Jaanuar 2023
28.12.2022
Peatoimetaja veerg | Ärme lepi sellega, et maailm on veider paik. Lihtsalt ära elamine pole piisav
Olin lapsena väikelinnatüdruk tagasihoidlike unistustega. Keskkooli kõrvalt täisealiseks saades läksin keset lumist ilma kohalikku töötukassa büroosse ja vaatasin knopkadega seinale kinnitatud tööpakkumisi. Mul polnud veel mingit spetsiifilist haridust, ammugi mitte töökogemust, ja polnud ka aimu, mida ma teha tahan.
Henry kolumn: talvel õue minek on nagu trenn, esimene samm on kõige raskem
Kui me viimati lapsed matkarajale lohistasime ja paar kilomeetrit ära kõndisime, teatas algul kõige konkreetsemalt vastu olnud vanem poeg: „Aitäh, et te mind ei kuulanud! Mul oli väga tore!“
Eva Kolditsa kolumn | Minu käitumine mõjutab, kuidas laps sõnu mõistab. Kui minu „kohe“ pole kohe, pole see seda ka lapse jaoks
„Kas sa võid täna õhtul mu hambaid pesta? Paluuuun! Viimast korda!“„Kuule, neid viimaseid kordi on juba vähemalt 18 olnud!“
Laps on suur nuku- ja teatri­huviline? Sea sammud Nukuteatrimuuseumisse!
Tunnistan, et olen keskmisest suurem miniatuuride ja nukkude austaja, seega olin mina nukuteatrimuuseumi külastamise eel isegi rohkem elevil kui mu viiene poeg. Aga muidugi pakkusid teatrinukud ka lapsele rõõmu.
Ragnar Klavan: tippsportlasi kantakse kätel ega nähta, kui raske on nende tagalat hoida. Mu pere on pidanud palju ohverdama
„Pere on pidanud minu karjääri tõttu palju ohverdama ja Eestis olles tahaksin neile seda panust veidikegi tagasi anda. Nende mustrite ringitegemine pole aga alati lihtne,“ tunnistab kolme lapse isa ja endine tippjalgpallur Ragnar Klavan.
SUUR LUGU | Annabeli ema: tütre elu eest võideldes saime kirju, et oleme haiguse ise vaktsiinide või vale toitumisega põhjustanud
„Meil on alati olnud selline mõtteviis, et me ei anna alla. Teadsime algusest peale, et tuleme sellest läbi.“ Annabel sai kuus aastat tagasi vähidiagnoosi ja seljatas selle. Tüdrukule anti toona tervenemislootust 20%.
Sisulooja Karoliina Kooviti pikk teekond enesearmastuseni: kahtlesin, kas olen hea ema, vaid lapse magamapanek viis mind kuristiku äärele
Olen alati armastanud unistada suurelt, aga unistustega on üks väikene trikk. Et need täituks, tuleb oma elu eest võtta vastutus.
Appi, mu laps lööb ja hammustab! Ema: iga õhtu on nagu ellujäämiskursus, väiksemat õde tuleb pidevalt kaitsta
Kui muidu sõbralik ja leplik kahe-kolmene hakkab äkki kiuslikult käituma ning teisi lööma-hammustama, võib see vanematele paraja šokina tulla. Millest selline käitumine tekkida võib ja kuidas seda lahendada?
6 lapse ema: kui kõik korraga haigeks jäävad, mõtlen küll, et lapsi on jube palju saanud
„Pärast teise lapse sündi tekkis meil kahtlus, kas ikka minna kolmandale ringile, kõik oli juba justnagu ideaalne,“ meenutavad Anett ja Rene. Pärast seda sündis neile veel neli poega.
Klaaser, simpima, slamper - kas sina ikka saad oma teismelise jutust aru? Suur teismeliste sõnavara leksikon!
„Slay, queen!“, „Milles mähis on?“, „Get ban nub, l bozo!“. Kui oled teismelise vanem, näed ja kuuled noorte omavahelises suhtluses kindlasti sõnu, millest alati aru ei saa. Panime sulle kokku suure noortekeele sõnastiku. Leiad siit enam kui 130 noortesõna!
Sisustusentusiastist ema: eluruumides on must-valge praktiline, aga lastetoad vajavad ka värvi
Kui Helerin ja Heikki viis aastat tagasi Rae valla Järveküla uusarenduse ridaelamuid piilusid, pidid nad uue kodu ostu mõtte tulevikku lükkama, sest noorele perele olid need liiga kallid. Siiski oli neil enese teadmata juba sellal tulevane kodu välja valitud.
Rahaasjad tuleb lahti rääkida suhte alguses. Naine: mina katan suurema osa kuludest, mees kannab hoolt selle eest, et kodus kõik toimiks
Pole vahet, kas peres teenib rohkem naine või mees – põhitähtis on see, et teil on kokku lepitud kindel kulude kandmise süsteem. Läbirääkimata rahaasjad on kiirtee tülide ja tihti ka lahkuminekuni.
Diginomaadid Indias: lehmad kesk maanteed, blondide lastega pilte teha soovivad võõrad, hõrgutav toit ja külalislahked inimesed
Lähedased hoiatasid meid, et Indias on toit tohutult tšilline ja lastel pole midagi süüa. Iga päev varitsevad meid kõhuhädad ning tänaval on nii ohtlik ja räpane, et kuhugi ei kannata minna. Meie aga tulime ja armusime sellesse riiki!
Perereiside keerukas planeerimine. Kristi Saare: hea reisiplaan võtab aega või raha
Mu tütar tundus kaheselt nii väike. Kui mul tuli mõte temaga reisima minna, avastasin aga, et ta lennupilet maksis sama palju kui minu oma. Kuidas see laps äkitselt nii suur ja kallis oli?
Viipekeelne pereema: kui noorim laps sündis kuuljana, olin mures, kas ja kuidas ta kõne areneda saab
Sirle ja Arlese kolmest lapsest kaks on kurdid, kuid pesamuna mitte. Naine tõdeb, et noorima lapse kuuljana sündimine oli talle paras ehmatus ning tema kasvatamine väljakutse.
Osa lapsevanemaid ootab lapsele ATH ravimeid pikisilmi, teistel on selle ees suur hirm. Miks?
Õpetajate suust võib kuulda, kui suur muutus tabab psüühikahäirega õpilast, kui ta saab lõpuks ravi. Kahjuks kardavad paljud vanemad ravimeid ja lapsed jäävad abita.
Päev ja öö sassis. „Mu beebi oli öösel tunde ärkvel, lõpuks olin täiesti tuim, sain hakkama vaid hädavajalike toimingutega..“
„Ma ei ole ise ka kindel, kuidas vastu pean. See oleks nagu mingi eksperiment, kui kaua suudab üks inimene magamata olla,“ ütleb üheksakuuse Tuule Rute ema Jaanika.
Taavi Eilat: kui ainsad puhtad riided on toas, kus laps magab, siis võtadki riided mustapesukastist
Tipin neid ridu telefoni pimedas toas Hõbe voodi kõrval tumbal istudes. Kuulates lapse üha sügavamaks muutuvat hingamist, proovides olla võimalikult vaikselt ja varjates tema eest ekraani valguskuma.
Vürtsi ja värvi! 7 retsepti, et tuua indiapärased maitsed oma kodukööki
Seekord kutsun sind India maitsete maailma. Ka lastele meeldivad uued põnevad maitsed, kui neid oskuslikult serveerid. Ja selline kodune, hästi lihtne karri – see on alustuseks oi kui hea.
Jäälind kolib sisse ja välja
Jäälind oli helesinine ja elas riidekapi taga. Öösiti tuli ta välja, vaatas Madist jäiste silmadega ja plagistas nokaga. Madis palus alati ema ja isa, et nad tule põlema jätaks, sest siis ei ilmunud jäälind välja või ei äratanud teda vähemalt üles. Madisele tundus, et jäälind ei sallinud lambituld ja päevavalgust ei armastanud ta ka.
Isetegemise nurk! Valmista lapsega maiused lindudele ja jänkudele
Kui maad katab paks lumekiht, meisterdavad Kertu (5) ja Uku (8) kodumetsas elavatele jänkudele ja lindudele maiuseid. Pärast teevad terve perega matka, et need metsa puu otsa riputada.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab siin raamatuid, mida ta lapsed Kertu (5) ja Uku (8) raamatukogust välja valivad.
Lauri Pedaja: isaks saades kaob spontaansus ja vaba tahe, kõik tuleb perega läbi rääkida
„Kui Aria sündis, mõtlesin, et minust saab vana kooli paps ja meie kodus on paika pandud kindlad reeglid. Paraku olen tütrega suheldes ikkagi pehmo,“ muigab Lauri Pedaja.