Juuli 2022
05.07.2022
Peatoimetaja veerg | Inimesed jagunevad oma muredega toimetulekul selgelt kahte leeri
Inimesed jagunevad oma muredega toimetulekul selgelt kahte leeri. Ühel pool joont on need, kes tõmbuvad raske läbielamise järel enesesse, juhivad oskuslikult oma mõtteid ja ootavad, mil aeg parandab haavad. Nad räägivad murest nii vähe kui võimalik ja vaid kõige lähedasematele. Lõpuks aeg parandabki haavad ja neil hakkab kergem.
Henry kolumn: „Issiiiii! Kas sa ei kuule?! Ma armastan sind!“
„ISSIII!“ kuuldus korraga vali hõige poolesaja meetri kauguselt tõuksiplatsilt. Tõstsin pea, et näha, mis mure mu vanemat poega vaevab. „MA ARMASTAN SIND!“ Inimesi pungil pargis on vaja päris kõvasti karjuda, et hääl nii kaugele kostaks.
Maris Kõrvitsa kolumn | „Teie laps ei tea, millal on tema sünnipäev...“
„Teie laps ei tea, millal on tema sünnipäev...“ veerib kuue­aastase Tuule Teele juhendaja koolikatsete tulemuste kokkulugemisel mulle ette.
KAANELUGU | Jüri Butšakov: „Olin juba ammu teise lapse tulekuks valmis. Äkki teatas Annika, et nüüd on tema ka!“
Aasta lõpp on aeg erinevateks kokkuvõteteks ja nii ka Pere ja Kodu jaoks. Taasavaldame aasta viimastel päevadel uuesti need lood, mida olete läbi sotsiaalmeediakanalite selle aasta jooksul kõige rohkem jaganud! Siin 2022 aasta jooksul kõige jagatavamate lugude seas kuuendal kohal olev artikkel!„Esimene reisipäev, põrgulikult kuum. Trimpasin vaikselt Piña Coladat ja nautisin ilma, kui tühja koha pealt ütles Annika rannatoolil lebades: „Tead, ma olen teiseks lapseks nüüd valmis“,“ meenutab „Õhtu!“ saate juht Jüri.
Kuhu minna lastega nädalavahetusel? Pajuvärava tallu loomi kallistama!
Kui me lastega Saaremaal käime, siis üks koht, kuhu alati läheme, on loomadest ja maa-action’ist pungil Pajuvärava talu.
Meie beebi sündis surnult: „Olin nii šokis, et ei hakanud nutmagi. Korrutasin arstile, et ta vaataks uuesti, aga ta ütles, et vaatas juba pikalt...“
„Oli 2021. aasta 22. juuli hommik, kui mul sünnitegevus algas. Rasedus oli selleks hetkeks kestnud 37 nädalat ja 5 päeva ning soov beebiga kohtuda oli suur,“ alustab Triin. Kahjuks ei läinud asjad loodetult. „Kui ultrahelikabinetis ekraani vaatasin, oli beebi seal nagu alati, kuid midagi oli teisiti.“
Suhkrueksperiment: mu laps sõi nädalaga ligi pool kilo suhkrut!
Ühel päeval turgatab mulle pähe mõte, et oleks huvitav teada, kui palju üks laps suhkrut tarbib. Otsustan selle eksperimendi väikse hingevärinaga läbi viia oma seitsmeaastase tütre Ellaga.
Kui vana lapse võib Eestis üksi koju jätta? Kas vanem peab arvestama sellega, et üksi jäetud laps võib rõdult alla kukkuda?
Teemat on ühe traagilise juhtumi tõttu pidanud arutama ka riigikohus. Isa jättis seitsmeaastase Erkki kella nelja paiku päeval üksi koju ja keeras ukse enda tagant lukku. Erkki pani end riidesse, tossud jalga, jope selga, mütsi pähe. Ta läks rõdule ja püüdis (vist) alla ronida. Ta käed ei pidanud vastu ja nende korter oli neljandal korrusel...
Võtsin enda perre teismelise, kes hulkus, laamendas ja varastas. Edasine oli tõeline takistuste rada
„Anton hulkus ja varastas koos laamendava kambaga. Vihastades võis ta mööblit ja muid asju lõhkuda,“ räägib Siiri poisist, kelle ta erihoolduspere emana enda juurde elama võttis.
Blogija Eveliis: ma ei maksa ju kellelegi selle eest, et ta oma sokid üles korjaks! Või peaksin?
Elu maamajas lapse ja suure koeraga on koristamise seisukohast täielik väljakutse. Okei, ma juba kuulen läbi ekraani, kuidas mõni teist naerda turtsatas. Ühe lapse ja ühe koeraga?
Perega Amalfi rannikul: hingematvad vaated, valusad sääred ja jäätis hommikust õhtuni
Kui olukord koroonarindel jälle perereisi planeerida lubas, tahtsime Portugali ookeani äärde sõita. Lennupileteid uurides hakkas meid aga ahvatlema hoopis Itaalia – paarikümneeurone otselend Tallinnast Napolisse kõlas liiga hästi.
Elu kohutava ämmaga: ta lõhkus meie suhte, kuid ei kadunud mu elust pärast sedagi
„See on minu õigus ja minu lapselaps!“ karjus Margiti ämm, kui tungis vägisi minia sünnituse juurde. Kuidas kehtestada piire meheemaga, kes ei tundu mõistvat, kust jookseb piir tema ja ta poja vahel?
Ebameeldiv üllatus: viiekohalisse autosse kolm last ei mahu! Ka maasturisse mitte
Pärast kolmanda lapse sündi õppisin autoturu kohta kaht asja. Kui varem valis autot pigem mees, siis pereautosid käiakse valimas viiekesi. Kui enne olid olulisteks punktideks disain, mootori võimsus, juhtimissüsteem ja ökonoomsus, siis nüüd on tähtis üks – sinna peavad lapsed ära mahtuma.
Investor Kristi Saare kolumn | Kas sa oled hinnatõusuks valmis?
Kuumade juulikuiste ilmade ja mõnusate pereürituste kõrval pole sügisele-talvele mõtlemine ilmselt prioriteet, ent sel aastal tasub seda siiski teha.
Murelik ema: “Mu lapse hambad lagunevad. Need muutsid tundmatuseni värvi ja ilmselt tuleb välja opereerida.”
Veidi enne seda, kui Geidi kolmeseks sai, hakkasid ta hambad tugevalt värvi muutma. „Selline mulje oli, nagu miski söövitaks neid,“ ütleb Eunike, kelle tütart piinab varase lapseea kaaries.
Tahtmatu püksipissimine, mis jätkub veel kooliski. Ema: kartsin, et probleem on minu käitumises
„Marten ei saa sõpradel külas ega laagrites käia. Kõiksugu mittetavapärased ja põnevad olukorrad kutsuvad tal esile enureesi,“ kurvastab Kristi, kelle poeg on kimpus tahtmatu püksipissimisega.
Millised on lapsevanemate lemmikud beebimonitorid? Aitame valida!
Kui küsida vanematelt, mis on üks ost, mida nad ei kahetse, on selleks tihti beebimonitor. Truu abimees lubab muretult toimetada toas, kui laps magab õues, või vastupidi – askeldada ise väljas, kui laps tudub voodis. Milline aga on parim ja töökindlaim ning miks?
Pereköök | Söödav snäkivaagen, hõrk purgitort ja nõuanded edukaks piknikuks
Suvi, päike, linnulaul ja lilleaasad lausa kutsuvad piknikku pidama! Siinsed piknikutoidud ei võta palju aega ja teevad eine murul nauditavaks nii suurtele kui ka väikestele. Mida edukaks piknikuks kaasa pakkida?
Meisterda koos lastega sätendav linnupeletaja!
Seekord näitavad Kertu (5) ja Uku (7), kuidas meisterdada lindude peletaja kas marjapõõsa või viljapuu külge. Ikka selleks, et linnud kauaoodatud saaki üksi nahka ei pistaks.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (7) ja Kertu (5) raamatukogust välja valivad.
Ämblik ärpleb
Suvepuhkuse tõttu oli korter tühi. Ämblik istus nurgas ja kudus võrku. Ja seejuures ei püsinud ta sugugi tasa.„Kõige ilusam võrk!“ kuulutas ämblik. „Kõige tugevam võrk! Ise punusin! Meistritöö!“
Trafficu solist Silver Laas: „Paljud sõbrad õpetasid meid, kuidas peab last kasvatama – oi, kuidas ma seda vihkasin!“
„Kui me esimese beebi ootel olime, õpetasid paljud tuttavad, kuidas last kasvatada. Oi, kuidas ma seda vihkasin! Lubasin siis endale, et ma ise seda kunagi teistele tulevastele lapsevanematele ei tee,“ ütleb ansambel Trafficu solist Silver Laas.
TEST! Kui populaarne on sinu nimi? Kust nimed tulevad ja mis nende populaarsust mõjutab?
Tegime sulle interaktiivse vahendi, millest saad paari klikiga järgi vaadata, kui palju sinu või su lapse nime Eestis esineb ning kui mitmendal kohal ta populaarsuselt asetseb. Põnev, eks!