November 2022
04.11.2022
Poolteist kuni kolm aastat töölt eemal, teine ja kolmas järjestikune laps... kes meid enam tööle tagasi ootab?
Lugesin mõned päevad tagasi meie rahatarga kolumnisti Kristi Saare sotsiaalmeediast sõnavõttu, kus ta möönab, et Eesti pikk ja helde vanemahüvitise süsteem on küll peresid toetav, kuid samas ka üks põhilisi palgalõhe toetajaid. „Naised kuni vanuseni 45 on suht radioaktiivsed paljudele tööandjatele,“ ütleb ta välja hetkeks muigama paneva, aga tegelikult valusalt kriipiva tõe.
Robert Rool: „Ja siis ta tuli sealt uksest, riided patsiendist veel verised... kõige ilusam maailmas!“
Robert Rool võlub igal argiõhtul eestlasi telerite ees oma vahetu olekuga. Eraelu on ta suutnud siiani hoida üsna privaatsena, kuid just tema kui isa ja mehe me täna luubi alla võtamegi.
Henry kolumn: „Laste sünnipäev on mul alati nagu kirves pea kohal. Ma ei naudi seda mitte kunagi!“
Mu kaksikud said just seitsmeseks. Raju värk! Kui sa beebi saad, siis sa ei mõtle, et kogu see pepu- ja ilapühkimine on ajutine. Enne kui sa mõistad, küsivad nad sinult aga igavikulisi küsimusi ja krimpsutavad nina iga toidu peale.
Eva Kolditsa kolumn | Vestlused kolmesega: „Kas ta elas oma elu lõpuni?“ „Jah, ta elas oma elu lõpuni.“
Kui Ellen oli kolmene, vaatas ta ühel ilusal kevadõhtul, pea kuklas, taevasse ja ütles: „Memme läheb varsti koju.“ Siis viipas pehmete pilvede poole ja lisas: „Sinna.“
Erivajadustega lastele on tugiisikuid võimatu leida: lapsel oli kolme aasta jooksul seitse abilist
Vanemad, lastekaitsetöötajad ja rehabilitatsiooniteenuseid pakkuvad asutused otsivad tugiisikuid maa pealt ja maa alt. Sotsiaalmeediast, sõprade-tuttavate seast, Eesti suurematest tööportaalidest, töötukassast. Aga neid ei ole kuskilt võtta!
Christin-Amani Kiivikas: plaanisin jätkata tippspordiga, aga jäin hoopis rasedaks
Olen teismelisest saadik olnud üsna sihikindel ja teadlik oma tulevikust. 2020. aastal algas mul viimane gümnaasiumiaasta. Teadsin, et edasi õppima ma kohe ei lähe. Plaan oli jätkata tippspordiga ja selle kõrvalt jõusaalis treeneritööd teha.
Paksu Margareeta Meremuuseumis: „Kuidas nad selle laeva siia tuppa said?“
Just nii küsis poeg minult hämmeldunult, kui Meremuuseumi Paksu Margareeta külastuskeskuse esimesse saali jõudsime.
Kui jonn ei mahu lapse sisse ära: „Mõnikord mõtlen, et enam hullemaks minna ei saa, aga ta suudab üllatada“
Kui kokku langeb „mina ise“ avastamise periood ja mõni suurem elumuutus, võivad kõigi närvid korralikult vatti saada. Oma lugusid ja kogemusi jagavad kolm ema ning abiks tuleb psühholoog Kärt Kase.
Kas anda lapsele lisa-aasta enne kooli? Ema: koolipikendusel ei tohiks olla halba maiku
„Osad vanemad pelgavad koolipikendust küsida. Mõtlevad: ega mu laps ju loll pole!“ räägib Evelina, kelle laps läks hiljem kooli. „Soovitan aga mõelda oma esimesest tundest kaugemale – kuidas teha nii, et koolitee algus lapsele sujuvaim oleks.“
Lastekodulaste hingekriipivad lood: veel kodus elades pidime maja pragudesse lund toppima, et veidigi soojem oleks
Lastekodulapsed. Kes nad on ja mida nad mõtlevad? Millest unistavad? Miks nad elavad lastekodus, aga mitte oma kodus?
Kodu lugu | Supilinna pärl täis teise ringi aardeid. „Nii hea tunne on, kui leiame midagi ägedat sentide eest!“
„Meile meeldib surfata kaltsukates ja vanakraamiturgudel,“ ütlevad algklassiõpetaja Kristel ja metsakasvatuse analüütik Mihkel oma õdusat Tartu kodu näidates. „Veel on meil lambifetiš, maalifetiš, toolifetiš...“ loetleb Kristel naerdes.
Suhtekriisist tõelise õnneni: pärast otsust, et ei jaksa enam suhte nimel pingutada, leidsime imago teraapia
Reili koges sünnitusjärgset depressiooni. Ivar ägas finantsmurede ja ebainimliku töökoorma all. Mõlemad tundsid end üksildasena ja mõlemale näis, et teine pool ei näe ega mõista teda. Lahkuminek paistis paratamatu.
Perereis | Müstiline Lapimaa. Rohkem kui lihtsalt jõuluvanamaa: virmalised, põdrad-saanid ja jääkohvik
Pole vahet, millised kraadid õues on - 28 külmakraadiga paned maski ette, loomanahad ja suured villased tekid ümber ning elamus on tagatud. Sa lihtsalt pead Lapimaa eluga kohanema!
Isadepäeva kingispikker | 12 vahvat ideed, mida isale kinkida
Isadepäev on kohe ukse ees! Kui sul ja su lastel pole veel kindlat ideed, mida seekord isale kinkida, on järgmised soovitused just teile – leiad siit nii tasuta kui tasulisi ideid.
Kristi Saare: ära oota esimest jaanuari! Mida saad teha juba novembris, et aasta püsiks eelarves?
Et rahaasjades väikesi samme astuda, ei pea ootama aasta ega kuu algust. Sobib ka esimene ettejuhtuv novembri neljapäev.
EKSPERIMENT | Kas karust võib saada köieltantsija? Nelja lapse ema postitantsutrennis!
Minul ja spordil on pigem visiitsuhe. Olen küll harrastanud eri alasid, aga viimastel aastatel on mu põhitrenniks olnud jõutrenn. Hõlmab see ligi 18kilose pesamuna endaga igale poole tarimist ja lõputuid kükke, et asju maast üles korjata.
42-aastaselt esmakordselt emaks: algul tahtsin tööd ja kodu ning siis polnud kindel, kas üldse emaks saada soovin
„Arvasin, et võib-olla polegi ma emaks loodud,“ räägib Kristela oma kõhklustest. „Kuni äkki, 41aastasena, tekkis minus tohutu igatsus...“
Taavi Eilat: Hõbe esimesel eluaastal järgisime detailset rutiini. Saime seetõttu tihti etteheitvaid pilke
On palju vanemaid, kes ei suudaks sellist rutiini kunagi omaks võtta, sest selle järgimine võib hetketi olla keeruline. Mõnele võib see tunduda isegi julm, järsk ja piirav. Meile süsteem meeldib.
„Kuidas sa raatsid juba tööle minna?!“ Emad avameelselt: kui beebi poleks pudeliga leppinud, poleks ma seda teinud
Kas alla aastase kõrvalt tööleminek on hulljulge samm või mõistlik käik, et mitte kodus nelja seina vahel hulluks minna?
Tanel Tatter: soovin, et minu lapsed ei peaks kitsikust tundma
Filmiprodutsendist restoraniomaniku Tanel Tatteri elutempo on kiire ja tööpäevad pikad. Liiga kaua perest eemal olla mees aga ei suuda: „Igatsen koju laste ja naise rüppe.“
Võtmehoidja isale
Kertu ja Uku näitavad, kuidas valmistada isadepäevaks oma kallile isale armas kingitus.
Viis maitsvat retsepti: kostita isadepäeval isa mõnusa burgeriga
November on meeste – isade ja vanaisade, onude ja vendade kuu. Kuidas oleks, kui hakkaks isadepäeval koos kokkama? Näiteks burgerit valmistama. Veeretame kotletikesi, suristame pestot, grillime ja sööme mõnuga. Laseme ka lastel usinasti toimetada.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (8) ja Kertu (5) raamatukogust välja valivad.
Moodne kadripäev
Anna ja Marta plaanisid kadrit jooksma minna. Ja nagu alati, mõtlesid õed mitu päeva ette, mida selleks selga panna.„Mis seal mõelda! Midagi valget ja pitsilist,“ õpetas isa. „Kadrisandid on alati niimoodi riides käinud, kes siis seda ei tea!“