Oktoober 2022
05.10.2022
Kas laps on kodu peegel?
Ühes lapsevanemate sotsiaalmeediagrupis juhtusin teemapüstitusele, kus ema oli mures oma väikese lapse uue ja üsna inetu kombe pärast – nokkida nina ja seejärel leitud saadused suhu pista. Ema tundis vajadust postituse lõpus ära märkida, et ta pole ise kunagi lapsele sellist eeskuju näidanud...
Henry kolumn: maailma kõige pikemalt plaanitud tüng
Mul on alati olnud juustega teema. Varateismelisena ei saanud ma endale ilusaid soenguid lubada, sest kuidagi oli minu teadvusesse kinnistunud, et mul on liiga harali kõrvad. Ju sai väikese poisina mingi pilkav kommentaar üles korjatud ja nii käisin aastaid juuksuri juures palvega, et palun kõrvad sisse jätta. Hämmastav, kuidas pisike märkus võib noore inimese enesekindlusesse sellise kiilu lüüa!
Heidit Kaio kärgperes laste jagamisest: „Oleksin ju võinud lajatada, et nii on ja jääb! Aga kelle poolel ma olen?“
„Mul on kõrini, et öeldakse: ole nüüd ema juures, ole nüüd isa juures,“ tegi kevadel teismeline mulle skandaali. Olime püüdnud olla kärgperes poliitkorrektsed: lapsed on pool aega ema ja pool isaga.
KAANELUGU | Karin Rask: noorena jõime sõpradega nii, et maa must. Soovin, et ma poleks sellega kaasa läinud
„Teismeiga võib olla raske ja nõme aeg. Noored otsivad oma kohta sootsiumis ja võitlevad positsiooni nimel,“ mõtiskleb kahe teismelise ja ühe mudilase ema Karin.
Viieliikmelise pere adrenaliinirohke perepäev Helsingis Linnanmäki lõbustuspargis
Pole kahtlustki, et iga koolilaps, kes januneb adrenaliini järele, leiab Linnanmäelt hulganisti tegevust. On aga mõned tähelepanekud, mida soovitan mõnusama kogemuse huvides enne minekut arvesse võtta. Linnanmäki lõbustuspark on avatud kuni 23.oktoobrini - jõuad veel nädalavahetusel ära käia!
„Mind kiusati koolis ja see viis enesevigastamiseni. Ema proovis aidata, aga see tegi asja veel hullemaks“
Teismeliste vaimne tervis on kergesti kahjustatav ning see võib kaasa tuua valusad ja pikaaegsed tagajärjed. Noored soovivad, et nii vanemad kui kool märkaks enam nende muresid. Toome teieni kolme noore naise väga valusad lood.
Toimetuselt: „Ma soovin, et oleksin teismelisena…“
Ilmselt paljud meist mõtlevad, mida oleks teismelisena teisiti teinud, kui teadmisi oleks rohkem olnud. Siin Pere ja Kodu toimetuse liikmete mõtisklused.
Teismelised ja alkohol – kuidas suhtuda? Ema: kui keelasin, hakkas ta käituma ennasthävitavalt
Kuidas peaksin ma reageerima, kui laps tahab alkoholi proovida? Kas lubama lootuses, et ehk aitab see hoida lapsega häid suhteid? Või oleks targem siiski võtta arvesse kõiki riske, mis võivad alkoholiga kaasneda?
Teismeline ausalt esimesest vahekorrast: sel ei olnudki mingit tähendust, olin 12 ja purjus
Meil vanematena võib olla oma nägemus, millal on õige aeg esimeseks seksiks, kuid kas see ka reaalsusega kokku langeb? Siinne lugu on eriline, kuna see on väga intiimne ja aus. Kolm noort räägivad seksist, suhetest ja esimestest kordadest.
Noored tänapäeva trendidest: mis on lahe ja mis on jahe?
Uurisime seitsmelt noorelt, kust nad oma rõivad ostavad ning milliseid trende järgivad. Samuti selgitasime välja, milliseid riideesemeid nad kindlasti selga ei paneks.
Teismeliste iluspikker: milline on õige nahahooldus ja parimad ilutooted? Meigikunstnik annab nõu
Teismeliseiga on proovimise aeg – sinu keha, nägu ja meeleolu muutub ning sooviksid katsetada kõiksugu tooteid, mida seni proovinud ei ole. Kuidas teha parimaid valikuid?
Kanada pere lugu: siin võib ekspartnerilt toetust nõuda ka lapsele, kes pole tema bioloogiline järeltulija
„Mu õel on 21aastane laps, kelle isa pole pildil. Hiljuti lõpetas naine viieaastase suhte. Tal oleks olnud õigus mehelt lapsele toetust nõuda, sest too oli seaduse silmis piisavalt kaua isarollis olnud,“ ütleb Stephanie, kes elab abikaasa Ty ja kahe lapsega Kanada väikesaarel. Paar jagab meiega teisigi Kanada kombeid ja elu iseärasusi.
Rasedusaegse preeklampsiaga opilauale: „Seda, kuidas kiirabi mind sünnitama viis, ma ise ei teagi...“
„Esimene mälestus on sellest, kuidas ärkasin – oli vist õhtupoolik või lausa öö. Olin intensiivis, nägin enda küljes juhtmeid ja kanüüli ning märkasin, et mul pole enam kõhtu,“ meenutab preeklampsia tõttu 27. rasedusnädalal haiglasse sattunud ja keisrilõikega pesamuna saanud Egle.
Mu lapsel on diabeet. Pean olema valvel 24/7, piirangute eiramisel võivad olla rasked tagajärjed
„Paljusid asju, mida teismelised armastavad, Grethe nautida ei saa. Tavalaps võib soojal suvepäeval paki jäätist ära süüa, aga Grethe ei või seda endale lubada. Ka ei saa ta klassiõdede juurde ööseks jääda,“ räägib Karin Sillaste diabeedi pandud piirangutest.
Taavi Eilati kolumn | See kergendus, kui Hõbe viimaks sündis, oli laastav. Ma lihtsalt kõõksusin nutta
Pere ja Kodu uus ja värske kolumnist on „Pealtnägija“ saatest vanemapuhkusele jäänud Taavi Eilat, kes kirjutab ausalt mehe vaatest lapse kasvatamisele pisibeebi sünnist praeguseni.
Kui laps ei harju lasteaiaga: „Ma tahan sealt ära tulla. Ma kardan. Ma ei taha!“
Aaron jääb igal hommikul minust lasteaeda maha nuttes. Kas ta lõpuks lepib? Või pole ta veel lasteaiaküps?
Kristi Saare kolumn | Meie laste „päris elu“ on viipemaksed ja ostud e-poes
Koroonaaja saabudes lõpetas meie pere, mis oli juba enne väga e-kaubanduse lainel, pea lõplikult tavapoodides käimise. Minu kaheaastane ei tea vist üldse, mis asi on kaubandus­keskus. Viiene, kes vahel harva poodi satub, on veendunud, et kõiki olulisi asju „toob onu autoga“ või saabuvad need paki­automaati.
Eelkoolilapse abiline. 16 tõhusat viisi, kuidas laps lugema õpetada
Osad lapsed haaravad kõike lennult ja ka lugema õpivad ludinal. Teised vajavad selles rohkem abi ja tuge. Siin mõned mängulised õppimisvõimalused.
Kui naabrite lapsed on kiuslikud ja häirivad: „Lõpuks hakkasid nad terroriseerima kogu meie peret“
On tore, kui naabriteks satuvad samas vanuses lastega pered, sest nii pole vaja mängukaaslasi kaugelt otsida. Vahel võib rõõm aga asenduda mure ja ebameeldivustega. Toome sinuni kahe pere lood ja psühholoogi nõuanded.
Halloween'i ämblikud
Maskeeru koos Kertu (5) ja Ukuga (8) ämblikuks ning meisterda sõprade hirmutamiseks päris ise roniv ämblik.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (8) ja Kertu (5) raamatukogust välja valivad.
Öö kellapoes
Karla oli 70 aastat vana ja sellest 50 aastat oli ta töötanud kellapoes. Poe oli Karlale jätnud isa ja temale omakorda tema isa. Poes leidus igasuguseid imepäraseid kelli ja nad kõik olid vanad. Seintel rippusid uhked käokellad ja toredad pommidega kellad, aga leidus ka plärisevaid äratajaid, nahkrihmaga käekelli, isegi kulduure, mis käisid ketiga taskus. Kõik nad tiksusid nagu kellavärk.
Kui laste kõrvalt restorani ei saa: emme ja issi kodune kohtinguõhtu hõrkude mereanniroogadega
Laste kõrvalt restorani jõudmine võib olla logistika meistriklass. Miks mitte aga muuta oma kodu restoraniks ja kokata vahelduseks midagi tõeliselt erilist? Pange lapsed varem magama ja kesköine restoran võib alustada! Peakoka ja külaliste rollis olete vaid sina ja sinu kaaslane.
Muusikakriitik ja isa Siim Nestor: mul on hea meel, kui lapsed mind haneks tõmbavad või nurka mängivad
„Kui lapsed on mind mõnel vaidlusel haneks tõmmanud või nurka mänginud, siis – kuigi see võib tähendada ärritavat peavalu – on mul tegelikult hea meel. Tubli laps, noh,“ muigab kahe lapse isa Siim Nestor.
Põhikoolilõpetaja spikker: milline gümnaasium valida ja miks?
Pärast põhikooli seisab noor valiku ees: kas gümnaasium või kutsekool? Ja kui gümnaasium, siis milline? Koole on palju ja mida aeg edasi, seda enam ka uusi huvitavaid õppesuundi. Vaatame koos, millised on põnevamad valikud.