Mai 2023
03.05.2023
Peatoimetaja veerg | Emadus on andestamise kunst
Lasteaed. Õhtu, umbes pool kuus. Läksin tütrele autoga järele, parkisin tiheda liiklusega tänava serval olevale parkimiskohale, nagu alati. Hüppasin autost välja, suundusin lasteaia hoovi, võtsin lapse ja läksime auto juurde tagasi, nagu alati. Istusin autorooli, nagu alati.
Taavi Eilat: arvasin, et lapse saamine treenimist ei sega. Kuus kuud hiljem olid mul pehme kõht ja lödi muskel
Enne Hõbe sündi olin üks neist tulevastest isadest, kes spordilembese inimesena uskus, et spordivorm püsib ka pärast lapse sündi. Tegelikult tegi elu kiiresti korrektiivid.
Eva Kolditsa kolumn | Mu ema ei olnud murede nägu
Kui ema veel elas, sõitsin alati maikuu teise pühapäeva hommikul rongiga Kehrasse, kotis eelmisel päeval küpsetatud kook. Alati proovisin mingit uut retsepti ja alati tuli see kook välja tavaline. Alati läksin maha peatus varem, et põllult nurmenukke korjata.
Heidy Purga: küsisin pojalt, kas peaksin ministriameti vastu võtma. Ma ei tea, mida oleksin teinud, kui vastus oleks eitav olnud
„Poisse peab kohe eriti poputama, muidu tulevad neist mölakad, kes ei oska naistega ümber käia,“ arvavad vastne kultuuriminister Heidy Purga ja ajaloomuuseumi juht Jaanus Rohumaa. Seda hirmu neil ei ole, et kasvataksid lumehelbekest. Vastupidi, last tuleb hellitada nii palju, kui jaksu on!
Emaks mitte sünnitades, vaid läbi missioonitunde. Vanaema: ma ei mõelnud sekunditki, kas võtta laps enda hoole alla
Ema ülesanne on anda lapsele juured ja tiivad. Eeldame, et emaks oleku meisterlikkus sünnib koos lapsega. Paraku alati see nii pole. Õnneks on meie seas suure südamega inimesi, kes võtavad, vahel ennast ohverdades, lapse elus tühja rolli enda kanda. Kes nad on?
Anna Lutter: elupõlise nelja-viielisena lõi lapse esimene kolm mind rivist välja
Olen alati olnud kohusetundlik nelja-viieline. Ja oi kui keeruline on nüüd oma lapsele mitte öelda, et see käekiri ei kõlba kuhugi, tee palun uuesti. Lõppeks võitsin mina ju neljandas klassis kirjatehnikavõistluse!
„Kõikidel teistel ju on!“ Kuidas õpetada last tegema arukaid valikuid ja raha väärtust mõistma
Kuidas lastele mõistlikku rahatarbimist õpetada? Kuidas seletada, et me ei pea ostma kõike, mis sõbral või naabrilapsel on?
Kambakas koduseinte vahel. „Kui laps mängu ei saa, hakkab ta õdesid tülli ajama. Lõpuks on ikka keegi välja jäetud ja kurb“
Mida teed, kui su lapsed löövad kahte leeri ja teevad ühele kambaka? Mida sa vastad lapsele, kes sinult õnnetult küsib: miks mina mängu ei saa?
Vanemad, tähelepanu! Kõige levinumad viisid, kuidas lapsed häkivad lahti ekraaniaega piiravaid rakendusi
Kuidas lapse nutitegevusel silma peal hoida, et aeg ei mööduks vaid ekraani ees? Eks ikka tarkade rakenduste abil. Aga kumb on lõpuks targem: kas vanema kontrollitav äpp või laps, kes tahab ema-isa seatud piirangutest mööda saada?
Soovid lastega midagi põnevat teha? Saareidülli leiad vaid paarikümne minuti kaugusel pealinnast
Maist viib katamaraan nädalavahetuseti taas Aegnale. Kel pikemat puhkust pole mahti ette võtta, saab mõnusa saareelamuse kätte ka otse Tallinna külje all.
Helge pesa Viljandi külje all. Kuldsete kätega pere muutis tumeda ja räsitud palkmaja oma ideaalseks koduks
„Maailmas on nii palju ületarbimist. Miks peaksime ostma uusi asju, kui saab ka vanu uueks luua,“ ütleb Diana, kelle hobiks on teise ringi poodidest pärleid jahtida.
Kas naine on rikkis, kui ei taha mitu korda nädalas seksida? „Tunnen, et olen ise süüdi, kui mees peaks mind petma“
„Ma ei tunne piisavalt seksuaalset iha. Tehke mind korda!“ ütleb keskmine inimene, kes seksuaalnõustaja või -coach’i poole pöördub. Viga pole aga pöördujas, vaid müütides, mille abil seksitööstus ja uusesoteerilised mõjuisikud oma tooteid ja teenuseid müüvad.
PUUST JA PUNASEKS | Kui suur on elatis, kui ema saab lasterikka pere toetust ja lapsed on vahepeal isaga?
Uues rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi üksipulgi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
Perereis Küprosele: beebiga reisides võivad kõik plaanid hetkega pea peale pöörduda
Enne lapse saamist mõtlesin alati, et beebi pole takistus maailma avastada. Kui see aeg lõpuks kätte jõudis, otsustasimegi end proovile panna. Lendasime viiekuusega Küprosele Paphose linna. Paraku ei läinud kõik nii, nagu unistasime.
Eesti perekond vahetas kuuks ajaks kodud Maltal elavate eestlastega. „Suheldes tajub ruttu ära, kas saab inimesi usaldada“
„Panin oma Instagrami postituse, kas mõni välismaal elav eesti pere tahaks meiega juulikuuks kodud ära vahetada. Juba esimese julgega käed lõimegi,“ meenutab Maarja puhkust Maltal.
Tikid - mis need on ja kuidas neid ära tunda? „Tütre esimene tikk oli nii intensiivne, et kartsin ta tuleviku pärast“
„Kui arst mu tikikahtlusi kinnitas, olin suures mures ja kartsin lapse tuleviku pärast,“ tunnistab Katri, kelle tütrel diagnoositi neljaselt tikid ehk tahtmatud korduvad sundliigutused ja -häälitsused.
Munarakudoonoriks hakanud ema: tahtsin kedagi aidata. Ma ei suutnud mõeldagi, mida tunnevad naised, kes lapsi ei saa
Munarakudoonorluse puhul jagunevad arvamused kaheks: ühed peavad seda noorte naiste ärakasutamiseks, teised suure südamega sammuks. Mina kahe lapse emana nägin selles võimalust mõnd paari aidata.
Mehe asemel sünnituspalatisse doula. „Vajasin enda kõrvale kedagi, kellel on sünnitusabiga kogemust“
Teadsin, et sünnitustuppa pääseb ainult üks tugiisik. Pidasime mehega aru ja jõudsime järeldusele, et sünnitan haiglas siis koos doula’ga, kes on õppinud igakülgset tuge pakkuma.
Kristi Saare: kuidas toetada oma vanemaid rahaliselt, ilma et see tekitaks neis piinlikkustunnet?
Eestis on rahatarkuse tase nii kiiresti arenenud, et vahe eri põlvkondade säästudes on päris suur. Tihti kirjutavad mulle 30ndates ja 40ndates inimesed, kes tunnevad, et neil on elus läinud hästi ja nad tahaksid toetada oma vanemaid. Aga kuidas?
Pereköök | Maitsvad retseptid emadepäevaks. Hõrgutavad pastad ja klassikaline tiramisu
Mõnus maikuu, karulauk kasvab, linnud siristavad… Lastel on koolis muidugi kõvasti pusimist, lasteaed väsitab ka kevadeks ära. Vahel tunduvad kõik räsitud ja kurnatud. Seega võiks kodus oodata üks tore õhtusöök. Ja pasta on ju kõigi lemmik. Head isu!
Põrutav üllatus emale
Tulemas oli emadepäev ja Anna meisterdas emale kingituseks järjehoidjat. Emale meeldis nimelt väga lugeda, aga raamatu vahel seisis tal alatasa tšekk, kudumisvarras või kahvel. Ja raamatuid oli kõikjal: elutoas, voodis, köögis, ema luges isegi vetsus. Aga Anna oli just järjehoidja valmis saanud, kui ta kuulis, kuidas ema isale ütles: „Mul pole uusi asju tarvis. Kõige toredamad on hoopis üllatused.“
Meisterdamisnurk | Valmista koos lapsega sädelevat lima
Seekord teevad Kertu (5) ja Uku (8) laste seas üha enam populaarsust koguvat sätendavat lima.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Kertu (5) ja Uku (8) raamatukogust välja valivad.
Ken Saan: praktiline elu lõhub meelerahu. Koolitunnid võiksid normaalsemal ajal alata ja laste-vanemate elukvaliteet paraneks
„Kasvatusteaduste raamatust pole ma ühtegi lehte lugenud, aga usun, et rakurss on õige,“ räägib Ken Saan peagi teismeikka jõudva Lumi Lulu isaks olekust.