Juuni 2024
06.06.2024
Peatoimetaja veerg | Kas väikelastega tasub reisida, kui nad hiljem seda ei mäleta? Jah!
Broneerisin äsja perereisi järgmiseks talveks Aafrika ühte hinnatumasse safaririiki Keeniasse. Kui lastele reisiideed tutvustasin, olid kõik kolm elevil, kuid ühena esimestest küsimustest kõlas viieaastaselt ometi: kas meil on seal ikka basseiniga hotell?
Eva Kolditsa kolumn | Mida teha, kui lapsel on sõnu vähe? Ta pingutas meeletult, et teda mõistaksin, aga öeldu ei seostunud millegagi
„Tee katki!“ teatab Ants, seistes Paksu Margareeta juures teede-ehituse sõlmpunktis, kus Linnahalli peatuse trammitee on sügavalt üles kaevatud. „Tee täit(s)a katki!“
Taavi Eilat: võid ju tahta tervislikku toitu pakkuda, aga mida sa teed, kui laps röökides hoopis makarone nõuab
Vanematena tahame oma lastele parimat ja pingutame naba paigast, et pakkuda neile elamusi. Ka mina teen seda enda meelest pidevalt, aga mingil põhjusel jõuan üha tagasi mõtte juurde: kas sellel on mõtet?
Näitleja Britta Soll: neljanda lapse tulekuga muutus väga palju. Kui enne oli kõik veel kuidagi hallatav, siis enam mitte
„Pean olema ettevaatlik, mida ütlen. Sofie hommikul juba manitses: vaata, et sa minust midagi ei räägi!“ naerab nelja lapse ema ja näitleja Britta Soll.
Kuidas valmistuvad kohalikud perekonnad kriisiolukordadeks? „Praegust maailmaseisu vaadates ei saa jätta ettevalmistusi tegemata“
Päeval, kui täiemahuline sõda Ukrainas algas, muutusid paljud Eesti pered ärevaks. Kaks aastat hiljem räägime sõjast igapäevaselt vähem, kuid kuklas olev hirm, et see võiks ükspäev ka meieni jõuda, on pannud pered tegema ettevalmistusi puhuks, kui peaks juhtuma halvim.
Ema: värske emana olin nii ärev, et ei söandanud enne esmaabikursuse läbimist beebile näputoitu anda
Elan USAs ja tütre beebieas tundsin suurt muret, kuidas ta normaalselt sööma saada. Olin kuulnud, kuidas mõned siinsed põnnid kananagitsate ja friikartulite peal kasvavad. Kartsin, et äkki Freya Karinaga juhtub sama.
Kus oleks lapsega tore mängida? 23 vahvat mänguväljakut üle Eesti, mille kiidavad heaks nii lapsed kui vanemad!
Suvi on lõpuks käes. Otsisime sulle kokku 23 paremat mänguplatsi üle Eesti, mida tasub kodumaal rännates kindlasti lastega külastada.
Koolieelik suveks lasteaeda või koju? „Tundub liig nii suurt last suveks lõunaund eeldavasse lasteaeda saata“
Enne tähtsat ja pidulikku 1. septembrit, mil kooli minevate jütside ja nende perede elu lõplikult muutub, painab vanemaid üks argine küsimus – mida ma oma lapsega suvel pärast lõpupidu pihta hakkan?
Kuidas aidata ülekaaluga kimpus olevat last? „Ma ei saanud talle isegi taskuraha anda, ta kulutas kõik rämpstoidule“
Eestis on ülekaaluliste laste arv tõusuteel. Kuidas rääkida (eel)teismelisega liigsetest kilodest nii, et see tüli, lukkuminekut või traumat kaasa ei tooks? „Alati, kui proovisin pojaga ülekaalust juttu teha, läks ta trotsi täis,“ kurvastab Liina.
Kodu ajastutruus Viljandi villas. „Vaikselt toimetades jagub rõõmu pikemaks. Kui kõik on kohe valmis, pole midagi oodata. Siin on teha küllaga!“
1930. aastate hinnatuima arhitekti Olev Siinmaa ainsasse Viljandi funkvillasse on end sisse seadnud Eva ja Priit koos kahe lapsega. Pere on siin kahe aastaga palju ise teinud ja palju isetegemist ootab veel ees.
Rahumeelsem lahutus perelepituse abil. „Varem olid naise hoiakud agressiivsed ja ta lahendas erimeelsusi ohvrirolli ja süüdistuste kasutamisega“
Kui lahkuminek lööb emotsioonid nii lakke, et lapse edasist elu puudutavaid kokkuleppeid on ekskaasaga raske teha, tasub appi võtta perelepitaja. Perelepituse eesmärk pole panna vanemaid ära leppima, nagu tihti ekslikult arvatakse, vaid aidata rahumeelselt lahutada.
Jurist selgitab | Kes pärib mu elukaaslase vara, kui oleme vabaabielus? Kas mul on ta korterile mingigi õigus?
Selles rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
Matkareis nelja lapsega Norras? Vabalt! „Lapsed ei kartnud, aga minul olid öösel painajad kuidas kivilt sügavikku kukun“
Skandinaavia on matkajate paradiis ja ka meie Lõuna-Norra reisi tipphetkedeks olid matkad. 12aastased kolmikud tegid mägedes kohati meilegi silmad ette ja 2,5aastane Tomi matkas vapralt issi seljas kaasa.
„Inimesed on küsinud, kas ma tajun autismi piiranguna. Minu vastus on: kunagi tajusin, nüüd mitte“
Paljudel on autiste keeruline mõista. Miks on neil nii raske olla suures seltskonnas? Miks nad reageerivad mõnele helile või valgusele nii valulikult? Kuidas on võimalik, et nad keelduvad osa riideid siltide või õmbluste pärast selga panemast?
Kõik mähkmed tunduvad lekkivat? Emade nipid mähkmelekete vältimiseks ja mähkmebrändide soovitused!
Kui öösel on vaja korduvalt ärgata, et lapsel lekkima hakanud mähet vahetada, on see väsitav nii emale kui lapsele. Õnneks leidub läbiproovitud nippe, mis aitavad lekkeprobleeme kontrolli all hoida.
Kuidas rahuliku südamega beebi kellelegi teisele hoida jätta? „Mõtlesin, et laps ei tule minuta toime, põen väga hingetraumade pärast“
Iga värske ema-isa jõuab ühel päeval punkti, kus tunneb, et kas tema üksi või lapsevanemad paarina vajavad hingetõmbehetke. Beebit kellelegi hoida anda aga polegi nii lihtne.
Meisterdamisnurk | Kiirbetoonist hoidjad piltidele ja märkmetele
Lastele meeldib uusi põnevaid materjale katsetada. Meie võtsime seekord ette kiirbetooni ja meisterdasime sellest hoidjad asjadele, mida on vaja nähtaval hoida – olgu nendeks fotod, joonistused või meeldetuletused.
Pereköök | Õpi vahet tegema riisisortidel ja nende kasutamisel. 5 mõnusat retsepti riisiga!
Riis on üks levinumaid tooraineid maailmas, ent hoolimata selle lihtsast loomusest võid mõnikord tunda end riisisortide vahele eksinuna. Püüamegi seekord luua selgust – mis sort millisesse rooga kõige paremini sobiks?
Kristo Elias isadusest: kui sisemine energia on maas ja ma ei lähe lapse mängudega kaasa, siis hiljem väga kahetsen neid kordi
„Olen oma sisemise lapsega jälle sina peale saanud. Vahel, kui ma poja kasvatamisel mingit tema soovi või tegu ei mõista, üritan olukorrale läheneda nii, nagu läheneks seitsmeaastane mina,“ räägib telemees Kristo Elias.
Rebane igatseb sõpra
Elas kord rebane Ron. Ta oli üksik ja tahtis väga endale sõpra. Kuid sellega oli mure. Ta elas külas, kus kõik elanikud olid jänesed.
Kristi Saare: lõpupidudele kuluvad summad on murettekitavad, vanemad tõmmake pidurit ja rääkige klassijuhatajaga
Endalegi ootamatult on mu tütar lasteaeda lõpetamas. Ettevalmistused selleks algasid kuid tagasi ja olen imestunud: kas tõesti peavad lõpupeod sellise eelarvega olema?