August 2023
01.08.2023
Peatoimetaja veerg | Üks armastus ei saa olla vähem väärt kui teine – isegi kui selle taustal on kellelegi tahtmatult haiget tehtud
Abielupaar, praeguseks koos olnud pea pool elu. Neil on mitu last ja nad on õnnelikud. Selle paari suhe sai alguse afäärist. Selleks et nende pere saaks sündida, läks üks teine pere katki... Kuigi toona ei otsinud ei mees ega naine uut suhet. Süda aga ei küsinud luba ega aega.
Suurimast kaotusvalust ülima õnnetundeni. Taavi Eilat: suures tänutundes hoian käte vahel poeg Augustit
2020. aasta juuli teine pool. Sõidame kaheteistkümnese sõpruskonnaga traditsiooniks saanud rattamatkal mööda Eestit, seekord Peipsiveerel. Ma olen jäänud suvises päikesepaistes kulgeva rattagrupi lõppu, ees mustad päikeseprillid, kõige suuremad ja tumedamad, mida suudate ette kujutada. Silmad nende tumedate prillide varjus voolavad vahetpidamata vett. Nutt.
Eva Kolditsa kolumn | Tahtsime lapsele elumuutvat uudist edastada, aga saime hoopis ise üllatuse osaliseks
Ühel hommikul, kui olime väliköögis oma hommikueine lõpetanud, võtsime välja vanaema toodud kommikoti ning teatasime, et nüüd toimub perekoosolek. Et meil on olulisi uudiseid. Ellen juba värises erutusest laua otsas, et millised uudised on. Ütlesime, et suured.
Treener Kerttu Tänav: kolme lapsega kahekesi lennukat karjääri teha ei saa. Mina võtsin koduse tagala oma õlule
„Kümme aastat on mu põhiaur läinud lastele. Nüüd tunnen, et jälle on tekkinud meie aeg. Saame mehega teineteisele keskenduda,“ sõnab kolme järjestikuse lapse ema, võistlustantsija ja treener Kerttu Tänav. Selle tõestuseks särab ta sõrmes kihlasõrmus. Elukaaslase Virgoga on nad koos olnud 13 aastat.
ATH diagnoos täiskasvanuna: 10 aastat oletati mul depressiooni ja ärevust. Sain antidepressante, rahusteid ja unerohtusid
„Emaks olemine tundus mulle nii raske. Kõigil teistel näis see minevat kergelt ja muretult,“ kirjeldab Liis oma tundeid, mis panid teda abi otsima. Psühhiaater diagnoosis noorel emal aktiivsus- ja tähelepanuhäire.
Sisulooja Marilyn Sipelgas: miks keegi ei öelnud, et imetamine tähendab kuu aega kaalumist, pumpamist, nõustajate külastamist, beebi äratamist ja õige võtte harjutamist?
Seisin emaks saades silmitsi probleemidega, milleks ei osanud valmis olla, kuid leidsin tõelise ilu kohast, kust seda otsida poleks osanudki. Just seetõttu katsun nüüd ise teistele toeks olla.
Lastega Pärnumaad avastamas – alpakad, kalad, seikluspark ja Minizoo tarantlid ning maod
Mu sugulaste maakodu asub Pärnumaal ja seetõttu olen sealsete metsade vahelises vaikuses palju puhanud. Sel suvel otsustasin aga sõita lastega läbi ka lähedal asuvad meelelahutust pakkuvad paigad. Pakkisin auto peale oma 6aastase Joonase, seltsiks veel õelapsed – 7aastane Laurits ja 11aastane Jaakob Eik.
Ema: panin lapsed ühte rühma, et mul oleks kergem. Nüüd kahetsen nii mina kui ka õpetajad
Kui ühe pere eri vanuses lapsed käivad lasteaias samas liitrühmas, võib see olla küll ajaline võit, ent toob endaga kaasa ka muresid. Oma kogemust jagavad kaks peret.
Emalt emale. Soovitused esimesse klassi mineva lapse vanemale
Viimane kuu on sul kodus lasteaialaps, koolieelik! Esimesse klassi minek tekitab alati omajagu muret ja ärevust, aga ka ootuselevust ja põnevust. Küsisime oma lugejatelt, milliseid nõuandeid oleksid nemad tahtnud saada enne lapse esimest korda kooli saatmist.
Aspergeri sündroomi ei diagnoosita, aga see on ometi olemas. „Tundsin, et temaga pole kõik korras. Et asi pole lihtsalt tundlikkuses ja aktiivsuses“
Lisbet ei ole tüüpiline autist ja seetõttu võttis tema diagnoosi saamine kaua aega. Spetsialistid oletasid esialgu, et lapse käitumise taga peituvad vanemate omavahelised suhted. „Aga meil on kodus kõik väga hästi. Mulle öeldi ka, et kujutan asju ette ja mõtlen üle,“ meenutab tüdruku ema.
FOTOD | Millised on Eesti laste lemmikbarbied?
Sellest on oma 30 aastat, kui Barbie-nukud Eesti lasteni jõudsid ja siis korralikult kogu nukuarmastuse enda peale lasid langeda. Nullindatel olid väikeste tüdrukute mõtted justkui igasugu muude teemade ja moodide päralt, kuid nüüd on Barbie teinud selgelt uue tulemise. Toonastele fännidele on loodud film, uutele aga loendamatul arvul uusi nukukollektsioone ja multikaid. Uurime järele, mida mõtlevad ja tunnevad meie praegused viie-kuueaastased Barbie-fännid.
„Mees ütles, et on armunud kellessegi teise. Esimest korda elus läks mul silme eest mustaks. Aga andestasin“
„Abikaasa nuttis mu kaisus ja palus, et talle andestaksin. Ma ju teadsin, kui väga ta mind ja meie tütart armastab. Ehkki ta oli armunud teisesse naisesse, ei tahtnud ta minust loobuda,“ räägib Kristel, kes otsustas abikaasale truudusetuse andestada.
Vestlusring. Kui palju mehed omavahel lastest räägivad? Andreas Jääger, Märt Koik ja Jüri Lebedev jagavad mõtteid isadusest
Kui palju me meestena räägime omavahel laste saamisest ja kasvatamisest ning sellega seotust? Panin kirja enda mõtted ja uurisin lisa oma sõpradelt, kahelt vahvalt isalt – näitleja Märt Koigilt ja jõutõstja Jüri Lebedevilt. Räägime isaduse argipäevast, ilma sensatsioonita.
„Laps päris elukaaslaselt meie kodu, mida ma ei suuda ülal pidada. Kas tohin selle maha müüa?“ Jurist annab nõu
Selles rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
9 riiki, 19 päeva, 6400 kilomeetrit. Pere ja autoga Eestist Saksamaa lõunapoolsesse otsa ja tagasi
9 riiki, 19 päeva, 6400 kilomeetrit, üle 42 sihtkoha-sündmuse, ei ühtegi ööd autos ega telgis. Raeisiseltskonnas Taavi, Helen, 7aastane koolieelik Hendrik ja 15aastane Karl.
Kristi Saare: osade perede kulud autole võistlevad isegi kodukuludega. On sügavalt juurdunud arusaam, et autota ei saa
Kavandatav automaks, üha tõusvad kütusehinnad ja autopidamise kõrvalkulud on pannud paljud mõtlema, kas kõiki peres olevaid sõidukeid on vaja.
Emakast ja munasarjadest ilma jäänud naine: elasin emaka välja lõikamist raskelt üle. Kartsin, et ma polegi enam naine“
„Vahel ei tulegi ma päevade ajal voodist välja. Ütlen lastele, et täna on nii, ja söön oma valuvaigisteid,“ räägib Tave, kes põeb üle kümne aasta haigust, mis on igal kümnendal naisel.
Raseduse alguses teatas mees, et mingit kodusünnitust ei tule! Arstid aga andsid mulle rohelise tule ning ka mees muutis meelt
Olin eelmise suve hakul kindel, et sünnitan beebi kodus. Kui siis ämmaemand andis 40. rasedusnädalal saatekirja haiglasse sünnituse esilekutsumisele, tundsin, kuidas ärevus mu sisse poeb.
„Kaotasin esimese kahe raseduskuuga oksendamise tõttu 10 kilo. Ma pole kunagi nii suurt nälga ja surmahirmu tundnud“
Rasedus olevat ilus aeg, mil naine puhkeb õide. Minust sai esimese lapseootuse ajal aga täielikult närbunud taim: oksendasin kümme korda päevas ja jõudsin vaevu end tualetti vedada. Hyperemesis gravidarum ehk rasedusaegne liigoksendamine võttis täielikult eluisu.
Pereköök | Miks osta krõbe hommikumüsli poest, kui kodus saab kiirelt, suhkruta ja täpselt enda maitse järgi!
Krõbedad müslid on hommikueineks ühtaegu maitsvad, lihtsad ja kiired. Vaid mõne hetkega saad täisväärtusliku kõhutäie kiudaineid, valke ja häid rasvu. Kui poemüslid pakatavad tihti suhkrutest ja mittekasulikest rasvadest, siis koduse müsli saad teha täpselt enda äranägemise järgi sulle sobiliku rasvaine ja magustajaga. Valmistamine on lihtne nagu lapsemäng ja eriti mõnna on neid teha just kogu perega koos! Siin viis mõnusat müsliretsepti.
Meisterdamisnurk | Lõbus laevuke merele või porilompi
Suvevaheajal meisterdavad Kertu (6) ja Uku (8) endale laevukesed, et oleks põhjust ka vihmase ilmaga vee äärde mängima minna.
Tuvid ja teater
Tuvid istusid katuseserval ja ootasid külalisi. Kell sai kaheksa, üheksa, pool kümme. Lõpuks lõi kell kümme kõlavat lööki ja teatrikohviku uksed tehti lahti.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Kertu (6) ja Uku (8) raamatukogust välja valivad.
Toomas Luhats: oma lapsi ei saa kunagi liiga palju armastada. Isaroll on suur privileeg
„Ma tahan olla juures, kui Lolo ja Lill teevad olulisi eluvalikuid. Ja ma ei suhtu sellesse sugugi iseenesestmõistetavalt, vaid võtan seda kui mulle antud võimalust,“ ütleb Toomas Luhats.