September 2022
02.09.2022
Teeme septembri kõikidele rõõmsaks
Mäletan oma lapsepõlvest üht 1. septembri aktust nullindate algusest, läksin 7. või 8. klassi.
Luisa Rõivas: olen range ema. Kui lastel ei ole reegleid, ei oska nad teistega arvestada
„Kes sa oled, Luisa?“ küsin. „Ma olen ema. Viis aastat on see olnud domineeriv osa minu elus. Ma väga naudin emaks olemist ja kodus olemist,“ kinnitab Luisa Rõivas kõhklematult. Imestan, sest seal on ju veel nii palju muud.
FOTOSEERIA | Pere ja Kodu soovib koolilastele rõõmsat tarkusepäeva!
Koolikiusu valusad lood | Ema: mu poega nimetati pedeks, tropiks, lükati, peksti, isegi kägistati. Õpetaja ei reageerinud
Koolis kogetud kius võib armistada noore hinge kogu eluks. Kuidas saame luua lastele turvalise ja kiusuvaba keskkonna? Oma laste keerulisi lugusid jagavad kolm ema.
Vestlusring koolinoortega: kas ja kui palju vajavad noored õppimisel vanemate abi?
Kui laps alustab kooliteed, tõusetub vanema peas mitmeid küsimusi: kui palju ja kuidas peaksin teda õppetöös aitama? Millise vanuseni peaksin igal õhtul kontrollima, et tal on kõik tehtud? Uurisime kõike seda ja muudki noortelt endilt – loe, mida nad arvasid!
Suunamudija Jaanika Elias: arvasin, et minust ei saa iial ema - lapsed tundusid tüütud ja tekitasid ängi
Ma olen üks neist naistest, kes arvas esimesed 25 eluaastat, et minust ei saa mitte iial ema.
Poiss, kes sai sündides insuldi, sellest arenes vesipea ja hiljem epilepsia. Ema: olime valmis hullemaks, kuid ta on nii tragi
Kui Marianni kaksikud Maru ja Art kuus aastat tagasi sündisid, ei osanud vanemad aimata, et vaid paar nädalat hiljem tuleb olla ühega neist haiglas ja kuulda sõnu, mis panevad südame hirmust värisema.
Mänguterapeut julgustab lapsega mängima ka hirmsaid mänge: „Nii õpivad lapsed kontrolli ohtlike asjade üle“
Tallinna õppenõustamiskeskuse mänguterapeut Eva Näf ütleb, et võitlemine, sh mõõklemine, tulistamine ja tapmine, on asjad, mida paljud vanemad laste mängudes iga hinna eest takistada püüavad. Nagu ka kinnisidumisi ja lõksupanekuid.
Valu, mis ei kao. „Kaotasin tütre oma ainsal emadepäeval. Talle anti elada vaid üheksa päeva.“
„Oma esimesel ja ainsal emadepäeval emana helises mu telefon ning ekraanil oli tundmatu number. See oli mu elu kõige hirmsam kõne,“ meenutab Marin. Tema enneaegsele tütrele Mariile oli antud elada vaid üheksa päeva.
Ühe pere lugu: liiga palju inimesi, liiga palju vaesust, aga täielik harmoonia Mumbais
Abhay ja Sujata Deshpande kohtusid päikesevarjutuse ajal ligi 30 aastat tagasi. Abhay mõtles, et tüdruk on ninakas, ja Sujata, et poiss on arrogantne. Järgmised seitse aastat astronoomiaklubis kokku saades ei vahetanud nad sõnagi. Mis siis juhtus, ei tea, aga üks hetk hakkasid nad rääkima.
Mu laste isa on hasartmängur: võlasummad muudkui kasvasid, võlg küündis 30000 euroni
Arvutuste tulemusena sai selgeks, et kui pere kõik nõutavad summad ära maksaks – kasutades selleks nii mehe kui ka Maria palka –, jääks nende viieliikmelisele perele elamiseks 100 eurot kuus.
Pereköök | Hele-Mai Alamaa: „Õpetame oma lapsed rõõmuga kokkama - ilma liigsete reeglite ja hirmuta!“
September on hea aeg õpetada oma pisikesed juntsud, kellest paljud nüüd kooliteele asuvad, külmkapi ust avama ning pliiti ja nuga kasutama... ilma liigsete reeglite ja hirmuta. Rõõmuga.
Kallis aeg sunnib säästma - viie pere kogemused ja soovitused oma kulutamisharjumuste muutmisel
Meid kõiki puudutavad kallinenud hinnad nii koduses tarbimises kui ka toidupoes. Paljud on pidanud seetõttu ümber korraldama oma ostud ja harjumused. Uurisime peredelt, mida nad teisiti teevad.
Mirko Rajas: tunnen, et vastutan isana ka selle eest, et tütar tulevikus mehi usaldaks
„Arvasin, et kui laps sünnib, saab minust üleöö parem inimene. Aga seda siiski ei juhtunud, ma jäin samaks koos kõikide oma vigadega,“ mõtiskleb Eesti Noorsooteatri kunstiline juht Mirko Rajas.
Henry kolumn: me pole rikkad, aga ometi käib meil koristaja
See on väga harv juhus, kui palgapäevaks on arvel rohkem kui sada eurot. Kuid ometi on meil koristaja.
Tondiraba park - tõeline mänguparadiis keset Lasnamäge
Kui hiljuti Tallinnas Tondiraba parki sattusime, olime lummatud nii mina kui ka mu laps. Selline pärl keset pealinna ja täiesti tasuta!
Kristi Saare: lapsel on õigus oma taskuraha ära kulutada
Rahatarkus on oskus, mida laps õpib põhiliselt läbi praktika. Seetõttu tasub lapsele taskuraha anda, isegi kui tundub, et võib-olla pole tal seda otseselt vaja, sest katad niigi ise kõik kulud.
Maris Kõrvitsa kolumn | Kui isa oleks saanud otsustada, oleksin ma Õnne. Kas sul on oma nime lugu?
„Tädi, mis su laste nimed on?“ küsis üks väikene poiss, kui lasteaeda Karl Villemile järele läksin.„Oscar Robin, Tuule Teele, Karl Villem ja Georg Aksel,“ vastasin kiirelt.Poiss jäi mõttesse ja puristas ühe hingetõmbega: „Sul on kaheksa last???“Ei, neid on neli, kõigil kaks nime.
Psühholoog eri vanuses lastele piirangute seadmisest: võrdsus pole laste kasvatamisel vajalik
Veel paar aastat tagasi arvasin naiivselt, et nelja last kasvatades on kõige keerulisem ennast jagada. Nüüd saan aru, et tegelikult on kõige keerulisem lastele vanusest lähtuvaid õigusi anda ja ise seejuures mitte hulluks minna.
Oi ei, miks sa juba kõnnid? Kas varane kõnd on hea märk või tekitab hoopis eluks ajaks probleeme?
Beebigruppides käib tihe võrdlus: kelle laps kiiremini areneb? Enamasti on agaramate arenejate emmede silmist ja sõnadest näha suurt uhkust ja kaaslased plaksutavad. Kui areng jõuab aga kõnnini, ilmub pea kohale paks murepilv...
Meisterdamisnurk | Maalime suvemälestused jutukividele
Seekord maalisid Kertu (5) ja Uku (8) oma eredamad suvemälestused kividele, et sügisõhtutel neid meenutada ja ka lähedastele põnevamatest seikadest jutustada.
Võluvihm ja iirised
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (7) ja Kertu (5) raamatukogust välja valivad.