Juuli 2024
05.07.2024
Montenegro imelisi randu ja mägesid nautimas: mida tähele panna ja kuhu minna?
Oleme külastanud perega mitmeid Lõuna-Euroopa riike, kuid just Montenegro loodus ja kultuur jätsid meile kustumatu mulje. Ja mis seal salata – ahvatlevad olid ka sealsed taskukohased hinnad.
Suur ekskavaator ja väike ekskavaator
Sa ju tead, et kui keegi tahab minna oma sõbra juurde, tuleb tal kõndida või sõita mööda teed. Ja teid on nii palju!
Vähieelses seisundis rasedaks jäänud naine: olin ärevil ja mõtlesin, mis saab siis, kui peaks halvasti minema
Statistika järgi nakatub 80% seksuaalselt aktiivsetest naistest elu jooksul mõne papilloomiviiruse ehk HPV tüvega. Kui suurem osa HPV tüüpidest põhjustab healoomulisi muutusi nahal, näiteks soolatüükaid, ja limaskestadel, näiteks genitaalkondüloome, siis osa tüvesid võib põhjustada ka emakakaelavähki.
Kõõrdsilmsus, laisk silm ja vajadus prillide järgi - kuidas hoida väikelapse silmi ja millal muret tunda?
„Eleen peab iga päev ühe silma plaastriga kinni katma, sest tal on lisaks kõõrdsilmsusele ka laisk silm,“ räägib ema, kes on tütrega käinud kahel operatsioonil. Siiani treenib laps paremat silma otse vaatama.
Meisterdamisnurk | Lõbus ümbris enda idandatud avokaadole
Seekord valmistame vahva taimeümbrise. Et tetrapakid on mõeldud vedelike hoiustamiseks ja kannatavad ka märga mulda, kasutame tühjaks joodud piimapakki.
Laps kõhule, käed vabaks ja suve lõppu nautima! Kuidas lapsele kandevahendit valida ja mida silmas pidada?
Kandelinad ja -kotid on eriti popid palaval suvel, kui käru on sõitudele tülikas kaasa võtta. Suvisel lapsekandmisel tasub aga meeles pidada kindlaid nõkse.
Pereköök | Soolasest-magusani! 5 mõnusat retsepti suvikõrvitsast
Suvikõrvits on kindlasti üks mu lemmikköögivilju. Suve teises pooles, kui aias neist uputab, on meil iga päev menüüs mõni suvikõrvitsaroog. Teen sellega nii eel-, pea- kui ka järelroogi ning kõik mõmisevad mõnust.
Ettevõtlikud emad kasutavad lapsehoolduspuhkust targalt ära. „Lisatulu võimaldas mul pojaga kauem kodus olla“
„Beebiga kodus olla on imeline võimalus, kuid päevad on pikad ja tahtsin õppida midagi uut,“ põhjendab Kristiina, miks läks SEO kursustele ja asutas lapsehoolduspuhkusel olles oma firma. „Just beebi andis indu, et teenida lisatulu ja koguda sissemakset uue kodu ostuks,“ lisab Miina.
Kollektiivpuhkused panevad vanemad fakti ette. „Asendusrühm tähendaks meile 200eurost lisakulu. Lasteaed lihtsalt ei soosi lapse sinna panekut“
Emad-isad on hädas: juulikuus paneb lasteaed uksed kinni, kuid kõigil väikeste lastega vanemail pole võimalik ühel ajal puhkust võtta. Asendusrühm või -lasteaed asub kaugel või on tavapärasest kallim. „Meie pere eelarve lihtsalt ei võimalda seda,“ ütleb Getter.
Jurist selgitab | Kas lapse isa saab elatise lepingu lihtsalt üles öelda ja hakata vähem maksma?
Selles rubriigis kogub lugejate õigusalaseid küsimusi ja selgitab seadusi lahti õigusbüroo Kivirand jurist Hanna Kivirand.
Kahe lapse ema: Kui oleksin lasknud oma soove alla suruda, olnud mõjutatud hirmust, ei oleks ma jõudnud elumuutva kodusünnituseni
Emaks saamine on võimalus taastada side enda ja oma naiseliku vaistu, sisemise kompassi vahel. Samas peitub siin ka võimalus kaevata end veelgi sügavamale kontrollivajadusse. Meil on vaba tahe.
SUUR ÜLEVAADE | 19 loomaparki üle Eesti, kuhu kindlasti tasub sel suvel lastega minna
Loomade uurimine, paitamine ja söötmine on teraapia nii väikestele kui ka suurtele. Et seda kõike nautida, ei pea kaugele minema, vahvaid elamusi pakkuvad kohad on siinsamas.
Taavi Eilat: tean näiteid lastaedadest, kus vanemad on käinud mesijuttu puhumas ja ime väel on nende laps järjekorras paljudest mööda vuhisenud
No kes see suvel lasteaiast rääkida tahab? Lapsed puhkavad, õpetajad puhkavad. Samas selguvad just suvel need õnnelikud, kelle lastel avaneb Tallinna mõistes „unikaalne võimalus“ saada koht munitsipaallasteaias.
Andreas Jääger: lootsin, et olen hästi intelligentne lapsevanem. Tegelikult on ikkagi nii, et vahel keevad emotsioonid üle
„Kui sain teada, et teise lapsena sünnib poeg, olin ma hirmul. Mu omavaheline vaib tütrega oli nii hea, et kartsin, kas on võimalik, et pojaga ka selline tekib. Aga kohe, kui ta oli sündinud, sain aru, et kõik on võimalik,“ ütleb Andreas Jääger.
Liisa-Maria ja Nick Connori avameelne lugu: alustasime oma suhet võitlustega nagu eri kontinentidel elamine, rinnavähk, raseduse katkemine
„Kihlusime, kui olime koos olnud kümme kuud. Üks meist Eestis, teine Ameerikas. Kümme aastat vanusevahet. Paljud mõtlesid, et halloo, mis teie plaan on?! Tõele au andes ei olnud meil plaani, vaid suhtumine, et küll me selle välja mõtleme,“ jagavad Liisa-Maria ja Nick Connor.
Appi, lapse kisa on meid mehega hoopis omavahel tülli ajanud! „Tunnen, et mees ei toeta mind lapse tujudega tegelemisel“
„Enne lapse sündi saime omavahel nii hästi läbi ja tülisid pea polnudki. Nüüd võin mehega tülli minna juba seepeale, et laps auto tagaistmel kisab ja esiistet jalgadega toksib,“ kurdab noor ema. Tuleb tuttav ette?
Kuidas kasvatada lastes tänutunnet? Liisu Miller: näen hetki, kus lapsed võtavad elu võimalusi liialt enesestmõistetavana
Lapse pidevad küsimused „Mis me täna teeme?“ ja „Mis sa mulle tõid?“ võivad vanema peas häirekellad tööle panna. Kuidas võimaldada lapsele toredaid asju ja elamusi, ilma et ta hakkaks neid liialt iseenesest-mõistetavana võtma?
Ujumistreener Mihkel Nurm: õpetage lapsed ujuma, see on ainus viis vältida rohkeid uppumissurmasid
„Võtke laste ujumisõpetust tõsiselt,“ paneb ujumistreener Mihkel Nurm südamele. See on ainus viis vältida rohkeid uppumissurmasid. Mihkel juhendas Sydney olümpiaujulas instruktorina 3–12aastaseid lapsi ja jagab nüüd siin nõuandeid, kuidas õpetada lastele keha valitsemist vees.
Uudised
Panime kokku valiku juulikuistest vahvatest juhtumistest.
Emme, ma tahaks lemmiklooma!
Kui laps olin, suutsime õega vanemad kuidagi ära võluda ja meie koju tuli kass. Süsimust ja veidi torisev, kuid vähenõudlik ja nii heade kommetega, et elas köögis ja õues ega pannud isegi käppa üle elutoa uksepaku.
Elu tujuka kahesega. „Lihtsam on last mitte kaasa võtta kui tegeleda ümbritsevate hukkamõistuga“
„Ükskõik mida ma teen või kuidas seletan, sellest ei ole mingit kasu. Saara teeb ikka nii, nagu tema tahab,“ kirjeldab Sandra oma igapäevast võitlust kaheaastasega. „Vahel lasengi tal siis maas süldina end lihtsalt tühjaks karjuda.“
Eva Kolditsa kolumn | Suveöö vaikus on täis võimalikku ja võimatut
Iga kord, kui pimedas autoga pikka maad sõidan, lapsed tagaistmel magamas, käivad kasvõi millisekundiks peast läbi need kõige hullemad stsenaariumid.
Toimetuselt
Puhkame koos lastega!
Peatoimetaja veerg | Äkki ilmataat halastab? Ei halastanud. Sel kaanepildistamisel oleks võinud kõik valesti minna
Juuni keskpaik, Viimsi. Olime plaaninud oma kaane­pildistamise mere äärde vabaõhumuuseumisse, lageda taeva alla. Eelmiste päevade ilmaennustus on lubanud, et on küll hall, ent kuiv. Hommikul ilm pöördub ja hakkab tibutama. Siiski annab lootust, et pärastlõunaks selgineb.