November 2023
04.11.2023
Peatoimetaja veerg | Ilma vajaliku toeta suudavad kaasava hariduse koormat päriselt kanda vaid üksikud õpetajad
Meie lasteaiarühmal on maailma parimad õpetajad. Rühma kahekümne kahe lapse seas on tundlikke ja vähemtundlikke. On äkilisema loomuga ja leebemaid. On arengult kiiremaid ja aeglasemaid.
Eva Kolditsa kolumn | Kui hästi tajuvad lapsed, kas miski on mängult või päriselt?
„Ütle, et mul on ilus maakodu!“ kuulen ühel pühapäeva hommikul. Ellen ja tema ööseks meile jäänud sõbranna on alustanud oma varaseid mänge.
Taavi Eilat: kas väikesele lapsele on mõtet ette lugeda? Jah! Kasvõi hispaaniakeelset luulet
Istusin ühel tormisel sügishommikul Eesti Lastekirjanduse Keskuse hubases saalis ning lugesin lastele ja nende vanematele perehommiku raames ette oma lapsepõlve lemmikraamatut.
Nele-Liis: haiguste perioodil jätan oma heaolutegevused pausile, muutun närviliseks ja kergesti ärrituvaks. Oma aeg on vaimse tervise nimel hädavajalik
„Kui suudan minna mänguväljakule nii, et ei kiirusta last takka, et emmel on kiire-kiire ja mis sa sellest kastanimunast ikka imetled, siis tunnen: mu päev on korda läinud,“ kirjeldab Nele-Liis argielu väikseid võite. Koos kihlatu Mihkliga on tal käsil elu kiireim sügis.
Agressiivne laps rühmas, kannatab tema ja kannatavad teised. Miks kaasava hariduse süsteem Eestis toimida ei taha?
Kõik soovivad oma põnni viia lasteaeda, kus tal on turvaline, nii tavalaste kui ka erilisemate laste vanemad. „Meil paraku on rühmas poiss, kes teisi lööb ja ründab,“ tõdeb Jana kurvalt.
Mida teha, kui lapse mängud muutuvad süngeks? „Ehmusin, kui lapse joonistused muutusid vägivaldseteks. Mõtlesin, mida küll lasteaias arvatakse“
Sain teada, et mu 5aastane poeg on õppinud kirjutama, kui leidsin paberilt tema esimesed tähed, mis moodustasid kokku sõna. See sõna oli SURM. Kas vanemal tasuks tunda muret, kui surmateema ilmub lapse joonistustesse ja mängudesse?
„Motivatsioonitabel taastas kodurahu - õpetas last koristama ja lõpetas kaklused hambapesu üle.“
„Meie pereelu muutus tänu motivatsioonitabelile tunduvalt rahulikumaks. Enne seda oli meil protest protesti otsa,“ kiidab 7aastase Andri ema Kerli. Mis on motivatsioonitabelid ja kuidas need enda heaks tööle panna?
Lapsed oma põnevatest hobidest. „Mulle meeldib kung fu trennis mõte, et pingutan, saan tugevaks ja võidan“
Tihti on laste esimesteks hobideks jalgpall, juudo, tants, iluvõimlemine. Miks mitte aga hoopiski kung fu või golf? Huvitavate hobidega lapsed põhjendavad oma valikuid.
Ema ja tütar kui parimad sõbrannad. „On äge olla oma laste sõbranna ja mitte teha ebapopulaarseid otsuseid, aga piirid on vajalikud“
Oma töö vilju lapsevanemana näeme tihti siis, kui maimukesed sirguvad teismelisteks. Kas oleme ära teeninud nende usalduse ja nad pöörduvad muredega meie poole? Või löövad toa ukse pauguga kinni? Kaks ema, kel on õnnestunud muuta ema-tütre suhe sõbrannasuhteks, jagavad oma kogemust.
Pikaaegne suhe, väiksed lapsed ja pidevad tülid. Kas lahkuminek on ainuõige lahendus?
Eesti abielustatistika on murettekitav. Laias laastus pool sõlmitud abieludest lahutatakse. Kas me läheme lahku liiga kergekäeliselt?
Advokaat: vahel vaatan, et kus on see piir, milleni vanemad lähevad last vaimses plaanis pooleks raiudes
„Kui laps räägib, et ta tahab elada ühe vanema juures, sest seal saab palju kommi ja südaööni koos taksot sõita, on ju selge, et lapse soov ei lange kokku tema parimate huvidega,“ räägib vandeadvokaat Tiina Mare Hiob, kes on lapsi kohtus esindanud juba mitukümmend aastat.
JURIST VASTAB | Kuidas on lood elatise maksmisega, kui laps elab võrdse aja mõlema vanemaga?
Selles rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
Lastega Uus-Meremaad avastamas: see pole puhkus, see on seiklus!
Meie vanemapuhkuste süsteem, inspireerivad reisiblogijad, kolm aktiivset last ja ilmselt enim meie enda piiritu uudishimu maailma vastu – see kompott pani meis mullu idanema mõtte teha üks pikem perereis.
Kristi Saare: selle asemel, et lasta rahal niisama seista, õpi selle pealt juurde teenima!
Üks rahatarkuse põhialuseid on idee, et sinu raha peaks igal võimalusel sinu jaoks tööd tegema. See ei tähenda tingimata, et pead seda investeerima. Alustada võid sellest, et paned seisva raha intressi teenima.
Tanel Jäppinen: paljudel meie põlvkonna isadel pole oma lapsepõlvest võtta isarolli eeskuju. Peame ise mõtestama, milline on hea isa
Paljudele praegustele meestele ei sobi autoritaarne isaroll. Ent kuidas olla hea isa, kui oma vanematekodust sobivat eeskuju võtta polnud?
Isad lastega kodus: olla lapse peamine hooldaja on mulle auasi!
Lapsepuhkusel olek pole Eestis isade seas enam haruldane, kuid siiski tõmbavad beebidega issid pilke. Uurisime isadepäeva eel kahelt koduselt isalt, Markilt ja Bryanilt, kuidas lastega koos kasvamine kulgeb.
Taavi Paomets: emad kuulevad lapse nuttu ka teise maailma otsa, mina isana tavaliselt mitte
„Lapsega koos olemisse võiks tunduvalt rohkem aega panustada, kui tööl käivatel inimestel võimalik on. See on vist paratamatus,“ mõtiskleb muusik Taavi Paomets.
Kõrge bilirubiinitase tõi magamata ööd ja suure murekoorma. „Arstid lõid käsi kokku ja ütlesid, et pole nii kollast beebit näinudki“
„Ühel hetkel tundus, et kõik läheb paremaks ja beebi pääseb sinise lambi alt. Aga siis ta bilirubiininäit taas halvenes,“ meenutab Kadri. Nagu paljusid vastsündinuid, vaevas ta poega hüperbilirubineemia ehk kollasus.
10 võimlemisharjutust beebiga. „On oluline last arengus toetada, kuid mitte tagant kiirustada“
Tavaliselt saab beebi esimese aasta oskused, sealhulgas pööramise, roomamise ja kõndimise, selgeks ise. Kuid juhtub ka, et laps teeb liigutust vale mustriga, oodatust hiljem või jätab mõne oskuse üldse vahele. Siis on vaja sekkuda.
Kananagitsad, Shreki pannkoogid ja kõrvitsasorbett! Pereköögis kokkab seekord Camilla Parmas
Mäng ja mänguline lähenemine on meeldivaim viis iga uue oskuse õppeks. Camilla teab, et Barbie-mängud ja meisterdamine on emme ala, kuid kööki minnes valib ta kaaslaseks pigem issi. Kõige parem, kui emmet poleks sel ajal koduski, sest vahel on „mänguplats“ päris hullus seisus.
Käime raamatukogus
Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Kertu (6) ja Uku (9) raamatukogust välja valivad.
Mardi uus masin
Mardil oli uus auto. See oli punane, nahast istmete ja lahtikäiva katusega. Sooja ilmaga sõites lendasid Mardi juuksed tuules, kui tal just nokkmütsi peas ei olnud.
Meisterdamisnurk | Lõbus seinakell LEGO tegelastega
Kertu (6) ja Uku (9) annavad vanale kellale uue kuue. Lastetuppa valmib mänguline legoseinakell.