Eesti Ekspress 20.09.2023
20.09.2023
Rahandusspetsidest oravate läbikukkumine: Reformierakond teeb eelarvet viisil, mida Ratase valitsusele jämedalt ette heitis
Ei ole ka Reformierakonnal mingit imetrikki, kuidas riigi rahaline seis paremaks saada. Et üldse mängus püsida, sobib nii reeglite muutmine kui katteta kulude eelarvesse kirjutamine – needsamad vahendid, mille kasutamist nad Keskerakonna valitsustele ette heitsid.
Keskerakonnast välja astunud Jaanus Karilaid plaanib endaga kaasa vedada ka Haapsalu Keskerakonna
Savisaarest innustunud Jaanus Karilaid oli Keskerakonna liige enam kui poole oma senisest elust. Olgu ta ühtede meelest poliitiline pragmaatik või teiste jaoks põhimõttelage tuulelipp, igal juhul manööverdas Karilaid end Keskerakonna tippu. Järgmine redel ootab Isamaas.
SAHINAD | Kõlvart tahab panna veto obstruktsioonile
Eestlane juhib rahvusvahelise kriminaalkohtu esindust Ukrainas. Kõlvart tahab obstruktsioonile veto panna. Tartu Ülikoolil pole raha isegi uute prill-laudade jaoks.
FLÄSH: Putin töötab Eesti ehituspoes
GUUD, BÄÄD JA NÄDALA SÕNA | Millal oli sinu viimane olekuvärskendus?
Guud: virmalised, retrospektiivid kinodes. Bääd: sügisväsimus, lendamine Tallinnast. Nädala sõna: olekuvärskendus.
Terviseala asekantsler lahkus ametist ja sai ligi 40 000 eurot lahkumishüvitist
Lahkhelid kolleegidega viisid ametist sotsiaalministeeriumi asekantsleri tervishoiu alal Heidi Alasepa.
Kuriteos kahtlustatav jõukas ärimees kinkis ära kogu oma kinnisvara
37 000 eurot kuus teeninud ärimees Eduard Martirosjan sai hakkama üllatava kingitusega.
Uuring: mahetoidu armastajatel on tumedad küljed
Kolme negatiivset joont – nartsissismi, makiavellismi (ehk riuklikkust ja manipuleerimiskalduvust) ning psühhopaatiat – tuntakse psühholoogias nn tumeda triaadina. Nüüd selgub, et sellistest kalduvustest on keskkonnale natuke kasu. Nimelt eelistavad sellised inimesed mahetoitu, sest mahetoitu peetakse „kõrge staatusega“ kaubaks, mille tarbimist kiidetakse.
Kiskja omas kodus: riigi poolt tunnustatud kasuisa osutus paadunud pedofiiliks
Juba mõnda aega kannab ühes Eesti vanglas pikaajalist karistust mees, keda teati kui eeskujuliku eestkostepere isa.
Ja muutuski tavaliseks parteiks! Eesti 200 saadik ostis maksumaksja rahaga džinntooniku
Eesti 200 valijad ja lihtliikmed on pidanud tänavu leppima tõdemusega – Eesti 200 ei muutnud poliitikat, hoopis poliitika muutis neid. Kadri Tali lubab ühe kahtlase restoraniarve riigile tagasi maksta. Kuidas uued tulijad sedavõrd kiirelt mutta sukeldusid?
Soome prokuratuur süüdistas kümmet eestlast inimkaubitsemises. Tunnistajate ütlused näitavad lihttööliste julma argipäeva
Sõjaväeluurejuht pani ukse kinni ja andis haruldase intervjuu. Ta tunnistab, et Ukraina sõjas on üllatusi tulnud tallegi
Teisipäeval sai Eesti sõjaväeluure juht kolonel Margo Grosberg viiskümmend. Eile oli tema viimane tööpäev.
Janek Mäggi: 10 aastat tagasi ei kujutanud ette, et Kõlvartist võiks saada Keskerakonna esimees, peaminister. Täna kujutan seda väga hästi ette
Keskerakonna kongressil oli kaks võitjat: esiteks loomulikult uus esimees Mihhail Kõlvart. Teiseks suhtekorraldaja Janek Mäggi, kes lõi mulje, et just tänu temale Kõlvart võitis. Eesti ilmselt kõige edevam suhtekorraldaja räägib oma edu saladustest.
EKSPERIMENT | Punaseid kärbseseeni saab nii Keskturult kui „energiapuhastajast“ pereemalt: „Minu laps sööb iga päev ühe tüki“
Punane kärbseseen on kuum kaup. Turul saab osta värsket seent 10-eurose kilohinnaga. 40 eurot käiakse välja, et osta võhivõõra inimese poolt kapslitesse pandud mürgiseenepulbrit. Ekspress käis ja ostis ka.
Investeerimisblogija: unusta uks-jalaga-lahti-lähenemine ja ole enda suhtes kriitiline
Endasse uskumine on väga oluline komponent mis tahes eluvaldkonnas edu saavutamisel. Kahjuks on edukus investeerimises ja endasse uskumine enamasti pöördvõrdelises seoses.
Andrei Hvostov: mida küll itaallased nendes venelastes nii väga näevad?
Mis on Itaalias juhtunud, et seal võivad vabalt elada ja õilmitseda Putini agressiooni õigustavad inimesed? Itaalia ühiskonda on selle prisma alt uuritud ning välja on toodud kolm põhjust, miks itaallased on nii silmapaistvalt venemeelsed.
„Lihtsalt üks tavaline kutt.“ Kuidas Vene noormees Eestisse põgenes ja Ukraina poolel sõjaga liitus
Venemaal poliitilise tagakiusamise ohvriks langenud noormees sisenes ebaseaduslikult Eestisse, kuid teenib nüüd Ukraina eest võitlevas Vene sõduritest koosnevas üksuses. Ekspress avaldab loo väljaande Meduza loal.
Automaks sõjaeelses Eestis oli lihtne ja selge. Raha kulus kindlasse kohta
Eesti omariiklust oli olnud napilt kümme aastat, kui otsustati kehtestada automaks. Taasiseseisvunud Eestis kulus selleni jõudmiseks aga enam kui 30 aastat.
Triin Ruumet: olen mitu korda põrgust läbi käinud ja iga kord sealt välja tulles natukene muutunud
„Olen isegi jooksnud enesehävituse mustade vagude vahel,“ tõdeb Triin Ruumet. Režissööri usutleb Tiiu Suvi.
ARVUSTUS | „Tume paradiis“ on näide tõeliselt meisterlikust filmimaailma loomisest
Seitse aastat tagasi linateosega „Päevad, mis ajasid segadusse“ kohalikus filmimaailmas korralikult gaasi põhja vajutanud Triin Ruumet on saanud valmis oma teise filmi, kirjutab Johannes Lõhmus.
Taavi Eelmaa: JAIKi „Giselle’il“ on meie teatripildis harvakohatav jäine stiil. See viib millegi tõeliselt ainulaadseni
Von Krahli dramaturgi ja intendandi Taavi Eelmaa följeton uuest teatrikompaniist ja selle esimesest lavastusest „Giselle“.
Veenre tume näitus fantaseerib Sinihabemeks olemisest
Triinu Soikmets käis ETDMis viimaseid päevi avatud Sinihabeme ehk Tanel Veenre kambris. Peast ta ilma ei jäänud, vaid hoopis vaimustus Eesti kuulsaima ehtekunstniku uusimast etteastest.
Gregor Kulla: neli meest ahistasid mind bussis ja kaasreisijad vaatasid pealt. Ma ütlesin isegi „appi“, ja mitte midagi
Areeni kaasautor Gregor Kulla mõtiskleb empaatia puudumise üle meie ühiskonnas.
SARI | Verist „Maskis tüdrukut“ vaadates tabab kultuurišokk, mis tõmbab endasse kui must auk kosmoselaeva
Korea uue Netflixi sarja võiks läbi vaadata kahes osas, leiab disainer Helene Vetik.
Nädala album: Forgotten Sunrise võib kõlada juustuselt, aga paneb keha põntsuma
Kristjan Karron retsenseerib Forgotten Sunrise’i värsket teost.
Aaltode arhitektidepaari värvikas elu: olen õnnelik, et olen võinud elada koos sinuga nii vihmas kui päikeses
Mae Lender leiab kaht maailmakuulsast abielupaarist kirjutatud raamatut analüüsides, et Aino Aaltole on Alvari kõrval antud liiga hädine hääl.
NÄDALA OLUKORD | „Oppenheimer“
„Nädala olukord“ on Areeni rubriik, kus elu ennast (kuid mitte ainult) kujutavad Maari Soekov ja Janno Pikkat ehk loometandem AW.
FILMIDE TIPP | Järjekordse Eesti portreedokina jõudis kinodesse film Hardi Volmerist
Kriitikud sätivad paremusjärjestusse Eesti kinodes jooksvad linateosed.
Valitsuse proovikivi: Eesti kõige raskem põgenemistuba Vihulas
Vihula erakordselt keeruline põgenemistuba paneb tiimi küsimuse ette – kuidas kärpida ja samal ajal püsida populaarne.
TRULLI LULLA | VALLATUS
AREENI PODCAST | „Oppenheimer“ – suur kurjus või veel suurem ärahoitud kurjus?
Andrei Hvostov räägib Peeter Kormašovile, millised viited Prometheusest Frankensteinini „Oppenheimeri“ filmist välja tulevad.
SÕJAPÄEVIK (574. päev) | Joe Biden mõtleb, mis võiks ÜRO päästa. Alar Karis ütleb selle välja
Maailma võimsaimate riikide liidrid mõtlevad juba tõsiselt sellele, kuidas ÜRO naeruväärsest olukorrast päästa. Zelenskõi kõned vajutavad taas õigetele nuppudele. Ukraina väed kahjustavad venelasi Krimmis juba lakkamatult.
Usundiloolane Ringo Ringvee: inimesed liituvad sektidega, sest lõpuks kuulab keegi neid ära
Kui mõni lähedane inimene on järsku leidnud uue elu mõtte ja kogukonna ning tahab rääkida ainult n-ö olulistest asjadest, ei tasuks temaga kontakti kaotada. Sageli aga lõigatakse kõik sektivälised suhted läbi, selgitab usundiloo uurija Ringo Ringvee.
Intensiivraviõde lahkub töölt: „Haiglas on osakondi, kus räägitakse ainult vene keeles. Tunnen end alaväärse ja kõrvalejäetuna“
Kaheksa aastat õena töötanud Kadri* räägib, et mõnikord on ta oma valvemeeskonnas ainus eestlane. Vene emakeelega õed hoiavad omaette ja ei vaheta Kadriga tööalast infot.
SÕJAPÄEVIK (575. päev) | Ukraina ja Poola katsuvad viljatüli lahendada, aga sõnasõda pole veel läbi
Naaberriikide sõnavahetus on läinud viljaveost kaugemale. Mis saab Poola relvatarnetest Ukrainale? Vene propaganda juba rõõmustab: „Pood kinni!“
POLIITIKARADAR | Jõudsite maksutõusudest juba hinge tõmmata? Ärge muretsege, uued on juba teel
Tänane menüü: Eelarve-eelarve-eelarve. Keskerakonnas on saabunud Kõlvarti tänupühad. Erakondade poliithooaja alguse reitingud pakuvad üllatusi.
SÕJAPÄEVIK (577. päev) | Raketilöögid hävitasid venelaste lemmikmüüdi sellest, kuidas Krimm võeti 2014. aastal ühegi lasuta
Löök venelaste Musta mere laevastiku peakorterile Sevastopolis on muserdav kogu Vene eliidile. Prantslased lõpetavad SCALP-rakettide tarne Ukrainasse. USA rakett ATACMS eksib kõigest kümme meetrit.
Seenemürgistusi on sel aastal palju, samal ajal on kärbseseenest saanud kuum kaup
Turul saab punast kärbseseent osta 10-eurose kilohinnaga. 40 eurot käiakse välja, et osta võhivõõra inimese poolt kapslitesse pandud mürgiseenepulbrit. Samas kui käib äri ohtlike seentega, on mürgistusi sel aastal juba üsna palju.
SÕJAPÄEVIK (578. päev) | Krimmis valitseb paanika: okupeeritud poolsaare elanikud kardavad, et Kertši sild hävitatakse
Krimm ei suuda end lääne rakettide eest kaitsta. Wagnerlaste riismed naasevad rindele, kuid Vene relvajõudude regulaarüksuste koosseisus. Sevastopoli venemeelne kuberner Mihhail Razvožajev kiitles Musta mere laevastiku peakorteri hävimise järel „tõelise imega“.
SÕJAPÄEVIK (579. päev) | Musta mere laevastiku mustad päevad. Enneolematud kaadrid Andrijivka vabastamisest
Ukraina maavägi liigub aeglaselt edasi Robotõne ja Verbove ruumis, toob Lõunarindel lahingusse soomusüksuseid ning tõrjub venelaste rünnakuid Donbassis. Vene Musta mere laevastiku tulevik on tume. Venelased ründavad õhulöökidega kättemaksuks Ukraina tsiviiltaristut.