Eesti Ekspress 23.08.2023
23.08.2023
Andrei Hvostov: kas Lääne hoiakud Ukraina toetamisel on siirad?
Ukraina iseseisvuse aastapäeva nädalal on aeg tunnistada, et kõik konflikti osapooled on üksteise vastupanuvõimet alahinnanud.
Pere Sihtkapitali juht Hillar Petersen: koduremondis juhib abikaasa vägesid, ütleb, mida tuleb teha
Kes on mees, kes juhib Pere Sihtkapitali, mis tahtis riigi rahaga teha teaduseetika põhimõtteid eirava uuringu? Ja mida ta mõttekoja ümber lahvatanud skandaalist õppis?
SAHINAD | President Karis maiustab tomatitega Kadrioru taaskasutatud kasvuhoones
Tomatimaias president. Puta Hirm Põlva kandis. Palgalõhe kontserdil. Rein Langi algoritm. Kadunud poja naasmine. Võrklaeva esimene vabandus.
GUUD, BÄÄD JA NÄDALA SÕNA | Soodsad lõikelilled kui järgmine magnet Eestisse kolima
Guud: seened, lõikelillede hinnad. Bääd: herilased, kergejõustiku MM. Nädala sõna: suvenaine/suvemees
OOTAMATU LAHKUMISAVALDUS: Tallinna Sadama ja Mailis Repsi kriminaalasja prokurör loobub ametist
Denis Tšasovskihi lahkumisavaldusega kaotab riigiprokuratuur kogenud kohtuprokuröri.
Veerandsaja-aastase vallavoliniku staažiga Kunda ettevõtja käitus seaduslikult korruptiivselt
Ettevõtja ja regionaalpoliitik Meelis Parijõgi (50) võitleb juba aastakümneid õiguse eest omada oma mõisa territooriumil jõepaisu. Viimati tõi see talle kaela keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo.
Räpane võimuheitlus Keskerakonnas: parteikaaslased väidavad, et eksminister vahetas leeri tänutäheks töökoha eest
Tanel Kiige leer vihjab, et eksminister Anneli Ott hüppas Mihhail Kõlvarti paati töökoha tõttu. Konkreetseid tõendeid neil pole, aga juba seegi on märgiline, et erakonnakaaslasi korruptiivsuses süüdistatakse.
Raha sulab ja tulemust pole. Suure hulga eestlaste pensionifondide raha ei suuda neid tulevikus ülal pidada
Enamikul Eesti inimestel on pensioniraha kogunenud alla 10 000 euro. Su fondil võib minna halvemini, kui arvad. Aga ilma on veel kehvem.
Väidetavalt toimub varjatud kollektiivne karistamine ajateenistuses jätkuvalt. „Alandav ja ebaõiglane!“
Kuigi see peaks olema kaitseväes välistatud, kogesid neli Ekspressiga suhelnud ajateenijat enda sõnul oma teenistuse jooksul kollektiivset karistamist.
SUUR LUGU | Elu autistliku lapsega. Viie ema siirad lood: „Elu on raske, kuid hakkad seda mõistma enneolematult sügaval viisil“
Viis autismidiagnoosiga lapse ema rääkisid, milline on igapäevaelu puudega lapsega ja kui keeruline on tugiteenuste saamiseks bürokraatiaga toime tulla. Tugiteenuste puudumine võib viia vaieldavate võteteni, nagu lapse kinni sidumine.
Neli aastat pärast halvatust tagasi meretuulepargi ehituses: alustasime nullist. Kaelast allapoole ei liikunud mul midagi
Eesti üks kogenumaid mereoperatsioonide juhte meretuuleparkide rajamisel Leino Johanson (42) ütleb, et poolenisti on firma Utilitas Wind töötaja ka tema naine Gerda. „Ta aitab mind koosolekutele, on minu käed ja jalad.“
Mopeedauto müüja: võid ühegi kogemuse ja lubadeta kohe liiklusesse sukelduda, keegi midagi ei küsi
Mopeedauto. Maanteel jalus. Auto, millega legendi järgi sõidavad ainult roolijoodikud ja inimesed, kes päris lube ei ole võimelised tegema.
Andreas Jääger: kui tunned hirmu teiste õnne üle, siis tuleb sul enda abielu üle vaadata
Abielu on pühendumise kõrgeim pilotaaž, kahe inimese vahelise armastuse loogiline jätkusamm, mis kätkeb endas võrdseid õigusi. See ei peakski olema ainult mehe ja naise vaheline liit.
ANALÜÜS | Venelaste uus ajalooõpik: tungides Ukrainale kallale, päästsid Putin ja vene rahvas terve maailma. Halleluuja!
Üheksa sajandit tagasi Venemaal kirjutatud kroonikaga „Lugusid möödunud aegadest“ algab idanaabrite kirjutatud ajalugu. Nüüd on ilmunud ajalooõpik, mis selle ajaloo lõpetab.
Kirevad lood Nooruse ühikast: „Köök oli selline koht, kuhu tuli alati siseneda väga ettevaatlikult“
Viimased tudengid on Nooruse 7 ühiselamust lahkunud. Üheksakorruseline punane hiigelmaja seisab Tartus tühjana. Mitukümmend aastat tudengitele peavarju pakkunud hoone muutub tundmatuseni. Seal sündinud naljakad lood aga jäävad.
Lapsevanem Hasso Tepper: nõudmised koolile on ületanud igasuguse mõistlikkuse piiri, peame sisse lükkama tagasikäigu
Inimesi, kes sooviks koolis õpetajana ebanormaalselt kõrgete nõudmistega rinda pista, jääb aina vähemaks. Kuni me selle murega tegelema ei hakka, ei näe ma kuigi palju võimalusi olukorra paranemiseks, kirjutab Hasso Tepper.
Märten Rattasepp – võib-olla Eesti loetuim kirjanik, kes pole avaldanud ühtegi raamatut
Tehisintellekt ei muutu paremaks. See on statistiline masin, mis suudab ainult oma suuresti varastatud korpusest keskmist välja arvutada, rääkis mängukirjutaja Peeter Kormašovile.
Saturday Night Live'i koomiku Pete Davidsoni sari on korralik pisarakiskuja ja naerutaja
Helene Vetik leiab, et naljaka poisi Pete Davidsoni taies on südantmurdev ja depressiooni sügavusse tungiv.
Sanna Kartau: ​​kuidas ma õppisin mitte muretsema ja vett armastama
Areeni suveartiklite seerias astub viimasena lainetesse Tallinna ja Berliini vahel aega jagav luuletaja ja ajakirjanik Sanna Kartau (29).
OLGEM AUSAD | Maris Nisu: kõige targem inimene Eestis on Sipsik
„Olgem ausad“ on Areeni rubriik, kus kultuuriinimesed räägivad sellest, millest nad tavaliselt ei räägi.
Psühhedeelsed rännakud mesimagusas nostalgiasiirupis
Kaspar Kütt ütleb George Clantoni uut albumit kuulates, et Clanton on vaporwave'i kuningas.
Rezzetti nõiakatel keedab reivist mõnusat apokalüpsist
Valner Valme kirjutab, et Rezzetti uus teos on imeoskuslikult kokku pandud.
Kaplinski ja Kõusaare kirjavahetus on tõeline hingesugulus, mida keegi teine justkui nägema ei peakski
Jaan Kaplinski ja Kadri Kõusaare kirjavahetusest „JKKK“ aimdub üksildus, ebakindlus ning sügav intiimsus, kirjutab Märt Belkin.
Uus ninjakilpkonnade film mõjub uudselt, aga jätab õnneks alles kõige olulisemad detailid
Laurence Boyce avastab üllatavalt lõbusast ninjakilpkonnade taasekraniseeringust Ämblikmehe universumi noote.
FILMIDE TIPP | Tabelis on uus koomiksifilm ja Jason Stathami märul
Kriitikud sätivad paremusjärjestusse Eesti kinodes jooksvad linateosed.
NÄDALA OLUKORD | „Miks?“
Nädala olukord on Areeni rubriik, kus elu ennast (kuid mitte ainult) kujutavad Maari Soekov ja Janno Pikkat ehk loometandem AW.
KRANAAT | Pere Sihtkapital otsib Tinderist lastetuid naisi
Pere Sihtkapital ei ole jäänud loorberitele puhkama ja otsib uusi koostööpartnereid naiste sünnitusuuringu läbiviimiseks.
TRULLI LULLA | SUVEÕHTU HEINAMAAL
SÕJAPÄEVIK (546. päev) | Venelaste kohutav sõjapäev: kaotatud raketisüsteem, ülehüpanud kopteripiloot, droonid Moskvas. Prigožini väidetav surm
Ukrainlased on oma riiklike pidustuste lähedale sättinud mitu operatsiooni, mõni neist on juba mõnda aega tagasi toimunud, aga nüüd avalikustatud. Need näitavad, et ukrainlased tegutsevad Krimmis üha tihedamalt. Kiiev kinnitab sellega aina kindlamalt senist lubadust: Krimm tuleb koju tagasi.
SÕJAPÄEVIK (547. päev) | Pärast Prigožini lõppu on pilgud pööratud Kremli poole
Odioosse sõjapealiku lennuki allakukkumine jõudis esikaantele üle maailma. Venekeelne ühismeedia arutab, kas järgmisena „koristatakse ära“ vangis istuv sõjaradikaal Igor Girkin-Strelkov.
POLIITIKARADAR | Reformierakonna planeedid on kapitaalselt retrograadis
Tänane menüü: Reformierakonna tüli presidendiga, Reformierakonna esimehe jamad abikaasa firmaga, eelarvemiinusest kadus 400 miljonit eurot.
EKSPRESSI PODCAST | Eestlastel on pensionirahaga väga kehvasti. Aga lahendused on lihtsad
Ekspressi alla 30-aastased ajakirjanikud räägivad pensionist. Kui tahta tulevikku kindlustada ja mitte absoluutselt vaene olla, peaks alustama II ja III pensionisamba täitmisest võimalikult noorelt.
SÕJAPÄEVIK (548. päev) | Kas Kreml korraldas Ukraina sõjalise abi transiidisõlmes bioloogilise rünnaku?
Ukrainlased ründasid droonidega Krimmis asuvat kaardiväebrigaadi baasi. Kremli käekiri kordub – jälle üritati tappa ajakirjanikke. Prigožini lennukisse võidi lõhkekeha paigaldada Šeremetjevo lennujaamas.
SÕJAPÄEVIK (549. päev) | Ukrainlased suruvad lõunarindel peale, kuid ei ulatu veel venelaste peamisi varustusliine lööma
Ukrainlased ei kavatse Robotõne juures peatuda, eesmärk on endiselt jõuda Aasovi mereni, kinnitavad Ukraina väejuhid. Ka Ameerika kindralid tõdevad ukrainlaste edusamme, aga ettevaatlikult.
Eksperdid vaidlevad pensionide teemal: „LHV suurima vaenlase“ ja pankuri debatis jäi sõnadest väheks, käiku läksid käed
Ökonomist Indrek Seppo ja LHV Varahalduse juht Vahur Vallistu trehvasid hiljuti juhuslikult ühes Tallinna baaris. Kui juttu tuli pensionifondidest, ei piisanud ühel hetkel enam sõnadest ja käiku lasti käed.
SÕJAPÄEVIK (550. päev) | Putini lemmikasutus rajas Tatarstani venelaste oma tapjadroonide tehase
Tulevärk Vene linnades. Ukraina värbamiskeskused kubisevad ametnikest ja arstidest, kes aitavad ukrainlastel kodumaa kaitsmisest viilida. Shahedide tootmise eestvedajad on Vene kaitseministeeriumiga seotud inimesed: alkohoolikud, kurjategijad ja isegi ukrainlased.
SÕJAPÄEVIK (551. päev) | Krimmi sillad, maantee ja Tokmaki linn – ukrainlaste kolm sihti Kremli hapniku kinnikeeramiseks
Ukraina püüab taas sättida okupantide ette rasket dilemmat, kus venelaste üks või teine valik peaks aitama ukrainlasi lähemale oma sihtidele. Kui need laias laastus kolm sihti õnnestub saavutada, läheb venelastel väga keeruliseks Krimmi poolsaart hoida.