Oktoober 2023
04.10.2023
Peatoimetaja veerg | Sooviksin oma lastega usalduslikku suhet ka siis, kui meie maailmavaade või uskumused ühel päeval erinema peaksid
Kutsusin paari päeva eest 16aastase tütre Anete-Helena enda juurde kontorisse külla, et talle midagi üle anda. Ootasin märguannet, kui ta ukse taha jõuab, sest sisse pääseb vaid isikustatud võtmega. Äkki oli ta aga kontori köögis ja seisis mu kõrval.
Eva Kolditsa kolumn | Hinded, need uskumatult tähtsad asjad. Või kas ikka on?
Ellen käib nüüd teises klassis ja sel aastal hakati hindeid panema. Ja talle on see nagu lotovõit.
Dagmar Oja avameelselt kaalukaotusest, bäkilaulmisest ja suurimast sõprusest tütrega. „Kandsin raskust, mida tegelikult ei vajanud“
„Laura Leele on alati olnud lihtne ema olla,“ ütleb Dagmar, kui vaatab oma tütart, kellest on ootamatult sirgunud suur neiu. „Nüüd olemegi rohkem sõbrannad. Kuigi eks ema-tütre suhe peab muidugi ka alles jääma, üks meist on ju ikkagi vanem.“
Kuidas armastada vanemaid, kelle maailmavaade erineb minu omast 180 kraadi? "Ema näeb kõiges vandenõud ja tahab alati millegi üle vaielda"
Usulised küsimused, poliitilised vaated, seksuaalne orientatsioon... see kõik justkui defineerib meie olemust ja maailmavaadet. Kuidas aga edasi minna, kui vanematel ja lastel erinevad need kõik 180 kraadi? Kas veri on paksem kui vesi?
Raquel Regina Kulijev: seostasin iga oma laste nutuhoogu lahutusega. Tundsin, et rikkusin lahutamisega nende elu ja lapsepõlve ära
Kaks aastat tagasi, 25aastaselt, oli mu elu justkui selline, nagu olin unistanud – oma maja, üürikinnisvara investeeringu eesmärgil, kaks last, oma ettevõte, head sõbrad. Ilusa fassaadi taga varjusid aga depressioon ja suhtemured, mis viisid mind otsuseni suhe lõpetada.
Taavi Eilat: beebi nutab pidevalt, aga tean, et see ei kesta igavesti. Luban tal karjuda, kuigi eelistaks, et ta seda ei teeks
Ära karju mu peale! See lause kummitab viimasel kolmel kuul mu kõrvus ja peas, kui Augustit tema gaasivaludes rahustada püüan.
Teismeline väiksema õe-venna hoidjana. „Suveks tööle mineku asemel hoidsin hoopis venda ja sain vanematelt selle eest palka“
Õed-vennad on pereliikmed ja pere aitamine ei peaks alati tasustatud olema. Küll aga on asjalik ja rõõmsameelne hoid hea põhjus suuremat last taskurahaga premeerida.
Teismelised kohtingul - kes maksab? „Teised vanemad pole süüdi selles, et neil on poeg. Miks peaksid nemad kõik kinni maksma?“
„Tüdruku eest maksmine tõstab noormehe enesekindlust,“ usub nelja lapse ema Heidi. „Eeldades, et nende eest makstakse, annavad tüdrukud ära nii võimu kui ka võrdsuse,“ on seksuoloog Kristina Birk-Vellemaa kindel. Kes võiks teismeliste kohtinguarve tasuda ja kuidas mõjutab see noorte maailmapilti?
Arvutimängude mängimine on ajule sama stimuleeriv kui narkootikumide tarbimine? Spetsialist: see on üles puhutud mull!
Ilmselt on iga teismelise lapse vanem pidanud oma lapsega maha sõnalahinguid ekraaniaja pärast. Kas videomängud on läbinisti halvad või kaasneb nendega ka midagi head? Millal muutub asi ohtlikuks?
Noored jagavad stiilinõu. Kuidas leida poest parimad palad ja näha välja cool?
Noortemood on praegu eelkõige mugav ja veel kord mugav. Laiad püksid, suured pusad, lohvakad särgid – kõikvõimalikud oversize-lõiked.
Spordikotti peidetud hügieenisidemed ja trots duši all käimise vastu. Mida teha teismelisega, kes ei mõista isikliku hügieeni tähtsust?
„Ma ei tea, mis ta peas toimub, aga arvan, et äkki ta häbeneb oma keha seoses kõikide muutustega, mis sellega toimuvad,“ mõtiskleb Kaire, kes võitleb pidevalt oma poja Markusega hügieeni pärast.
„Meie pere kõige ägedam reis!“ Teismelise ja algklassilapsega Los Angeleses: eriilmelisi elamusi jagub nii suurtele kui väikestele
Mõte Ameerikat avastama minna tekkis meil pärast seda, kui Wizz Air me Sitsiilia piletid viimasel hetkel tühistas. Õnneks potsatas hetk hiljem postkasti Finnairi sooduspakkumine Los Angelesse. Kiire kõne abikaasale ja nädalane reisiplaan sai aprilli koolivaheajaks tehtud!
Tugivõrgustikuta emad-isad ägavad koorma all. „Vaatan, kuidas sõbrad viivad lapsed vanavanemate juurde ja mõtlen kadedusega, et laste saamine oli viga“
Vanasti aitasid lapsi kasvatada vanavanemad, tänapäeval suurem osa neist töötab. See seab emadele-isadele suure pinge, sest abikäsi tuleb otsida tikutulega. Vahel läheb olukord kohe väga raskeks.
EKSPERIMENT | Nädal ilma autota tööle, lasteaeda ja trennidesse – on see võimalik? Äärelinna lapsevanema logistikaülesanne
Kui Pere ja Kodu kutsus üles katsetama nädal aega elu ilma isikliku autota, haaras mind kui suurt autosõpra hasart. Ma kindlasti ei arvanud, et see on võimatu. Küll valdas mind põnevus – kuidas suudan sättida kodu-lasteaed-töö-trennid-marsruudid nii, et autovõtmeid ei puutu.
Kristi Saare: mida teha, kui kodulaen on euribori tõttu muutunud talumatult kõrgeks?
Enamikku kodulaenuomanikke ootab koos sügise esimeste küttearvetega ka teine ebameeldiv tõsiasi: järjekordne euribori fikseerimise kuupäev toob kaasa 4% euribori.
JURIST VASTAB | "Lapse isa soovib hooldusõigust endale. Kui palju arvestab kohus lapse arvamusega?"
Selles rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
Millised on levinumad mured imetamisega? „Beebi pidev kaalumine, piimakoguste mõõtmine ja süstaldega mässamine tõid suure stressi“
Imetamise teekond on piltidel, raamatutes ja sotsiaalmeedias sageli imekaunis, kuid reaalsuses tihti täis tagasilööke ja lootusetust. Küsisime oma lugejailt, millised imetamisraskused on neid enim rivist välja löönud.
Kasvatad väikest poega? 8 olulist küsimust-vastust tema intiimpiirkonna korrektse hoolduse kohta
Poisslapse sünnist alates vaevavad paljude emade-isade päid tema intiimpiirkonnaga seotud küsimused. Kuidas poja nabaalust puhastada? Millal munandid munandikotti laskuma peaks ja kuidas saab kindel olla, et kõik on korras? Ja veel – beebil on erektsioon! Kas see on normaalne?!
Paaniline pimedusehirm. „Laps ärkab öösiti röökides ning paneb kõik tuled põlema“
„Tund-kaks pärast uinumist hakkab laps vaikselt läbi une nutma ja siis läheb juba kõvaks kisaks. Ta kardab pimedust ja kummitusi, kes selles pimeduses liikuda võivad,“ räägib viieaastase tütre ema.
PEREKÖÖK | Õuntest ei pea tegema vaid harjumuspärast kooki. Viis isuäratavat õunaretsepti, mis ei jäta kedagi külmaks
Kuldse sügise juurde klapivad ideaalselt soojad õunaküpsetised. Jagame sinuga viit ideed, mida veel magusatest mugulatest valmistada. Leiad siit magustoidu- ja koogimõtteid ning neile, kes magusat ei armasta, on ka üks väike soolane amps.
Meisterdamisnurk | Lustakas kodukaunistus kanarbikupotist
Seekord aitavad Kertu (6) ja Uku (9) sügismeeleolu luua, meisterdades terrassikaunistuseks ägeda tegelase.
Õnneseened
Õues rabistas vihma. Lae all rippus õunalõhn. Pliidil podises moos ja ahjus küpses kook. Ema valmistus isa sünnipäevaks. Ainult seened olid veel puudu. Seenekaste oli isa lemmiksöök.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab siin raamatuid, mida ta lapsed Kertu (6) ja Uku (9) raamatukogust välja valivad.
Vallo Kirs: mul pole alati lihtne last aidata, küllap ei oska ma tihti ka iseennast aidata
„Vanem poiss on pärinud minu kangekaelsuse ja jonnakuse. Tunnen end temas ära ja saan kõikidest kõige paremini temast aru. Samas ei tähenda see, et mul oleks alati lihtne teda aidata,“ muheleb kahe poja isa Vallo Kirs.
SUUR ÜLEVAADE | 37 brändiriiete outlet'i meil ja lähiriikides. Lapsevanem: saan sealt Hilfigeri teksad sama hinnaga, mis kiirmoeketist
Tänapäeva emad-isad on üsna hinnatundlikud tarbijad. Sama ei saa öelda teismeliste kohta, kes tihti eeldavad, et vanemad käivad tööl vaid ühel põhjusel – et neile igal hooajal meelepärane garderoob soetada. Ühed Vansid õue, teised Vansid sisse, lisaks Nike Air Force’id…