Eesti Ekspress 05.07.2023
05.07.2023
Urmas Jaagant: presidendi umbsõlm, mida keegi harutada ei taha, aga millele on olemas loogiline lahendus
„Seda ei kavatse ma sallida,“ ütles president Alar Karis, kui kuulutas välja kaheksa riigikogus valitsuse usaldusküsimusega seotud hääletust läbinud seadust. Paraku ei kavatse teineteist vähimalgi määral sallida ka peaministripartei Reformierakond ja opositsiooni juhtiv erakond EKRE.
Pärt Uusbergi laulupeo päevik: „Kõlab kärgatus. Laste kisa paneb uskuma kõige mustemaid stsenaariume. Et juhtus midagi tõsist“
XIII noorte laulupeo kunstilise juhi Pärt Uusbergi (36) 2. juuli päevaraamat näitab tormilist emotsioonide virvarri, mis kestis hommikust hommikuni.
GUUD, BÄÄD JA NÄDALA SÕNA | Kas laulumärjakul käisid?
Guud: Tramm nr 6 jääb, Tinder ei tööta Venemaal. Bääd: näljased põlluloomad, lakkamatult töötavad automootorid. Nädala sõna: laulumärjak.
SAHINAD | Parvel Pruunsild nõuab prokurörilt vabandust
Parvel Pruunsild tunneb, et prokurör haavas tema au. Riigimeeste pojad Tartu jalgpalliklubis. Ukraina pruutkleitide buum. Tartu vangla kinnipeetav pürib ülikooli. Haaberstisse kolis nastik.
Riik aitab põllumehi ebatavalisel viisil. Valitsus „tegi kindlaks“, et ilm on halb
Valitsus andis eelmisel neljapäeval korralduse, millega „tehakse kindlaks“, et ilm on ebatavaliselt kehv ning põud ja öökülmad teevad põllumeestele kahju.
Politsei kuulas pealt poliitik Ester Karuse mobiili, ringkonnakohus tunnistas nuhkimise õigusvastaseks
Salajase jälgimise käivitas keskkriminaalpolitsei informaatorilt tulnud üksainus küsitav teave.
Parempoolsed on võlgu sadu tuhandeid. Raha lubatakse ära maksta aasta lõpuks
Erakond Parempoolsed tahab ehitada jõukat Eestit. Valimistel hästi ei läinud ning praegu on partei võlgu umbes 300 000 eurot. Maksetähtajad on kukkunud juba ammu.
„Ise olid süüdi“: kümned pered ei saa põlenud kortermajas kodusid taastada. Laenumakseid see ei peata
„Minu „varast“ on saanud mittelikviidne kohustus määramata ajaks“. Lugu sellest, kuidas sa võid elada kindlustatud korteris kindlustatud kortermajas, aga pärast naabri korterist alguse saanud põlengut öeldakse sulle: ise olid süüdi.
Kõlvart kauples koolide kuldsed üürilepingud miljoneid eurosid odavamaks
Nurka surutud Urmas Sõõrumaa ja teised ettevõtjad nõustusid oma sissetuleku vähenemisega. Linn hoiab kokku 16–37 miljonit eurot.
Julgeolekuärimees Jaanus Rahumägi hoiatab: ametnikud on Eestis võimu haaranud. Nad juhivad riiki kui oma ettevõtet!
Endine Reformierakonna poliitik ja rahvusvaheline ettevõtja Jaanus Rahumägi tunnistas Eesti Ekspressi usutluses, et tema nahk polnud poliitikas jätkamiseks piisavalt paks ning ta on pettunud Eesti ametnikes.
Eesti laskesuusaföderatsioon ülendas A-koondist juhendama treeneri, kellel on pooleli kohtuvaidlus endise õpilasega
Juba üle kahe aasta arutatakse eri kohtutes väiteid, et hinnatud laskesuusatreener on oma 16aastast õpilast käperdanud.
Kaitseuuringute teadur Igor Gretskiy: Järgmine Venemaa liider ei ole kindlasti demokraatia pooldaja, vaid läänevastane
Kui seni oli Venemaal ainult kaks päris poliitikut – Vladimir Putin ja Aleksei Navalnõi, siis nüüd ilmus nende kõrvale kolmandana Jevgeni Prigožin. Nii väidab intervjuus Eesti Ekspressile Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Igor Gretskiy.
Viktoria Ladõnskaja-Kubits: pomm istutati sinu sisse. Ja pandi distantsilt plahvatama
Varsti möödub juba poolteist aastat päevast, mille järel on maailm otsustavalt muutunud. Praegu Euroopas toimuv lainetab mööda mitmeid põlvkondi, ajalooõpikuid ja eelkõige konkreetsete inimeste saatusi. Et mõista, kuhu viib see konkreetselt sind, on vaja lõigata end lahti ja vaadata, mis ja miks sinu mõttemaailmas plahvatas ning kui sügavalt sind riivas. Siin on ühe eestivenelase aus sissevaade. Nii nagu mina tunnen.
EKSPERIMENT LAULUPEOL | Dirigent jäädvustas päeva pulsikellaga. Soosalu südame löökide arv tõusis dirigeerides võimete piirile
Et laulupidu läheb osalejatele emotsionaalselt korda, räägivad kõik. Kas seda kinnitavad ka andmed? Ekspressi eksperimendi käigus mõõtsime dirigent Valter Soosalu pulssi terve peo vältel. Tulemus üllatas teda ennastki.
REPORTAAŽ | Selline see oli, ajalooline pidu! Taevalik laulupeo meloodia, vihmapiiskade raju sümfoonia
Selleaastasel laulupeol saavad põsed märjaks ka need peolised, kes tavaliselt emotsioonidest tulenevaid pisaraid ei poeta. Tugev vihm inimeste rõõmsat pidutsemist ei peata. Sadagu või puuhalge – eestlastel laulupidu pidamata ei jää!
Laulupeo aegade noorim laulukirjutaja: 9000 last laulis minu sõnu! Täiesti ulmeline!
Pühapäeval õnnestus Hanna Grete Rebasel (19) kogeda midagi, millest paljud Eesti muusikud vaid unistavad: umbes 9000 inimest laulsid talle tagasi tema enda kirjutatud laulusõnu. Rebane on nüüd laulupeo aegade noorim laulukirjutaja.
Kaupmeest ei võetud jalgrattaseltsi. Seepeale tegi ta oma ühingu ja ehitas treki, mille piirjooni näeb senini maastikul
Tartu ümbruses tekkisid 19. sajandi lõpus Eesti esimesed talupoeglikud jalgrattaseltsid. Nad rajasid endile suurejoonelised trekid, mille piirjooned on veel praegugi maastikul näha.
Seksuoloog: Krooniline stress mõjutab seksuaalelu negatiivselt päris mitmel moel
Puhkus ja seksuaalne rõõm on omavahel tihedalt seotud. Seda ei peegelda mitte ainult minu klientide lood, vaid näitavad ka uuringud.
Suur Võru kunstnike ülevaade. Linnas on toimunud „kunstiplahvatus“
Peeter Kormašov kolistab ringi mööda Võru galeriisid ja stuudioid ning nendib, et palju põnevat kunsti, mis suurtes keskustes jääks sündimata, tekib neist väljaspool.
Koomik Mattias Naan: desinfitseerin oma seljanuustikut enne ja pärast kasutamist
„Olgem ausad“ on Areeni rubriik, kus kultuuriinimesed räägivad sellest, millest nad tavaliselt ei räägi.
Luuletaja Carolina Pihelgas: mõnus on ujuda Rõuge Suurjärve keskele ja kujutleda 38 meetrit enda all
Carolina Pihelgas kirjutab, et Eestis on üle 1200 järve - paljud neist privaatsed, kuhu on hea kohe hommikul sisse sulpsata.
Meelis Oidsalu: „Black Mirrori“ uue hooaja viiest osast kaks on suisa igavad
Meelis Oidsalu leiab, et palju kõneainet pakkuva „Black Mirrori“ uus hooaeg meenutab tervikuna USA sarjaklassikut „The Twilight Zone“.
Django Django võtab täiesti uue suuna: taaselustub 90ndate klubide kõla
Merit Maarits arvustab Django Django uut kauamängivat, mis oma pikkusest hoolimata õigustab iga minutit.
Paranoiline meistriteos, mis sobib hästi maailma lagunemisega
Kaspar Kütt retsenseerib Squidi uut teost, mis on plaat meie ajastu tülpinud inimestele, kes otsivad kinnitust, et me kõik tunneme end sedasi.
Gert Kiiler: Sarimõrvaritest ja perverssustest tiinete müsteeriumite kõrval on lood legendaarsest advokaadist sõõm värsket õhku
Minevikumees Gert Kiiler hõiskab, et vana kooli kriminullifännidel on õnnepäev, sest taas on eesti keeles ilmunud legendaarse advokaadi Perry Masoni juhtum.
ARVUSTUS | Uus Indiana Jonesi film on küll nauditav, kuid kokkuvõttes pigem pettumust valmistav mürgel
Laurence Boyce ütleb, et uus Indiana Jonesi film on küll nauditav, kuid kokkuvõttes pigem pettumust valmistav mürgel.
FILMIDE TIPP | Kas uus Indiana Jones ületab ootusi või jookseb lati alt läbi?
Kriitikud sätivad paremusjärjestusse Eesti kinodes jooksvad linateosed.
KRANAAT | Kärpeid otsivad ministeeriumid lähevad üle neljapäevasele töönädalale
Kaja Kallase ettepanek kärpida sügiseks riigieelarvest vaid 50 miljonit eurot on pannud ministeeriumid uuenduslikke lahendusi otsima.
TRULLI LULLA | VANA TOOMAS TOIMETAB
Kas on tõsi, et Wagneri eraarmee palgasõdurid oleks äärepealt enda kätte saanud tuumarelva? Jutud sellest väitest levisid hoogsalt
Pärast mässu algust nähti tõesti Wagneri eraarmee sõjatehnikat ja sõdureid Voroneži oblastis, aga sellele, et nad oleksid liikunud tuumaobjekti poole, pole mingit kinnitust.
SÕJAPÄEVIK (498. päev) | „Nähtamatud jooned“ Vene-Ukraina sõjas. Kummalised USA-Vene salakontaktid
Kas kusagil on piirid, millest kaugemale ei minda? Newsweeki väitel jõustab neid jooni sõdivate poolte vahel USA. Kõrgete eksametnike arutelu venelastega.
Euroopa Ülemkogul kulus viis kuud, et vastata eurosaadik Paetile „blää-blää-blää“
Brüssel muneb ega julge anda Kiievile venelastelt külmutatud miljardeid eurosid, millega saaks remontida puruks pommitatud teid, koole, lasteaedu ja haiglaid.
POLIITIKARADAR | Ratasele kukkus sülle elu võimalus panna Kõlvart selili
Tänane menüü: Katkise Keskerakonna sisevõitlus podiseb edasi, usaldus riigikogu vastu on madalseisus, suvi tõi reitingutes olulised pöörded.
Justiitsministeerium Pae tn põlenud korterite vaidluse valguses: kindlustusandja peab kindlustusvõtjat teavitama
Üldiselt tuleb arvestada, et korteriomanikud on ehitise kaasomanikud ja vastutavad neile kuuluva ehitise ohutuse eest nii nagu kõik teisedki omanikud. Ehitise kui terviku ohutuse tagamine käib eelkõige korteriühistu kaudu.
Tahtmatu rohepesu. Millal tohib väita, et äri on kliimaneutraalne?
Loodussõbralik ja kestlik tegutsemine on ettevõtjate jaoks üha suurema tähtsusega, kliendid hindavad „rohelisi“ tooteid ja teenuseid kõrgemalt. Seetõttu on loogiline, et reklaamid ja tootekirjeldused tõstavad roheteemasid rohkem esile, käsitlevad madalat keskkonnamõju ka müügiargumendina.
SÕJAPÄEVIK (501. päev) | Vene vastuluure haisev „visiitkaart“ saadab diplomaadi tualetis tigeda sõnumi
Vene „patrioodid“ marus Türgi pärast. Zelenskõi nõunik: võimatu, et sõda saab venida pikki aastaid
SÕJAPÄEVIK (502. päev) | Indrek Kannik: erinevalt Eestist ei vaja Ukraina oma pinnale Ameerika sõdurite saapaid
Ukraina võitis NATO tippkohtumise eel infosõja tulemusega 3 : 0. NATO liikmena ei tarbiks Ukraina julgeolekut, vaid toodaks seda Balti riikide jaoks. Mida nõrgem Venemaa, seda parem, ka Eestile.
Ameeriklane esimest korda laulupeol: „Eesti on mulle nii eriline, et panin oma tütre keskmiseks nimeks Eesti“
Eesti juurtega ameeriklane Loren Männard (50) istub laulupeol uhkelt kolmandas pingireas. Ta on sellest hetkest unistanud kümme aastat. Tema II maailmasõja ajal Eestist põgenenud esivanemad istutasid temasse igatsuse oma päritoluriiki oma silmaga näha ja lõpuks ometi on ta siin.
Parteijuht Julia Smoli, kurikuulsa Aivo Petersoni ja Oleg Ivanovi asendaja
Julia Smoli on naine, kes juhib Eesti ainsat putinistlikku erakonda KOOS põhjusel, et üks selle liider Aivo Peterson istub juba neli kuud trellide taga ning teine, Oleg Ivanov redutab välismaal. Kes on Süsteemsete Lahenduste ja Tähtkujude Instituudis psühholoogiks õppinud ning aastaid töötervishoiu spetsialistina töötanud Julia Smoli, tundis Eesti Ekspress huvi.
Oma neljakuuse poja halvanud Kermol tuleb lapse ravikulud hüvitada
Alates 2021. aasta sügisest on Ekspress korduvalt kirjutanud kahe väikelapse isast Kermo Männist (31). Kui varem üritas Kermo süükoormat ühes viimaste aastate võikamas koduvägivalla juhtumis veeretada teistele pereliikmetele, siis nüüd selgub, et mees ei tahtnud hüvitada ka halvatud poja ravikulusid.