Eesti Ekspress 13.09.2023
13.09.2023
Ekvard Joakit: laual on kaks võimalikku stsenaariumit. Kõlvart osutub Keskerakonna jaoks peavõiduks või tragöödiaks
Keskerakond valis turvaliselt Tanel Kiige rüpes tiksumise asemel muutuse. Võita on palju. Kaotada veel rohkem. Kumb muinasjutt osutub täpsemaks, näitab lähitulevik.
Vaimse tervise maskott Anna-Kaisa Oidermaa: alguses ütlesid poliitikud, et see teema pole piisavalt seksikas
Kui vaimse tervisega tegelev MTÜ Peaasjad hakkas 15 aastat tagasi pead tõstma, ütles üks poliitik selle vedajatele: „Teema on päris. Aga pole piisavalt seksikas.“ See vaid innustas eestvedajat – kliinilist psühholoogi Anna-Kaisa Oidermaad.
SAHINAD | Taavi Rõivas hülgas Tesla ja asendas selle Audiga
Eesti jalgpallikoondis lööb antirekordeid. Endine peaminister loobus Teslast. Kõlvarti vastastel on toss väljas.
GUUD, BÄÄD JA NÄDALA SÕNA: tule tünnarile!
Guud: Eesti seltskonnaelu, Saksa koss. Bääd: toksilised seenegrupid, pikad riided. Nädala sõna: tünnar.
Eesti keele eest seismine viib Katri Raiki Narva linnapea kohalt
Mitu Narva volikogu liiget jäid viimase aasta jooksul ilma tööst mõnes linnale kuuluvas koolis või lasteaias, sest nad ei valda piisaval tasemel eesti keelt või ei vastanud nad muudele kvalifikatsiooninõuetele.
TAPPEV VARING: Prokurör nõuab töölise surma eest karistust „uljaspäiselt“ ehitust juhtinud ülemustele
Algul oli kohtualuseid kuus - kolm ehitusala firmat ja kolm ehitusalal töötavat meest. Nüüd loobus prokurör üllatuslikult kahe isiku süüdistamisest.
„Trahvi ei taha muidugi keegi saada.“ Miks pidi LHV riigile pea miljoni maksma?
LHV sai pea miljon eurot rahapesutrahvi. Mitmes mõttes oli see justkui kooliraha. Mingit musta raha pangast läbi ei liikunud.
„SEE ON VALETÕEND!“ Advokaat kardab Danske rahapesu kriminaalasjas pealtkuulatud kõne hävitamist
EI ÜHTKI KERGET PÄEVA: Danske Banki rahapesu vähemalt 86. kohtuistungil saab advokaat Martin Hirvojast prokuratuurile väga raske vastane.
Häbi ja alandus Lilleorus. Kauaaegsete õpilaste kaebekirjad peatasid kogukonna juhi Ingvar Villido tegevuse joogaõpetajana
Rahvusvaheline Babaji Kriya jooga õpetajate ühendus peatas Lilleoru asutaja Ingvar Villido õiguse õpetada kriya-joogat. „Ma vabandasin ja kahetsesin nende isikute ees, kellele ma olen kunagi tahtmatult põhjustanud ebamugavusi või üleelamisi,“ sõnab Villido Ekspressile.
Ingvar Villido: „Minu sügav soov on olnud alati aidata ja toetada kõiki õpilasi, nii nagu ma oskan“
Lilleoru rajaja Ingvar Villido vastab kirjalikult etteheidetele, mis peatasid aastaks tema tegevuse joogaõpetana.
Kõlvarti õige lahing alles algab: Keskerakonna peakontorisse laekub lahkumisavaldusi kõikjalt üle Eesti
Keskerakonna uue esimehe Mihhail Kõlvarti paljukiidetud kõne taga oli kuus kuud roppu tööd. Nüüd tuleb tal aga sama rängalt vaeva näha, et erakond ei laguneks.
Koolitüdruku vägistaja nuriseb vangla eluolu üle: rassistid tahtvat teda tappa
Vanglas üle kahekümne distsiplinaarrikkumise toime pannud ja viiel korral kartsaski istunud vägistaja sõnul põhjustab tema käitumist rassism.
ANALÜÜS | Urmas Reinsalu isiklik kuningriik – riigieelarve erikomisjon. Arutab teemasid, millel pole riigieelarvega otsest seost
Isamaa esimees on aastate jooksul taibanud riigieelarve erikomisjoni väärtust ja tassib sinna arutada kõike, mis päevapoliitikas üleval. Samas – kui neid asju ei arutataks seal, siis kus üldse?
Tuntud eestlaselt suure annetuse saanud Collinsid: me ei taha maailma, kus lapsi saavad vaid autoritaarsete vaadetega inimesed
Ameeriklased Simone ja Malcolm Collins on pronatalistliku liikumise eestvedajad, kes usuvad – kui rohkem lapsi ei sünni, kukuvad lääne ühiskonnad kokku. Skype’i looja Jaan Tallinn annetas Collinsite organisatsioonile ligi pool miljonit dollarit.
INTERVJUU | Matti Maasikas: ärkan igal hommikul üles ja ütlen endale, et ma ei ole pommide ja kuulide all, mul on asjad hästi
Euroopa Liidul on 140 saatkonda, aga tõenäoliselt on Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni ja „välisminister“ Josep Borelli telefonis ainult mõne suursaadiku telefoninumber. Matti Maasikas, kel on 15. septembril viimane tööpäev Euroopa Liidu suursaadikuna Ukrainas, on üks neist vähestest.
Noored arstid: me ei oska vene keelt, aga pooled patsiendid ei oska eesti keelt. „Ma ei õppinud nii kaua selleks, et vene keeles töötada“
Paljud arstitudengid ei taha Tallinna tööle tulla, sest pealinna haiglates ei saa vene keele oskuseta hakkama. Mõned arstid lähevad sel põhjusel Soome tööle. Mõned jätavad residentuuri pooleli.
Autistlik naine: kui valitsus ei meeldi, on seal koos „autistid“. Me pole teistest kuidagi agressiivsemad või rumalamad!
Olen märganud, et inimesed kasutavad sõna „autist“ negatiivses tähenduses. Kui valitsus ei meeldi, on seal koos „autistid“. Kui tahetakse viidata kellegi taipamatusele, on ta „autist“. Kui keegi on imelik või erinev, empaatiavaene või agressiivne või lihtsalt halb – „autist“.
Uhhuu ekspert Andreas Jääger: lahkuminekuekspert oskab raha teha. „Alistu! Vaid 30 euro eest“
Kes on elanud õndsas teadmatuses või kivi all ja ei tea, kes on Dalí Karat, siis teile teadmiseks – Dalí on õnnekoolitaja, kes on tegelenud enesearenguga juba 17 aastat.
Vastuoluline Aadu Hint: juunikommunist, kes hiljem süüdistas end Eesti rahva reetmises
Kirjanik Aadu Hint toetas 1940. aastal aktiivselt juunipööret, hiljem aga kannatas selle pärast ja üritas Rootsi põgeneda.
Arhitektuurikriitik analüüsib uuenenud Vana-Kalamaja tänavat: mõlemad tänavaotsad on üsna lopsakalt lõpetatud
Kolm päeva kestnud festivaliga avatud rekonstrueeritud tänavast kirjutab arhitektuurikriitik Karin Paulus.
Koomik Mikael Meema sooviks kärbsena veeta päeva Margus Linnamäe seinal
„Olgem ausad“ on Areeni rubriik, kus kultuuriinimesed räägivad sellest, millest nad tavaliselt ei räägi.
NÄDALA OLUKORD | „Foolium“
Nädala olukord on Areeni rubriik, kus elu ennast (kuid mitte ainult) kujutavad Maari Soekov ja Janno Pikkat ehk loometandem AW.
Kuidas Julia Augist sai Alla Pugatšova
Septembri lõpus esietendub Cannesis lavastus naisest, kes peab ennast Alla Pugatšovaks. Lavastuse idee autori ja produtsendi Rene Kirspuuga rääkis Kadri Karro.
Naabrite tundmatu kinokunst: milliseid Läti ja Leedu filme julgeks sõbrale soovitada?
Emel-Elizabeth Tuulikul hakkas piinlik, et ta tunneb Läti-Leedu kinokunsti nii vähe ning ta vaatas ära kuuskümmend lõunanaabrite filmi.
Kas Soome rahvuslik kunstimuuseum on külastamist väärt?
Anne Vetik käis Helsingis ja vaatas üle sel aastal uuenenud rahvusliku kunstimuuseumi Ateneumi püsiekspositsiooni, et võrrelda seda Kumuga. Ette jäi ka Tom Of Finlandi näitus Kiasmas.
NÄDALA PLAAT | Ragistav metal kõneleb GULAGi vangilaagrite jubedast elust
Tristan Priimägi arvustab Tankisti uut heliplaati.
NÄDALA RAAMAT | Kui elukarnevali vestluskaaslaseks on ahv
Jaapani menukirjaniku Haruki Murakami väitel kanname kõik siin karmis maailmas maske, kirjutab Marianne Martinson.
NÄDALA FILM | Tundub, nagu istuks joodikust piraat Jack Sparrow Prantsuse kuninga troonil
Ajastufilmide fännid, minge rõõmsalt kinno, aga kõik teised olgu „Jeanne du Barry“ eest hoiatatud, kirjutab Kaspar Viilup.
FILMIDE TIPP | Uute filmide peategelased on skulptor Seaküla Simson ja Johnny Deppi kehastatud Louis XV
Kriitikud sätivad paremusjärjestusse Eesti kinodes jooksvad linateosed.
KRANAAT | Jüri Ratase kolm soovitust mantlipärijale
„Tee mu sõnade, mitte tegude järgi!“ ütleb Jüri Ratas Keskerakonna uuele esimehele Mihhail Kõlvartile ning avab Kranaadi vahendusel seitsme aasta jooksul kogutud teadmistepagasit.
Pausi võtmine pole võimalik: nõnda värisemegi kõik püüus napis hetkes rahu leida
Gregor Kulla käis vaatamas Keithy Kuuspu lavastust „Paus Istu Mine“ ja arvab, et ehk kujutas see nihet ühismeedia ja argipäeva vahel. Argipäev võrdub ühismeediaga, mida meist paljud ei hooma.
TRULLI LULLA | KENA KONN
Ajaloolane Jaak Juske räägib lugusid: Vana-Kalamaja tänav on iidne liikumistee vanalinna ja mereäärse vahel
Ajaloolane Jaak Juske viib jalutuskäigule Vana-Kalamaja tänava ajalukku.
PODCAST „RÖÖPRÄHKLEJAD“ | Youtuber Sidni Tomson: mitte keegi, kes mind sotsiaalmeedias jälgib, ei tea, mis mu elus toimub
Sisulooja Sidni Tomson (23) on pidanud end alati avatud inimeseks, ta usub, et tänu sellele ka inimesed viitsivad teda jälgida – ta räägib asjadest ausalt ega hoia end tagasi. Ometi päris kõike ei jaga temagi.
Seitse kildu Euroopa aasta kõige tähtsamast kõnest. Ukraina osas valmistati eestlastele jõhker pettumus
Eesti eurosaadikud leiavad üksmeelselt: Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni aastakõne Ukrainat puudutav lõik jäi ootamatult lahjaks.
SÕJAPÄEVIK (567. päev) | Vene sõjatööstuses on seis hapu
Oluline kõrgendik Bahmuti juures on läinud ukrainlaste valdusse. Sõjaudu tiheneb. Vene relvatööstuse kolm suurt probleemi.
Terviseentusiast: kuidas mul õnnestus saada oma vanusest bioloogiliselt kümme aastat nooremaks
Kui ma räägin oma sõpradele, et olen otsustanud ligi saja-aastaseks elada, reageerivad nad sellele halvakspaneva grimassiga. Oma vaimusilmas näevad nad ilmselt üht kroonilistele haigustele alistunud kõhetut eite, kes lesib oma viimased kümme eluaastat kontaktivõimetuna voodis.
„Tänusõnad“ Narva piiripunktis viisid Ukraina pensionäri vangi
Ukrainlannast pensionär Olga üritas tulla Venemaalt Eestisse ilma kehtiva reisidokumendita. Selle käigus andis ta piirikontrolli teostanud politseiametnikule üle „tänusõnad“ ehk sada Ameerika dollarit.
Kaebused, mis peatasid Villido tegevuse joogaõpetajana: „Ahelsuitsetamine, suhted naisõpilastega, alandamine“
Sel nädalal kirjutas Ekspress, kuidas kauaaegsete õpilaste kaebekirjad peatasid Lilleoru asutaja Ingvar Villido tegevuse kriya-jooga õpetajana. Ekspress teeb kokkuvõtte Villido kohta esitatud kaebustest.
Usundiloolane Ringo Ringvee: Lilleoru on fenomen. Mul tekkis küsimus, millega see kõik lõpeb?
Usundiloolane Ringo Ringvee räägib Eesti Ekspressi podcast'is Lilleorust ja sektidega seotud psühholoogiast laiemalt.
Arstitudengite selts: vene keele oskuseta arstina töötamine on Eestis äärmiselt keeruline
Arstitudengid leiavad, et arstina Eestis töötamine peaks olema võimalik eesti keeles.
Arst-resident Laura: „Minu ees istub terve oma elu Eestis koolis käinud 17aastane tütarlaps, kes ei tea, mida tähendab eesti keeles „valu““
„See on meeletult rusuv teema,“ ütleb arst-resident Laura* vene keele probleemi kohta. „See puudutab vaid nooremat arstide põlvkonda ja vanemad sellest aru ei saa.“
SÕJAPÄEVIK (570. päev) | Kuidas ukrainlased veealuse operatsiooniga venelaste allvee- ja pealveelaeva hävitasid?
Sõda on pööraselt kallis ettevõtmine. Ukraina Forbes arvutas kokku, et Kreml kulutab Ukraina sõjale umbes 300 miljonit dollarit päevas. Venelased kolisid dessantlaevad Aasovi merele. Kuidas hävitati Minsk?
SÕJAPÄEVIK (571. päev) | Rahvusvaheline kriminaalkohus pitsitab Putinit ja uurib Ukrainas tuhandeid sõjakuritegusid
Tagaotsitavad: nii Uganda sõjapealik kui Venemaa president. Kaupo Känd juhib rahvusvahelise kriminaalkohtu Ukraina esindust. Kas Eesti kohtunik hakkab Putini üle õigust mõistma?
SÕJAPÄEVIK (572. päev) | Ukraina: Venemaa plaanib tuua Põhja-Korea töölised Ukraina okupeeritud alasid üles ehitama
Ukrainlased murdsid Bahmuti kandis läbi kaitseliini. Suured sõbrad Poola ja Ukraina läksid vilja pärast tülli. Venemaal on hädasti Põhja-Koread vaja. Zelenskõi läks USAsse särama ja Putinile jälle ninanipsu lööma.