Eesti Ekspress 12.07.2023
12.07.2023
Sulev Vedler: Kas NATO vihmavari ikka kaitseb meid või lekib?
Paberil plaanid on kenad, kuid vabas Euroopas napib relvi, laskemoona ja raha.
SAHINAD | Juuni lõpus avati Eestis teadaolevalt kõrgeim saatkond
Tallinnas avati taevane saatkond. Riik rikub vangide lõbu. Ooperijuht ärgitab ministrit muinsuskaitset pikalt saatma. Investeerimisfestivalil kardeti „surnud kassi põrget“. Pealinna tuleb Annuse monument.
„Automaks käiks mulle üle jõu.“ Viie sõiduki omanik Simmo Saar võitleb autojuhtide hõlpsa elu eest
Terviseametist vilepuhumise eest kinga saanud Simmo Saar on praegugi töötu. Ta unistab IT-oskuste omandamisest.
GUUD, BÄÄD JA NÄDALA SÕNA | Tuleb mommuuni kolida!
Guud: Parim linnupeleti, robotajud on vähem popid. Bääd: maailma kuumarekord, naftajõed ei kuiva kokku. Nädala sõna: mommuun.
Eesti popimad koroonavandenõud: vaktsiiniga „pandud“ mikrokiibid paneb tööle 5G. Kõige taga olla Lutsar ja Kiik
Tallinna ülikoolis kaitstud magistritööst selgub, et eestikeelses sotsiaalmeedias tekkis koroonaajal kärmelt pöörane vandenõuteooria iga otsuse ja ametiisiku kohta.
Pankur Parvel Pruunsild süüdistab peaminister Kaja Kallast laimamises ja nõuab kiiret vabandust
Kaja Kallasele tundus, et pankur maksis mullu kolmele erakonnale tema valitsuse kukutamise eest.
ANALÜÜS | Politsei on jõuetu: viha õhutavaid postitusi otsib veebist ainult kaks paari silmi
Kui mõnele Lasnamäe majale oleks öösel soditud hüüdlaused „Au vene sõdurile! Au Putinile!“, siis kirjutanuks sellest kohe hommikul kõik veebiuudistekanalid. Aga kui selline üleskutse ripub veebis...
Prokurör on veendunud, et seksiretkel viibinud pereisad vägistasid alaealise neiu. Kohus mõistis nad õigeks
Kui kohus mõistab vägistajad õigeks, pole tegu ja justkui pole ka ohvrit. Pole tema valu ega hirmu. Aga need on. Tänavu on juba 114 vägistamise ohvrit.
„Mis sa siis teed, kui ei mahu?“ Ukrainlased peavad miine ketaslõikuriga parajaks lihvima, sest Euroopa laskemoonalaod on pooltühjad
Põlvkond Euroopa poliitikuid arvas, et suurtükimürske läheb vaja kord aastas õppusel või väikses „butiiksõjas“. Mõne riigi tegelikku sõjapidamisvõimet sai loendada nädalates. Ukrainat tabanu muutis valitsuste ohutaju, ent Euroopa kaitsetööstus visiseb erihuvide ja meeletu rahavajaduse tõttu tänini madalatel tuuridel.
„Võime ka lumememme esimeheks panna.“ Kodusõtta sattunud Keskerakonnas lähevad kõik 3000 eurost suuremad annetused kontrolli
Kadri Simsonist parteijuhi tegemine ebaõnnestus. Ja kui pangaomanik Pruunsild üllatas erakonda suure rahasüstiga, puhkes võimuvõitlus.
Eestlannaga abiellunud USA tippadvokaat pakkus Eestile abi Danske rahapesu skandaalis, kuid poliitikud lasid võimaluse käest
HANS H. LUIGE VESTLUSRING: Hädas kliendid maksavad Eestisse armunud advokaadile Juan Morillole 2300 dollarit tunnis. Pääseks vaid USA kõikjaleulatuvast õigusemõistmisest!
E-residentsuse uus juht näeb, kuidas riigi eelarveauk täita: 10 korda rohkem digikodanikke tooks sadu miljoneid eurosid tulu
Kui Taavi Kotka 2014. aastal e-residentsuse programmi tutvustas, seadis ta eesmärgiks jõuda 2025. aastaks vähemalt kümne miljoni e-residendini. Äsja ületas e-residentide hulk 100 000 piiri. Kas projekt kukkus läbi?
Kuidas Eesti jalkatreener sai Aafrika väikeriigi meistriks. „Slava on siin treenerina läbi käinud põrgust“
Eesti treener juhendas jalgpallimeeskonda kohaliku kõrgliiga võiduni riigis, kus jalgpall on jumal ja parima jalgpalluri kuupalk 50 Ameerika dollarit kuus.
Pensionil olles soovite endale maksta 700 eurot kuus? Investeerimisblogija selgitab, kui palju säästa tuleb oma palgast
Härjal tuleks sarvist haarata esimesel võimalusel, sest parim aeg investeerimisega alustamiseks oli eile, järgmine parim aeg on täna.
Karvased naised otse ja ausalt: „Balletiõpetaja ehmus mu karvade peale. Mul oli ikka puhvis“
Kõik inimesed on karvased. Aga kui karvased mehed on igapäevane nähtus, siis naistelt oodatakse siidist ja siledat nahka. Karvane naine on justkui rõve feminist, kes enda eest ei hoolitse ja kunagi mehele ei saa.
Ajaloo iroonia – Putini võib kohtu alla viia stalinistliku juristi idee
Natsi-Saksamaa juhtide üle Nürnbergi tribunalil langetatud otsused tuginesid Nõukogude Liidus sündinud ideele, et vallutussõja kavandamine ja vallapäästmine on kriminaalkuritegu. Kui Vene president Vladimir Putin peaks kunagi astuma tribunali ette, siis mõistetakse tema üle kohut sama idee alusel.
Maailma pikima catwalk'i loojad: see, mil viisil ka Eestis avaliku rohepesuga tegeletakse, on ropp
Anne Vetik kõndis Eesti pikimal moelaval ning portreteeris selle püsti pannud moeloojaid Lisette Sivardit (24) ning Karl Joonas Alamaad (23).
Helilooja Helena Tulve: üksi olles ma ei raatsi sageli öösel magama minna, olen pikalt üleval
„Olgem ausad“ on Areeni rubriik, kus kultuuriinimesed räägivad sellest, millest nad tavaliselt ei räägi.
Ujuda saab ka kleidiga. „Proovisin mitu kleiti järele, nüüd olen jäänud üldiselt ühe punase juurde“
Suvesarjas kolmandana üles astuv poeet Katrin Väli kirjutab, et tõelise ujumisemõnu saab ta kätte meres, mis peab kindlasti lainetama.
Tallinn vajaks hädasti paari 40korruselist kõrghoonet, mis võiksid vabalt olla Oleviste tornist kõrgemad
Argo Ideon kirjutab „Neo-Revalist“: Maakri kõrghoonekvartalis hakkavad kujunema uue ajastu miljööväärtused, kuid ka lihtsurelikele võiks seal rohkem tegevusi olla.
ARVUSTUS: Uus sari viib postapokalüptilise varjendi alumisele korrusele
Ettevõtja Andres Tuul (31) vaatas trendikat sarja „Silo“ ja jagab teda vallanud tundeid.
„Fuuga“ pole mingi kolmerealine kiirluule või loodusfotod sügavmõtteliste tsitaatidega
Liina Haabu kirjutab, et võrratu oleks oma aiapäkapikk, kes loeb iga kord, kui temast mööduda, ette ühe luuletuse Jüri Kolgi luulekogust.
FILMIDE TIPP | Kas Jennifer Lawrence'i uus komöödia vallutab südamed?
Kriitikud sätivad paremusjärjestusse Eesti kinodes jooksvad linateosed.
TRULLI LULLA | SIILI SILITAMINE
KRANAAT | Kõlvart ja Kiik vedasid 300 000 euro peale kihla, kumb saab esimeheks
Neljapäeva õhtupoolikul, kui õhk oli veel vihmast niiske, läksid Tanel Kiik ja Mihhail Kõlvart pärast erakonna juhatust vanalinna kohvikusse Kolmas Draakon koos asja arutama, kirjutab Ekspressi huumorirubriik Kranaat.
Kas Eesti algatus suudab leevendada Euroopa relvaturu kaost Ukraina rindel?
Euroopa on paljas. Või õigemini – relvitu. Veel täpsemini öeldes: moonatu. Ukraina sõda on pannud Euroopa Liitu ja NATO liikmesriike vaatama otsa valusale küsimusele. Kas ikka oleme valmis end kaitsma sellise agressiooni vastu, mida Venemaa näitab Ukrainas? Vastus tekitab paljudes häbi. Arutame Ekspressi podcast'is.
Pärast uputust jääb kõrb. Kahhovka tammi purustamine tõi Ukraina loodusele parandamatu ja seninägemata kahju
Ökoloogid ei kahtle, et Kahhovka hüdroeleketrijaama tammi purustamine viib ökosüsteemi pöördumatutele muutustele Ukraina lõunaosa oblastites ja Musta mere akvatooriumis. Juba praegu on katastroofipiirkondades keeruline olukord ligipääsuga puhtale veele, ähvardab nakkuste leviku oht.
SÕJAPÄEVIK (504. päev) | Tujud mitte, tunded: Zelenskõi võttis eilses pettumuses mitu sammu tagasi
Kui kohtuvad kõrged ootused ja suures osas Euroopa riikidest koosneva ühenduse otsustusprotsess, on ülekeevad tunded ennustatav tulemus. Siiski ei jäänud Ukraina NATO tippkohtumisel tühjade pihkudega.
POLIITIKARADAR | Parteide suured riskid: raha tuleb ühest korvist, mitmeski erakonnas on skandaalilähedane olukord
Tänane menüü: Erakondade liiga ühekülgne rahastamine; väljatöötamiskavatsuste tähetunnid; riik jagab heldelt toetusi…kuhugi ja kellelegi.
SÕJAPÄEVIK (507. päev) | Vene armeest vallandati järjekordne kindral, sedakorda rappis Šoigu eliitvägesid
Moskva Patriarhaadi preestri Ukraina iseseisvumise eitamine lõppes vahistamisega. Kaitseminister Šoigu vallandas õhudessantvägede kindrali. SBU pidas kinni Kremli-meelsete sotsmeedia kanalite pidaja.
SÕJAPÄEVIK (508. päev) | Ukraina suurtükid teevad venelastele põrgut. Ukrainlasi nörritavad miinid
Vene rindeüksused on suures hädas ukrainlaste suurtükitulega, mis laseb täpselt, ulatub kaugemale ja sunnib sissetungijad eesliinilt taganema. Ukraina kasutab „tõhusat ja halastamatut“ võitlusviisi.
Ukraina laste päästja Ekspressile: venelased panid emad valedetektori alla ja ähvardasid neid vangistusega
Päevadepikkused ülekuulamised, vahistamised, vangistusega ähvardamised – Venemaale küüditatud laste vanemad läbivad pere liitmiseks pika kadalipu, kuid vahel tulutult.
SÕJAPÄEVIK (509. päev) | Marurahvuslane Girkin: ukrainlased ründavad jälle! Rohkem, kaugemale, tugevamini
Ukraina ähvardab Krimmist välja lüüa 800 000 venelast. Putini kättemaks „oma“ silla ründamise eest. Pohhuism ja turism Krimmis.