Aprill 2024
06.04.2024
Peatoimetaja veerg | Vanemlus toob kaasa selle, et kõike tuleb planeerida mitu kuud ette
Kohe jaanuari alguses potsatab igale lasteaiaealise põnni vanemale e-postkasti teade suvistest kollektiivpuhkustest. Raputad esimese ehmatuse õlgadelt maha, jätad äsja meeli paitanud pühadetunded seljataha ning hakkad kalendris juulikuusse ristikesi tõmbama – kes millal lastega suvel koju saab jääda ja millal koos puhata?
Liina Randpere: teised vanemad hoiaks peast kinni, vaadates meie kasvatust. Ma pole kopterema, kes pidevalt muretseb ja lapsi riidesse pakib
Kuigi treener, ettevõtja ja õhtujuht Liina Randpere tunnistab, et tal on emana olnud väga keerulisi perioode, pole ta teinud neist nii suurt numbrit, et toanurka istuma jääda. „Kui soovid, et miski muutuks, pead ka ise midagi muutma!“ teab ta omast käest.
Kas järgmisest aastast keelatakse kell 8 algavad tunnid ära? Haridusminister: „noored magavad liiga vähe ja see on võtmas pandeemia mõõtu“
„Peame terve perega ärkama kella kuuest. Poisid on hommikuti nii väsinud ja nende õpivõime on vähenenud,“ ütleb Jaana. Ta loodab, et plaan lükata tundide algus kõikides koolides kella üheksaks ka päriselt teoks saab.
„Paljud ootavad lapse saamiseks kindlat sissetulekut või piisavalt suurt oma kodu. Aga ideaalset aega laste saamiseks pole, ise peab valmis olema“
Paljud lükkavad laste saamist edasi, et teha karjääri ja kindlustada majanduslikku tagalat. Meie otsustasime teisiti.
Eva Kolditsa kolumn | Kõige kõledamad olid olukorrad, mil vanemad õed omavahel kokku hoidsid ja mind nende jaoks ei eksisteerinud
Istume neljakesi diivanil: mina, Ellen ja tema kaks külla tulnud sõbrannat. Kõik on endast väljas, sest äsja olid tüdrukud sõna otseses mõttes karvupidi koos.
Taavi Eilat: pärast lapse sündi kadusid lähiringist sõbrad, kellel endal lapsi polnud
On kulunud tõde, et lapsed löövad elu sassi. Kui alles Hõbet ootasime, jõudsime sellele mõelda ja olime selleks valmis.
Kahe põnni samal ajal lõunaunne saamine. Võimatu? „Alustasin iga hommikut hirmuga, et varsti pean hakkama neid magama panema ja ebaõnnestun“
Kui suurem laps enam lõunaund magada ei soovi, võib see paisata pea peale ka väiksema unegraafiku ja lõpuks kogu pere elukorralduse.
Laagrisuvi ootab! 49 ägedat laagrit üle Eesti, kus põnevalt suve veeta. Ära jää registreerimisega hiljaks!
Suvi on tulekul. Lapsed ootavad kannatamatult pikka koolivaheaega ja vanemad murravad pead: kuidas sisustada võsukese kolm puhkusekuud nii, et ta kõik see aeg ekraanis ei istu? Millistesse laagritesse ta panna?
Appi, mu laps varastab! „Raha läheb pidevalt kaotsi. Tunnen end juba süüdi, et alati esimese asjana last süüdistama pean...“
„Meie laste pisivargused läksid nii käest ära, et vanaema hakkas neile omal algatusel iga kuu taskuraha andma. Ta ei selgitanud, miks, aga ilmselt lootuses, et ehk lapsed ei varasta siis,“ ohkab Tiina.
Pesa keset rohelist Elvat: kodu ei peaks kujundama mõeldes, et see maha müües paljudele meeldiks, vaid nii, et ei tahakski seda kunagi müüa
Getteri ja Remi armas sinise puitfassaadiga kodu asub Elvas ühe pika-pika mändidevahelise tupiktänava lõpus. Nende kruntigi ümbritseb ühelt poolt väike männitukk, teisalt kaasik.
„Isa teatas, et ema kolis kodust välja ja edaspidi hakkan emaga elama nädalavahetuseti. Mõned kuud hiljem astus tuppa isa uus kaaslane“
Kui suhe puruneb või üks kaasadest sureb, siis millal on hea mõte uuele ringile minna, et värskest kaaslasest ei saaks vaid lohutaja, eelmise aseaine? Ja millal tasuks ta lapsega tuttavaks teha?
JURIST VASTAB | Kuidas jagada kaasomandit ehk korterit, mille endise elukaaslasega kahasse ostsime?
Selles rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
Segasummasuvila seitsme lapsega kuu sõidus ja kaks kuud Hispaanias. „Kõik siiski lepase reega ei läinud, reisiks soetatud buss ütles juba Pärnus üles“
Autoreis Hispaaniasse koos kahe koera ja seitsme lapse, sealhulgas beebiga, võib tunduda pöörane ettevõtmine. Meie astusime hirmudele vastu! Olime varem ühe autotripi teinud ja see andis kindluse.
Kristi Saare: plaanid töökohta vahetada? Nõuanded selleks, et sa end töövestlusel liiga odavalt ei müüks!
Kui majanduses on ebakindlad ajad nagu praegu, on töökohta vahetada ja oma palgasoovi esitada keerukam. Õhus on justkui hoiatus: ära palka liiga julgelt küsi.
„Adenoid ei lasknud lapsel päeval hingata ega öösel magada ja tõi kaasa kuulmislanguse. Olime perena omadega täiesti läbi“
Lukas ei rääkinud enam normaalse häälega, vaid karjus. Meil kõigil olid kodus sellest närvid krussis, kuni lõpuks hammustasime asja läbi – ta ei kuulnud korralikult.
Sünnitus 26. rasedusnädalal. „Arstid arvasid, et elus lapse sünnitamiseks on väike võimalus, aga ma keeldusin alla andmast“
Arstid soovitasid mul raseduse katkestada. Mu emakas oli põletikus ja võimalus elus, veel vähem tervet last saada oli väga väike. Ma keeldusin. Otsustasin, et kui ta tahtis tulla just nüüd, pärast kolme katkenud rasedust, siis usun ma temasse lõpuni.
Meisterdamisnurk | Lõbusad ja lihtsad järjehoidjad
Meie perele meeldib palju raamatuid lugeda. Tihti juhtub aga nii, et järg kaob käest. Täna meisterdame vahvad ja natuke teistmoodi järjehoidjad, mis sobivad iga teose vahele.
Lugu poisist, kes ei tahtnud hambaid pesta
Elas kord üks poiss, kel oli väga armas ja võluv naeratus. Tema nimi oli Art ja oma naeratusega võis ta hajutada murepilvi, parandada paha tuju ja mõnikord isegi kurbusepisaraid kuivatada.
Pereköök | Hakkliharoad ei pea piirduma kastme ja kotlettidega! 5 imemaitsvat retsepti argise toidulaua värskendamiseks
Seekordses Pereköögis võtame fookusesse koduköökide lemmiku – hakkliha. Hakklihakaste ja kotletid on aegumatu klassika, aga mida võiks veel teha? Siit leiad viis põnevat võimalust.
Lolala laulude looja Arian: lapsed ei näe vanemate vigu vigadena. Oma tütarde jaoks olen ma parim isa
Helilooja Arian Levin ei teadnud enne tütar Lola sündi ühtki lastelaulu. Kui ta siis mõned välja otsis ja lapsele neid esitada proovis, tundusid kõik nii vanamoelised. Seepeale otsustas ta, et loob ise laulud.