Eesti Ekspress 09.08.2023
09.08.2023
Ekvard Joakit: presidendi ametikohta on konflikt poliitikutega lausa sisse kirjutatud
Liialt pähkleid nosinud oravad päästsid möödunud nädala lõpus valla kuulujutud, justkui tegeleks president Alar Karise sisenõunik Toomas Sildam väljapressimisega: anna meile raha, siis kuulutame maksuseadused välja!
Öölinnapeaga ööbussis nr 93: „Olen ise nii palju ööelus osalenud. Seda ei saaks teha inimene, kes ei tea, mis öises elus toimub“
Natalie Mets tõi sel suvel Tallinna ööbussid. Ekspress läks temaga öösel sõitma.
SAHINAD | Tähtsa riigifirma valitsemine ajas ministrid raksu
Riigifirma jagamine tekitas valitsuses tüli. Autoomanikud lasid rahega võitluseks käiku loovad vahendid. Hiiumaa laeval ei teatud esmaabikarbist midagi. Eksminister ei saanud tähtsat juhikohta. Linnarahvas ühines põgenenud kassi päästma.
GUUD, BÄÄD JA NÄDALA SÕNA | Punajurakas – kas maastikupildi risustaja või kunst?
Guud: Eesti filmikunst rokib, naiste jalgpall. Bääd: kliimavaled, posti- ja toruporno pealinn. Nädala sõna: punajurakas.
Presidendi rahahädad jätkuvad: 20. augusti vastuvõttu aitavad sponsoreerida ettevõtjad
Selleks, et roosiaia uhke vastuvõtt oma tuntud hiilguses toimuks, otsustasid kaubandus-tööstuskoja liikmed ürituse korraldamist toetada. Tõenäoliselt hakkab presidendi kantselei ka edaspidi ettevõtetelt taolist abi küsima.
FLÄSH! Ühe õnnetus on teise õnn. Tules hävinud maja seinale lasti möllama kunstnikud
Suur-Sõjamäe jäätmejaama põlengus hävinud Pakendikeskuse seinad said omamoodi taaskasutatud: lõuendina gräffitikunstnikele.
Nordica krahhi uskumatu lugu. Eksminister ei saanud aru, et lennukite ostmine tähendab ettevõtte laienemist
Viimastel aastatel Nordicas toimunut asub uurima erikontroll. See on tõsine samm. Varem on erikontrolli tehtud näiteks riigiettevõttes, kus esitati arveid seapõleti kasutamise eest, kuigi päriselt kärsalisi ei põletatud, ja korruptsioonikeerisesse sattunud Tallinna Sadamas.
Homöopaatia julm pale. Valus piinleva imiku ema: „Kui helistan perearstile, määrab ta arvatavasti mingisuguse ravi“
„Kas saaksin teda aidata mõnel teisel viisil?“ Niimoodi küsib Facebookis suvalistelt inimestelt viiekuuse beebi ema. Arstide sõnul on homöopaatia propageerimine muutunud väga aktiivseks, aga tegu on libaraviga. Inimesi ajab see segadusse, sest tooted on müügil ka apteekides ja need kuuluvad ravimite alla.
Riigikogulase valed, linnapea umbusaldamine ja viis kohtuvaidlust. Seda kõike ühe Pärnu krundi tõttu
A. H. Tammsaare võis küll oma „Tões ja õiguses“ kirjeldada Eesti ajaloo tuntuimat naabrimeeste tüli, kuid isegi tema poleks suutnud välja mõelda draamaeepost, mille on korraldanud Pärnu ühe magusaima krundi kasutuse üle vaidlevad naabrid.
Lobi käib, aga tippe ei paista: miks eestlased maailmas kõrgetele kohtadele ei jõua?
Eestlased pole laisad ega lollid, aga maailma tippkohtadele ja ametitesse ei jõua. Lobi tehakse küll.
Endise tipp-poliitiku pihtimus: piinlik tunnistada, aga inimesed olid minu jaoks vahendid
Skandaalide survel poliitikast taandunud endine riigikogu liige ja minister Martin Repinski (37) on pööranud elus uue lehekülje. Psühhopaadi moodi käitumine on minevik, lubab ta.
Kanter: venelaste olümpialt kõrvalejäämine annaks mängude kvaliteedile hoobi, aga seda peab tegema
„Ma ei oska öelda, mis peaks juhtuma, et Rahvusvahelise Olümpiakomitee president härra Bach saaks lõplikult aru, et Venemaa sportlaste osalemine ei ole hea mõte!“ ütleb Gerd Kanter.
Söömishäireid on meestel aina enam ja nooremalt: „Minuga käib kaasas hirm, et keegi võib mind paksuks nimetada“
Söömishäired on tõusutrendis nii meeste kui naiste seas, kuid mehed varjavad seda paremini. „See päädis sellega, et kukkusin keset päeva tööl kokku.“ Kolleegidele ütles Robert, et tal hakkas palavusest halb. Tegelikult vältis ta söömist.
Minu püüdlused valust vabaneda: alternatiivravi esindaja, palun ära ütle jälle, et see on lapsepõlvetrauma
Kui sa istud alternatiivmeditsiini Facebooki grupis, siis sa oledki seal kõlakojas. Ka sisu, mida Meta sulle pärast ette söödab, on samast suunast.
Emajõel on silla asemel autoparv. „Enamasti tulevad reisijad ikka sinna kaldasse, kus parve parasjagu pole“
Neli jalgratturit sõidavad matkavarustusega Kavastu külast parvega üle Emajõe. Ratta seljas oleks esimene sild vastu tulnud alles Luunjas. Veskimäe külla pääseb seda teed mööda 20kilomeetrise ringiga, parvega läheb alla kümne minuti.
Andrei Hvostovi analüüs: prantslastest tekkiva tühiku täidavad Aafrikas venelased, käitudes nagu koloniaalvallutaja
Ajalugu teeb kummalisi uperpalle: prantslased lahkuvad Aafrikast, venelased tulevad nende asemele. Nad teevad seda sajanditetaguseid Briti meetodeid kasutades ja Moskvas nimetatakse seda kõike kolonialismivastaseks võitluseks.
FOTOD | Pätsi-aegne suvemelu: naiste massvõimlemise ettekanded, nägusad rahvatantsijad ja mustlaste laager
Fotograaf Carl Sarap pildistas 1930. aastatel tuhandeid postkaarte ning maastiku- ja arhitektuurifotosid, mis on hindamatuks aknaks sõjaeelsesse Eesti Vabariiki. Mõnel tema fotol vilksatavad ka toonased inimesed oma töödes ja tegemistes. Valisime Sarapi loomingust välja kümme fotot, mis viivad vaataja otse Pätsi-aegsesse suvesse.
Kertu Moppel: Onu Bella „Ma võtsin viina“ sai rahva hümniks, see oli märgiline teos Eesti muusikaloos
Inimesed mäletavad Onu Bellat nii hästi ja räägivad temast, nagu ta elaks ja toimetaks praegugi edasi, rääkis lavastaja Andrei Liimetsale.
Jan Kaus: kõige magusam tunne on armastava puudutuse ootus
„Olgem ausad“ on Areeni rubriik, kus kultuuriinimesed räägivad sellest, millest nad tavaliselt ei räägi.
LUULETAJA UJUB | Contra õppis selili ujuma alles paar aastat tagasi: „See tundus ilmvõimatu, aga arst tungivalt soovitas“
Contra unistab taliujumiskinnastest ja usub, et tema ujumaskäikude ja Ragnar Klavani väravate vahel võib olla seos.
Tallinna juveelitehase uhkeimad serviisid haihtusid tõenäoliselt parteibosside vitriinkappidesse
Tanel Veenre teab, et kõik, mis läigib, pole kuld, tegemist võib olla hoopis hõbedaga! Loe Eesti kuulsaima ehtekunstiku kirjutist ambitsioonikast ETDMi näitusest.
Inetuks kiskunud sõnasõda: EKA graafiline disain pole „ÄKA“
Vaja on vastastikust austust, mitte vastaspoolt „hiireliigutajateks“ või „sittuvateks vanameesteks“ nimetada, ütleb vabakutseline graafiline disainer Margus Tamm.
Kinoteatri „Kohver“: kohati ekslev, aga lõhn – segu kopitusest, tolmulapist ja praesaiast – oli õige
„Kohver“ tekitab hinges paraja kaose. Seda pole kerge kogeda, aga võiks. Kaosest hoolimata, kirjutab Laura Mallene.
Berliini ühe vanima teknoklubi asutaja: „Ööklubi on ideaalne paik neile, kel kreatiivsed mõtted magada ei lase“
Dimitri Hegemann ei ole võõras nimi neile, kes hindavad kvaliteetset tantsumuusikat. Kultuuriaktivisti ja Tresori loojaga kohtus Berliinis Kärt Kelder.
REPORTAAŽ | Milline kontsert! Depeche Mode pani lauluväljakul püsti uue laulupeo
Eile õhtul rahva ette astunud Briti superstaarid ladusid letti kõik, mis neil oli. Peeter Kormašov käis kaasa rokkimas.
FILMIDE TIPP | Kuidas läheb Nicolas Cage'i uuel filmil ja Disney „Tondilossil“?
Kriitikud sätivad paremusjärjestusse Eesti kinodes jooksvad linateosed.
NÄDALA OLUKORD | „Harilik“
Nädala olukord on Areeni rubriik, kus elu ennast (kuid mitte ainult) kujutavad Maari Soekov ja Janno Pikkat ehk loometandem AW.
TRULLI LULLA | KOLESTEROOL
KRANAAT | Alar Karis tõmbab rihma koomale: Võrklaev peab isegi vetsupaberi üle arvet
Presidendi kantselei on plindris – ära on kulutatud peaaegu kaks kolmandikku aasta eelarvest ja aiapäkapikk Mart Võrklaev nõuab säästmist.
Karmen Joller: terviseametil peaks häbi olema. Te pole midagi teinud, et libameditsiini harrastavate arstide tegevust piirata
Perearst ja riigikogu liige Karmen Joller vastab terviseameti seisukohtadele tänases Eesti Ekspressi loos „Homöopaatia julm pale. Valus piinleva imiku ema: „Kui helistan perearstile, määrab ta arvatavasti mingisuguse ravi“".
JÄRELEVAADATAV | BSH „Rööprähklejates“: Mul oli juulini hirm, mis saab siis, kui tuleb välja, et olen olnud natuke üleannetu
„Ma nägin seda tulemas. Aga see kõik oli väärt seda,“ ütleb meelelahutaja Brigitte Susanne Hunt „Rööprähklejate“ podcast'i avalikul salvestusel viimati suvel lahvatanud skandaali kohta.
SÕJAPÄEVIK (533. päev) | Ukraina eriüksus võtab Vene tagalas komandöre maha
Venelased armastavad raha ja vihkavad oma kindraleid. Emiraatide „vahenduskatse“ sõjas – surnult sündinud algatus? Euro maksab juba üle 107 rubla.
Gerd Kanter ostis vastu tahtmist 9-aastasele pojale esimese ketta
Kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter suunab oma poega korvpalli mängima, kuid 9-aastane Kristjan soovib isa eeskujul kettaheitele pühenduda.
Kas Nordicas tehti midagi lubamatut? Vilistati omaniku ootustele? Esitati valeandmeid?
Kas Nordica eksjuht Jan Palmer on valmis vanduma, et Nordica juhatus ei ilustanud infot, mida anti nõukogule ja ministeeriumile? „Ei kommenteeri,“ vastab ta.
SÕJAPÄEVIK (534. päev) | Ukrainas võidelnud endine kurjategija tappis kuus inimest
Kas Wagneri põhijõud lüüakse Valgevenest minema? Endine Storm Z sõdur sooritas Karjalas massimõrva, samas tapeti Tuapses kaks wagnerlast. Eesti turismikonsultant viis lapsed Ukrainasse puhkama. Ida-Ukraina turismiettevõtjad: tahame ruttu ukraina keele ära õppida.
Brigitte Susanne Hunt: „Ma ei viitsi meestega tunnetest rääkida. Kõik mu viimased mehed on olnud ärimehed. Ärijutud on eelmäng!“
Me teaks Brigitte Susanne Hundist justkui kõike. Mis toimub aga aasta meelelahutaja töö kulisside taga ja kui palju ta teenib? Hunt kergitas neilt teemadelt saladuseloori „Rööprähklejate“ podcast'is.
EKSPRESSI PODCAST | Kuidas Nordica krahhis ja kes on süüdi?
Riiklik lennufirma Nordica on sügavas kahjumis, mida ei osanud karta nõukogu ega ministrid. Peagi käivitub erikontroll, mis peaks andma vastuseid, kuidas kõik rappa läks. Lugu on kõike muud kui lihtne.
„Arstil juba käisin. Kas saaks terasoovitusi teadlikumatelt?“ Usk libaravisse seab laste elud ohtu
Homöopaatia huvilised koonduvad ühte Facebooki gruppi. Seal on neil kombeks kuulda võtta tervisealast nõu suvalistelt inimestelt, kes ajavad täielikku kägu.
Vähetuntud Eesti miljonär ostab krüptokauplemisplatvormi Change
Täna sõlmitud kokkuleppe kohaselt omandab edukat rahvusvahelist ettevõtet Tickmill omav Eesti miljonär Ingmar Mattus 51 protsenti krüptokauplemisplatvormi Change aktsiatest. See toob krahhi veerel olnud ettevõttele ning tema klientidele kaua oodatud kindluse.
„See on nagu arvutimäng“: rindel koos Ukraina kõige osavama ja tapvama droonijuhiga
Olexsandr töötas sõja alguses logistikafirma IT-osakonnas, nüüd laseb ta õhku Vene tanke. Ta kirjeldab, kuidas osade tema kaasmaalaste põlastusväärne kasuahnus takistab Ukrainal kiirema võiduni jõuda.
Nordica probleemid: ühel lennukil auk mootoris, teine seisis pool juulit angaaris
17. juuli. Nordica lennuk on teel Hispaania lõunarannikult Münchenisse. Piloodikabiinis hakkab miski piiksuma. Tuli! Mootoris! Häire!
SÕJAPÄEVIK (538. päev) | Wagner värbab juba Lätis? Julgeolekuteenistus palus katsetest teavitada
Wagneri-tont käib mööda NATO piiri. Kurski tuumaoht? Paljastati Vene spioonid. Saksa rahvas ei taha rohkem relvi anda.