrdsus teeb isamaalased pahuraks. Karm elu vanglas: norskamine ei lase magada!
ARVUSTUS | Tom Ripley tuleb, näeb ja hävitab. Uus versioon psühhopaadi veristest rännakutest on vaatamist väärt
Karoliina Vasli rõõmustab, et kurikuulsale tegelaskujule on uue hingamise andnud just Andrew Scott. Jah, seesama näitleja, keda teame ka Moriartyna.
Kremli sünge vari. Swedbanki eksjuhid väidavad, et rahapesu uurimine toetuse Putini poliitilisele nõiajahile
Swedbanki endised juhid kaebavad, et prokuratuur esitles neid ikkagi süüdlastena, kuigi lõpetas kriminaalasja, sest uurijad toetusid Vene režiimilt hangitud kahtlastele materjalidele.
NÄDALA FILM | Tallinna sadamas filmitud pinev draama, mis paneb ebamugavusest hambaid krigistama
Katharina Kala vaatas Tallinna sadamas filmitud pinevat ahistamisdraamat.
Matthias Kalev: kaks kümnendit on teinud Aivar Pohlakust mehe, kellesuguseid ta enne kritiseeris
Aastatuhande alguses oli Aivar Pohlak marus. Ta põrkas kokku võimustruktuuriga, mis paistis kõigutamatu nagu Hiina müür. Pohlakule jäi ette Tallinna toonane linnapea Edgar Savisaar.
Maale maja ostnud noor pere avastas hulganisti vigu, järgnes pikk kohtuvaidlus. „Selgus, et talvel seal elada ei saa“
Ursula ja Mart olid üks nendest noortest peredest, kes esimesel COVIDi-kevadel otsustasid linnast maale kolida. Seda, et nad juba samal sügisel peavad maalt tagasi linna tulema, ei osanud nad maale unistuste kodu ostes ette näha.
KRANAAT | Veel mõjutamisvõtteid! Kuidas tegelikult valiti Tallinna linnapea?
Valimiskastides oli igal fraktsioonil antud üks nurgake, mida märgistada. Sellele lisaks kasutati veel paljusid taktikaid.
Läänemetsa tiimi silmis ei erista püha sõja välja kuulutanud Kirilli miski äärmuslikust ajatollast
Siseminister Lauri Läänemets tahab veenda õigeusu kirikuid ise Moskva patriarhaadi alt lahkuma. Kui see ei õnnestu, tuleb sundlõpetamine.
Internetivalvur Maarja Punak väldib uuesti läbipõlemist: mul läks kolm-neli aastat, et sellest välja tulla
„Poliitikuga vaidlemine pole politseile kohane. Aga kui tegu on lausvalega, siis sekkun,“ ütleb südikas politseikapten Maarja Punak, kellest on saanud omamoodi suunamudija.
Avastus, mis muutis maailma: 80 aastat tagasi algas vinüülplaatide ajastu
Kümme aastat pärast vinüülplaadi prototüübi katsetusi pressiti Riia tehases 1954. aastal eesti esimene vinüülplaat.
Ma tahan tantsida ja meeleliigutusest tulevad pisarad silma
Martin Jõela leiab Ruutu Poisi uuelt albumilt paiku, kus tahaks tantsida, kuid eelistaks plaati kuulata üksi pimedas kunstisaalis.
SÕJAPÄEVIK (790. päev) | Ukraina rahvuskaardi ülem: ehk saavutavad venelased 10–15% eesmärke, aga strateegilist võitu nad ei saa
Kuidas Mike Johnson Ukraina usku pöörati. Ukraina pelgab, et Euroopa võtab jala gaasipedaalilt. Ukraina rahvuskaardi juht: vaenlane teeb meile ebameeldivaid üllatusi.
Advokaadikulud 94 000 eurot! Kajar Lemberi juukselõikusele taandunud kriminaalasi läks riigile kalliks
Prokuratuur peseb oma käed Eesti kõige jaburamast kohtuprotsessist täiesti puhtaks.
Riigilt miljoneid saanud spordikeskus paneb uksed kinni
Kõik kangutavad, tahavad vahtu lüüa, pahandas Spot of Tallinna boss küsimuse peale, mis saab spordikeskusest edasi.
Tallinna ärimehed ostavad Soome-Vene piiril hotelle kokku. Politsei uurib finantskuritegu
Sõpruskond siinseid ettevõtjaid hakkas viimastel aastatel riburada Soome-Vene piiri ääres hotelliomanikeks. Ühes neist toimuva suhtes on Soome politsei alustanud uurimist.
SÕJAPÄEVIK (789. päev) | Vene sõjablogijad: Ukraina droonid ei luba meil hingata. „Baaba-Jagaa eest ei päästa miski!“
Viimaste kuude uudistest võib tekkida pilt, et ukrainlasi surutakse praegu kõvasti ja venelased üha edenevad. Venelaste endi sõjablogidest leiab aga tõendust, et nende pool rindejoont ei valitse üldsegi nii magus meeleolu.
Veri, kaos ja allakäik: need on ohjeldamatu lääne ülbuse viljad
Paremäärmuslastel on õigus: lääs on langemas. Kuid selle kokkuvarisemist põhjustavad pidurdamatu kapitalism ja lõputud sõjad, mitte woke-liikumine.
Sisuturundus
Kuidas vältida vigu uue madratsi ostmisel?
Mõnikord, kui me ostame uusi asju, teeme ühel või teisel põhjusel vigu ja tunneme, et me ei ole oma ostuga rahul. Loomulikult on hea, kui me saame asja kauplusesse tagasi saata, kuid see ei ole alati võimalik. Hea madrats on väga oluline, sest see mõjutab otseselt meie une kvaliteeti ja seega ka tervist. Millised on kõige levinumad vead, mida tehakse uue madratsi ostmisel ja kuidas neid vältida?
SÕJAPÄEVIK (788. päev) | Ukraina abistamise läbi surunud vabariiklasest spiiker peab ametikoha säilitamiseks lootma demokraatide abile
Ameerika Ühendriikide esindajatekoda võttis lõpuks ometi vastu kauaoodatud Ukraina abipaketi.
ARVUSTUS | Swifti uus album: liiga pikk ja ühetaoline, aga ei kuulu täielikult mahakandmisele
Taylor Swift ei suuda lõpetada oma elu loomingusse valamist ning lõpuks tekib küsimus, mis see kõik meisse puutub, kirjutab Silvia Urgas megastaari uue albumi asjus.
Kolme lapsevanema avalik kiri soosegaduse teemal: kväärideoloogide eesmärk on võtta meilt vanemlikud õigused
Oleme viiekümnendates inimesed. Kõik me kolm oleme tütarde vanemad, kes varateismelisena teatasid täiesti ootamatult, et nad on tegelikult poisid. Mari-Liis Sepperi artiklis paistab meie arvates silma üks tüüpiline kväärideoloogide narratiiv: kujutlus, et lapsevanemad on laste suurimad vaenlased ja takistajad.
Soome naised kannavad poisipead tihemini kui Eesti naised. „Eesti on ikkagi patriarhaalsem ja heteronormatiivsem“
„Meil ei saa töötada juuksur, kes ei taha lõigata poisipead,“ ütleb peamiselt soomlasi teenindava Tallinna salongi juhataja.
Töövõimetoetus võimaldab kodutul Lauril elada sellist elu, nagu talle meeldib, ja reisimaski käia
Lauri (58) on viimased kaheksa aastat elanud Tallinna kodutute öömajas. Töövõimetoetus võimaldab elada täpselt sellist elu, nagu talle meeldib, ja reisimaski käia. „Panime telgi Berliini parki, tiigi kõrvale.“
SÕJAPÄEVIK (787. päev) | Venemaa sõdurid lõid Putinit armastanud ameeriklase maha
Russell Bentleyle meeldis Venemaa ja ta armastas Vladimir Putinit. Nüüd saatsid armastatud Venemaa sõdurid ta aga mullatoidule.
KRANAAT | Ootamatu üllatus: Tallinna keraamikastuudio omanik leidis savi vahele kolinud poliitiku!
„Hoiatan kõiki – poliitik võib olla teie seina sees kuid, enne kui te sellest teada saate!“
Kuidas 34aastane Taylor Swift jõudis maailma miljardäride klubisse ning mõjutab USA ja teiste riikide majandust
Peeter Kormašov uuris, kuidas miljardärist Taylor Swift ja swiftonoomika majandust mõjutavad.
SWIFTI ERI | Edetabel Taylor Swifti albumitest – kõige kehvemast kõige paremani. Igaühel neist peidus paar täielikku bängerit
Edasikaebamatule otsusele Taylori plaatide asjus jõudis žürii koosseisus Silvia Urgas ja Siim Kera.