Mai 2024
04.05.2024
Emadus käib tõusude ja mõõnadega
Kas minust sai selline ema, nagu arvasin, et minust saab? „Kujutasin ette, et emadel peaksid olema keemilised lokid ja kitlid ja lokirullid,“ meenutab moedisainer Liisi Eesmaa meie mainumbris lustakalt aega, mil nukkudega mängis.
Taavi Eilat: kaks last tähendab, et kõike on topelt. Nii rõõmu kui nuttu
Pärast seda, kui peaaegu aasta tagasi sündis meie perre August, on meilt tihti küsitud: kuidas siis on elu kahe lapsega? Lühike vastus on, et kõike on topelt.
Eva Kolditsa kolumn | Mälestused lapsepõlvest peidavad end lõhnades ja kulunud esemetes
Varahommikune Narva rong väljub Balti jaamast. Jään seal tukkuma. Küllap lausa magama, sest ärkan alles lõhna peale, mis Kiviõli jaama jõudes sõõrmetesse tungib. Õli lõhn.
Moelooja Liisi Eesmaa teise lapse sündi oodates: loodan, et magamata ööde ja ülima väsimuse piiril toimetamise õppetunnid on kätte saadud
Teist last ootav moekunstnik Liisi Eesmaa tahaks olla ema, kellega laps julgeb oma maailma jagada – olla üksiti ta sõber, mõtte- ja mängukaaslane. „Et oleksime selline lahe gäng koos!“
„Isa tahtis mind aidata, aga hoopis süvendas mu kriisi.“ Spetsialist: kui lapsega tundub kõik enam-vähem normaalne, siis vanem usub, et nii ongi
„Isa tuli mu tuppa ja küsis, miks ma nii kurb olen. Vastasin: „Isa, ma pole õnnelik.“ Ja mis tema ütles? Soovitas mul naeratada. Sellega oli vestlusel kriips peal,“ meenutab Maria jutuajamist, mis ta teismeeas lukku keeras ja vaimsete muredega üksi jättis.
TikTokist tuntud Smmart Avocado laste kakskeelsusest: lugesin tarku raamatuid, arvasin, et olen kõige pädevam ema, aga laps ei rääkinud
„Venna ei taha pesnjat, aga issi tahab pesnjat ja mama tože.“ See on mu pisike tütar Mirra, kes kaebab venna peale, sest poiss ei taha laulda õele ta lemmiklaulu „Kiisud keerutavad tantsu“.
„Ma ei tahtnud lapsest eemal olla ja nüüd on ta mu küljes kleepekana kinni“
„Poiss ronib pidevalt mu otsas, sõidab mu peal autodega või pean aktiivselt temaga mängima,“ jagab ema Külli-Carmen. Kuigi lähedane side lapsega on südantsoojendav, on see ka väsitav.
Vanaema armastust jagub vaid lemmikutele. „Ühte last poputati pidevalt, teine võis sealsamas olla, aga temast ei tehtud väljagi“
„Meie perre sündis kaks aastat tagasi teine laps, tütar, misjärel muutus vanavanemate suhtumine pere esiklapsesse täielikult. Teda justkui polekski nende jaoks nüüd olemas. Nagu ka hiljuti lisandunud pesamuna,“ ütleb Saskia.
19 kohta, kuhu teismelised suveks tööle kandideerida saavad! Mida tasuks teismelisel silmas pidada, et töökoht leida?
„Tööintervjuu ja koolitus andsid mulle hea ettekujutuse täiskasvanuelust ning päris tööl käimisest. Selliseid kogemusi koolist ei saa,“ ütleb Anett-Mirell, kel õnnestus minna suvel tööle taaskasutuspoodi müüja abilisena.
Eeldused emadele on liiga karmid. „Ma ei jaksanud enam vurrina keerelda, et iga päev ideaalse ema tiitlit välja teenida“
Kullake, palun pane müts pähe. – Ei pane. Väljas on külm. – Ei ole. Ma muretsen, et sa jääd haigeks. – Ära muretse. Ma kurvastan, kui sa mütsi pähe ei pane. – Ära kurvasta. Mulle on tähtis, et sa mütsi pähe paneksid. – Mulle ei ole.
Isa avameelne kogemus: bussisõit kasutatud lapsevankriga viis mind „heatahtjate“ tõttu lastekaitse huviorbiiti
Kui sul on palju lapsi, siis sinu enda ega su laste riided ei tohi olla parandatud. Sinu lapse käru peab välja nägema nagu uus. Kõik liikumised tee autoga. Kui need tingimused pole täidetud, võivad heasoovijad kaevata su peale lastekaitsesse. Mõni ime siis, et lapsi saada ei taheta. Eriti veidi rohkem lapsi.
Pidev siseheitlus, kas saada veel üks laps. „See pole otsus, millest hiljem taganeda saaks“
Vaeme abikaasaga juba pikemat aega poolt- ja vastuargumente, kas saada teine laps, ning otsusele jõuda ei suuda.
JURIST VASTAB | Mida teha, kui endine kaaslane pole nõus sellega, et lapse elukoha ümber registreerid?
Selles rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
Billund – legofännide unistuste paik. „See on ainus reis, mille kordamisest me tütar vähemalt kord nädalas siiani kõva häälega unistab“
Ootasime suurte legofännidena pikisilmi reisi Billundisse. Kui siis tütar viimasel hetkel haigeks jäi ja me lennule ei pääsenud, ei lasknud me pead norgu, vaid ostsime kohe uued piletid.
Kodu on legoklotside alla mattunud ja nende hoiustamine paneb kukalt kratsima? Emad annavad nõu, kuidas neid kõige paremini sorteerida
Me kõik armastame ja vihkame legosid. On raske leida geniaalsemat, vastupidavamat ja arendavamat mängu-asja, ent väga keeruline on leida ka tülikamat.
Kristi Saare: kuidas otsustada kas ja kui palju taskuraha vajab esimese klassi laps? Kas eelistada sularaha või ülekannet?
Mu tütar läheb sügisel 1. klassi ning seisan päris keeruka küsimuse ees – kui palju anda talle taskuraha? Ja kas anda see sularahas või kanda kaardile?
Kaotasin oma kõhus kasvanud tütre. „Mu pilt lõi kõikuma, kui arst looteanatoomia ultrahelis teatas mis saaks, kui ma sünnitaksin“
Paljudele tähendab 20. rasedusnädalal tehtav looteanatoomia eelkõige beebi soo teadasaamist. Enamik naisi on mure beebi tervise pärast selleks ajaks unustanud. Nii oli ka Mari-Liisil, kuni tema imeline beebimull sel uuringul lõhkes.
Pandeemia tõi kaasa vaktsiinihirmu. Perearst: haiguse läbipõdemine ei anna paremat immuunsust kui vaktsiin
Eesti emad-isad jätavad üha sagedamini immuniseerimiskava vaktsineerimised lastele tegemata. Terviseameti andmetel pole mitte kunagi varem olnud nii palju lapsi vaktsineerimata kui praegu. Kui langustrend jätkub, võivad rängad ja potentsiaalselt eluohtlikud haigused tagasi tulla.
Beebiga iga kuu kontrollis käimine on oluline! Pereõde selgitab mida ja miks igal kuul jälgida on vaja
Kui perearstikeskuses selgub, et beebi peaümbermõõt pole kasvanud või kaal ei vasta soovitule, kas peaks siis kohe muret tundma? Tegelikult nii ei ole, selgitab pereõde Kätlin Kauler. Küll aga on beebi jälgimine 1. eluaastal sellegipoolest tähtis.
„Palavik oli 40, pea käis ringi ja halb oli olla. Ilmselt tekitas rinnapõletiku valesti valitud rinnahoidja“
Raseduse ajal vaevas sind iiveldus, maadlesid paistes jalgade ja libatuhudega. Sünnitus tõi valusad kokkutõmbed ja lõpuks beebit käes hoides ohkasid õndsalt: „Nüüd on küll muredega kõik!“ Paraku võib selguda, et terviseprobleeme jagub ka sünnitusjärgsesse aega.
Pereköök | Spinat ehk tõeline vägilane köögiarsenalis. Retseptid, millega tervet perekonda üllatada ja kõik spinatiusku pöörata!
„Ema, mida sa küpsetad? See lõhn on nii hea!“ teatas teismeline, kui koduuksest sisse astus. Sama kuulsin abikaasalt. „Muidugi sookolli maiuspala,“ vastasin ma, „spinati ja šokolaadiga pehmeid küpsiseid.“
Meisterdamisnurk | Papprulle ei pea ära viskama. Neist võib hoopis vahvaid loomakesi meisterdada!
WC-paberi sisusid koguneb koju omajagu. Mõtlesime, et teeks neist seekord mõne toreda olevuse. Pähe tuli eri variante: robot, kala, hobune, troll, linnuke, jänes… Lõpuks otsustasime teha linnu ja kala, aga teie võite katsetada muidki variante!
Kuidas Ööloom ja Kallaloom kohtusid ning pannkooke tegid
Ühel öösel, kui kõik lapsed magasid, tegi Ööloom oma suured silmad täitsa lahti ja vaatas enda ümber. Ta oli pisut segaduses ja unine oli ta ka veel natuke. Aga peagi sai ta aru, et ta on põranda all, kus on tema kodu.
Märt Koik: me peame lapsed üles kasvatama nii, et nad saavad aru, et ekraanid on osa meie igapäevaelust ja neid peab oskama kasutada
Terav-naljaka tõsielulistel teemadel räntiva podcast’i „Võhkarid“ saatejuht Märt Koik hõikab välja nõuande tulevastele isadele: „Lihtsalt armastage oma lapsi!“ Ta möönab, et tema arvates on just sellest praegu Eesti ühiskonnas vägagi vajaka.