Aprill 2023
04.04.2023
Peatoimetaja veerg | Emasid saadab igal sammul ürgne ja kontrollimatu süütunne
Emadus on üks omamoodi kummaline nähtus. Arutasin nädalavahetusel ühe teise kolme lapse emaga, kuidas iga kord, kui keegi sõpradest-sugulastest beebi saab ja me värske tita sülle võtame, toimub meiega midagi seletamatult veidrat. Mõnel emal tõmbub võõrast beebit hoides emakas krampi, mõnel täituvad silmad heldimuspisaratega.
Eva Kolditsa kolumn | Äärmuslikus olukorras on iga ema oma lapse kaitsmiseks kõigeks valmis
Aastaid tagasi juhtus Himaalaja mäestiku jalamil selline lugu: ahvipoeg istus ema kõrval kivi­nukil ja valmistus hüppeks. Kahjuks hindas ta oma võimeid veidi üle ja tõukejõud ei lennutanud teda eesmärgini. Kiledalt kisades jäi ta ühe nuki külge rippuma.
Taavi Eilat: ka isa on lapsevanem, kellel on kohustusi, mida täita. Temalt ei pea küsima „Aga kus ema on“
Kui vanemail on lapse­kasvatamise vastutus võrdselt jagatud, ei tee see ema rongaemaks ega lapsega kodus olevat isa sangariks.
Mari Ojasaar-Parve: Luna sündides surusin palju tundeid endasse, et tugev olla. Nüüd vajan abi, et nende tunnetega tegeleda
„Kas ma olen nüüdseks õppinud paremini leinaga toime tulema? No vaata, ma vähemalt ei hakka praegu nutma. Kuid pisaraid valan küll siiani,“ tunnistab Mari. Ta usub, et viimased poolteist aastat on talle õpetanud tänulikkust ja seda, kuidas isegi keerulisi ja väsitavaid olukordi lastega nautida.
Kuhu lastega minna? Energia Avastuskeskuses saab teada, kuidas tekib elekter ja millest koosneb vikerkaar
Energia Avastuskeskuses jätkub vaatamist ja tegemist ka neile, kes füüsikat ega elektrit seni köitvaks pole osanud pidada.
Milline aastaaeg on su lemmik?
Lapsed küsivad tihti üksteiselt ja emalt-isalt: milline aastaaeg sulle kõige rohkem meeldib? Seekord esitasime sama küsimuse oma toimetuse liikmetele.
Üheotsapilet sünnitusjärgsesse depressiooni. Kuidas tulla toime teiste emade pideva hukkamõistuga?
Lapsevanemaks olek on nagu igavene kadalipp täis lõputuid ohte teha midagi „valesti“: sünnitada, toita, kasvatada, magama panna, ravida... Kui me milleski „eksime“, võime saada kaela teiste lapsevanemate hukkamõistu. Ja otsatu süütunde.
Inna mõtted erivajadusega lapsega. „Ta ei oska öelda „emme,“ aga suudab tunda rõõmu. Ta pole enam lihtsalt keha, milles pole minu last“
„Üks erivajadusega laps pidavat olema kolme eest. Aga mul juba on kolm last!“ mõtlesin, kui selgus, et meie teine poeg ei arene, nagu peaks.
Kas üksiklaps = ärahellitatud laps? „Laps vihkas lasteaeda, kuna seal peab jagama ja teistega arvestama“
Mitme lapsega peres õpivad lapsed asju jagama, sest muudmoodi pole võimalik. Ühe lapsega pered sellele lootma jääda ei saa. Kuidas kasvatada ka üksiklapsest empaatilist inimest, kes teistega arvestada oskab?
Laps, kes magab vaid kaisus. „Olin nii kurnatud, et käisin rõõmuga töölähetustel. Hotellis sain vähemalt segajateta magada.“
„Veel viieseks saades rändas tütar iga öö meie voodisse. Ootasime, et ta kasvab sellest välja, kuid seda ei juhtunud,“ räägib Svea, kellel tekkis igaöisest lapsega voodi jagamisest lõpuks unepuudus.
Kas tunned koolides liikuvad narkootikumid ära ja tead, mida need lapsega päriselt teevad?
Narkootikumid, sõltuvusained, mõnuained, uimastid, meelemürgid, psühhoaktiivsed ained... tahaksime uskuda, et meie laps ei tea neist midagi. Aga kas sa ise tead?
Soovid lapsele pisikest lemmiklooma? Kuus peret tutvustavad oma madu, kääbussiili, tuhkrut, tarantlit, sisalikku ja kilpkonna!
Lemmikloom on lapsele truu sõber, kes õpetab vastutust, kasvatab empaatiat ja pakub seltsi. Kui koju suurt looma võtta ei saa, toob rõõmu ka pisike. Siin meie lugejate eksootilised lemmikud, kes võivad kõrvaltvaatajale emotsioonituna tunduda, kuid kelle side omanikega on siiras ja tugev.
Ema: loobusin üksi väljas käimisest. Ainult muretsesin, mis kodus toimub ja kas lapsed saavad asjata pragada
„Olin eluaeg unistanud kolmest lapsest, kuid see, kuidas mees meie lapsi kohtleb, on mulle täiesti vastuvõetamatu,“ tunnistab tupikseisu sattunud ema. „Viimaseks piisaks karikas sai see, kui poeg ütles hoidjale, et ei saa kodus olla, sest issi on nii kuri.“
Jurist selgitab: mida otsustab kohus, kui üks vanem soovib võrdset vanemlust ja teine mitte?
Uues rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
„Gruusia - kindlasti mitte riik kõikide mugavustega, aga lastega reisimiseks vägagi äge paik“
Kui ütlesime Gruusias käinud sõpradele, et plaanime viiese Marta ja alla kahese Oskariga Gruusiasse autoga seiklema minna, nägime nende silmis samal ajal rõõmu ja hirmu. Meile kujunes sellest aga äraütlemata lahe reis.
Pere rahaasjadel ja käikudel silma peal hoidmine tekitab peavalu? 9 kalendri- ja eelarveäppi, mis teevad su elu lihtsamaks
Pere aja ja eelarve planeerimine võib olla paras peavalu. Eriti suuremas peres. Kõigil on omad käigud-tegemised-kulutused ja tundub, et vaja oleks eraldi logistikut, et kõik klappima saada. Õnneks on olemas rakendusi, mis pereelu mugavamaks teevad.
Kristi Saare: kõikidele lapse soovidele ei pea vastu tulema. Aga kust jookseb piir?
Üks hea lause, millega lapsele asjade ostmisest keelduda, on läbi aegade olnud: „Meil pole selleks raha.“ Seda kuuleb tihti kaubanduskeskustes ja paljud meist on seda ise väiksena kuulnud.
Mis põhjused võivad su last kogelema ajada ja kuidas teda aidata, kui logopeedile aega ei saa?
Iga takistus kõnes ei tähenda kogelemist. Lapsevanemal on aga keeruline vahet mõista ning et Eestis on tõeline logopeedide põud, on ka abi raske leida.
Jalaluumurd vahetult enne sünnitust. „Arstid lootsid, et beebi ootab ja saan taastuda. Laps aga tahtis kohe sündima hakata“
Kindel oli see, et murtud jalaluu tõttu pidin minema opile. Pikalt ei suutnud arstid aga otsustada, mida teha beebiga – kas aidata ta ilmale keisrilõikega või ei? Ma ise soovisin väga keisrit. Pole ju võimalik sünnitada liikumatult, oli mu ainus mõte.
Šokk pärast kolmanda lapse sündi. „Pidasin beebi eest hoolitsemist kohustuseks ja tahtsin olla ükskõik kus mujal, aga mitte temaga“
„Mul võttis pea kaks aastat, et hakkaksin oma kolmandat last armastama,“ tunnistab kolme väikelapse – kahe IVFi ja ühe loomulikul teel saabunud üllatusbeebi – ema.
Pereköök | Viis ahvatlevat ja värsket retsepti lihavõttelauale
Lihavõtted tähistavad meie südameis kevade algust: päike käib juba kõrgelt, linnud laulavad ning maitsemeeled ihkavad värsket ja kerget. Seekord leiadki pereköögist kevadise lõunamenüü, mida perega katsetada. Kutsu kindlasti ka lapsed kööki – sinuga koos taina sõtkumine või kala marineerimine jätab neile kustumatu mälestuse.
Meisterdamisnurk | Pabertopsidest vahvad loomakesed
Meisterda kevade hakul koos Kertu (5) ja Ukuga (8) vahva liikuv topsiloomake.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Kertu (5) ja Uku (8) raamatukogust välja valivad.
Suur kolimine
Päike säras ja ilm läks aina soojemaks. Linnud laulsid ja puudele tekkisid pungad. Ja siis ühel hommikul oli aed täiesti lumevaba.Eeva astus murule ja juubeldas. „Krookused! Lumikellukesed! Tule vaata!“
Kristjan Hirmo: kõige tüütum osa isaks olemise juures? Lastevanemate koosolekud
„Kinkisin Adelele esimeseks sünnipäevaks Michael Jacksoni vinüüli. Mullu käisime algkooli lõpu puhul Coldplay kontserdil,“ tunneb saatejuht Kristjan Hirmo uhkust, et tal on tütardega muusika näol ühine huvi.