Märts 2024
07.03.2024
Peatoimetaja veerg | Kõik puhkused ei pea tähendama seiklusi. Mõnikord on vaja lihtsalt liikumatult istuda ja vaadata lapsi lõbutsemas
„Mina oma jalga Egiptusesse ei tõsta!“ kinnitasin mitmeid aastaid järjest otsustavalt, kui oma lapsi siia- ja sinnapoole maailma seikluslikele reisidele lennutasin.
Taavi Eilat: tundsin beebiga trenni minnes ebakindlust. Hulljulged visked ja trikid panevad ilmselt lapsevanema hetkeks kõhklema
Vahel tuleb lihtsalt kiita. Kiita, kui keegi teeb midagi suure innu ja pühendumisega, teeb midagi, mis pakub lusti nii väikestele lastele kui ka nende isadele.
Eva Kolditsa kolumn | Esimesed kokkupuuted lapse kõrge palavikuga tegid murelikuks. Nüüd on „tegutsev mure“ asendunud jälgimisega
Kui mõnus vaikus! Keset päeva. Keset tööpäeva. Soov seda vaikust hoida süvendab rahuhetke veelgi. Lapsed on sama vaiksed. Mõlemad lebavad 39kraadise palavikuga diivani eri otstesse tehtud pesades.
Kadi Jaanisoo-Kuld: ema ei pea kogu koormat kandma. Mu mees sai isana avaneda alles siis, kui oma koormat temaga jagama hakkasin
„Ma ei mõista olukordi, kus uus kaaslane ei võta elukaaslase last omaks. Mis mõttes? See laps on ju juba olemas, tuleb oma eelarvamused alla suruda. Tuleb lihtsalt olla normaalne inimene!“ räägib teleajakirjanik ja loovterapeut Kadi Jaanisoo-Kuld.
Omaste­hooldus paneb pered proovile. „Saan ema hooldamise tõttu tööl käia vaid päeva nädalas. Riigipoolne abi on kasin“
„Piisaks, kui saaksin ühe vaba päeva nädalas. Kui keegi tuleks ja oleks emaga seitse--kaheksa tundi järjest. Saaksin minna lapsega kohvikusse või mänguväljakule,“ kurdab oma ema kodus hooldav Mai. Kahjuks riik omaste-hooldajatele puhkust ei paku.
Ema avameelne pihtimus: antidepressandid päästsid mu abielu ja aitavad olla parem ema. Nüüd tean, et elu on võimalik ka ärevuseta
Olen varem vaid põgusalt oma ärevusest rääkinud. Mul ei ole seda mugav teha. Oma Instagramis ja blogis võtan selle harva teemaks. Samas olen tänulik, et saan nüüd oma loo siin kirja panna ja ehk kellelegi abiks olla.
Arvasin, et mu laps on pirtsakas, aga tal on hoopis tekstuuritundlikkus. Ema: ka tükid moosi sees võisid lapse oksele ajada
„Äkki sobis mu muidu hea isuga lapsele söömiseks vaid paljas riis, makaronid ja tatar. Liha ja juurviljad jäid lootusetult puutumata ning pudrul oleval moosil ei tohtinud sees olla ühtki tükki,“ kirjeldab Elina poja tekstuuritundlikkuse algust. Kas sellele on ravi?
SUUR ÜLEVAADE | Kuhu lapsega mängima minna? Siin sulle 50 vahvat mängutuba üle Eesti koos hindade ja lahtiolekuaegadega!
Kui õues tuiskab ja kevadet veel ei paista, on paras aeg mürada mõnes mängutoas. Oleme kokku koondanud kõik sellised vahvad tubased paigad, kus lisaks sünnipäevade pidamisele ka niisama vabal ajal mängimas saab käia.
Poppi tegeva koolilapse ema: puudumisi oleks vähem, kui õpetajad lapsi rohkem kuulaks
Ilmselt ei ole keegi meist jõudnud täiskasvanuikka, ilma et poleks kordagi põhjuseta koolist puudunud. Ikka leidus vahel mõni valge vale, kuidas kõht hakkas täpselt enne vene keele kontrolltööd valutama või kujuteldava hambaarsti aeg oli keset koolipäeva. Mida aga teha, kui puudumised kasvavad üle pea ning põhjuseta puudumisest saab igapäevane nähtus?
Et põhikooli mateeksam õnnestuks. Lihtsad ja kasulikud nipid ning praktilised nõuanded matemaatika õpetajalt
Lõpueksamiteni on veel veidi aega, kuid juba on üheksandike klassiruumides pingelisem kui kunagi varem. Koos esimeste proovieksamite tulemustega on kodudesse jõudnud mure – kas mu laps ikka teeb selle eksami ära?
Avameelne lugu: mulle hakkas sealt paistma abikaasa, kes oli nii kehvas seisus, et tema igapäevaseks kaaslaseks olid enesetapu­mõtted
Ükskõik kui hästi me enda arvates lapse saamiseks ei valmistunud, ei olnud meil abielukriisist pääsu. Korraga mõistsin kõiki neid lahutanud paare, kes teineteisele vaid kättemaksu soovisid.
Kristi Saare: kallis, läheme finantskohtingule! Suhte heaks toimimiseks on vaja rääkida ka rahast
Mult küsitakse päris sageli, kuidas aru saada, kas partneriga on rahaasjad korras. Kõige selgem märk heast rahasuhtest on see, kui suudad partneriga regulaarselt rahaasju arutada nii, et kõikidel on tuju hea ja keegi kellegagi ei kurjusta.
JURIST VASTAB | Laste kulud on aastatega tunduvalt kasvanud, nende isa keeldub elatissumma muutmisest. Kas ja mida ma teha saan?
Lugeja küsib: Mul on 16aastane poeg ja 12aastane tütar. Kooselu laste isaga lõppes, kui tütar oli vaevu kahene. Kohtu kaudu lasin laste isalt mõlemale lapsele välja mõista elatisraha 160 eurot, kokku 320 eurot. Kümme aastat tagasi vastas summa laste ülalpidamiskulude suurusele. Elasin vanematega, seega eluasemekulusid praktiliselt ei olnud. Toit oli väga palju soodsam ja laste kulud üleüldiselt väiksemad – mõlemad käisid alles lasteaias. Nüüd ei tule ma sellise rahaga kuidagi toime – üürin korterit, mõlemad lapsed käivad trennides ja riidedki on teismelistele nii palju kallimad kui väikelastele. Olen proovinud laste isaga rääkida, kas ta oleks nõus edaspidi tasuma elatist vähemalt seadusega paika pandud miinimummääras, kuid saanud eitava vastuse. Ta raiub, et temalt on kohtu kaudu elatis välja mõistetud ja selles summas kavatseb ta maksta kuni laste täisealiseks saamiseni. Kas nii ongi või saan kuidagi elatisraha suurust muuta?
EKSPERIMENT | Kui toitvalt ja tervislikult saab kolmeliikmeline pere söönuks 60 euro eest nädalas?
Proovisime eksperimendi korras abikaasaga kaheks nädalaks vähendada oma toidueelarvet poole võrra. Seejuures jälgisime aga ka tervislikku makrotoitainete tasakaalu. Kõlab keeruliselt?
Suur Egiptuse ABC. Kuidas valida, kellelt osta, mida jälgida ja mis tuure külastada?
Üheks eestlaste populaarsemaks paigaks, kust talvisel ajal sooja otsida, on ja ilmselt jääb Egiptus. Lühike lend, soodne hind, sinine meri ja palju päikest. Panime oma lugejate abil kokku korraliku reisigiidi, millest Egiptuse reisi ostmist alustada ja mida kohapeal teha.
Kuus oppi ja kolm kuud intensiivis: võitlesin iga päev selle nimel, et beebi ellu jääks. Esimese kuu nägime teda vaid klaasi tagant
„Näha oma last üle kuu aja, soolikad väljas, oli ränk,“ räägib Marii, kelle tütar Säde Sabine sündis gastroskiisiga. Tüdruk vajas mitut operatsiooni ja veetis esimesed elukuud intensiivraviosakonnas.
Potitreening sünnist alates. „See oli suur eduelamus, kui suutsime beebi vajadused ära oodata ja mitte kiirustada uue mähkme jalgapanekuga“
„Enam ei kujutaks ettegi, et vaatan tegevusetult pealt, kuidas laps mähkmesse häda teeb. Meile mõlemale on see ju ebamugav,“ räägib Kairi, kes on oma kahte last potitanud nende sünnist saati.
„Tahtsin 42aastaselt veel neljandat last. Ta tuligi, täiesti planeerimata“
Minu jaoks on väike Oliver nagu pusletükk, mis meie perest veel puudu oli. Ehkki rasedus tõi kaasa ärevushäire ja rasedusdiabeedi ning poiss sündis napilt mõni minut pärast seda, kui elukaaslane sünnitustuppa jõudis, naudin poja beebiiga täiel rinnal.
Meisterdamisnurk | Lihtne ja praktiline moodus pisikeste mälestuste talletamiseks
Igas peres on omajagu pudi-padi: pesumasinast leitud lahtisi nööpe, lemmikkäevõrust alles jäänud helmeid, suvel rannast korjatud merekarpe, reisilt toodud kivikesi… Mis oleks, kui paneks need mälestused ja pudi-padi üheskoos elama isetehtud kausikese põhja?
Konn Kristo eriline õppetund
Ühel kaugel-kaugel muinasjutulisel maal elas kord väike roheline konn Kristo. Ta oli lahke ja uudishimulik ning üle kõige meeldis talle sõpradega tiigivees ujuda, mättalt mättale hüpata ja samblas seigelda. Siis oli ta tõeliselt õnnelik!
Pereköök | Nelja lapse ema lemmikretseptid, mis laste suud vett jooksma panevad
Mina olen Agnes, nelja lapse ema. Köögis toimetamine on minu jaoks nauding, mitte kohustus, ja suurima rõõmuga jagan edaspidi siin veergudel enda lemmikretsepte kiiretest argiroogadest kuni maitsvate kookideni välja. Pere on meil parajalt suur ja kõigi soovidega arvestamine paneb mõnikord pea ringi käima. Päris tihti juhtub ka nii, et teen korraga kaks eri rooga, et kõigi soovid saaksid täidetud.
Robert Linna isadusest: kunagi arvasin, et armastusest piisab. Tegelikkuses olen kehtestanud rohkem reegleid ja raame
„Ilmselt olen liiga palju laste eest ära teinud. Pole olnud piisavalt kannatlik. Tegelikult võiks lasta neil rohkem ise pusserdada,“ mõtiskleb kahe lapse isa Robert Linna.