Juuli 2023
05.07.2023
Peatoimetaja veerg: ka lasteaiaõpetajad on enamjaolt samasugused pereinimesed nagu meie
Üle kõige siin maailmas armastan suve. Seda tunnet, kui astun paljaste varvastega lahtistes kingades õue ja keeran näo päikese poole. Panen silmad kinni ja tunnen, kuidas valgus voolab mu sisse. See annab mulle energiat, head tuju ja pealehakkamist maailma liigutada.
Eva Koldits: lapse jaoks on puuksunaljad lõbusad, mind sunnivad need hoopis kannatlikuks jääma
Vaatame ühel õhtul koos lastega „Rangot“ – vesterni stiilis animatsiooni. Peategelase reaktsioonid, püüdes täita talle peale pandud kangelase rolli, on tulvil sama­suguseid hetki nagu „Jääajast“ tuttaval oraval, kelle üks silmapilgutus võib tähendada nii geniaalset ideed, lootust suures lootusetuses kui ka universumi lagunemise algust.
Taavi Eilat: istun lapsetoa vaibal, liigutan sõrmede vahel legoklotsi ja mõtlen. Mõnikord tunnen, et mind ei ole vaja
Õige pea saab täis aasta sellest, kui ma jäin Hõbega koju. Selle kodus oldud aasta jooksul on mult korduvalt küsitud, mis on olnud kõige raskem. Kõhkluseta olen vastanud, et peamine keerukus tuleb vaimsest poolest. Lihtsalt öeldes sellest, et muutus võrreldes varasema tempoka ja vaheldus­rikka eluga on üüratu.
Pere ja Kodu TOP | 6. koht. Kolmikute üksikema Sigrid: poiste isa polnud ainus, kes mind pärast sünnitust hülgas. Langesin sügavasse depressiooni
Sisulooja ja kolmikute ema Sigrid tunnistab, et on pidanud üksi kolme poissi kasvatades kõvasti raskusi ja ka hirme ületama. „Hirm on aga jõud, mis viib edasi!“ ütleb ta enesekindlalt.
LGBT+ noorte mured ja hirmud. „Tunnen, et olen oma vanematele vastik. Vajasin, et ema mind ära kuulaks, mitte karjuks“
Olgugi et LGBT+ teismelised julgevad üha rohkem kapist välja tulla, leidub Eestis hulgaliselt noori, kes tunnevad hirmu oma vanemate homo- või transfoobia ees. Abieluvõrdsuse vastaste sõnavõtud teevad olukorra ainult hullemaks.
Emad üle Eesti: kas kõik lasteaiaõpetajad peavad tingimata koos puhkama? Kuhu kollektiivpuhkustel põnnid panna?
„Suvel juhtub tihti, et annan lastele puldi ja ütlen, et vaadake telekat nii kaua, kui tahate. Töö on vaja ära teha ja selleks tuleb pigistada silm kinni mõnegi põhimõtte ees,“ tunnistab Helerin, kes on sunnitud töötama pool suve kodukontoris koos lastega.
Sisulooja Mari-Anne Mikk: unistan maailmakodanik olemisest ja pidevast reisimisest, aga laps vajab ju oma ellu stabiilsust...
Ma jumaldan reisimist ja kontseptsiooni maailmakodanikuks olemisest, sest tunnen, et kogu maailm on minu kodu ja üks suur klassiruum. Aga kas ma võin sundida lapsele peale elustiili, mida tema ei valinud?
Loomad, teadus ja paadisõidud. Perepuhkus Tartumaal - kuhu minna, millega arvestada?
Kui minu Iti ja sõbranna tütar Nora meie mullust Pärnumaa reisi juba pea kümnendat korda hea sõnaga meenutasid, mõtlesime sõbrannaga, et teeme emade-laste väljasõidust iga-aastase traditsiooni. Sel korral valisime sihiks Tartumaa.
Motosport on popp ka väikelaste seas! Võistlustel käiva kolmeaastase poisi isa: me ei lase tal teha midagi, mis on talle ohtlik
„Lubasin tütrele, et kui õpid jooksurattaga sõidu selgeks, saad elektrika peale,“ meenutab motohuviline ema Gertrud. Riti õppiski kiirelt jooksurattal sõidu ära ja sai elektrirattale veel enne, kui jalad maha ulatusid. Nüüd käivad põnnid juba motovõistlustel.
„Emme, sa oled p*de!“ Kuidas reageerida, kui lapsed ropendavad?
Kui mu lumivalgete inglilokkidega viiene tütar sisistas mulle: „Ma löön sulle jalaga mu**i“ pärast seda, kui ta mänguasju koristama suunasin, pidin toolilt maha kukkuma.
„95% elu jooksul kogutud asjadest lähevad lõpuks prügikonteinerisse. Mida vähem asju kodus on, seda lihtsam elu.“
„Ma olen sisemiselt väga kaootiline inimene. Just sellepärast on mulle tähtis, et ümbritsev ruum oleks võimalikult lihtsalt korda tehtav,“ sõnab Maarja Yano oma Tallinna kesklinnakorteri kohta.
Lastega Horvaatias ja Montenegros - kus käia, mida teha?
Kui me Randoga enne lapsi kahekesi mööda Eestit telkimas käisime, ei osanud me arvatagi, et reisimisest saab meie perele tulevikus põnev ja tähtis ühishobi. Nüüd oleme seisus, kus pärast üht reisi teeme ettevalmistusi järgmiseks ja mõtleme juba ülejärgmisele.
Rinnavähki põdev naine: arvasin, et olen liiga noor, et see mind tabaks. Selline diagnoos aastase lapse kõrvalt oli uskumatu
„Sinu esimene keemiaravi on järgmisel reedel, juuksed hakkavad ära langema 2–3 nädala pärast,“ mäletab Carolin kirurgi jahmatavat teadet. Agressiivse rinnavähi diagnoosi sai ta tänavu 8. märtsil 34aastaselt.
Andreas Jääger: minu jaoks oli alati süüdi teine, mitte mina. See on üks nartsissisti joontest. Kuidas õppida tülitsema?
Ega nartsissistiga lihtne tülitseda pole, purjus inimesega ammugi mitte. Kui aus olla, pole tülitseda üldse kerge. Tülitsemine on kunst. Kunst, mida paljud ei valda, mina kaasa arvatud.
Jurist selgitab: mis saab siis, kui ema tahab last panna ühte ja isa teise kooli?
Selles rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
Kristi Saare: äsja täiskasvanuks saanud noor ei pruugi olla rahaliselt usaldusväärne ja iseseisva elu alustamine on raske
(Üli)koolide lõpuaktused on peetud ja noored on esimesed valikud edasiseks teinud. Kui järgmine samm on tööleminek ja iseseisva elu alustamine, siis kuidas saaksime oma last toetada?
Põnn teeb silmad lahti kell 5 hommikul ja su mõistus on otsas? 9 põhjust, miks ta nii vara ärgata võib
Nora teeb hommikuti silmad lahti kell 5.30, vahel ka varem. Tüdruku isale Siimule, kes on praegu temaga kodus ja kel on endalgi uneprobleemid, on see paras väljakutse.
Pere ja Kodu aasta TOP | Ühe pere raske lugu. „Arstid proovisid mu beebit 20 minutit elustada, kuid ei suutnud ta elu päästa“
„Tagantjärele olen aru saanud, et lapsekaotus raseduse ajal või sünnil pole üldse haruldane. Kahjuks on see tabuteema, millest ei räägita. Loodan, et meie tütrekaotuslugu pakub teistele sarnases olukorras peredele äratundmist ja ehk ka leppimist,“ selgitab Heidi, miks ta on otsustanud oma valusat lugu avalikkusega jagada.
Pereköök | Maitsvad ja tervislikud piknikutoidud, mida on lihtne ja kiire valmistada
Piknik on alati tore. Maal või linnas, kahekesi või suure kambaga, ikka väike elevus. Lapsed naudivad rutiinivaba söömist. Teeks mõne mõnusa salati, mis seisab hästi, on toitev ja kaunis ka pärast kotis kaasaloksumist. Mõned küpsised ja… minek!
Meisterdamisnurk | Muuda lastega tavalised telefoniümbrised ägedateks aksessuaarideks
Kertu (6) ja Uku (8) on seekord eriti elevil, sest kujundavad igavatest telefoniümbristest vinged aksessuaarid oma esimestele mobladele.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Kertu (6) ja Uku (8) raamatukogust välja valivad.
Tiigri sünnipäev
Väikesel tiigril oli sünnipäev ja kõik tulid kohale. Tulid noored tiigrid, tulid vanad tiigrid ja nende sõbrad ja sugulased, kes olid ka tiigrid. Kogu metsaalune oli tiigreid täis, nii et silme eest võttis triibuliseks.
Kaidor Kahar: saage lapsed noorelt! 40+ olles mõtled liiga palju, et pagan, tegelt ma tahan hoopis öösel magada
„Olen omandanud keele, mille kaudu lastega suhelda. Võib-olla praegu, kui nad on teismelised, pean uuesti keelekursusele minema, sest teismeliste keelt pole ma veel täielikult omandanud,“ mõtestab teleajakirjanik Kaidor isaks olemist oma kahele pojale.