Detsember 2022
02.12.2022
Peatoimetaja veerg | Lapsed panevad meid tegema asju, mida me iial poleks arvanud, et teeme
Detsember. Lõpuks ometi detsember! Mu viiene poeg käis juba mitu nädalat igal hommikul kalendrisse järgmist kuupäeva sättimas ja päevi loendamas, kui kaua seda novembrit veel jäänud on. Igahommikuse kalendrisättimise lõpetas kõikehõlmav ohe: „Ma ei jaksa ära oodata, millal juba detsember tuleb!“
Johanna-Maria Lehtme: „Lähen õhtuti tütre kaissu ja naeratan! Sest tema on kaitstud.“
„Ma olen lennanud Ukrainast tagasi, et pidada seda kõnet – ja saal on tühi.“ Kõne, millega Johanna-Maria sai eestlastele tuntuks. Nüüdseks on ta üheksa kuud Slava Ukraini juhina sõitnud Ukrainasse ja tagasi ning samal ajal olnud emaks kolmeaastasele tütrele. Ta on valitud meie aasta eurooplaseks, aasta kodanikuks ja aasta naiseks.
Eva Kolditsa kolumn | Miks peavad emad pidevalt süüd tundma?
On õhtu, mängime lastega elutoa suurel diivanil. Ants on pliidipuudest torni ehitanud, Ellen tassib riiulist raamatuid. Mõnus on olla, magamaminekuni on aega, kõik on rahulikult toimekad. Siis heliseb köögis isa telefon ja lapsed tormavad üksteise võidu helina poole: „Emme, emme, emme!“
Henry kolumn: lapsed on lõputute sünnipäevakutsete üle rõõmsad, vanemad peavad aga ohates rahakotti vaatama..
Kui me kunagi abikaasaga oma lapsed lasteaeda ja trennidesse saatsime, mõtlesin ma väriseva südamega, kuidas nad küll hakkama saavad ja kas sõpru ikka tekib. Nii tahaks, et nad võetaks omaks.
Linnupesavanemlus või edasi-tagasi kolimine? „Poeg tahab isa juures rohkem olla, muidugi on see valus...“
„Jagatud vanemluse kohta on negatiivne hoiak pigem vanemal põlvkonnal. Neil on suhtumine, et mis ema sa sedasi oled. Algul tekitas see minuski süüd. Aga lapsed ütlevad, et eelistavad ühele kodule suhet mõlema vanemaga,“ tõdeb nelja lapse ema Marili.
Emahäkk: kahe euroga sisustatud poolteist tundi
Poeskäik võib olla tore ettevõtmine pere pisematega. Hästi sobivad selleks raamatu-, ehitus- või toidu-kauplused. Mänguasjapoodi ma lastega koos ekskursioonile minna siiski ei soovita.
Hädas väikelapse luiskamisega. „Mulle tundub, et ta valetab sihilikult. Kas see on normaalne?“
Mõnel mudilasel on nii elav fantaasia, et võib olla paras katsumus tajuda, milline osa lapse jutust on päris ja milline väljamõeldis. Millal saab aga lennukast fantaasiast luiskamine ja millal peaks lapsevanem muretsema?
Erilise lapse õed-vennad jäävad tähelepanunälga. Ema: õde on öelnud, et vihkab venda ja tahab temast rahu
Erivajadusega laps ja talle antav pidev tähelepanu tekitab õdedes teinekord trotsi. „Nii võib ette tulla ka pahandusi, sest õde on avastanud, et kui muidu tähele­panu ei saa, siis halvasti käitudes siiski,“ kirjeldab kahe tavalise ja ühe erilise lapse ema Signe kurvastusega.
Laste ja vanemate ühised hobid lähendavad ja ühendavad. Oma kogemusi jagab viis erinevat tandemit
Kuidas jagada end töö, kodu ja pere vahel, leida aega oma hobidega tegelda ja anda igale lapsele üks ühele aega? Hea võimalus püüda kaks kärbest ühe hoobiga on otsida endale ja lapsele ühine hobi. Siin viis eriti inspireerivat tandemit!
Jõulud ja sünnipäev ühel ajal. „Sõpradega sünnipäeva õigel ajal pidamine on meile võimatu“
Kuusk. Sünnipäevapidu. Jõulupidu. Topeltkingid. Kuidas peavad oma sünnipäevi need lapsed, kel on õnn (või õnnetus) olla sündinud jõuluajal?
Kolme tütre ema: „Kui tunded keevad üle käin vetsus hingamas või karjun patja“
12-, 10- ja 8aastase tütre emana võin öelda, et kõige keerukamaks on meie kooskasvamise ajal kujunenud emotsioonidega toimetulek. Sest nelja peale jätkub meil tundeid ikka rohkem kui miljoni euro eest. Ja aastatega need pigem kasvavad kui kahanevad.
Ewert Sundja: kui me enam oma lapsi pildistada ei tohi, liigub meie ühiskond ühte väga õudsesse kohta
Tegin hiljuti ühe emotsioonide pinnalt kerkinud sissekande sotsiaalmeediasse intsidendist, mis kogu Eesti meedia kihama oli löönud. Teema oli ja on jätkuvalt tõsine.
Kaksikutega sooja kliimasse pagenud ema: Eesti ilm väsitas nii ära, et tahtsin vaid süüa, pesta, magada
Sain juba laste esimestel elukuudel aru, et kui jätkan kahe beebi kombedesse toppimist, kolmandalt korruselt alla viimist ja külmas tundide kaupa kärutamist, ei jää minust järgmiseks kevadeks midagi alles.
Kolme lapse kõrvalt väikeettevõtjaks. „Kõige tähtsam on prioriteetide seadmine.“
„Kui teed oma asja kirega, võid leida endast uskumatuid jõuvarusid,“ ütleb väikeettevõtja Mirjam. Neli aastat tagasi pani ta oma kodus püsti pisikese toidutootmise, mis nüüd pole enam üldse nii pisike.
Kristi Saare õpetab: kuidas vanavanematele jõululauas rahatarkust õpetades mitte tülli minna?
Tihti jõuavad rahatarkuse maailma nooremad inimesed, kes hakkavad usinalt oma rahaasju korda seadma. Peagi jõuab neile aga kohale arusaam, et peres tervikuna, nii vanematel kui ka vanavanematel, oleks raha­tarkust rohkem vaja. Kuidas oma pereliikmeid selle pisikuga nakatada?
Lapsendades emaks. „Tundsin algul, et lihtsalt hoian kellegi teise last... et varsti tullakse talle järele“
„Meile helistati mõned nädalad pärast lapsendamisavalduse sisseandmist kell kaksteist päeval ja öeldi, et kui soovime last, peame kella neljaks Tartusse jõudma,“ meenutab Jane päeva, mil temast sai äkki ema. „Koju jõudes paisus päev-päevalt mu mure, et äkki lapse bioloogiline ema mõtleb ümber...“
Igal aastal jääb vanemateta 250 last, lapsendatakse 20-30. Mis saab ülejäänutest?
Kui otsustad enda juurde elama võtta lapse, kes pole bioloogiliselt sinu oma, tekib hulk küsimusi. Kuidas käib lapsendamine? Kes võib Eestis lapsendada? Või hakata hoolduspereks? Mis õigused-kohustused mul siis on?
Veri beebi mähkmes paljastas ravimatu haiguse. Ema: pidev arstide vahet sõit on nüüd ta elu osa
„Me ei saanud ega saanud aru, miks on poja väljaheites veri ja ta ise nutusem. Kuni kevadel tõi sooleuuring meile hirmsa diagnoosi,“ kirjutab Merilin oma lapse raskest haigusest.
Taavi Eilat tissimaffiast: puhanud ema on lapse tervisele parem kui iga viimne väljapigistatud piimatilk
„Eestit valitseb omamoodi tissimaffia, kelle hinnangul on ainuvõimalik ja -õige toita last rinnaga,“ ütles mu hea sõbranna teatava kadedusega hääles. Nimelt sattus ta kohvikus pealt nägema, kuidas šeikisin lutipudelis piimasegu ja seda kõigi nähes mõnekuusele Hõbele pakkusin.
Pereköök | 5 hõrgutavat ja ilma valge suhkruta jõulumaiust, mida võid pühadel rõõmuga nautida
Detsembris võid lubada endale rohkem naudinguid. Võta aega, et puhata ja küpsetada lastega piparkooke või hoopis jõulukoogikesi. Siinsed koogid viivad keele alla ja on samal ajal tervislikumas võtmes – ilma valge suhkruta ja täisterajahuga.
Väike Nööp ja suur Nööp
Nööp oli nime saanud kasvu järgi. Ta oli pesakonna kõige pisem taks. Kui teised kutsikad kogusid jõudu ja venisid pikkusesse, siis Nööp oli ikka tilluke.
Lihtne ja vahva meisterdamisidee lastele: jõuluhõnguline pildiraam
Kertu (5) ja Uku (8) kutsuvad seekord lapsi kunstlumega pildiraami valmistama.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Kertu (5) ja Uku (8) raamatukogust välja valivad.
Rainer Vakra: tegin amatöörliku vea! Meie advendihommik algas naeru ja rõõmu asemel suure kisaga
„Suure kisa ja nutu saatel panin saapad jalga, püüdsin päkapiku tänavanurgal kinni ja nõudsin temalt õigust taga,“ meenutab kolme poja isa Rainer Vakra suurimat apsakat, mida ta lapsevanemana iial teinud.