Pere ja Kodu
Kõik audioartiklid
9 kriminaalkaristust, vangla ja sõltuvused. „Mu lapsed ei tunnistanud mind. Mu mõistus lakkas töötamast, ma ei teadnud isegi oma nime“
Eile Riigikogu konverentsisaalis toimunud emadepäevale pühendatud konverentsil „Murtud süda“ meenutas Merike Klemets, endine vang ja sõltlane, aega, mil ta lapsed temaga ei suhelnud ja kogu ta elu oli kokku varisenud. Eile seisis naine uhkelt publiku ees tõestamaks, et oma saatust on võimalik muuta.
Millal on röntgen lubatud? Kas emale tehtud tuimestav süst kahjustab loodet? Kõik, mida pead teadma rasedusaegsest hambaravist!
Kas rase naine tohib hambaarstil käia? Kui ohutu on see loote jaoks? Mida peaks kindlasti vältima? Maikuus uksed avanud Confido hambakliiniku juht ja hambaarst dr Natalja Mozessova lükkab ümber levinud müüte lapseootuse aegse hambaravi ja suutervise kohta.
LTKH naistekliinik sai annetajate abiga kõrgtehnoloogilise seadme vastsündinute abistamiseks
Sünnitusmajade Fondi ja heade annetajate abiga soetati Lääne-Tallinna Keskhaigla naistekliinikule (Pelgulinna sünnitusmajale) fiiberoptiline larüngoskoop, mis on vajalik vastsündinute abistamiseks hingamisprobleemide korral.
Öine märgamine, mis ei taha mööduda: mu laps on 8 ja pissib endiselt voodisse, see tekitab talle kurbust ja ebamugavust
„Anna tahaks ööseks sõprade juurde jääda ja suvel laagrisse minna, aga ei saa, sest pissib öösiti voodisse,“ kurdab ema Merle. Kuigi öeldakse, et laps kasvab sellest välja, siis paljudel juhtudel kahjuks nii ei lähe.
Pandeemia tõi kaasa vaktsiinihirmu. Perearst: haiguse läbipõdemine ei anna paremat immuunsust kui vaktsiin
Eesti emad-isad jätavad üha sagedamini immuniseerimiskava vaktsineerimised lastele tegemata. Terviseameti andmetel pole mitte kunagi varem olnud nii palju lapsi vaktsineerimata kui praegu. Kui langustrend jätkub, võivad rängad ja potentsiaalselt eluohtlikud haigused tagasi tulla.
Mage nali? Koomik saatis rinnaga toitnud ema etenduselt minema ja lubas publikul ema hurjutada
Kuigi beebi rinnaga toitmine on idee poolest midagi ürgset ja loomulikku, kaasneb siis, kui seda avalikus ruumis teha, endiselt palju pahameelt. Emasid on seetõttu häbiposti pandud nii pargis, lennukis kui ka mõnikord omaenda kodus, kus pereliikmetele see ei meeldi. Ja nüüd on vastuolulisse olukorda sattunud humorist, kes palus imetaval emal etenduselt lahkuda, kuna pidas beebi toitmist segavaks tegevuseks.
Aastane säästmiseksperiment | „Esmalt tahaks kindlustada enda tagala ning seejärel toetada laste haridusteed ja iseseisva elu algust“
Perekond Kruusmannid, kes osalevad Kogumispäeviku suures eksperimendis ja õpivad aasta aega rahatarkust, suutsid aprillis 3800-eurose netosissetuleku juures säästa 800 eurot. „Aprillis olid kulutused veidi suuremad, kuna tarvis oli osta koju vajalikke esemeid ning värskendada ka laste garderoobi, kes oma riietest kibekiirelt välja kasvavad,“ ütles pereema Marta. Samas lubas pere endale ka väljaskäike - käidi rohkem ujumas, lastega linnutalus ja lähedaste juures grillimas.
Lolala laulude looja Arian: lapsed ei näe vanemate vigu vigadena. Oma tütarde jaoks olen ma parim isa
Helilooja Arian Levin ei teadnud enne tütar Lola sündi ühtki lastelaulu. Kui ta siis mõned välja otsis ja lapsele neid esitada proovis, tundusid kõik nii vanamoelised. Seepeale otsustas ta, et loob ise laulud.
Vanaema armastust jagub vaid lemmikutele. „Ühte last poputati pidevalt, teine võis sealsamas olla, aga temast ei tehtud väljagi“
„Meie perre sündis kaks aastat tagasi teine laps, tütar, misjärel muutus vanavanemate suhtumine pere esiklapsesse täielikult. Teda justkui polekski nende jaoks nüüd olemas. Nagu ka hiljuti lisandunud pesamuna,“ ütleb Saskia.
VIDEO | Lapse tänavakriitidest on alles vaid jupid? Nipp nende targaks taaskasutuseks, et mängulusti jaguks kauemaks!
Nii kui päike tuleb välja, saab energiat juurde ka laste loomingulisus. Paljud kasutavad selle väljendamiseks näiteks kriite. Kes siis poleks lapsena maha joonistanud keksuruudustikku, vikerkaari või muud toredat, mis parasjagu inspireerib. Kriitide häda on aga see, et need kipuvad väga kiiresti ära kuluma kuniks alles on vaid pisikesed jupid. Neid ei pea aga kohe kindlasti ära viskama. Vastupidi: neid saab taaskasutada, et pakkuda lapsele võimalust kunsti luua natukene teisel viisil!
GALERII | Vaata lõbusaid pilte Pere ja Kodu laste rahvajooksult!
Sel laupäeval toimus Vanamõisa Kevadlaadal järjekordne Pere ja Kodu Laste Rahvajooks, mis meelitas kohale palju pisikesi jooksusõpru. Vaata artiklist vahvat ürituse galeriid!
Pesa keset rohelist Elvat: kodu ei peaks kujundama mõeldes, et see maha müües paljudele meeldiks, vaid nii, et ei tahakski seda kunagi müüa
Getteri ja Remi armas sinise puitfassaadiga kodu asub Elvas ühe pika-pika mändidevahelise tupiktänava lõpus. Nende kruntigi ümbritseb ühelt poolt väike männitukk, teisalt kaasik.
Kahe põnni samal ajal lõunaunne saamine. Võimatu? „Alustasin iga hommikut hirmuga, et varsti pean hakkama neid magama panema ja ebaõnnestun“
Kui suurem laps enam lõunaund magada ei soovi, võib see paisata pea peale ka väiksema unegraafiku ja lõpuks kogu pere elukorralduse.
„Paljud ootavad lapse saamiseks kindlat sissetulekut või piisavalt suurt oma kodu. Aga ideaalset aega laste saamiseks pole, ise peab valmis olema“
Paljud lükkavad laste saamist edasi, et teha karjääri ja kindlustada majanduslikku tagalat. Meie otsustasime teisiti.
Mu laps eelistab lasteaias üht õpetajat. „Tihti jätan ta lasteaiast koju, sest ei jaksa temaga iga kord vaielda“
„Poeg hakkab juba õhtul minult küsima, milline õpetaja homme lasteaias on,“ sõnab viieaastase Aroni ema Terje. Mure on läinud nii suureks, et ühe õpetaja päevadel laps tihti lasteaeda ei lähegi. Selgub, et sellise murega on kimpus paljud pered. Kuidas asjasse lahendust tuua?
Moelooja Liisi Eesmaa: loodan, et meie karjavaim püsib teise lapse sündides sama hea ja lähedane
Teist last ootav moekunstnik Liisi Eesmaa tahaks olla ema, kellega laps julgeb oma maailma jagada – olla üksiti ta sõber, mõtte- ja mängukaaslane. „Et oleksime selline lahe gäng koos!“
Kesklinnakoolides on kohti vähe, soovijaid palju. Lapsed suunatakse kooli, kuhu nad minna ei taha. Ametnik: kui poleks fiktiivseid sissekirjutusi, mahuksid kõik piirkonna lapsed kooli ära
Igal kevadel seisavad Tallinna kesklinnas ja Kalamajas elavad pered samas pinges – kas laps saab koolikoha kodu lähedale tugevasse kooli, või napsab selle taas ära keegi, kelle tegelik kodu asub koolist kilomeetrite kaugusel. Koolid ja Tallinna haridusamet laiuatavad käsi – fiktiivsete sissekirjutuste välja juurimine polevat nende võimuses.
Sünnitusjärgsed tervisehädad. Kuidas neid ära tunda ja leevendada?
Raseduse ajal vaevas sind iiveldus, maadlesid paistes jalgade ja libatuhudega. Sünnitus tõi valusad kokkutõmbed ja lõpuks beebit käes hoides ohkasid õndsalt: „Nüüd on küll muredega kõik!“ Paraku võib selguda, et terviseprobleeme jagub ka sünnitusjärgsesse aega.
Kas saada veel üks laps?
Vaeme abikaasaga juba pikemat aega poolt- ja vastuargumente, kas saada teine laps, ning otsusele jõuda ei suuda.
Miks peab beebiga iga kuu arstil käima?
Kui perearstikeskuses selgub, et beebi peaümbermõõt pole kasvanud või kaal ei vasta soovitule, kas peaks siis kohe muret tundma? Tegelikult nii ei ole, selgitab pereõde Kätlin Kauler. Küll aga on beebi jälgimine 1. eluaastal sellegipoolest tähtis.
Ära pööra pilku kõrvale, kui laps on hädas!
„Isa tuli mu tuppa ja küsis, miks ma nii kurb olen. Vastasin: „Isa, ma pole õnnelik.“ Ja mis tema ütles? Soovitas mul naeratada. Sellega oli vestlusel kriips peal,“ meenutab Maria jutuajamist, mis ta teismeeas lukku keeras ja vaimsete muredega üksi jättis.
Kakskeelsus pole vaid lust ja lillepidu
„Venna ei taha pesnjat, aga issi tahab pesnjat ja mama tože.“ See on mu pisike tütar Mirra, kes kaebab venna peale, sest poiss ei taha laulda õele ta lemmiklaulu „Kiisud keerutavad tantsu“.
Kuidas ta iseseisvalt mängima saada?
„Poiss ronib pidevalt mu otsas, sõidab mu peal autodega või pean aktiivselt temaga mängima,“ jagab ema Külli-Carmen. Kuigi lähedane side lapsega on südantsoojendav, on see ka väsitav.
Emadus käib tõusude ja mõõnadega
Kas minust sai selline ema, nagu arvasin, et minust saab? „Kujutasin ette, et emadel peaksid olema keemilised lokid ja kitlid ja lokirullid,“ meenutab moedisainer Liisi Eesmaa meie mainumbris lustakalt aega, mil nukkudega mängis.
PODCAST | Kas unekooli ajal lapsel nutta laskmine mõjutab aju arengut? Aga beebina pidevalt pea ära löömine ja voodist alla kukkumine?
Iga vanema jaoks on hirmutav, kui beebi pea peale kukub või pea pahasti ära lööb. Millal peaks sellisel puhul muret tundma? Selgitab lasteneuroloog Teele Meren.
Tahan muuta lapse elukohta, kuid eksmees pole nõus. Mida teha?
Selles rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
Tõstame spinati au sisse
„Ema, mida sa küpsetad? See lõhn on nii hea!“ teatas teismeline, kui koduuksest sisse astus. Sama kuulsin abikaasalt. „Muidugi sookolli maiuspala,“ vastasin ma, „spinati ja šokolaadiga pehmeid küpsiseid.“
Pidin oma kõhus kasvanud tütre kaotama
Paljudele tähendab 20. rasedusnädalal tehtav looteanatoomia eelkõige beebi soo teadasaamist. Enamik naisi on mure beebi tervise pärast selleks ajaks unustanud. Nii oli ka Mari-Liisil, kuni tema imeline beebimull sel uuringul lõhkes.
Kui kõike on topelt
Pärast seda, kui peaaegu aasta tagasi sündis meie perre August, on meilt tihti küsitud: kuidas siis on elu kahe lapsega? Lühike vastus on, et kõike on topelt.
Nostalgiaring
Varahommikune Narva rong väljub Balti jaamast. Jään seal tukkuma. Küllap lausa magama, sest ärkan alles lõhna peale, mis Kiviõli jaama jõudes sõõrmetesse tungib. Õli lõhn.
Kui palju ma annan lapsele taskuraha?
Mu tütar läheb sügisel 1. klassi ning seisan päris keeruka küsimuse ees – kui palju anda talle taskuraha? Ja kas anda see sularahas või kanda kaardile?
Kuidas me legosid hoiustame?
Me kõik armastame ja vihkame legosid. On raske leida geniaalsemat, vastupidavamat ja arendavamat mängu-asja, ent väga keeruline on leida ka tülikamat.
Kuidas Ööloom ja Kallaloom kohtusid ning pannkooke tegid
Ühel öösel, kui kõik lapsed magasid, tegi Ööloom oma suured silmad täitsa lahti ja vaatas enda ümber. Ta oli pisut segaduses ja unine oli ta ka veel natuke. Aga peagi sai ta aru, et ta on põranda all, kus on tema kodu.
Billund – legofännide unistuste paik
Ootasime suurte legofännidena pikisilmi reisi Billundisse. Kui siis tütar viimasel hetkel haigeks jäi ja me lennule ei pääsenud, ei lasknud me pead norgu, vaid ostsime kohe uued piletid.
Kui kasvatad lapsi külluses, teed kõik õigesti, kui säästlikult, satud lastekaitsesse
Kui sul on palju lapsi, siis sinu enda ega su laste riided ei tohi olla parandatud. Sinu lapse käru peab välja nägema nagu uus. Kõik liikumised tee autoga. Kui need tingimused pole täidetud, võivad heasoovijad kaevata su peale lastekaitsesse. Mõni ime siis, et lapsi saada ei taheta. Eriti veidi rohkem lapsi.
Olen ise oma lapse ekspert
Kullake, palun pane müts pähe. – Ei pane. Väljas on külm. – Ei ole. Ma muretsen, et sa jääd haigeks. – Ära muretse. Ma kurvastan, kui sa mütsi pähe ei pane. – Ära kurvasta. Mulle on tähtis, et sa mütsi pähe paneksid. – Mulle ei ole.
Papprullidest kala ja linnuke
WC-paberi sisusid koguneb koju omajagu. Mõtlesime, et teeks neist seekord mõne toreda olevuse. Pähe tuli eri variante: robot, kala, hobune, troll, linnuke, jänes… Lõpuks otsustasime teha linnu ja kala, aga teie võite katsetada muidki variante!
Lihtsalt armastage oma lapsi!
Terav-naljaka tõsielulistel teemadel räntiva podcast’i „Võhkarid“ saatejuht Märt Koik hõikab välja nõuande tulevastele isadele: „Lihtsalt armastage oma lapsi!“ Ta möönab, et tema arvates on just sellest praegu Eesti ühiskonnas vägagi vajaka.
Teismelised tahavad suveks tööd, kuid seda leida pole kerge
„Tööintervjuu ja koolitus andsid mulle hea ettekujutuse täiskasvanuelust ning päris tööl käimisest. Selliseid kogemusi koolist ei saa,“ ütleb Anett-Mirell, kel õnnestus minna suvel tööle taaskasutuspoodi müüja abilisena.
Segasummasuvila seitsme lapsega kuu sõidus ja kaks kuud Hispaanias. „Kõik siiski lepase reega ei läinud, reisiks soetatud buss ütles juba Pärnus üles“
Autoreis Hispaaniasse koos kahe koera ja seitsme lapse, sealhulgas beebiga, võib tunduda pöörane ettevõtmine. Meie astusime hirmudele vastu! Olime varem ühe autotripi teinud ja see andis kindluse.
Sisuturundus
Parimale emale leiad parimad kingid Sokisahtlist
Kevad on käes ja koos sellega saabub üsna pea ka emadepäev! Ikka ja jälle kaasneb selle tähtpäevaga aga iga-aastane väljakutse leida emale see õige kingitus. Sokisahtli valikus on mitmeid vahvaid kingiideid, mis ema kindlasti õnnelikuks teevad. Lisaks uuele emadepäeva kollektsioonile oleme kokku pannud ka kinkepakid. Nii jääb sinu ülesandeks ainult sobiv kingitus välja valida, lisada juurde näiteks lilled või kook, ja emadepäeva kingitus ongi valmis!
Teismeline väiksema õe-venna hoidjana. „Suveks tööle mineku asemel hoidsin hoopis venda ja sain vanematelt selle eest palka“
Õed-vennad on pereliikmed ja pere aitamine ei peaks alati tasustatud olema. Küll aga on asjalik ja rõõmsameelne hoid hea põhjus suuremat last taskurahaga premeerida.
Aitame valida! Milline kiiver on lapsele parim ja kuidas seda turvaliselt paigaldada?
Käes on just see aeg, kui lapsed veedavad suurema osa ajast õues ja ratastel. Lapsevanemana soovime, et kõik nende sõidud lõppeksid õnnelikult - selleks tuleb pead kaitsta kindlasti õige kiivriga. Mida sealjuures arvestada ja kuidas kiivrit paigaldada? Anname nõu!
„Veel viieaastasena ei osanud mu laps rääkida. Ta häälitses kinnise suuga ja tema juttu polnud võimalik mõista.“ Mis on kõneapraksia ja kuidas last aidata?
Kolmeaastaselt hakkasid poisil tekkima mõned mõistetavamad sõnad, kuid hääldus oli ikka ebaselge. „Me ise saime poja kõnest enam-vähem aru, kuid teistel oli temaga väga raske. Perearst soovitas pöörduda jälle logopeedi juurde,“ meenutab ema keerulist teekonda.
Sisuturundus
Kuidas oma emale armastust näidata, kui sõnadest ei piisa? 
Armastuse väljendamine emale võib olla sügavalt isiklik ja emotsionaalne kogemus ning mõnikord ei pruugi sõnadest tunduda, et neist piisab tunnete sügavuse edasiandmiseks. Piilu GIVEN-i juveelimaailma ja avasta, kuidas väljendada oma emale armastust ehete kinkimise kaudu. Üks eriline ehe ütleb rohkem kui tuhat sõna!
Lasteallergoloog: ekslikult arvatakse, et lastel õietolmuallergiat ei esine. Kuidas teha vahet, kas lapsel on lihtsalt nohu või allergia?
Õietolmuallergia – tuntud ka kui pollinoos, heinanohu või heinapalavik – tekib, kui limaskestad puutuvad kokku õietolmuteradest vabanevate allergeensete valkudega. Haigus algab enamasti 2–40-aastaselt, kõige sagedamini koolieas, vaevab peamiselt kevadel ja suvel ning sõltub sellest, milliste õietolmude vastu tundlik ollakse. 
„Isa teatas, et ema kolis kodust välja ja edaspidi hakkan emaga elama nädalavahetuseti. Mõned kuud hiljem astus tuppa isa uus kaaslane“
Kui suhe puruneb või üks kaasadest sureb, siis millal on hea mõte uuele ringile minna, et värskest kaaslasest ei saaks vaid lohutaja, eelmise aseaine? Ja millal tasuks ta lapsega tuttavaks teha?
Tallinnas avati esimene Perepesa, linn soovib rajada Perepesad igasse linnaossa
30. aprillil avas uksed Tallinna Kesklinna Perepesa, mis on Eestis kuues kogukondlik vanemahariduskeskus. Perepesade võrgustiku laiendamine jätkub koostöös sotsiaalministeeriumi ja kohalike omavalitsustega. 
Väsitav rasedus: kõrvetised, isud, iiveldus ja raskused magada. Need eluhäkid teevad raseda elu oluliselt kergemaks!
Raseda naise elu ei ole lihtne - muutuv keha toob endaga kaasa nii palju ja nii uskumatuid takistusi, et lihtsalt ei tea, kas nutta või naerda. Aga kuidagi tuleb see periood üle elada ning Buzzfeedi kasutajad ütlesid, et need nipid olid neile suureks abiks - ehk leiad sinagi siit midagi kasulikku!
Mu tütre nahal polnud ühtegi lööbest puhast kohta: pidime muutma oma elustiili ja loobuma paljustki
Väga paljud emad on hädas oma lapse atoopilise dermatiidiga, mis muudab lapse rahutuks ega lase tal öösel magada. Sotsiaalmeedias küsitakse aina nõu, milline kreem aitaks leevendada karedaid ja punetavaid laike.