August 2020
06.08.2020
See pole oluline
“Üks pilt veel, siis kohe ostame selle jäätise,” keelitasime üksteise võidu Martin ja Maarja Järveoja ime­armsaid lapsukesi, et nad fotosessioonil veel veidi vastu peaksid.
Rallimehe vahetustega elu
Martin ja Maarja Järveoja perele mõeldes kerkib silme ette klišeelik pilt – mees mängib autodega, naine lastega. Selgub siiski, et päris nii see pole. Ka Ott Tänaku kõrval rallirajale suundudes saadab Martin koju sõnumeid ja muretseb, kas perega on ikka kõik hästi.
Südamest oodatud laps, kes ei kasva südame all
Daisy ja Erlend loevad rasedus­nädalaid ja ostavad kokku beebiriideid nagu iga lapseootel paar. Daisy sooviks nii väga tunda ka lapse mürgeldamist oma kõhus, kuid nende beebi puhul tunneb seda hoopis asendusema.
Minu sünnitus kodust kaugel
Kui mu sünnitustähtaeg aasta tagasi augustis lähenes, sain ebameeldiva uudise, et kodukohas Põlvas ma sünnitada ei saa, sest neil on puhkuste tõttu arstide puudus. Praeguseks on Põlvas sünnitusosakond üldse kinni pandud. Kui me abikaasaga Tartusse sõitsime, ei aimanud me veel, mis meid kõik ees ootab.
Märkamatu haigus, mis sõdib vastu lapsesaamisele
Et kõik pole korras, avastas Getter alles pärast esimest rasedust, mis tuli talle eneselegi üllatuseks üsna kiirelt. Ta ei osanud aimatagi, kui keeruline on teise lapse sünnini jõudmine.
Kodumaised viljad valmivad. Mida ja millal beebile pakkuda?
Mis oli kõige esimene asi, mida sina piimale lisaks said? “Küllap see porgandimahl oli,” meenutab minu ema. Lisatoidu soovitused on aastate jooksul palju muutunud, kuid üks põhitõde on ikka sama: anna beebile kodumaist kraami. Toitumisterapeut Külli ­Holsting soovitab, mis võiks koduaiast ja turult beebi taldrikule jõuda.
Küsimus: Kuidas teha lasteaiatee algus lihtsamaks?
Minu kaheaastane laps peaks nüüd alustama lasteaiateed. Olen väga mures, kuidas ta seal hakkama saab. Ta on üsna emmekas. Kui lasteaeda vaatamas käisime, ei julgenud ta minu sülest maha tulla ega kellelegi tere öelda. Räägitakse, et alla kolmeaastased lapsed polegi lasteaeda minekuks valmis ja see traumeerib neid. Kuid mul pole rahaliselt võimalik kauem kodus olla, viimane pool aastat pärast vanemahüvitise lõppu on olnud juba väga keeruline. Kas lapse kaheselt lasteaeda panek on talle tõesti nii halb? Mida ma saan teha, et lasteaeda minek oleks valutum ja ta harjuks paremini?
Leebes rütmis lasteaiateele
Järsult muutuv maailm on suurendanud huvi Waldorfi hariduse vastu. Ka mina panen oma kolmeaastase tütre Arabella Waldorfi lastehoidu. Miks just sinna?
PIU-PIU ehk sõjamängude poolt või vastu
“Piu-piu!” sätivad poisi­kesed oma sõrmed tulistami­sasendisse isegi siis, kui mängupüsse koju ei osteta. Vanematena ei saa me mööda minna küsimusest, kas lapsepõlve püssimängude ja hilisema vägivaldse käitumise vahel on seos. Peaksime me üldse lubama lastel mängu­relvadega ringi joosta?
Mihkel näitas meile, et kaks last on parem kui üks
“Me ei karda enam lapse nuttu ega võpata iga hõike peale närviliselt. Hingame rahulikult sisse, loeme kümneni ja alles siis tegutseme,” on värsked kahe lapse vanemad Saara ja Märt rahul.
Kuidas öökullist ööbikut vormida?
Kui talvel on meil kirjutamata reegel, et lapsed lähevad pärast “Aktuaalset kaamerat” magama, siis suvi on kogu rutiini ja kõik reeglid pahupidi keeranud.
Õelusest vendluseni
Võtsime pooleaastase vahega koju kaks kassi. Vanem, pea aastane Ami on ideaalne koduloom – tark, puhas, rahulik. Kõik muutus, kui suve hakul lisandus paarikuune karvapall Emma-Miisu, totaalne mürgeldis.
Õpitud abitus
Õpitud abitus on üks hirmus asi. Paraku hakkab see meile kõigile varem või hiljem külge ja on mõnikord väga visa lahkuma.
Mu mees tahab meist eraldi puhata...
“Meil on mehega kaks tütart: kuuene ja üheksane. Üldiselt meil tülisid pole, aga praegu olen mehe peale küll solvunud. Nimelt otsustas ta, et läheb sõpradega nädalaks kalastusretkele – just sel ajal, kui peaks olema meie ühine kolmenädalane puhkus perega,” kirjutab Riin (32).
Lapsed õue mängima!
Viimasel suvekuul lihtsalt ei saa jätta õuerõõme nautimata. Pere ja Kodu valis välja hulga õuemänguasju, millega lõbusalt aega veeta. Lelusid katsetasid Jarek (4), Marii (5), Ragnar (8) ja Kerttu (10) koos emadega.
Kogu pere projekt – kodune veekeskus
Suvel on laste lemmikajaviide lõbusad veemängud. Seekord võtsime Kertu (3) ja Ukuga (6) ette päris oma pisikese veekeskuse ehituse, et lõbusalt aega veeta nii kuuma päikese kui ka vihmasabinaga.
Kuidas teha rõõmsaid ja ehedaid fotosid?
Oma lapsi pildistada on isegi fotograafil keeruline, mis siis veel tavalisest emast-isast rääkida!
Budapestis kasvavad avatud lapsed
“Meie kohtumine veinifestivalil oli saatuslik juhus kaunil sügisesel pärastlõunal. Kuid muidugi võis meie taju olla festivalil pakutu pärast natuke kallutatud!” naljatab Zoltan Nemes (44), kes tutvus saarlase Mari-Liisiga (41) Budapestis kümme aastat tagasi.
Kellele ei maitseks viinerid?
Poes pakendeid uurides võid leida liharikkaid ja e-ainete vabu vinkusid. Vahel pole patt võtta veidi vabamalt – söök saab toekas, lastele meeldib ja närve sööv lauaäärne mulle-ei-maitse-vaidlus jääb ära. Magustoiduks nautige esimesi kodumaiseid õunu!