Juuni 2023
02.06.2023
Peatoimetaja veerg | Maailma avastades ära unusta Eestimaad
Nädalavahetus. Istume kolme lapsega elutoa põrandal ja keerutame enda vahel entusiastlikult suurt roosat gloobust, mis pesamunale aasta tagasi sünnipäevaks kingiti. Kord on gloobus ühe ja siis teise lapse süles, kõik ajavad näpuga joont Tallinnast üle maailma eri paikadesse ning arutlevad, kui pikk lend võiks kuhugi olla.
Näitleja Natali Väli avameelselt neli aastat kestnud depressioonist: tean, et käin teraapias veel aastaid
„Kõigil on mured, kõik maadlevad mingite teemadega. Ma tahan rääkida avalikult pärisasjadest – kuidas me kõik võime mõttetult lapse peale ärrituda või maas nutta,“ sõnab näitlejanna Natali Väli, kes teab hästi, kui lihtne on väikeste laste kõrvalt end täielikult kaotada.
SUUR INTERVJUU | Kohtunik: lahutanud vanemad võitlevad istungitel viimse piisani, sõidavad üle laste
„Kui saaksin valida, jätaksin pere­vaidluste istungitel talaari selga panemata ja oleksin lihtsalt inimene inimeste vastas,“ sõnab kohtunik Liina Naaber-Kivisoo. Ta soovib, et kohtusse ei tuldaks hirmuga, vaid tehtaks koostööd ühise eesmärgi – laste heaolu – nimel.
Eva Kolditsa kolumn | Tahan, et iga lapse peale saaks paista päike ja mitte ainult lastekaitsepäeval
Ühel päeval saabus Ants lasteaiast koju ja tahtis mulle midagi näidata. Pidin maha istuma ja vaatama. Laps püüdis hoolega oma sõrmi loendada, neid ükshaaval alla vajutades, siis raputas pead ning alustas uuesti, kuni jõudis soovitud tulemuseni. Rõõmsa elevusega näitas ta mulle keskmist sõrme ja teatas: „Vakk!“
Taavi Eilat rattaga liiklemisest: jõudsin mõelda, kuidas turske kulleri obadus lükkab mu koos ratta ja lapsega keset autoteed pikali
Olen aastaid oma igapäevased toimetused teinud kaherattalisega – alates tööl või poes käimisest ja lõpetades trenni või külla minekuga. Nii suvel kui ka talvel, vajaduse korral naelrehvid all.
Teismeline ise raha teenimisest: on hea tutvuda tööelu ja eri ametitega ajal, mil elukvaliteet veel otseselt palgast ei sõltu
Pika suvevaheaja saabudes on koolinoored tööotsinguil. „Aina veidram tundus emalt-isalt paluda: „Anna raha, tahan kinno minna,““ põhjendab Bethriin, miks ta kooliõpilasena tööle läks.
Kristi Saare: ettevõtted ähvardavad teismelisi alusetult kõiksugu trahvidega. Kuidas lapsevanemana noort kaitsta?
Rääkides täiskasvanutega tööelust, olen hämmastunud, kui vähesed on töölepinguseaduse läbi lugenud. Pikad suveõhtud on hea aeg läbi lugeda töölepinguseadus, et oskaksid oma tööle kippuvale lapsele toeks olla.
Avasta perega Eestimaad! Nädalalõpp Võrumaal – täis torne, loomi ja põrkeautosid
Seiklused ja sõidud kuuluvad suve juurde. Isegi kui pikka puhkust ette ei saa võtta, laeb juba paar-kolm päeva kodust eemal akusid. Mida Lõuna-Eestis ette võtta?
Õues peetav sünnipäev ei pea piirduma koduaiaga! 13 ägedat ideed, kuidas lapse sünnipäeva vabas õhus tähistada
Välipidude kõrgaeg on käes. Kogusime kokku ideed, kuidas laste sünnipäevi lihtsast grillipeost põnevamalt korraldada. Leiad siit nii soodsaid, krõbedama hinnaga kui ka päris tasuta peokohti ja ideid.
Poolt või vastu? Kui üks pere lastest on sünnipäevale kutsutud, kas ka õed-vennad võivad kaasa minna?
Kui sünnipäevapeole on kutsutud vaid pere üks laps, kas siis õed-vennad võivad kaasa minna? Ja kui suure kingi peaks tegema, kui lapsi läheb perest rohkem kui üks?
SUUR ÜLEVAADE | Kuidas valida lapsele sobivat nutikella?
Laps kipub õue ja tahad olla temaga kontaktis? Teadlikud vanemad ostavad üha enam nutitelefoni asemel lapsele nutikella, mille abil saab ta asukohta jälgida, helistada ja sõnumeid saata. Nii on vanemate süda rahul, et laps on kättesaadav, kuid järeltulijal ei teki sealjuures kiusatust end telefoni mängima või Tiktokki vaatama unustada.
Sisulooja Liisu Miller: tublist tüdrukust kasvas iseenda piirid kaotanud people-pleaser, põlesin seetõttu mitmeid kordi läbi
Kas tubli lapse sündroom kandub geenidega edasi? Esitan selle küsimuse endale iga kord, kui märkan, et mu vanim poeg otsib jälle uusi viise, et kiitust ja tunnustust saada.
Kui teismeline on depressioonis, tasub abi otsida kohe! „Nädal enne enesetappu käis ta tantsutunnis, kus naeratas...“
„Piiri teismeea tujukuse ja vaimse tervise probleemi vahele on väga raske tõmmata,“ tunnistab poolteist aastat tagasi suitsiidile tütre kaotanud Karmen Koppel. Ta paneb südamele, et depressiooniga ei tohi abi otsimist edasi lükata. Tema tütar jõudis ravini liiga hilja.
Lapsed mägistel matkaradadel ronimist ei takista! Eesti pere veedab oma suved autohaagisega ringi seigeldes
„Meie piigad pole suhkrust, jahust ega maasikavahust. Selliseid suvel kodus pidada on keeruline. Palju mõnusam on ringi rännata,“ põhjendab Mari-Leen, miks eelistab perega suvepuhkused autohaagises veeta.
Pere ja Kodu TOP | 4. koht: poeg keeldub riietumast ja suhtleb vaid valitutega... arvasime, et tal on autism. Nüüd saime aga päris diagnoosi
„Jason ei teinud võõraste inimestega suudki lahti. Hakkasin mõtlema, ega tal äkki autism pole,“ meenutab Teele. Diagnoosist, mille poiss sai, polnud ema varem kuulnudki.
„Kuna kool ei suutnud vägivallaepisoode ära hoida, siis ütlesime lapsele, et ta tohib end kaitsta ja vastu lüüa“
Vägivald pole kunagi hea viis probleeme lahendada. Aga kui keegi su last pidevalt tirib, sikutab, tõukab või hullemal juhul ka lööb või peksab, siis millal on lapsele sobiv öelda „pane siis vastu“ ja kas üldse on?
Mis see veel on!? 7 ootamatut tervisemuret, mis seostuvad raseduse ja sünnitusega
Kipume sageli arvama, et raseduse ajal võivad naisi vaevata vaid iiveldus või emaka enneaegsed kokkutõmbed. Tegelikult on sünnituse eel ja järel muresid hoopis erinevamaid. Seitse naist jutustavad oma loo.
Andreas Jäägeri armastuskiri pojale: luban sind kaitsta, õpetan sind enda eest seisma ja ma ei keela sul kunagi nutta
Kallis poja! Issi ootab su sündi juba väga-väga. Sel ajal, kui sa emme kõhus möllad ja koerusi teed, istub issi su juures ja jutustab sinuga.
Kolme tütre isa Priit Pajusaar: hääle tõstmine on alati enesekontrolli puudumise märk
„Meil on tihtipeale nii, et lollitamine läheb käest ära. Keegi võtab lauluotsa üles ja siis tekib sinna teine, kolmas ja neljas hääl – lõpuks läheb improvissiks. Need on lõbusad ja lollid hetked, sellised, mida võõrale inimesele väga näidata ei tahaks,“ muigab kolme tütre isa helilooja Priit Pajusaar.
Pereköök | 5 suvist smuutiretsepti, mis on maitsvad ja toitvad!
Suvel on lastel süda põnevust täis ja söömiseks maha istuda pole eriti mahti. Toitva smuuti saab klaasiga näppu haarata ja samal ajal sõpradega mänguplaane haududa. Lapsed ei armasta paljusid toite, kuid smuutist ei tohiks küll ükski põnn ära öelda.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Kertu (6) ja Uku (8) raamatukogust välja valivad.
Lastejutt | Hirmus päev
Jama läks lahti juba varahommikul.„Pane kohe see tass ära!“ ütles ema. „Kuum tee põletab suu ära.“ Otto lükkas joogi eemale ja võttis kohukese. „Ai-ai!“ hüüdis isa. „Šokolaadiglasuur teeb hammastesse augud!“ Ta nihutas Otto ette klaasi leiget vett ja pudrukausi. Otto ohkas ja võttis ampsu. Puder oli külm.
Meisterdamisnurk | Tuuni koos lastega teksatagid omanäolisteks kunstiteosteks, mida uhkusega seljas kanda
Kertu (6) ja Uku (8) disainisid endale ise vinged teksatagid. Tahad ka välja näha nagu superstaar? Haara pintsel ja asu tegutsema!