Veebruar 2023
02.02.2023
Peatoimetaja veerg | Sa ei pea temalt vabandust paluma, sa ei pea üldse midagi tegema. Lõpetame koolikiusu!
Käisin hiljuti ühel töisel üritusel, kus nii esinejate kui ka kuulajate seas oli mitmeid inimesi, kellega ametialaselt tihedalt kokku puutun. Üle ukse ruumi astudes tardusin. Libistasin silmadega üle saali ja nägin, et kõikides laudades istusid juba seltskonnad. Üle mu selja jooksis tuttavalt häiriv judin.
Palju õnne sünnipäevaks! Näitleja Ragne Pekarev: pühapäeviti ärkan teadmisega, et okei, lapsed on neli tundi ekraane vahtinud...
„Milline on mu lapse tulevik, kui luban tal praegu olla ekraanides? Kas ta leiab niiviisi oma kutsumuse ja kire või on ta lõpuks 35aastane, kes elab ema juures ja mängib hommikust õhtuni arvutis?“ muretseb Vanemuise näitlejanna Ragne Pekarev.
Henry kolumn: lapsed on nagu vanainimesed! „Kumbagi ei saa üksi koju jätta. Mine sa tea, mis nad korda saadavad...“
Sattusime siin üks päev arutlema, et elu lastega ei erine väga sellest, kui sa võtad enda juurde elama dementse vanaema või vanaisa.
Eva Kolditsa kolumn | See on koht, kus mõtted pehmeks lähevad
„Mida me täna õhtul teeme?“„Ma ei tea. Mida sa teha tahad? Ma pakun, et oleme kõik mõnusasti koos kodus.“
98 soolise diskrimineerimise juhtumit aastas. Volinik: tööandja ei tohi rasedat töötajat teistest halvemini kohelda
„Ta mainis, et pean mõistma, et lapsed on tihti haiged ja kui hakkan töölt puuduma, on see teiste suhtes ebaõiglane,“ kirjeldab Birgit, kuidas talle tehti selgeks, et on parem, kui ta tööle tagasi ei tule. Kahjuks puutuvad taolise olukorraga siiani kokku paljud emad üle Eesti.
„Miks sa pidid ta sünnitama?“ Kuidas valmistada suuremat last ette õe-venna saabumiseks ja vältida armukadedust
Imeline, kui uue beebi sünd perre kulgeb idülliliselt ja vanemad lapsed tervitavad teda avasüli. Ometi ei pruugi alati nii minna – tihti võib rõõmsa sündmusega kaasneda pere suuremate laste ootamatu käitumine.
Kuidas ja millal rääkida seksuaalsusest ja seksist? Ekspert: täiskasvanudki ei suuda suguelundeid õigesti nimetada, rääkimata lastest
Mida vastata kolmeaastasele, kui ta küsib, kust lapsed tulevad? Kuidas rääkida pornograafiast? Millal on noor seksiks valmis? Töötame Pere ja Kodu toimetuses iga päev laste ja noortega seotud teemadega, ent leidsime, et ei tea alati isegi kõike. Nii otsustasime end koolitada!
Gümnaasiumiaasta välismaal. Palju maksab? Kas programmi saab katkestada? Kas laps peab kindlalt klassi kordama?
Vahetusaasta annab su lapsele uued sõbrad ja keeleoskuse, aga kindlasti aitab see kogemus tal ka iseendast ja maailmast paremini aru saada.
Kristi Saare: kas ja kui palju rahaliselt toetada kodust välja kolivat last?
Õpetan 12. klassile kevaditi eraisiku rahaasjade kursust ja üks asi, mida esimeses tunnis õpilastelt küsin, on – kas nad on vanematega juba rääkinud, kas ja kuidas kodust lahkudes neid toetatakse?
Aasta sõja algusest. „Tütar küsib iga päev, millal saab jälle koju minna“
„Põgenedes mõtlesin ainult seda, et kõhubeebil oleks hea ja Annaga kõik korras. Ei olnud aega hirmu tunda,“ räägib ukraina sõjapõgenik ja kahe lapse ema Ljudmila, kel täitub Eestisse põgenemisest peagi aasta.
Lapsepõlvetrauma valusad meenutused. „Ta ähvardas mu luid murda ja sundis mind kandma teiselt ringilt pärit poiste aluspesu“
Kui ma kahe aasta eest Pere ja Kodu ajakirjas esimest korda oma lapsepõlvekoledustega avalikkuse ette tulin, poleks osanud arvatagi, kui palju see mind mõjutama hakkab. Sealt algas mu paranemise teekond, mis aitab mul traumadest lõplikult üle saada ja päriselt õnnelik olla.
Sansibari kaks palet: „Minus tekkis pidevalt kurbus, kui nägin kohalikke lapsi prügihunnikus paljalt mängimas...“
Sansibar on koht, kus on paradiisisaarele omast luksust kuurortides ning palju Aafrikale omast vaesust ja räpasust. Kõike seda saime seal kuu jooksul ka ise kogeda.
„Mis puhkus see lastega on?“ Riin Rehemaa: kas on mõtet reisidele kulutada, kui need lastele meelde ei jää? Jah, absoluutselt
See on küsimus, mis visatakse minu juuresolekul aeg-ajalt ikka õhku. Teine samast kategooriast on: „Kas on ikka vaja neid lapsi nii palju ringi solgutada? Nad vajavad kindlat ja turvalist keskkonda!“
Tüütud parasiidid lasteaiast. „Lasteaia jaoks oli see tabuteema, millest ei räägitud, aga minu laps nuttis ja vähkres valust“
„Kui tütrel juba mitmendat korda vastikud elukad avastasin, läksin arsti juurde ja küsisin – kuidas on võimalik, et samas majas elav laps muudkui nakatub ja täiskasvanud mitte?“ meenutab nõiaringi sattunud Liina.
Kas laste ees alkoholi tarbimine on õige? Ema: nautimisest alkoholismini pole suur samm, laste sünnipäevadele alkohol ei kuulu
„Kuigi mehe töö tõttu on meil kodus vägijooke omajagu, pean tähtsaks alkoholiga piiri pidada ning lastele varakult selgitustööd teha,“ ütleb viie lapse ema Elin.
Taavi Eilat: vastsündinuga trööstitust praamijärjekorrast 16-tunnise lennuni. Elu väikelapsega on seiklus
Oleme Annikaga mõlemad „kriiside inimesed“ ja seega pole meil pähegi tulnud reisida ilma Hõbeta. Siin kolm meeldejäävamat seiklust.
Pooleteisekuuse beebiga haiglas. Ema meenutus: arsti sõnad „Ema, me peame rääkima,“ kukutasid mind ahastusest voodile
Kui sõbranna andis teada, et ta pooleteisekuusel beebil on palavik ja nad suunduvad igaks juhuks Tallinna lastehaigla EMOsse, poleks meist kumbki uskunud, et nad veedavad nädala haiglas. Veel vähem oleksime osanud oodata, et selle nädala lõpuks satun minagi oma vastsündinuga sama diagnoosiga samasse osakonda.
5 toitvat ja maitsvat suppi, mis mekivad nii suurtele kui väikestele
Supid on ühtaegu nii odavad kui ka toitvad. Kui veel sisse panna laste meelest „õigeid asju“, võib roog hea õnne korral isegi kõikidele pereliikmetele meeldida. Seekordsest pereköögist leiad viis supiretsepti, millega oma pere suuremaid ja pisemaid rõõmustada. Lisaks on siin ülilihtne ja nutikas ahjusupi retsept minu värskest kokaraamatust „Lihtsus kokakunstis“ – tõeline köögihäkk!
Meisterdage koos lastega värvilised ja lõbusad jääkristallid
Kertu (5) ja Uku (8) veetsid lõbusalt aega vett värvides, et ehitada endale värviline lumekoobas.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Kertu (5) ja Uku (8) raamatukogust välja valivad.
Kõigi sädelev sõber
Päike paistis ja kõik olid õues. Põdrad istusid jõe ääres ja jorutasid „Põdra maja“. Kitsed hüppasid lagendikul kitse. Hirved lugesid puude all Bämbi-raamatut. Põhjapõdrad õpetasid võsas poegadele soome keelt. Hobused harjutasid kooris hirnumist. Kõik loomad seisid üksteisest võimalikult kaugel.
Mikk Mägi: hea, et aeg on edasi läinud! 90ndatel sundis kasvataja lasteaias taldrikut tühjaks sööma ja mõni oksendas laudlina alla...
„Mina kasvasin suurema osa ajast emaga kahekesi. Isa nägin suht vähe, ta tuli ja läks. Mul on hea meel, et Malakail on kodus kaks vanemat, kes pakuvad talle stabiilsust ja turvatunnet,“ pihib animaator, stsenarist ja režissöör Mikk Mägi.