Juuni 2022
03.06.2022
Peatoimetaja kolumn: sina oled meie sihtgrupp
Mõni aeg tagasi juhtusin rääkima ühe lasteaiakaaslase emaga. Arutasime, mis ametit me kumbki peame, ja siis lausus ta sõnad, mis viisid meid pikema jutuajamiseni. „Ma ei ole teie ajakirja sihtgrupp,“ ütles ta esiti. „Mu lapsed on beebieast väljas...“
Käes on puhkuste aeg
Suvi ei tähenda hingetõmbepausi vaid lastele, ka emad-isad peavad hingata saama. Siin Pere ja Kodu toimetuse mõtteid suvest.
Maris Kõrvits: kes ütleb, kaua mu laps lasteaias olla tohib, kui lasteaed on avatud „seitsmest seitsmeni“?
Sõidan lastele õhtuti lasteaeda järele ja peas hüpleb tihti mõte: „Kas ma saan Villemi käest riielda, et tulin liiga hilja, või tulin hoopis liiga vara?“ Keskmist varianti tal ei ole.
Henry Jakobsoni kolumn | Armastan oma lapsi nagu šokolaadi – vahepeal on mõlemast pausi vaja!
Minu ettekujutus heast, akusid laadivast ajaviitest on kardinaalselt erinev sellest, mida majatäis lapsi heaks ajaviiteks peab. Näiteks meeldib mulle üksi filme vaadata. Mu vanem poiss võiks praegu vahele hõigata (kui ta tunneks kirjatähti), et talle ju meeldib ka filme vaadata...
KAANELUGU | Lenna: tean, et ei tohiks ennast ega suhet unustada, aga kui tüdrukud sündisid, muutusid nemad minu peamiseks prioriteediks
"Loomulikult tahaksid lapsed olla vahel kahes kohas korraga, sest neil on pere laiali. See on jätkuvalt murekoht ka nende südames. Vahel soovivad nad olla nii maal kui linnas või et vanemad oleksid koos, mitte eraldi," jagab Lenna värskes Pere ja Kodu juuninumbri kaaneloos.
Heidit Kaio aastaid kestnud diagnoosijahist: mu poeg pole rumal, tal on düsleksia
„Diagnoosi selgumine oli lapsele väga oluline hetk. Ta oli ju pikalt aru saanud, et mingid asjad on talle rasked, aga ei mõistnud, miks. See tekitas temas hirmu, et äkki on ta lihtsalt rumal,” seletab Heidit oma poja Villemi siseheitlusi. Pikalt peeti tema muret lihtsalt õpiraskuseks.
Telkimisfännidest pere kogemused: alguses kahtlesime - kuidas me lähme väikese lapsega ööseks metsa?
Martha Mia telkis esimest korda kaheselt. „Ühel päeval Martha teatas, et tahaks telkida. Mina emana kartsin, kuidas me lähme nii väikese lapsega ööseks metsa. Nii tegime otsa lahti koduhoovis,“ naerab Anni.
Eesti noor Ukrainast saabunud klassiõest: temaga rääkides on kohe aru saada, et ta on näinud rohkem, kui tahaks
Ukrainas toimuva sõja eest pagenud lapsed ja noored suunati üsna pea pärast kodumaaga hüvasti jätmist Eesti koolidesse ja lasteaedadesse. Kuidas nad uue reaalsusega kohanenud on?
Lapsed suure vanusevahega | Ideed, mida vaheajal teha ja kuhu minna, et kõigil oleks lõbus
Kas ka sinu peres on lapsed nii erinevas vanuses ja erinevate huvidega, et ühiseid puhkuseplaane tundub pea võimatu teha? Siin on sulle ideed emadelt, kel ühtaegu teismelised ja mudilased.
Avameelselt ühe lapse eelistamisest teisele: „Ma ei tahtnud temaga tegeleda. Tegin kõik kohusetundest ära, ent rõõmu sellest ei tundnud.“
Marion on murele lahendust otsinud ja käinud ka Gordoni perekoolis, aga abi pole saanud. „Ma püüan mõlemale võrdselt tähelepanu osutada ja vahel lähen tüdrukuga kahekesi kinno või teatrisse, aga ma pole kindel, kas see on õige lähenemine.“
Teadlasest isa ja disainerist ema: 64-ruutmeetrisesse korterisse mahutasime neli tuba – iga ruutmeeter leiab kasutust
„Oleme teadlikult kasutanud ära kogu korteripinna, et iga ruutmeeter leiaks otstarbe. Isegi magamistoa nurgal, kus asub potilill, on kindel kasutus – see on Franki peidupaik!“ räägivad disainer Lis Pikkorainen ja nooremteadur Sten Kauber oma värsket kodu näidates, kes elavad seal koos oma kolme lapse ja kahe kassiga.
Jurist kinnitab: kui isa lapsele elatist ei maksa, on seda kohustatud tegema vanavanemad
„Meie töötuks jäänud poeg ei maksnud oma alaealisele tütrele elatisraha, mispeale lapse ema pöördus kohtusse nõudega, et meie teeksime seda poja eest. Kas selline nõue on õigustatud?“ küsivad vanavanemad. Küsimusele aitab vastata Priidu Pärna nii siin kui ka oma värskes raamatus „Notar Priidu Pärna annab nõu“.
Eesti-USA segapere Florida juudikogukonnas: lapsele kiirabi kutsumine maksab 1300 ja rasedusaegne ultraheli 600 eurot
„Segregeeritus on ilmne ja inimesed tavatsevad end liigitada klassikuuluvuse järgi. Paremal järjel inimesed nn madalamate klasside probleemidest ei tea ja väga ei tahagi teada.“ Floridas elav eestlasest filmistsenarist ja režissöör Kerli Kirch Schneider toob näiteks tervishoiusüsteemi, mis pole USAs kõigile kättesaadav.
Ehmunud ema: tormasin poega vaatama - tema silm oli alla vajunud ja suunurk rippus
Triinu Napseppa (39) pere armastab puhata Saaremaal, mis on tuntud puugirohkuse poolest. Eelmise suve lõpus põdes Patrik (10) enda teadmata koroonat. Paar nädalat hiljem tekkis Patrikul valu õlaliigeses, hiljem hakaksid valutama ka õlad, puusad ja põlved. Arst tahtis kontrollida, ega lapsel ole puukborrelioosi, kuid analüüsi vastus oli negatiivne.
Vanemad kinnitavad, et barefoot-jalatsid on lastele parimad, arstid aga, et hoopis kahjulikud. Kumb on tõde?
Eesti lapsevanemate seas koguvad populaarsust barefoot- ehk paljajalujalatsid. Paljud, kes on neid proovinud, enam tavaliste jalatsite juurde naasta ei taha.
Investor Kristi Saare: olen täiesti alahinnanud suvisele meelelahutusele ja ajaveetmisele minevaid kulutusi
Tunnistan, et kui mind hoiatati, et lapsi saada pole odav lõbu, kartsin asjadele kuluvat raha, ent alahindasin meelelahutusele ja ajaveetmisele minevat. Arvutades kokku, kui suur kulunumber kaasneb pere spaakülastuste, seiklusmaade, suvelaagrite ja kontsertide-etendustega, tekib paratamatult küsimus, kui pikalt suveks raha ette koguma peaks, et meelelahutuskulu ei üllataks.
"Sünnitasin 24. rasedusnädalal peopesasuuruse tütre. Nutsin hirmust, kas ta peab üldse öö vastu."
Kui ma 22. rasedusnädalal avatud emakakaelaga haiglasse jälgimisele jäin, lootsin südamest, et tänu ravile saab beebi kõhus edasi kosuda. Kahjuks püsis ta seal veel vaid kaks nädalat.
Ema: imetasin oma beebit 18 tundi ööpäevas. See mõjus mulle laastavalt
„Mu laps oli nõus uinuma vaid rinnal. Kokku imetasin teda ööpäevas 18 tundi ja see mõjus mulle laastavalt,“ meenutab Kerli. Kõik unekorrad olid lapsel katkendlikud ja ta ei maganud päeval kunagi üle tunni jutti.
Pereköök: kaselehevõiku, lilleküpsised ja kuusevõrsejäätis - suvised toidud koostöös loodusega
Lähme lastega loodusesse, metsa ja mere äärde! Pool maailmast vaatab juba veidi veidralt, kui metsa alt miskit suhu pannakse. Proovime meie, vana metsarahvas, hoida end ja oma põnne loodusega kontaktis. Kaasame värskeid taimi ja õisi nii salatisse, suppi, jäätisesse kui küpsistesse!
Vahva vihmapill
Suvele mõeldes meenus Kertule (5) ja Ukule (7) mullune pikk põud, mil isegi muru kuivas kollaseks. Nüüd meisterdamegi vihmapilli, millega sadu kohale meelitada.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Kertu (5) ja Uku (7) raamatukogust välja valivad.
Aasta kõige tähtsam võistlus
Me asusime valmistuma juba märtsikuus. Ootasime lume sulamist, esimesi sooje päevi, aiatöid. Saag vingus ja võsa kadus. Vanad lauad, ehituspraht ja murdunud oksad kanti kokku. Hunnik tiigi kõrval kasvas aina suuremaks. Ja meie treenisime. Iga päev.
Näitleja Mihkel Tikerpalu isaksolemisest: ükspäev tuli Kirke lasteaiast koju ja näitas keskmist sõrme!
„Ükskord tuli Kirke lasteaiast koju ja näitas meile keskmist sõrme...“ alustab näitleja Mihkel Tikerpalu juttu oma peagi neljaseks saavast tirtsust. Milliseid vempe on isaks olek talle veel ette mänginud?