Pere ja Kodu
Kõik audioartiklid
PODCAST | Koolilastele kohustusliku kirjanduse sisukokkuvõtte hankimisega teeme neile karuteene
Raamatute lugemise harjumus on hääbuv nähtus ja suveks antud kohustuslik kirjandus tundub karistusena. Miks noored ei loe ja mis praktiliste nippidega neid lugema saada räägib meile kirjanik ja kirjandusõpetaja Laura Evisalu.
Sünnituse esilekutsumine: millal ja millist meetodit kasutatakse, kas esilekutsumise põhjuseid saab ennetada ja millised on riskid?
Mõnikord saab ema enne sünnituse loomulikku algust teada, et on vajadus meditsiiniliselt sekkuda ja sünnitus esile kutsuda. Sünnituse esilekutsumise kohta on enne haiglasse minekut kindlalt teada vaid üks: sünnitus ei alga ise. Selleks on alati meditsiiniline põhjus, pelgalt ema soovi peale seda ei tehta. Millised on sünnituse esilekutsumise moodused ja mis juhul seda tehakse?
Muusika arendab beebisid! Üks muusikastiil aitab ka ruumilist mõtlemist parandada
Küllap me kõik oleme oma sülelapsele klassikalist muusikat mänginud ja unelaulu laulnud. Ja õigesti teeme – teadlased kinnitavad seda oma mitmete avastustega.
Taavi Eilat: tean näiteid lastaedadest, kus vanemad on käinud mesijuttu puhumas ja ime väel on nende laps järjekorras paljudest mööda vuhisenud
No kes see suvel lasteaiast rääkida tahab? Lapsed puhkavad, õpetajad puhkavad. Samas selguvad just suvel need õnnelikud, kelle lastel avaneb Tallinna mõistes „unikaalne võimalus“ saada koht munitsipaallasteaias.
Milline koolikott 1. klassi lapsele valida? Põhjalik ülevaade, mida vanemad kiidavad ja lapsed armastavad
Vanemlusfoorumid kihavad esimesse klassi astuvate laste vanemate küsimustest: milline kooli-kott lapsele osta? Mis on parim? Mis on koti juures oluline, et see oleks parim? Tuleme hädasolijatele appi ja teeme ülevaate populaarsematest valikutest, mida vanemad kiidavad ja lapsed armastavad.
Patarei allaneelamine on eluohtlik. Patareitootja üritab tulevasi õnnetusjuhtumeid vältida uue innovaatilise tehnoloogiaga
Kodu lapsesõbralikuks muutmine võib olla raske ülesanne. Iga kord, kui arvad, et oled kodu ohutuks teinud, omandab laps uue oskuse ja paneb su turvameetmed proovile. Eriti kõige osas, mis talle suhu sattuda võib. Erinevatest variantidest üheks ohtlikemaks on nööppatareid. Alla neelates võib olukord väga kiiresti muutuda eluohtlikuks.
Mis on vaimne vägivald ja kuidas seda ära tunda? Psühholoog: vaimne vägivald ei jäta endast nähtavat märki nagu füüsiline
„Me tihtipeale ei taha vaimset vägivalda vägivalla alla liigitada, sest keegi ju ei peksa või enamasti on kõik hästi,“ selgitab psühholoog-perenõustaja Anette-Johanna Park.
Osta lastele riideid vaid 30 eurosendi eest! Vaata millal teise ringi poodides eriti head pakkumised on!
Tänapäeva pidevalt kallinevate hindade juures tundub uudis, et kuskilt saab midagi tasuta, täiesti uskumatu. Aga see ei tähenda, et see oleks võimatu! Koostasime teise ringi poodide parimatest pakkumistest hea ülevaate.
SUUR ÜLEVAADE | Kodune sünnipäev. Kuidas teha oma hoovis lapsele uhke õuepidu?
Tahad korraldada lapsele ägedat õuesünnipäeva, kuid ei tea, kust alustada? Oleme siia välja otsinud 22 vanemate poolt kiidetud teenusepakkujat – etenduste tegijatest, batuudi ja jäätisemasinate laenutajaist näomaalingute tegijateni –, et aidata sul oma mõtteid selgitada ja teoks teha.
KUULA | Kuidas ja millega alustada noorena investeerimisega?
Noortesaate „Millest ma peaksin alustama?“ seekordne osa viib kuulajad rahamaailma, sest külas on investor Kristi Saare. Nagu ikka proovivad saatejuhid Jaagup ja Mirtel saada aru, kuidas noore inimesena alustada investeerimisega nii, et see ennast tulevikus ära tasuks.
Elu tujuka kahesega. „Lihtsam on last mitte kaasa võtta kui tegeleda ümbritsevate hukkamõistuga“
„Ükskõik mida ma teen või kuidas seletan, sellest ei ole mingit kasu. Saara teeb ikka nii, nagu tema tahab,“ kirjeldab Sandra oma igapäevast võitlust kaheaastasega. „Vahel lasengi tal siis maas süldina end lihtsalt tühjaks karjuda.“
Lätis toimuvad suvelaagrid aitavad Ukraina lastel kasvõi korraks leida rõõmu ja rahu
Juulis ja augustis toimuvad üle Läti pea 20 laagrit, mis on mõeldud üle neljasajale Ukraina lapsele, et tuua nende päevadesse natukenegi helgust ja rõõmu.
5 ohukohta, millele tähelepanu pöörata, et lapse suvi mööduks vigastusteta
Suvel on lastel palju aega, et uusi tegevusi ja hobisid avastada. Kool lõpeb ja algab seiklus, võimaldades rohkem õues aega veeta. Lapsevanematel on aga oluline meeles pidada, et suvepuhkuse ajal võib tekkida olukordi, mis võivad põhjustada terviseprobleeme ja vigastusi.
Kuidas kasvatada lastes tänutunnet? Liisu Miller: näen hetki, kus lapsed võtavad elu võimalusi liialt enesestmõistetavana
Lapse pidevad küsimused „Mis me täna teeme?“ ja „Mis sa mulle tõid?“ võivad vanema peas häirekellad tööle panna. Kuidas võimaldada lapsele toredaid asju ja elamusi, ilma et ta hakkaks neid liialt iseenesest-mõistetavana võtma?
Nägemisprobleemid kimbutavad ka lapsi. „Märkasime, et laps koperdas eakaaslastest rohkem ja ei saanud asju haarates kätte“
„Eleen peab iga päev ühe silma plaastriga kinni katma, sest tal on lisaks kõõrdsilmsusele ka laisk silm,“ räägib ema, kes on tütrega käinud kahel operatsioonil. Siiani treenib laps paremat silma otse vaatama.
Ettevaatust, muruniiduki tekitatud vigastuste tõttu jõuab EMOsse aina rohkem lapsi. Nõuandeid riskide maandamiseks ja ohutuks niitmiseks
Suvel ei valmista lastele ohtu ainult ülekuumenemine ja veekogud. Üks pahalane, mis lapsi tihti EMOsse saadab, leidub enamikul majaomanikel koduaias – see on muruniiduk!
SUUR ÜLEVAADE | 19 loomaparki üle Eesti, kuhu kindlasti tasub sel suvel lastega minna
Loomade uurimine, paitamine ja söötmine on teraapia nii väikestele kui ka suurtele. Et seda kõike nautida, ei pea kaugele minema, vahvaid elamusi pakkuvad kohad on siinsamas.
Gümnaasiumisse teise linna: igatsesin oma peret ja iseseisva eluga kohanemine võttis aega, ka koolikoormus oli oodatust keerulisem
Kui tavaliselt saavad noored esimesed iseseisvalt elamise kogemuse ülikooli ja kutsekasse astudes, siis osa noori teeb selle sammu juba gümnaasiumisse minnes. Eesti nõutumad gümnaasiumid asuvad suuremates linnades, vanematekodust sageli mitme tunni kaugusel. Kuidas 16aastased ülikoolilinnas Tartus omapäi elamisega toime tulevad – kas elama tasub asuda ühikasse, üürikodusse või korter hoopis osta? Kolm peret jagavad oma kogemust.
Inga Lunge ja Sandra Sillamaa: läbi treeningute oleme paremad emad. Ei tohiks tunda süümepiinu endale aja võtmise pärast
Elu koos laste ja igapäevaste kohustustega võib olla tõeline väljakutse. Kaks inspireerivat naist, Inga Lunge ja Sandra Sillamaa, jagasid oma hindamatuid kogemusi ja praktilisi nõuandeid, kuidas tagada oma heaolu ja tervise hoidmine igapäevatoimetuste keskel. Nende lood motiveerivad leidma süütundeta aega iseendale ning pakuvad väärtuslikke nippe, kuidas emad saavad olla parim versioon endast nii enda kui ka oma pere jaoks.
KRISTIINA BLOGI | Sooviksin, et minu lapsed saaksid juba varakult aru liitintressi võludest ning jõuaksid noorelt oma tulevikku kindlustama hakata
Kui olin umbes 6-7-aastane, sõitsin emaga nr 18 bussiga linnast kodu poole ning ütlesin mingi vestluse käigus kõva häälega, et mina hakkan suureks saades rikkaks. Ema reaktsioon oli vägagi äkiline ning mäletan seda selgelt tänaseni. Ta pahandas minuga valjul häälel, tundes silmnähtavalt kaasreisijate ees piinlikkust lapse sellise väljaütlemise üle. Ema täpsed sõnad pole mul enam meeles, aga küllap vastas ta kuidagi nii, et see on rumal jutt ja rikkaks ei saa hakata ja üleüldse on rikkus ja rikkad inimesed kuidagi „pahad“.
RIINU TRENNIBLOGI | „Käes on kaua oodatud puhkus, muidugi tuleb ette patustamist. Aga varsti hakkan jälle korralikuks!“
Nii nagu paljude inimeste jaoks, on ka Riinu jaoks suvise puhkuse ajal väga raske korralikult toituda ja trenni tegemisest kinni pidada. Suvist puhkust on ju nii kaua oodatud, millal siis veel? „Ühel päeval näiteks oli peolaual kaks ahjusooja kringlit. Sõin isukalt mõlemast suure tüki. Pärast toksisin need telefoni sisse ja pidin toolilt maha kukkuma, sest äpil lendas seier lausa punasesse!“
PODCAST | Psühholoog Rebecca Põldma: oluline on leida lapse ekraanikasutuses tasakaal ja olla ise heaks eeskujuks
Seekordses episoodis on külas psühholoog Rebecca Põldma, kellega räägime ekraaniajast ja selle mõjust lapsele. Kuidas leida tasakaalu ja mõista, et lapse tarbitav sisu on talle väärtuslik? Vastused saavad mitmed teisedki küsimused.
Füsioterapeut: tihti hakkavad vanemad lapsi liialt vara püsti upitama, neid kõrvalise abiga seisma sättides. See ei ole tegelikult hea
Beebigruppides käib tihe võrdlus: kelle laps kiiremini areneb? Enamasti on agaramate arenejate emmede silmist ja sõnadest näha suurt uhkust ja kaaslased plaksutavad. Kui areng jõuab aga kõnnini, ilmub pea kohale paks murepilv...
Sisuturundus
KUULA | Gerit Tiirik Venetsueela ohtlikkusest, koduabilisega elamisest ja kunstiülikoolis õppimisest
Gerit Tiirik on maailmarändur ja diginomaad, kes on oma elu jooksul elanud mitmes erinevas riigis, sealhulgas Taanis, Inglismaal, Hispaanias, Mehhikos ja Uus-Meremaal. Tema teekond algas YFU vahetusaastaga Venetsueelas, mis andis tõuke edasiseks elamiseks ja õppimiseks maailmas.
HEA ÜLEVAADE: 10 lastele mõeldud kohta, kuhu sel nädalavahetusel Tartus tasub minna
Pere ja Kodu toimetus käis Tartus läbi mitmeid lastele ja peredele mõeldud muuseume ja tegevuskeskusi ning annab nüüd suure ülevaate, kuhu minna ja mida teha. Tegevust jagub igas vanuses lastele!
Jahmatav lugu: järsku helistati mulle lastehoiust ja paluti lapsele järele tulla. Ta nuttis üksinda õues
„Sain kevadpeol lastehoiust kõne, et oma lapse ära viiksin kuna ta on liiga tita ja segab kava. Kohale jõudes leidsin oma lapse üksinda õues nutmast,“ meenutab Kairi viimast piiska oma karikas, mis sundis teda lastehoidu vahetama.
Pere ja Kodu esitleb! Suur suvelõpupidu Wasas!
Mis saaks toredam olla, kui lõpetada suvi ühe toreda peoga! Tegevust leiavad nii suured kui ka väikesed.
Emme, ma tahaks lemmiklooma!
Kui laps olin, suutsime õega vanemad kuidagi ära võluda ja meie koju tuli kass. Süsimust ja veidi torisev, kuid vähenõudlik ja nii heade kommetega, et elas köögis ja õues ega pannud isegi käppa üle elutoa uksepaku.
Sisuturundus
Kesk-Eesti pere käib üheskoos Foruses tööampsutamas: soe ja sõbralik õhkkond kutsub alati tagasi
Tänavune suvi on olnud perekond Asule tihe – äsja lõppesid Õllesummer, Rally Estonia ja Beach Grind. Juunis käidi Tallinna vanalinna päevadel ja valimisjaoskondades valvamas. Viljandimaalt pärit pere on viimased kolm aastat erinevatel sündmustel tööampse teinud. Lühiajalist tööd kutsuvad proovima elamused, melu ja sõbralikud inimesed.
Kiievi lastehaigla õde: kas kujutate ette seda psühholoogilist kahju? Need pisikesed, väetid lapsed ei saagi nii kunagi terveks
„Mina piimapanga õena, kes on tegelenud vaid vastsündinutega, pean oskama hakkama saama ka kõige kriitilises seisundis teismelistega, kui nii otsustakse? Olgu, saame kamba peale hakkama, aga see ju ei ole ju õige,“ kirjeldab olukorda Kiievis Olja, lastehaigla piimapanga õde.
VIDEOD | 5 vahvat ideed, kuidas lapse loovus tööle panna
Lapsed armastavad meisterdada ja värvida. Kui tundub, et kõik ideed on järele proovitud, tasub otsida uusi vahvaid mõtteid. Siin on mõned väärt ideed!
Jurist selgitab | Kas lapse isa saab elatise lepingu lihtsalt üles öelda ja hakata vähem maksma?
Selles rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
Ära maksa üle ega saa petta! Mida täna toidupoodidest soodsalt saab ja millised soodushinnad polegi parimad? Sääst mitukümmend eurot
Toidukulud võtavad pere-eelarvest sageli suurima osa. Ostes kaupu õigetest poodidest, võid säästa iga toidukorviga mitukümmend eurot. Panime sulle kokku hea spikri, mis kampaaniahinnad just praegu supermarketitest on. Siit ka hästitoimiv nipp: tee ostud veebipoest, nii väldid emotsioonioste ning saad hindu võrrelda – kohapeal see võimalik pole.
Nippe noortele: kuidas hakata esimese töökohaga jõukust kasvatama
Juunis toimus paljude noorte elus suur muutus, kui läbi sai pikk koolitee ning ees ootab karjääri ehitamise teekond. Coop Panga ja Tuleva eksperdid jagavad, kuidas esimese töökohaga ämbreid mitte kolistada ja endale hoopis jõukamat tulevikku kindlustada.
NOORTESAADE | Millest alustada muusikamaailmas? Muusik EiK: Mis vahet sel on, mida teised arvavad?
Sel korral on „Millest ma peaksin alustama?“ saate külaliseks muusik EiK ning saatejuhid Mirtel ja Jaagup proovivad leida vastust küsimusele, millest tuleks alustada, et lüüa läbi muusikamaailmas.
Ahastuses ema: mu lapsed kurdavad aina igavuse üle, tunnen, et pean suvel neid lõbustama. Kodukontoris töötada on võimatu
Nüüd, kui lapsed on kodused ja vanematel ei ole nii palju puhkust saada, võib olla lastele tegevuse leidmine paras peavalu. „Lastel peabki vahel igav olema, et oma pea tööle panna, aga meil lõpeb see ikka suure tüliga. Kodus töötada on võimatu. Kahjuks puudub ka tugivõrgustik,“ kurdab Liisi oma kirjas.
Sünnitusjärgse depressiooni pihtide vahel. „Kartsin, et kui kellelegi oma mõtetest räägin, võetakse mult laps ära“
„Ma olin seda last nii väga tahtnud ja oodanud, aga tundsin ainult pimedust. Ärkasin igal hommikul kohutava süütundega. Tema naeratas mulle oma siirust täis silmadega, aga mina tundsin ainult tülpimust,“ jagab üks ema oma väga avameelses lugejakirjas.
PALJU ÕNNE! | Keit Pentus-Rosimannuse perre sündis poeg. „Meil on nüüd kaks särasilmset põhjust elule tänulik olla“
Keit Pentus-Rosimannuse ja Rain Rosimannuse perre sündis laupäeval teine laps – pisipoeg. „Me kodune õnn, rõõm ja raison d’etre kasvas laupäeva õhtul kahekordseks. Tere tulemast, kallis poeg!“
VIDEOD | Üle 10 geniaalse idee magnetklotsidega mängimiseks
Pea igas kodus leidub värvilisi magnetklotse, millest saab ehitada sadu erinevaid ehitisi. Ühel hetkel võivad aga ideed siiski otsa saada. Pole hullu! Siin on palju häid ideid!
Lastearst annab nõu: kuidas kasvatada terveid ja õnnelikke lapsi?
Päev alaku süsivesikurikka hommikusöögiga, õhtusööki söödagu koos perega, nälga peletagu köögiviljad ja janu kustutagu vesi, vähem aega ekraani taga istumisele ning rohkem aega aktiivsele liikumisele. Kõlab lihtsalt, kuid paljudele peredele võib olla argipäeva kiire tempo tõttu tervislike harjumuste järgimine keeruline.
Ujumistreener Mihkel Nurm: õpetage lapsed ujuma, see on ainus viis vältida rohkeid uppumissurmasid
„Võtke laste ujumisõpetust tõsiselt,“ paneb ujumistreener Mihkel Nurm südamele. See on ainus viis vältida rohkeid uppumissurmasid. Mihkel juhendas Sydney olümpiaujulas instruktorina 3–12aastaseid lapsi ja jagab nüüd siin nõuandeid, kuidas õpetada lastele keha valitsemist vees.
Päev Muumimaal. „Ahhetasime koos lastega, kas see kõik on ikka päris?“
Suurem osa lastega peresid on käinud Helsingis, nii ka meie. Seekord otsustasime minna veidi kaugemale ja tutvuda sealsete põnevate kohtadega. Ja muidugi Muumimaaga! Laste emotsioonid Muumisid nähes olid kirjeldamatud.
Ideed otsas, mida lastega suvel peale hakata? Rohkem kui 13 väärt mõtet mänguterapeutidelt
Suvi on parim aeg, mil lapsega lustida ja mängida, seda eriti vabas õhus. Mida teha, kui kõik ideed on otsas ja mängud ära mängitud? Mänguterapeudid Eva Näf Karukliinikust ja Jana Mikk (janateraapia.ee) jagavad paljud häid nippe. Mängude osas jagas mõtteid ka tütar Sandra.
Vähieelses seisundis rasedaks jäänud naine: olin ärevil ja mõtlesin, mis saab siis, kui peaks halvasti minema
Statistika järgi nakatub 80% seksuaalselt aktiivsetest naistest elu jooksul mõne papilloomiviiruse ehk HPV tüvega. Kui suurem osa HPV tüüpidest põhjustab healoomulisi muutusi nahal, näiteks soolatüükaid, ja limaskestadel, näiteks genitaalkondüloome, siis osa tüvesid võib põhjustada ka emakakaelavähki.
Montenegro imelisi randu ja mägesid nautimas: mida tähele panna ja kuhu minna?
Oleme külastanud perega mitmeid Lõuna-Euroopa riike, kuid just Montenegro loodus ja kultuur jätsid meile kustumatu mulje. Ja mis seal salata – ahvatlevad olid ka sealsed taskukohased hinnad.
Imetamisnõustaja: kui naine ei saa kvaliteetset abi haiglast ega nõustajatelt, siis ei saa öelda, et ta ei saanud imetamisega hakkama
Avaldasime mõned päevad tagasi Kati* loo, kes jagas oma raskusi beebi imetamisega. „Kati lugu lugedes tekkis mul küsimus, kas ta ikkagi soovis beebit rinnaga toita või otsustas ta seda proovida sellepärast, et ajakirjades oli kirjas, et nii on vaja teha? Selles on väga oluline vahe. Kui ema ise ei taha imetada, ei saa keegi talle öelda, kuidas ta peab oma last toitma ja kasvatama – peaasi, et lõplik valik oleks emal teadlik, teades iga toitmisviisi plusse ja miinuseid,“ kommenteerib imetamisnõustaja Oksana Luptova.
RIINU TRENNIBLOGI | „Enne jõusaali minekut tabas mind paanika. Hirm kõikide trennihuntide ees, kes äkki vaatavad, kui äpu ja hädine ma olen“
Riin, kellega eelmisel nädalal tuttavaks saime ja kes alustas ägedat pooleaastast trenniväljakutset, on tagasi, et rääkida, kuidas möödunud nädal läinud on! Selgub, et mõnikord on universumil hoopis omad plaanid, mis ei pruugi olla vastavuses sellega, mida inimene ise tahab.
Kollektiivpuhkused panevad vanemad fakti ette. „Asendusrühm tähendaks meile 200eurost lisakulu. Lasteaed lihtsalt ei soosi lapse sinna panekut“
Emad-isad on hädas: juulikuus paneb lasteaed uksed kinni, kuid kõigil väikeste lastega vanemail pole võimalik ühel ajal puhkust võtta. Asendusrühm või -lasteaed asub kaugel või on tavapärasest kallim. „Meie pere eelarve lihtsalt ei võimalda seda,“ ütleb Getter.
PODCAST | „Mu teismeline poeg on vist gei, kuidas ja kas peaksin aitama tal kapist välja tulla?“
Pere ja Kodu toimetuselt küsis abi mures ema, kes ei saa aru, kas tema 15-aastasel pojal on abi vaja oma orientatsiooni välja selgitamisel või mitte. „Tean, et see oli minust liiga kontrolliv, kuid vaatasin tema arvutist märksõnade otsingu ajalugu ja sealt joonistus välja pilt, et poeg pole ka ise kindel, kas tegu on vaid faasiga või on ta päriselt omasooihar.“ Vestlesime Eesti nõutuima tippmeikar Paul Holmbergiga, mida sellises olukorras teha võiks.
Mures ema: mu lapsed ei taha suvisest kohustuslikust kirjandusest kuuldagi. Mida teha?
Kui peres on mitu kooliealist last, teab iga vanem, millist peavalu tekitab lapse kohustuslik kirjandus. Tundub, et lastel on alati midagi muud teha kui seda lugeda. „Poolteist kuud on jäänud, aga meil pole kohustuslik kirjandus isegi mitte poole peal,“ tunneb Maarika meelehärmi.