Eesti Ekspress 30.08.2023
30.08.2023
Kaja Kallas: „Minu süü on see, et mul on see raha!“
Huvide deklaratsioonid on toredad paberid, mis ei ütle meile sageli suurt mitte midagi. Nii on ka Kaja Kallase ärihuvidega.
Karel Tilga unistab purustada Erki Noole rekordid. Kõik sai alguse vanaisa kingitud puidust odast
Budapestis peetud kergejõustiku MMil neljanda koha teeninud Karel Tilga (25) saavutas Eesti kõigi aegade teise tulemuse: 8681 punkti. Kergejõustikufännid ootavad Eesti kümnevõistluse tippmargi langemist pikisilmi.
SAHINAD | Eestlase tiim pälvis MMilt täiskomplekti medaleid
Karotamme tiim sai kulla, hõbeda ja pronksi. Radioaktiivsed seened Saksamaal. Vaimse tervise märgis tööandjatele.
GUUD, BÄÄD, NÄDALA SÕNA | Mees Vatnikanist tunnustab Vene impeeriumit
Guud: romantika, tihe Eesti filmi sügis. Bääd: tehisintellekt varastab kirjanikelt, erikomisjonid. Nädala sõna: Vatnikan.
Tallinna abilinnapea jäi hämaga vahele
Juunis otsustas Tallinna linnavolikogu, et välisriikide diplomaadid saavad edaspidi bussis tasuta sõita – sealhulgas Venemaa ja Valgevene esindajad. Abilinnapea Vladimir Svet ütles volikogu ees, et seda soovitanud teha välisministeerium.
Veipimise eest karistatud teismeline vaidlustas trahvi, sest tal pole sissetulekut
Politsei trahvis möödunud sügisel teismelist poissi veipimise eest 12 euroga. Noormees kaebas otsuse kohtusse, kes muutiski karistust.
Vene saatkonna munadega loopimine tõi Vene ajakirjanikule 100 eurot trahvi
Ajakirjanik protestis Venemaa agressiooni vastu Ukrainas ja pildus saatkonda nelja kanamunaga. Väärteomenetlus lõpetati kuu aega hiljem trahviotsusega.
Kaja Kallase abikaasa kuulus ärimeeste punti, kes proovis Venemaal äri ajades rikkaks saada. See osutus kohutavaks veaks
Äri Venemaal tundus enne Ukraina sõja algust paljulubav. Katsed seda äri päästa tõid aga kõige ootamatuma tagajärje: peaminister sattus eriti suurde kriisi.
Kallas rapsis põlved puhtaks ja läheb edasi. Kui suurelt ta riskib?
Esimeste päevade peataolek on Reformierakonnas lõppenud. Peaministripartei on kalkulatsioonid teinud ja tõdemus on, et puhkenud skandaal tuleb edasi rammides ära kannatada. Mis võiks seda otsust väärata?
Magusat elu elanud tipp-politseinikku ähvardab nelja-aastane vangistus
Lõuna prefektuuri sisekontrolli eksjuhi Kaupo Martihhini kohtuasjas on kõik ebatavaline. Kaitsjate arvates on tegu ärivaidlusega, mis poleks pidanud kunagi kriminaalkohtusse jõudma.
Äkkpööre narkoprotsessil: üheksa kohtunikku nägi tõde ühtmoodi, kümnes aga hoopis teisiti
Kas riigikohus eksis, kui heitis riigiprokurör Vahur Vertele ette kohtule valetamist?
Algava õppeaasta tähestik: 20 muret, 5 head uudist ja 7 huvitavat tähelepanekut
Eesti Ekspress pani kooli alguse puhul kokku tähestiku, millest paistev pilt ei ole sugugi lilleline, ent on see-eest põnev.
Grete Griffin: mul on nii hea mees, et pole vaja millegi pärast muretseda
Endine kergejõustiklane Grete Griffin (30) võiks oma abikaasa, Ameerika jalgpalli profiliiga NFLi superstaari Robert Griffiniga (33) Ameerikas luksuslikku elu nautida. „Nende asjadega pole ma harjunud – olla punasel vaibal, kaamerad näos ja kõik esitavad küsimusi.“
Uus trend üksikute seas: sõbrakohtingud. „Üksildust iseloomustatakse füüsilise valuga sarnaneva tundena. See on kannatus.“
Tartu Ülikooli kliinikumi arst ja psühhiaatria resident Ove Liis Mahhov sõnab, et üksildus tabab inimest kõige tõenäolisemalt just 20. eluaastates, vanuses, kui lõpetatakse keskkool või ülikool. Aga ka vanemas eas.
Sajandi lõpuks võib kolmandik inimkonnast elada liiga kuumas piirkonnas. Eestis võib märgata suremuse kasvu juba 27 soojakraadi juures
„Suur osa maailmast on juba praegu elamiskõlbmatu,“ tõdeb Tartu Ülikooli keskkonnatervishoiu professor Hans Orru.
Tahad kogeda püsivat heaolutunnet? Salapärane eudaimooniline õnn ja kuidas selle poole püüelda
Hedonistlikud püüdlused annavad vaid lühiajalise õnnetunde ja see paneb tundma, et ikka on vähe ja kogu aeg on juurde tarvis.
Guido Viik: Vargamäe Krõõt ja Eesti majandus. 30 aastaga tekkinud reeglid piiravad meie majanduse kasvu
Kolmkümmend aastat järjestikust reegliloomet on koorma ettevõtlike inimeste seljas nii raskeks kasvatanud, et vanker seisab, kirjutab Guido Viik Eesti majanduskasvu pidurdumise üle arutledes.
Debora Vaarandi nautis 1940. aastal elu luksuskorteris, mille elanikud tõsteti välja ja küüditati
Tallinnas Suur-Patarei tänaval asuva uhke kivimaja seinal on mälestustahvel Debora Vaarandile. Maja traagilise saatusega omanik on aga unustatud.
1980ndatel üleöö Tallinnasse kolinud keraamik Sergei Isupov: see oli suur kontrast, armusin Eestisse kohe
Peeter Kormašov rääkis Vene-Ukraina päritolu maailmakuulsa keraamikuga, kelle hiidskulptuuri Eesti augustitorm hävitas.
NÄDALA RAAMAT | Keskealise valge heteromehe viimane appikarje
Nina Lykke tuuseldab uues raamatus armutult kultuurieliidi ja kirjanike tööpõllul, tuues päevavalgele valdkonna piinlikud saladused, kirjutab Mae Lender.
Eestikeelne Vikipeedia 21 | Kurioossemad artiklid: võistluse surnult võitnud ratsanik, Erfurdi käimlakatastroof ja vorstisöömise protest
Kasutame kõik Vikipeediat pea iga päev, aga kas üldse teame, kuidas veebientsüklopeediat koostatakse ja kes on selle taga? Eestikeelse Vikipeedia sünnipäeva puhul kirjutab sellest Pille Priks.
NÄDALA OLUKORD | „Jalaga“
Nädala olukord on Areeni rubriik, kus elu ennast (kuid mitte ainult) kujutavad Maari Soekov ja Janno Pikkat ehk loometandem AW.
Brecht ilmub öösel nagu ikka. „Seda lavastust saab Eestis mängida ainult vene teatris ja diktatuuririigist lahkuma sunnitud külalislavastaja käe all“
Andrei Hvostov käis Vene Teatris vaatamas Bertolt Brechti näidendit „Kolmanda impeeriumi hirm ja viletsus“ ning tõdeb, et Brecht on endistviisi ajastu aktuaalseim näitekirjanik.
ARVUSTUS | Meisterlik „Dopesick“ näitab, et kuritegevus tasub end ära, kui oled rikas ja võimukas
Danny Strongi („Recount“; „Game Change“) minisari „Dopesick“ on meisterlikult kirjutatud ja lavastatud. Sarjast kirjutab Alar Niineväli.
NÄDALA ALBUM | Bluri uuel plaadil on esimest korda kuulda postpungi mõjutusi
Madis Aesma märgib, et Bluri ootamatult ilmunud uus album kõlab väga ootamatult.
NÄDALA FILM | „Sinise Põrnika“ trump on madalad ootused
„Sinine Põrnikas“ käib küll tuttavaid radu, kuid pakub peaaegu piisavalt erilisust, et olla meelelahutuslik, arvab Laurence Boyce.
FILMIDE TIPP | Ülehaibitud õudukas ja Penélope Cruzi uus film senist esikolmikut ei ohusta
Kriitikud sätivad paremusjärjestusse Eesti kinodes jooksvad linateosed.
Kus on kõige parem lõunauinakut teha? „Võrkkiik on liiga lödi, samuti ei tule kõne alla tugitool“
Peeter Kormašov, kes on maganud kõikvõimalikes kohtades, otsib parimat magamisaset lõunauneks.
Kaja Kallas umbusaldamisest: „Süüdi on Tallinna teetööd!“
Opositsioon kogub umbusaldamise sisseandmiseks vajalikke hääli. Rahvas nõuab vastuseid ja isegi moepolitsei on peaministri ette võtnud. Kaja Kallas tagasi astuda ei kavatse.
TRULLI LULLA | KASSI MAJA
SÕJAPÄEVIK (553. päev) | Ukrainlased tungisid kitsas lõigus läbi kurikuulsa nn Surovikini kaitseliini
Ootamatu rünnak Pihkva lennuväljale. Ukraina jalaväelased jõudsid Vene põhilise kaitseliini taha. Putin plaanib reisi Hiinasse. Venemaa ei taha Prigožini lennuõnnetust uurida.
PODCAST „RÖÖPRÄHKLEJAD“ | Taavi Eilat analüüsib Kaja Kallase käitumist: „Juba Siim Kallase kogemuse pealt ei oleks ta tohtinud nii reageerida“
„Pealtnägija“ ajakirjanik Taavi Eilat on varemgi analüüsinud poliitilisi skandaale oma bakalaureuse- ja magistritöös. „Need korduvad väga täpselt. Paned skeemi sisse ja näed, mis järgmiseks juhtub,“ ütleb ta.
Alluvaid ahistanud ärimees sai 320 eurot trahvi. Tunnistaja: ta haaras mind õlgadest ja üritas suudelda
Kohtus andsid tunnistusi ka teised naised, keda Valdes on läbi aastate ahistanud. „Tema sihtmärgiks olidki kogenematud noored naised,“ võtab kohus asja kokku.
POLIITIKARADAR | Üleerutunud opositsioon hakkas Kallase skandaalis rapsima
Tänane menüü: Opositsioon püüab Kallase skandaalist viimast; rahandusministri häda kokkuhoiu ja kärbetega riigieelarves.
SÕJAPÄEVIK (555. päev) | Vene ühismeedias mõnitatakse Putini sõda. Kas tõesti on Ukrainas palju nahahoidjaid?
„Muidugi mõtlen ma vaat et iga päev, kas peaksin Ukrainasse sõdima minema,“ ütleb Eestis elav 30ndates Ukraina mees. „Kui saan sõjaväekutse, siis 70% tõenäosusega lähen tagasi Ukrainasse.“
Lauri Räpp: ei loe tiitlid ega ametikoht. Kui härraste kombel vees käia ja seal teisi sitaga loopima hakata, siis saab sellega ise ka kokku
Suvises Areeni suvesarjas kõnelesid poeedid sellest, millised tunded ja mõtted neid vees tabavad. Oma mõtteid jagasid lugejatega Leelo Tungal, Contra, Lauri Räpp, Doris Kareva, Sanna Kartau jt.
SÕJAPÄEVIK (556. päev) | Venelased võtsid lahinguväljal Ukraina pidurdamiseks kasutusele uue plahvatusliku võtte
Ukraina sõdurite väikeste rindemissioonide suur strateegiline roll. Süttivad miiniväljad. Budanov: venelased ei kasuta tuumarelva. Nobeli-äpardus. Taanis alustas diplomaaditööd kõrge Vene luureametnik.
PODCAST | Firma rahade eest lustinud ettevõtjat ähvardab erakordne karistus
Tartu maakohtus on juba pool aastat lahatud kaasust, milles saavad kokku kahe venna tüli, kogenematute ettevõtjate uljas rahakasutus ja kahtlustus kapole valetamises.
Uus trend. Üha enam - ka usuleigeid ja liberaalseid - vanemaid paneb oma lapsed kristlikusse erakooli
Põhjust tasub otsida nende koolide väiksematest klassidest ja personaalsemast lähenemisest.