September 2023
05.09.2023
Pariis kutsub? Kuhu koolieelikuga minna ja kuhu mitte? Põhjalik ülevaade Disneylandist Eiffeli tornini
Kui oma kuuese pojaga Pariisi minema asutasin, oli mu põhiline mõttekoht – kuidas siduda seltskonna suurte ja väikeste huvid ning last mitte liialt ära väsitada.
Mari-Liis Suvi-Otstak: pärast raseduse katkemist tundus võimatu mõelda, et tunnen end kunagi uuesti normaalsena või suudaksin naeratada
Juba kaheksa aastat olen jalutanud iga päev koeraga samu radu. Neil radadel olen kogenud kõige valusamaid, kõige kibedamaid ja kõige magusamaid pisaraid. Tean täpselt, kuhu need metsarajad viivad, kuid ei tea kunagi, kuhu oma mõtteis neil jõuan.
„Tundsin, et sünnipäevaks saadud raha väärib mõttekat kasutust. Nii algas kunsti kogumine.“ Ühe isa teekond ideaalse kesklinnakoduni
„Korterit valides oli meile tähtis, et sellel oleks piisavalt seinaruumi raamaturiiulite ja kunsti jaoks,“ ütlevad Peeter ja Laura, kes elavad koos poeg Karliga kolmandat aastat Tallinna kesklinnas.
Hele-Mai Alamaa: lapsi sööma meelitada on mu elu ülesanne! Siin 7 retsepti, mis mind kunagi alt ei vea ja mida kõik lapsed söövad
Kui sain ettepaneku laste kunstilaagrisse kokaks minna, mõtlesin: hmmm, miks mitte, paras väljakutse. Aga proovime! Sealseid lastelemmikuid on nüüd võimalik sinulgi katsetada.
Andreas Jääger: mees, kui jätad pere maha, siis pead elama teadmisega, et su laps jääb selles alati ennast süüdistama
Ei kujuta ette põhjust, mis peaks juhtuma, et mina oma perele selja keeraksin ja lapsed maha jätaksin. Täiesti maha – ei kohtumisi, helistamisi, rahalist tuge, mitte midagi.
Lapsevanemad on kasvanud süsteemis, kus kõige olulisemad on hinded. Nüüd peame ümber õppima, et oma lapsi paremini toetada
Pere esiklapse 1. klassi minek pole suur muutus üksnes koolijütsile endale, vaid kogu perele. Kuidas toetada kohanemisprotsessis last ja iseennast? Nõu annavad koolipsühholoog Ada Urm ja perenõustaja Grete Kalling.
Üllatus, mida ei tuvastanud ka ultraheli. „Mu beebil on kuus sõrme ja kuus varvast“
Samal ajal kui mina sünnitusest toibusin, märkasin meest last silmitsemas. Mina: „Mis sa seal vaatad nii hoolega?“ Mees: „Eh, loe ta sõrmed üle!“ Mina: „Üks, kaks, kolm, neli, viis, KUUS...“
Grete Griffin: õnneliku abielu saladus on see, et abielu tuleb panna esimesele kohale. Lapsed on õnnelikud, kui kodus on kõik hästi
„Arvan, et õnneliku abielu saladus seisneb selles, et abielu tuleb panna esimesele kohale. Lapsed on õnnelikud siis, kui kodus on kõik hästi,“ mõtiskleb Grete Griffin, kes koos tütarde ja abikaasa Robertiga kaheks nädalaks sünnimaal käis.
Meisterdamisnurk | Muuda prussijupp hoopis omanäoliseks pliiatsihoidjaks
Uueks õppeaastaks valmistudes teevad Kertu (6) ja Uku (9) igavast prussijupist endale üliägeda pliiatsihoidja.
Klassirahad, rühmarahad, õpetajate kingid ... mul ei ole selleks raha! Kas rühmarahade kogumised peavad käima rikkamate järgi?
150eurone iluprotseduuride kinkekaart lastaiaõpetajale? 200 eurot lasteaia lõpupeo tarvis? 40 eurot rühmarahaks? Kustmaalt pingutavad lapsevanemad üle ega arvesta sellega, et kõigil ei ole võrdseid võimalusi?
STILISTI SOOVITUSED | Kuidas leida tööle naasmiseks sobiv garderoob, kui oled pikalt lapsepuhkusel olnud
Kui asutad end pärast pikka lapsepuhkust tagasi tööle, tekib küsimus: mis riietega sinna minna? Kui kodus olles on vallutanud kapi mugavad T-särgid, retuusid ja pusad, vajab töögarderoob taastekitamist.
„Mu lapse kõnepuue on mulle õpetanud, et erilisus on paljudele võõras ja sellele vaadatakse viltu.“
„Ja kui vana sina, suur poiss, oled?“ küsitakse meie pojalt. Tema vaatab küsijale tummalt otsa. „Ta on kolmene ja ta veel ei räägi,“ vastame elukaaslasega nagu ühest suust.
Lapsed ööseks külla? „Kui ma teise pere eluviiside kohta midagi ei tea, siis ma oma tütart sinna ei luba“
Kas lubad lapse sõpru enda poole ööbima? Ja oma last teiste juurde ööseks?
Taavi Eilat: jah, auto on luksus! Aga see luksus teeb väikelastega pere elu lihtsamaks
Paar aastat tagasi, kui olime Hõbe sünni ootel, seisime neljarealise Tallinna–Narva maantee ääres oma 15 aastat vana autoga ja ootasime taas kord puksiiri. See oli paari kuu vältel juba mitmes kord, kui auto otsad andis.
„Sain 39-aastaselt kolmanda lapse. Minust sai äkitselt kanaema“
„No Madli on praegu lihtsalt nii pisike alles,“ seletasin 13aastasele pojale, „eks sellepärast olen ise ka nii…“ Jäin sobivat sõna otsima, kui poeg pilku Tiktoki videolt tõstmata mu lause lõpetas: „Nii kanaema.“
JURIST VASTAB | „Laps sai 18 ja käib gümnaasiumis. Isa keeldub talle edasi elatist maksmast. Kas tal on selleks õigus?“
Selles rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
Lapsed hoiavad koduseinte vahel ja muudavad kohtingud keeruliseks? 16 ideed, et hoida suhe värske ka laste kõrvalt
Väikelaste kõrvalt on enda ja partneri jaoks aega leida paras väljakutse. Samas on õnneliku pere alus just hea paarisuhe, mistõttu tasub pea tööle panna, kuidas võimatuna näivas olukorras siiski kallimaga kahekesi olemise hetki tekitada.
Reigo Ahven: miks peaks isa nutva lapse kohe emale andma? Isad saavad hästi hakkama kõigega peale rinnaga toitmise
„Meie lastel on väikesest peale igas asjas sõnaõigus. Vahel olen siiski ka range ja otsekohene isa. Ma usun, et lapsed vajavad isafiguuri, kes paneb paika piirid ja annab adekvaatset tagasisidet. Sõpru on neil niigi,“ tunnistab trummar Reigo Ahven.
Eva Kolditsa kolumn | Tahtsin uskuda, et kõik on korras, aga siis sai laps logopeedilt üllatava diagnoosi
Mälestus. Kiigutan väikest Antsu, kes hakkab minuga koos laulma. Ta teeb seda kuidagi väga traagilise moega – kallutab pea veidi ühele poole, veab kulmud nina kohale kokku ning laseb kuuldavale ühtlase ja pika tooni. Mitu kuud hiljem lisandub sellele ühele toonile teine. Panen seda tähele, isegi imeks, aga ei kahtlusta midagi.
„Kui beebi jääb magama, hakkab vend teda torkima. Tunnen, et mul pole enam jõuraasugi!“ Kuidas saada kaks last korraga magama?
Väikese vanusevahega põnnide magamapanek on katsumus igal juhul. Kui ühel neist on unemuresid, meenutab kõik aga korralikku erioperatsiooni.
Kristi Saare: kas sünnipäev on ikka see koht, kus lapsele rahatarkust õpetada? Äkki ei peaks kingitus ümbrikku mahtuma
Üks asi, milleks ma ei osanud lapsi saades valmistuda, oli see, kui palju sünnipäevi hakkab mu kalendrisse sattuma.
Peatoimetaja veerg | Üleskutse restoranidele, spaadele, ekstreemspordikeskustele – tehke nii, et me saaksime teile tulla
Naersin hingest ja häälekalt, kui Kristel Karp saatis meile illustratsioonid selle numbri suhteloo jaoks. Joonistus, kus kaks viimse juukseotsani sätitud ja püüdlikku lapsevanemat proovivad veiniklaasidega teineteise seltskonda nautida samal ajal, kui selja taga pallimeres põnnid lustivad, on ühtaegu pööraselt naljakas, aga valusalt tõene.