Eesti Ekspress 31.05.2023
31.05.2023
Kerttu Jänese: kõigile lastele on 1,5 eluaastast tagatud lasteaiakoht. Mis te valetate?
Ühest küljest räägime, kui oluline on naiste tööturule naasmine pärast lapsepuhkust ja uhkustame peretoetustega. Teisalt valitseb ühiskonda aga siiani iganenud arusaam „last kasvatab kogu küla“.
Michelini auhinna võitnud noor peakokk: „Osa tuttavaid vaatas imelikult, et tahtsin minna kutsekooli“
Kaheksa kuud tagasi Maidlas avatud restorani SOO ja selle peakoka Daanius Aasa (28) toidud vapustasid nii põhjamaade White Guide’i kui Michelini toidumaitsjaid.
GUUD, BÄÄD ja NÄDALA SÕNA | Kaia Kanepi jäi südametunnistuse jagamisele hiljaks
Guud: kaks Michelini tärni Eestisse, Läti hoki. Bääd: Kaia Kanepi, Eesti 200. Nädala sõna: idüllar
SAHINAD | Kaitseväest kõrvale hiilijat trahviti mullu keskmiselt ligi 400 euroga
Superministeeriumist sai säästuministeerium. Kalle Laaneti kummaline sõnum advokaatidele. 172 poissi hoidis ajateenistusest eemale. Ärimees Veskimäe eksimus. Riiklikku majutusabi vajas ligi 25 000 sõjapõgenikku. Rae vallajuhtide kiire elu.
Punane nimekiri: peagi ei saa suure riskiga riikidest pärit inimesed enam e-residentideks
Eesti karmistab e-residentsuse andmist ja riskiriikide kodanikud ei saa varsti enam e-residentideks. Kui pole just väga mõjuvat põhjust.
FLÄSH! Tihe laevaliiklus jätab Tallinna lahele eemaletõukava vaatepildi
Ilusa ilma ja tuulevaikusega näeb Tallinna lahel suitsuvikerkaart.
MTÜ Slava Ukraini uurimine Ukrainas on kestnud üle kahe kuu, kahtlustusi pole esitatud
24. märtsil alanud menetluses uuritakse rahaliste vahendite väidetavat kuritarvitamist.
Viimased Ukraina põgenikud kolisid täna laevalt välja. „Olime valmis hullemaks. Muresid oli vähem kui mõnel noorte kruiisil“
Reisilaev Isabelle oli 14 kuu jooksul ligi 6600 Ukraina sõjapõgeniku jaoks ajutine ujuv kodu. Sel nädalal lahkuvad neist viimased.
Lastehaigla töötajad šokis. „Te ei kujuta ette, mida oleme viimased kuud pidanud läbi elama“
Tallinna Lastehaigla toitlustusteenistuse juhil Gert Reisneril palutakse oma kabinetis kokku pakkida 28 aasta jooksul kogunenud isiklikud asjad. Teisel pool Reisneri lauda seisavad toonane haiglajuht Katrin Luts ja juhatuse liige Peeter Inšakov. Vallandamine on sedavõrd järsk, et viib šokki kogu lastehaigla töötajaskonna, kaasa arvatud juhatuse ja nõukogu liikmed.
Lehtme välkkarjäär poliitikas: värbamiskatsed vähemalt kolmest parteist ja kiirabi Toompeal
Lehtmega koos Toompeale valitud Eesti 200 poliitik tunnistab: skandaali haripunktis olid Lehtme fraktsioonikaaslased tema heaolu pärast tõsiselt mures.
Isamaa saab uue juhi. Kõik räägivad majandusest ja taanduvad Parvel Pruunsillast
Isamaa saab pärast kuut aastat uue juhi. Kõik kandidaadid proovivad erakonnale anda uut nägu ja aega tagasi kerida - näidata Isamaad majandusest ja noortest hooliva parteina.
SUUR LUGU | „Võitsime!“ Liberaalne ühendus Salk seadis juba alustades eesmärgiks valimiste mõjutamise
Kaks ja pool aastat tagasi asutati liberaalne kodanikuühendus Salk. Juba siis seati eesmärgiks selleaastaste parlamendivalimiste mõjutamine, et nn liberaalsed jõud saaksid enamuse. Eesti Ekspress rääkis enam kui 50 inimesega, mida Salk on teinud ja kuidas Eesti poliitikat mõjutanud. Sellise põhjalikkusega nagu Salk pole valijate eelistusi ja sõnumite sättimist Eestis kunagi uuritud.
Eesti teadlased teevad hernest lõhefileed. „Ühel hetkel on alternatiivtoidud poeletil odavamad kui liha või kala“
Eesti toiduteadlased valmistasid herne valkudest nii maitsva lõhefilee, et pälvisid selle eest ülemaailmsel konkursil 400 000dollarise auhinna.
Puudulik haridus ja plaan panna kassid vegantoidule: Pesaleidja endised vabatahtlikud süüdistavad juhatust kasside kahjustamises
Pesaleidjast visati välja ligi 20 vabatahtlikku, kes muretsesid kasside tervise pärast. Juhatuse liikmete sõnul on etteheited neile alusetud.
Andreas Jääger: miks saab mehe väärtuslikkust paika panna ainult raha või „ambitsioonide“ põhjal? Kuhu jääb armastus?
Inimsuhted on palju keerulisemad kui arvamused, mida kõiketeadjatest suunamudijad sotsiaalmeedias oma jälgijatele jagavad.
Riigipitsati juhtum. President Meri jättis täitmata riigikohtu otsuse
1992. aasta lõpus saabus presidendi kantseleisse Kadriorus hulk kaste Soomest, millest enamik sisaldas väikese riigivapi kujutisega kirjapaberit kuulsal Soome Terreuse vesimärgiga käsitööpaberil.
Dirigent Heldur Harry Põlda kahetseb, et „Billie Jean“ nii pekki läks
„Olgem ausad“ on Areeni rubriik, kus kultuuriinimesed räägivad sellest, millest nad tavaliselt ei räägi.
Helikunsti näitus Telliskivis: üks installatsioon võiks edasi tiksuda veel vähemalt 20 000 aastat
Hanno Soans nendib „Sõna saab heli“ näitusest kirjutades, et kunstis pole ehk üldse vajagi kõigest üheselt verbaliseerituna aru saada.
Liisa Saaremäel ja Florian Wahl koos kontsert-etenduses: justkui pooljuhuslikult kohtunud loovisikute „lavaline häng“
Meelis Oidsalu leiab, et „SCREAM BOXis“ jäid lavastaja-näitleja Liisa Saaremäeli ja popartist Florian Wahli võimsad sünergeetilised efektid nägemata.
ARVUSTUS | Ka mitmed külalisartistid ei päästa klišeedest. Lana Del Rey uus album on kiirelt unustatav komistuskivi
Sander Varusk arvustab Lana Del Rey uut kauamängivat.
FILMIDE TIPP | „Väike merineitsi“ saab hävitava hinde
Kriitikud sätivad paremusjärjestusse Eesti kinodes jooksvad linateosed.
KRANAAT | Isamaa esimehekandidaadid ristküsitlusel: kes on parim?
Urmas Reinsalu, Tõnis Lukas ja Lea Danilson-Järg võtavad mõõtu, et esitada enda nägemus erakonna tulevikust, muutustest ja erakonnamaastikust.
TRULLI LULLA | JALAD
Salga sünd: Konservatiividel oli raha ja andmed, liberaalidel ainult soe õhk. „Meid ühendas põlgus“
Kaks ja pool aastat tagasi asutati liberaalne kodanikuühendus Salk. Juba siis seati eesmärgiks selleaastaste parlamendivalimiste mõjutamine, et nn liberaalsed jõud saaksid enamuse. Eesti Ekspress rääkis enam kui 50 inimesega, mida Salk on teinud ja kuidas Eesti poliitikat mõjutanud. Sellise põhjalikkusega nagu Salk pole valijate eelistusi ja sõnumite sättimist Eestis kunagi uuritud.
SÕJAPÄEVIK (462. päev) | „Tühiasi! Kui sul pole suuremaid muresid kui paar drooni krae vahel, võid selle üle rõõmus olla!“
Umbes nii oleks öelnud Karlsson katuselt, kui ta oleks pidanud Vladimir Putini asemel reageerima Moskvat tabanud droonirünnakule. Aga ei ole üldse tühiasi, kuigi Putin seda nii näidata tahab.
POLIITIKARADAR | Opositsioon tahab teha ajareisi ja nõuab kohtult riigikogu viimaste nädalate töö kustutamist
Tänane menüü: Valitsuse usaldushääletused tulevad, opositsiooni kaebus riigikohtus, ühendused erakondade selja taga, vaenukõne reguleerimise dilemmad.
Tarmo Jüristo: Seederil on õigus, muidugi peaks reguleerima poliitikat mõjutavaid ühinguid
On julgeolekuküsimus, et teaksime, kes ja kuidas poliitikat mõjutab, leiab SA Liberaalne Kodanik juht Tarmo Jüristo Ekspressi taskuhäälingu värskes saates. Annetamist piirama tema hinnangul kindlasti ei peaks.
SÕJAPÄEVIK (463. päev) | Vanaisa kükitas oma lapselapse surnukeha kohal, kuni üks naabritest tõi talle tooli
Vene maailma genotsiid ukraina laste vastu. Vene õhutõrjepatarei jäi jänni Ukraina drooniga. SBU kahtlustab Moskva Patriarhaadi metropoliiti Ukrainavastases vaenulikus mõjutustegevuses.
SÕJAPÄEVIK (464. päev) | Venemaa uus reality show: Tähelepanu! Tulistatakse, laskuge keldrisse või varjuge!
Ukraina pidev surve Belgorodi oblastis võtab venelastelt võimaluse sõjast mööda elada. Eesti ettevõtja elust oma kodulinnas Kiievis: poed ja kohvikud on lahti, aga rahvast on vähe
Salga rahakraan: 250 000 eurot iduettevõtjatelt parteidele, täpselt ja mõõdetult
Liberaalsel ühendusel Salk õnnestus saavutada miski, mida erakondadel endil seni polnud õnnestunud – saada poliitilisi erakondi toetama Eesti IT-miljonärid. Nad olid seni poliitikast eemale hoidnud, nüüd aga enam mitte.
Mida Salk valijatest tegelikult teab? Riina Sikkut: „Ma olen nende peale kade“
Salk ei tee lihtsalt uuringuid. Nad koguvad, sorteerivad, mudeldavad, analüüsivad. Vähesed saavad lõpuni aru, kuidas kogu Salga analüüsisüsteem töötab. Aga kindel on, et nende tase on Eestis ainulaadne. Aga kui palju sellest ikkagi kasu on?
Hirm, et Ukraina sõjapõgenikud toovad kaasa kuritegevuse võimsa kasvu, osutus asjatuks
Politsei käis alla 40 korra reisilaeval Isabelle, mis oli põgenike suurim majutuskoht.
Kunstiteadlane Jaak Kangilaski ei suutnud elu kiusatustele vastu panna
Pekka Erelt kirjutab professor Jaak Kangilaski suurt tähelepanu äratanud raamatust „Minu elud“, kus paljud olulised küsimused jäävadki vastuseta.
EKSPRESSI PODCAST | Lastehaiglas on suhted lootusetult rappa läinud. Mis toimub ja mida päästa annab?
Tallinna Lastehaiglas on viimased kuud olnud segased ja pingelised. Inimsuhete ja mineviku sasipundar on paisunud mürgiseks ja keeruliseks.
Äri ulatus Eestini? Sotsiaalmeediatäht Andrew Tate ajas bisnist Rumeenia hasartmänguhiidudega
Ajakirjanike poolt päevavalgele toodud uued dokumendid näitavad, et Andrew ja Tristan Tate sõlmisid kasumi jagamise kokkuleppe kasiinofirmaga, mille omanikud on nüüd uurimise all vägivaldse organiseeritud kuritegeliku rühmituse loomise pärast.
SÕJAPÄEVIK (465. päev) | Kremli sõjamasinat õlitatakse nüüd isegi Mongoolia abiga
Prigožini palgasõdurid lähevad kodust Belgorodi päästma? Kas Ukraina partisanid on sõdurid või terroristid?
SÕJAPÄEVIK (466. päev) | Alar Karis: „See pole film“ oli Zelenskõilt meediale terav vastus
Värsked muljed sõdivast riigist. Kiiev sarnaneb kindluslinnaga väga vähe. Eesti president veetis öösel kolm tundi varjendis ja und enam ei saanud.
Uus tegija maailmamoes Johanna Parv: „Oleks veidi kurb, kui eestlased minust üldse välja ei teeks“
Ester Kannelmäe intervjueerib moemaailma kõige olulisemale auhinnale LVMH Prize pürgivana poolfinaali jõudnud Johanna Parve (30).
PODCAST „RÖÖPRÄHKLEJAD“ | „Mul on ärevushood, sundmõtted, ATH“ Karl Killing räägib, et mehed ei oska oma tundeid väljendada
Karl Killing ei varja, et on psühholoogide püsiklient. Oma unistustes näeb ta end esinemas publikust pungil areenidel.
KAADRI TAGA | „Lapsmasina“ idee sündis kaheksa aastat tagasi, toonased ennustused AI-st on nüüdseks reaalsus
Areeni uues rubriigis „Kaadri taga“ selgitavad Eesti režissöörid lahti ühe stseeni oma filmist, mille valmimine oli mingil moel eriline.